October 31, 2014

07.02.2014 - Another history was made...

**Another entry tertunggak yang dah lama berada dalam draft mode...**

7th February 2014@38 weeks...
Razin was born to Dunia@World...
Syukur alhamdulillah...our 3rd child actually...
But since our 2nd child was taken back by Allah swt...
Razin has become our 2nd child...

Syukur tak terkata sebenarnya having him our family...
He had all of the attention since been most awaited cucu...
2nd cucu of Roslan's and Hassan's family...

Tapi pengalaman mama kali ini amatlah berbeza compare ketika melahirkan Rizqullah 5 tahun yang lepas...
Kali ni cam biasa...mama having a mild contraction di pejabat...
Seharian ni kat opis siapkan kerja macam biasa,walking here and there,attending meeting and meeting people from other floor...
Entah kenapa hari tu rajin sikitlah berjalannya...
Maybe sbb nak hilangkan rasa sakit kot...
Apapun..mama dah siap2 bagitau 'kakak' kat sebelah mama yang mama tengah sakit dah ni...siap gurau ni...serius masa tu memang nada gurau je ngan dia...
"Entah-entah esok I dah bersalin..."
Siap akak tu cakap...x per...jangan bersalin kat opis sudah...I lari dulu ni...
Okay...kakak syahida...I x bersalin kat opis yer..
Tapi andaikata I pegi gak opis on 7th February 2014 tu...
Sah-sah u yang I cakap dulu sbb u sebelah I kan masa tu...

Apapun...on the 6th Feb 2014...mmg seharian jugaklah mama rasa contraction..
Cuma x lah sakit sangat...cuma sekali sekala je datang...
Bila mama jalan hilang rasa sakitnya...
So...relax2 siapkan kerja mana yang patut dan balik sharp sbb dah kesakitan...
Risau jugak kot2 tetiba baby nak keluar kat Maybank...
Haiiiihh...naya-naya...mama x mo beranak kat Tung Shin tu...
Masa dalam kereta dah cakap dengan En Suami yang dah mula rasa sakit...
Sakit belakang dan segalanyalah....

Elok pulak hari tu Uci wassap bgtau masak bihun putih dengan pucuk...
Adooiii...terbayang ok..terbayang...
Tapi nak singgah KJ masa tu rasa cam...errrmmm...x perlah...esok lusa ada lagi ni...
Hehehe...sebenarnya dah sakit masa tu...
Jadi semua mood pun entah apa-apa je...
Sbb nak hilangkan jugak rasa teringin tu..
Petang tu mama singgah gerai Seksyen 2 dan order bihun singapore..
Jadilahkaaaann....bihun and warna putih jugakkan...
Hehehe...

Malam tu jangan cakaplah...memang hazab je mama rasakan...
Nak mengiring tak lalu nak duduk pun tak lalu...
Nak berdiri pun sakit...
Nak telentang pun sakit belakang...
Pendek kata buat apa pun semua tak kena sebab tengah contraction and plus dah sakit belakang sesangat...
Pagi tu semangat lagi nih nak pegi opis...
Dah lah lelap pun pukul 4 pagi sebab setiap sejam contraction datang...

Tapi sebab dah ada pengalaman...mama cool lagi...
Ayah yang seriau tengok mama sebab tak berkata apa2pun...
Mama cam biasa...bila terlalu sakit my mouth will just shutdown sebab nak focus baca macam2 ayat...sambil tu menenangkan jugak diri sendiri...

And macam biasa...suamiku lebih memahami diri ini...
Terus ayah cakap...tak yahlah gi opis...kita gi hospital dulu...
Well,tanpa banyak soal...mama pun setuju...
Abang wah lagilah suka sbb dia tak payah gi skool hari tu...
Jadinya pagi tu ayah dan abang wah teman mama ke hospital jumpa Dr Yeen@KPJ Selangor...mendaftar masuk jumpa Dr Yeen dalam kul 9 am...
Serius awalkan mama ke hospital hari tu...hehehe...
Sbb dah bersiap nak gi kerja pagi tu kan...since dah alang2 bersiap..
Teruskan jelah niat tu ke hospital...

Dan setelah diperiksa oleh Dr Yeen...ternyata memang mama dah sakit bersalin...
Tapi dia kata mama leh siap gelak ketawa and relaks je lagi...
Well,x der lah sakit sangat...cuma sesekali dia datang tu...
Hanya Allah swt jelah yang tau...(alaaa..sakit cam nak berak je...)
Dr Yeen bagitau yang dah ada bukaan 3 cm dah dan boleh terus masuk ke labour room...
Masa tu mama rasa nak gelak je..dalam hati berkata...
"APA????DAH 3 CM???..."
Terus cakap ngan doc yg mama nak balik antar abang wah dulu...
Don't worry dalam sejam kami datang balik...
Luckily Dr Yeen cakap OK...

So,daftar masuk dulu then lepas tu mama dan ayah balik rumah bungkus baju2 abang wah and antar abang wah ke rumah Uci di Kelana Jaya...
Gigih ni mak yong menghantar anak sulong ke rumah Uci...
Sambil tu boleh gaklah jumpa Uci tuk minta maaf segala kan sebelum masuk ke labour room...
Dah lepas antar abang wah kat rumah Uci tetiba mama dapat ilham nak ke Babyland plak...
Masa tu jam kat tangan dah pukul 12 lebih tghhari...
Ayah plak say OK...dan apa lagi...pulun shopping barang last minutelah kan...
Sbb baru 38 weeks kan...ingatkan ada 2 weeks lagi...
Rupanya adik nak keluar awal jugak..
Sakit contraction tu datang jugaklah masa tu...tertunduk kejap mama kesakitan bila datang rasa contraction tu...

Dalam pukul 2 barulah kami sampai balik di hospital...
Tapi x terus pegi ke reception table...sebaliknya kami ke...
Kafeteria dulu...
Lapar ok...lapar...lunch x lagi dok sibuk nak shopping barang baby kaaann...

Dah selesai makan tu...barulah pegi ke reception table...
Terus nurse yang menanti mama cakap...jom kita pegi labour room...
Jadi mama pun berjalan kaki ke labour room di temani ayah dan nurse...
Persediaan mama nak masuk labour room adalah...
Buah kurma dan air zam-zam plus majalah Pa&Ma...
Benda2 lain dah x bawak sbb dah makan tengahhari kann..hehehe...

So...tukar baju and nurse pun bagi ubat untuk berak...
Sejam yang pertama mama x kena stripe pun lagi kat katil...
Tapi nurse check dah 4 cm masa tu...
Ahaaa...berita best tu...sah2 mama tak lama dalam labour room...hehehe...
Dalam pukul 4 baru Dr Yeen datang and sound mama cakap...
"Kenapa lambat??"...
Hehehe...mama dan ayah gelak jelah masa dia sound kami...

Lepas tu Dr Yeen pecahkan air ketuban dan bermulalah mama di stripe perut untuk melihat contraction dan nadi adik...


Mesin ni memang dah jadi keperluan yer...
Sbb nak monitor contraction...
Pada yang x tau ada maksud line bawah tu...
Itu adalah line contraction(klu x salah mamalah)...
Yang atas tu degupan jantung baby kot...
Apapun...mama suka perati benda ni masa tiap kali contraction datang...

Mama dan selfie sebelum bersalin...
Kan dah cakap...mama sakit pun still boleh berselfie dan bergelak ketawa dalam labour room...
Ayah plak layan je mama masa tu...
Sempat jugaklah baca majalah Pa&Ma yang baru dibeli sebelum masuk labour room...
Hiksss....

Setelah 3 jam berada dalam bilik bersalin...
Akhirnya pada jam 6.41 petang...
Lahirlah seorang bayi yang diberi nama Mohamad Razin bin Mohamad Redzuan...
Ini ada pic Razin yang baru beberapa minit keluar dari womb mama...
Bayi yang seberat 2.9 kg ini selamat dilahirkan akhirnya pada usia kandungan 38 minggu...

Memperkenalkan anak ke -2 kami...
Mohamad Razin...
Gambar inilah yang mama sharekan pada keluarga dan kawan di pejabat...
Semua macam tak percaya je mama dah bersalin sbb baru je jumpa mama kat pejabat...
Hehehe...

My 2nd tag as a mother...

Mereka yang menanti mama dan Razin keluar dari labour room dari pukul 8 malam lagi..
Dapat je berita kelahiran Razin...terus atuk,nenek dan Uci datang ke Hospital...
Semua nak jumpa Razin...
Tak lupa jugak...haruslah abang wah pun ada sama...
Dekat pukul 9 malam jugaklah baru mama dan Razin masuk ke bilik...
Malam tu pulaklah abang wah sibuk nak duduk hospital konon nak jagakan mama..
Alhamdulillah...malam tu mama dapat tido lena dan ternyata Razin anak yang baik...

Lepas semua balik...ayah plak terpaksa balik ke rumah sbb nak amik baju...
Tinggallah mama dan Razin...
By 11 pm mama dah bangun dari katil nak ke bilik air...
Alhamdulillah...my 2nd delivery was more smooth and mama lebih wiser dari dulu...
Tak de dah nak takut2 or apa2 dah...

My 2nd son...


Okay..abang dan adik berbual dan berkenalan dengan lebih rapat...
Sebelum ni abang wah asyik tanya bila adik nak keluar...
Now adik dah pun ada bersama...
Hari2 dok gomol adik je...

Sekarang ni Razin pun dah nak masuk 9 bulan...
Alhamdulillah...mama masih lagi breastfeed Razin and struggling to give my very best for him...
Doa mama adalah mama dapat susukan Razin hingga usia Razin 2 tahun...
Doakan yer niat mama ini termakbul...

Okaylah...rasanya cukup dulu perkongsian pengalaman mama bersalin anak ke 2...
Mama nak anak mama tau..kamu berdua sangat bermakna buat mama dan ayah...
Each of you are the pieces of me and ayah...

Thank you Allah swt for the greatest gift...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day!!!

Assalamualaikum...


October 5, 2014

15th September 2014....He is turning to FIVE!!

**Entry yang telah lama terkepam di dalam draft...mama Rizqullah sekarang ni tak der mood nak berblog mahupun berkongsi apa2 kisah kami dengan sesiapa...
Eh...tak lah....sebenarnya...sangat busy with work and life...(I HATE GST!!!)**


How times flies and how big this little boy grow not...
5 tahun yang lepas...
Masih segar dalam ingatan how I feel in the labour room...
Masa tu tak der pengalaman...
Anak 1stkan...haruslah macam2 perasaan ada...
Berdebar....berderau...butterfly in the stomach...dan seantero dengannyalah...
Bak kata orang tua...sakit nak beranak tu macam senggugut...
Tapi sakit lagi dari senggugut...
Yaa!!!!untuk anak pertama...memang benar apa yang orang2 tua katakan tu...
Masa datang rasa sakit tu...rasa kaki nak flying kick je orang yang membuncitkan kita...
Hahaha...siap bisik kat cik abang masa tu klu boleh rasa nak tendang je dia sbb buat kita camtu...dia siap sengeh kera masa tu...

Apapun..the 1st experience does make us more wiserkan...
So...bila anak ke-2...dah more relax sbb tau camne kesakitan nak bersalin tu...

Actually...bukan mama nak recap balik pun kisah 5 tahun lepas..
Tapi Rizqullah ada pertama segalanya bagi mama dan ayah...
Dengan Rizqullah jugaklah mama dan ayah belajar erti tanggungjawab yang tidak pernah kami bayangkan betapa besarnya ia...

Sayang mama dan ayah...
Rizqullah anakku...
Jadilah dikau anak yang soleh dan membanggakan buat mama dan ayah...
Nothing much yang mama dan ayah boleh luahkan dengan kata-kata rasa kasih dan sayang kami pada kamu...
Kamulah segalanya buat mama dan ayah...
Jadilah abang yang adil dan saksama untuk adik2-mu nanti...
Andaikata mama dan ayah tiada...
Jagalah adik2-mu dengan baik dan kasihilah mereka seperti mama dan ayah mencurahkan kasih sayang kami buat-mu anakku...

Selamat Hari Lahir Rizqullah!!!
Semua doa yang terbaik untuk-mu dari mama dan ayah...


He is 5 years old finally and counting...
Walaupun kadang2 mama dan ayah penat melayan kerenah Rizqullah dengan pelbagai soalan dan jawapan...
Tapi tanpamu Rizqullah...hidup mama dan ayah dah tentunnya sunyi... 

Teruslah jadi abang yang melindungi adikmu ya anakku...

Keep making mama and ayah proud!!!

Okaylah...cukup dulu entry untuk kali ini...banyak sebenarnya yg nak mama coretkan di sini...
Tapi apakan daya....masa selalu tidak mengizinkan mama berbuat demikian...
Paying my attention to both of you is more important for me now....
To make a successful person..its start with a pure love from their parents...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua!!!!


September 10, 2014

Phewwwww...its been a long time...

Phewwwwww...setelah sekian lama mama menyepi dari dunia blogging ni...
Bukan apa sangatlah...my life is so tight with lots of things...
Kerja + family...belum lagi kisah2 sampingan yang perlu diambil kira...

Raya pun dah habis...till now pun mama tak sempat lagi nak edit dan upload gambar hari raya kami...buat pertama kalinya kami beraya tanpa ayah tahun ini...
Tapi kami tetap bertiga dan tahun ini istimewanya...
Kami ada Mohammad Razin bersama kami...
Alhamdulillah...he has fill up our life with his smile and laughter...
Syukur for having him in our life currently...

Rizqullah pun sekarang ni dah banyak berubah...
Dari seorang anak yang sangat manja...sekarang lagi manja and mengada-ngada...
Yup...I have to admit...it was so damn challenging having children with a big gap in age...
Bayangkan...sorang mmg dah pandai menilai segalanya...
Sorang lagi is ZERO and expecting us to do everything for him...
Dengan momokan tugas pejabat lagi...nak susukan Razin with susu ibu lagi...
Memang pengsan mama dibuatnya...
But I take this as a challenge to myself...
Siapa kata wanita bekerjaya dan isteri pelaut tak akan berjaya dalam menyusukan anak dia secara ekslusif dan selama 2 tahun...
Insyaallah..I'll do this and have done for Rizqullah last time...
Insyaallah...I can do the same thing for Razin...
Semoga niat mama ini dipermudahkan oleh-Nya... 

Belum lagi kisah pembantu yang lari di hari raya...
Dugaan yang maha besar sungguh mama rasakan tatkala ayah tiada di sini....
Tetapi segala yang berlaku had me changed a lot on my perspective of INDONESIAN!!!
Sorry...but after this I won't trust you at all...
The will be no leave on what so ever reason and I'll be the evil majikan which mama kena jadi hati batu sikit and lupakan belas kasihan...
Sbb baik hati sangat...maid pun naik kepala and cari peluang tuk lari...
Tak apalah...I just hope..she be back here and melutut minta maaf segala(mimpilahkaaaann...)

Banyak sangat benda yang berlaku this few months actually...
Ayah pun dah balik bersama kami setelah 4 bulan lebih sikit berlayar...
Dapatlah jugak beraya bersama walaupun di hujung2 raya...
But still...it was in raya mood...
Syukurlah...jangan nak minta lebih2...dah dapat tu pun dah baik kann...
Dari tak der langsung...menganga jelah kami anak beranak...

Well...Ahad lepas Razin dah pun berusia 7 bulan...
Pantas sungguh masa berlalu dan dalam tak sedar...dah banyak kemajuan yang Razin lalui...
Dan mama minta maaf sangat adik...mama tak sempat nak captured all your progress...
Apapun...sekarang ni adik tengah layan gigit semua benda sbb gigi sudah naik 2 batang...hik..hik..



Well...this is our latest pic taken...it was hard to have this picture since semua pun tak senang nak duduk...
Tengok je tangan Rizqullah tu...sibuk main bubble kat Setia City Mall park...
Alhamdulillah...kami kembali bersama untuk 3 bulan ni..
Hope within this few month we will meet a good and loyal bibik...(Insyaallah)

Okaylah...just a simple entry update for today...
Ini pun mama berjaga malam kejap sbb dok sibuk design map tuk Majlis Akikah Rizqullah dan Razin in few week lagi ni...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and awesome day uolss!!!

Take care!!!

As-salam



July 26, 2014

Lebaran is around the corner...

Ya Allah...sangat pantas masa berlalu kali ini...
Terasa sekejap je Ramadhan kali ini...
Mungkin sebab mama sibuk dengan bermacam-macam perkara membuatkan mama terlupa yang Ramadhan is coming to its end...
Blog ni pun dah lama tak berupdate...
Bukan apa...masa kurang mengizinkan untuk mama mengupdate sebarang entry di sini...
Selain itu...kecanggihkan Internet di atas kapal menyebabkan jugak mama banyak spending time bermessage dengan ayah via FB...
Kalau dulu...this is the medium untuk mama potretkan setiap memori perjalanan hidup mama ketika ayah sedang belayar...
Dan di sinilah medium untuk ayah mengetahui setiap perkembangan kami di sini...
Manalah tau...ada yang mama tak sempat update dalam mail masa tu...

Apapun...Lebaran is just around the corner...
Tomorrow will be the last day of Ramadhan and Syawal will be appearing the next day...
Tahun ni kami beraya bertiga sahaja...
Ayah beraya di tengah lautan sana...
This is the 1st time actually mama dan Rizqullah beraya tanpa ayah...
All this while ayah manage to have raya with us...

Alhamdulillah...mama tak derlah emosi sangat...
Entah kenapa terasa diri ini kebal pulak...tak sangat terasa yang suami tiada di sisi untuk raya kali ini...
Cuma kecewa sikit je tak dapat balik ke Singapura untuk beraya bersama dengan mereka yang kami sayangi...
In Sha Allah...suatu hari nanti kami akan bawak Razin pulang ke sana melawat Uwan dan Auntie Sonia di sana...
We do missed you all over there...

Buat Mak Ngah yang datang jauh dari US...
Sepuluh jari Mas pohon maaf kerana tak dapat pulang ke sana...
Doakanlah kami sempat bertemu Mak Ngah jika Ritz dapat pulang dalam masa 2-3 minggu ni lagi...Allah swt have his own planned...
Mas percaya...ada rezeki kita pasti berpelukan melepas kerinduan masing2 semula nanti...

Untuk semua...


Semoga anda semua ceria dan bahagia di Aidilfitri ini...

Bagi mereka yang pulang ke kampung...
Pandulah berhati-hati dan jangan berebut...
Jalan raya tu kita kongsi bersama dan semua pun nak pulang ke destinasi masing-masing...
Doa kami untuk anda semua...
Selamat sampai ke destinasi yang di tuju yer...

Okaylah....just a simple entry malam ni...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Buat mereka yang terasa hati mahupun berkecil hati dengan mama Rizqullah...
Ampun maaf kupinta andai ada tersalah kata hingga membuat anda terasa hati...

Buat mereka yang dah lama mama Rizqullah tak tegur mahupun sapa...
Biarlah jarak yang memisahkan kita...biarlah tiada khabar berita antara kita...
Ku tetap doakan yang terbaik buat kalian semua...
Semoga kita semua ada tempat di Jannah sana nanti...

Have a BLAST Syawal to all of you!!!




July 5, 2014

Words...

Words...

From a words we can describe a million of things...
Such as "LOVE"...
Sometime we did say love to someone who we really loved and care...
But sometimes it just a matter of word...
We doesn't meant it all...

Tapi hari ni mama Rizqullah bukanlah nak complain apa2...
It's just I'm missing my other half@LOVE...

It's been nearly 3 months dah pemergian dia ke lautan sana...
Mencari rezeki buat kami...

Dan dalam sedar tak sedar...
Razin pun dah hampir mencecah 5 bulan lagi 2 hari ni...
Raya pun akan menjelma dalam masa 3 minggu lagi...
Nampak gayanya tahun ni kami beraya bertiga jelah tanpa ayah...
Well...currently mama's mood was so-so je ni...
**Mood nak raya tak der mari lagi...huhuhu...*
Jadinya baju budak2 ni pun tak beli apa2 pun lagi...
Plus baju En Sailorman saya pun sama...

Buat masa ni...baju mama je yang dah siap...**ahakssss...**
Apapun...masih ada masakan nak siapkan semua...
Insyaallah will spend one day off from work to prepare raya sfuff for my herosssss...

Takat ni kuih raya ada yang dah sampai sbb nak pos untuk orang laut saya tu...
Walaupun ada sedikit harapan di hati yang dia balik di pagi raya...
Tapi kepositifan itu bertukar bila dia sendiri cakap..dia x balik raya dengan kami...
Well I guess bukan rezeki anak2 untuk beraya dengan ayah...
Especially Razin yang pertama kali nak merasa raya...
Apapun..doa kami tetap bersama ayah...
Berkemungkinan jugaklah di pagi raya kami tak dengar suara ayah sebab ayah di tengah lautan sana...Wallahualam...


Well Ayah...both of them is growing fine here...
Don't worry about us here...
Insyaallah...Allah swt will be always with us...

Both of them is happy to have each other..
Alhamdulillah...both of them jugak dah pandai bergurau sesama sendiri...
Razin pun dah pandai panggil abang wah...

Mama happy tengok kamu berdua happy....Itu pun dah cukup gembira dan tenang buat mama...

Okay..just a simple update entry from me...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Selamat berpuasa buat semua Umat Islam...
Semoga Ramadhan ini membawa seribu manfaat buat kita semua...

Sucikan hati dan ikhlaskan jiwa...
Insyaallah,kita akan ketemu kebahagiaan...





June 24, 2014

The transformation...

The transformation...

Sila baca betul2 yer...transformation...
Bukan Transformer yer...
I know soon the new Transformer movie will be coming out...

Apapun...mama nak share transformation and progress for Razin sepanjang 4 bulan...
Dari day one till now...



Alhamdulillah...he still exclusively breastfeed and tak ada campur FM langsung...
From 2.9 kg je and looking so tiny...
Now at 4 mths old...he is 7.4 kg...
Dah sama besar cam abang wah dah Razin ni...
Sekarang baju semua is size 6-12 months and some of 1 year dah...
Apapun..mama doakan Razin membesar jadi anak yang sihat dan bijak...
Having you in my life definitely giving a new perspective and new challenge in mama's daily chores...
Giving attention to both of you and my works at the same time is super duper challenging...

Apapun...mama trying my best to give the very best of me to you my dear son...
Insyaallah...selagi daya...mama akan susukan Razin with mama's milk...
Not a smooth journey of course...but with courage and determination...
Insyaallah...Allah swt will help...

Hari-hari mama cuba balancekan stress di tempat kerja supaya supply untuk Razin sentiasa ada...
I am working mom,breastfeeding mom,a lone ranger mom(cause my hubby was a sailor) yet...I am proud of who I am...
Bukan senang to balance up everything sometime memang rasa cam nak duduk rumah je...
Nak berenti kerja...tapi...itulah...I just can't...
I just love challenge and meeting various kind of people...

Razin bukan hanya mentransformed kan diri dia sahaja...
Tapi mama pun ikut sama transformed to be a better and stronger person...

Handling kids with a huge age differences was so damn challenge...
Rizqullah with his tantrum and adik with his attention needs...
Apapun...both of you buat mama belajar untuk banyak-banyak bersabar...

Okaylah...just a simple entry...

Salam sayang buat semua...

Have a nice day!!!

*********************************************

Psssstt...untuk Rizqullah anak kesayangan mama...mama will always sayang Rizqullah selama-lamanya...walaupun mama selalu marah and cubit wah sebab wah selalu kacau and buat bising time adik tidur...tapi dalam hati mama wah tetap No 1 dalam hidup mama...nothing can change it Rizqullah...
To be honest wah,mama bangga sekarang ni sebab wah dah banyak sangat improved...
Dari seorang yang suka main-main at skool..sekarang wah dah pandai membaca,mengaji dan jugak menghafaz(kadang2 ada doa dan surah yang mama sendiri pun tak hafal...)..

Wah banyak mengajar mama back to basic...terima kasih anakku sayang...
Wah banyak mengajar mama erti kesabaran dan jugak erti menjadi diri sendiri...
You have open a tiny window in my life to see back on who I am...
Bila dengan wah...mama selalu ingat balik how arwah angku has raised mama...
And Insyaallah...mama will used the same based to raise you up my dear son...

Always be humble my dear son...
Tak rugi pun kita jadi orang yang merendah diri walaupun kita tahu dia mana kita berdiri...
Inilah nasihat arwah angku pada mama...
Always humble and always syukur on what ever we had...



June 22, 2014

The journey of my 2nd pregnancy(Razin)...(Part 3)

Alhamdulillah...sepanjang 2nd trimester tak der apa2 yang terjadi pun...

TAPIIIIII...
Masuk je trimester ke-3...
Mama diuji sedikit dengan ujian kecil yang buat mama berjaga-jaga kembali...
Mungkin mama terlalu lasak dan jalan laju sangat kot...
Tapi camne tak lasakkan...haruslah lasak sebabnya mama kena jaga abang wah and at the same time jaga baby 'Razin' dalam womb mama...
Pastu rumah pun nak kena kemas and etc...etc....
Basically...mama layan diri macam mama tak mengandung...
Still doing thing in my own way..

Oleh kerana mama terlalu melasak and terlalu penat agaknya...
Sudahnya mama leaking kat rumah Uci...
Suddenly ada air keluar dicelah kangkang and it was air yang tak berbau dan tak berwarna...
Which suspected as air ketuban...
Cuak???!!!

Haruslah cuak...serius rasa menyesal giler malam tu sebab pegi memanjat bagai di siang hari...
Siap bersihkan kipas bagai kat rumah...
Haaaa...kan baby sibuk nak keluar...
At the same time mama dah rasa baby mengeras nak keluar masa tu...
Just luckily ayah was in Bintulu masa tu...dapatlah ayah pujuk dan redakan keresahan mama...
Lepas leaking tu terus mama tido..I just shutdown myself sebab tak leh nak berfikir dah masa tu...
Rizqullah plak Uci ajak tido dgn Uci coz tak mo bagi mama stress up lagi...
Huhuhu...


Since ayah was in Bintulu...dok bertalu call suh gi spital and check...
So...the next early morning mama pun ke hospital...
And guess what...I was admitted due to the leaking...
Tidolah mama semalam di hospital tanpa Rizqullah di sisi...
Masa tu hanya Allah swt je yang tahu camne rindunya mama pada Rizqullah...
Luckily mak ngah datang jugak bawak Rizqullah jumpa mama on the night lepas balik school...
Doctor nak monitor ada fast contraction ke tidak...
Alhamdulillah...ketika tu mama mmg x banyak gerak..
Cuba untuk merehatkan diri...cuba tidak menstresskan diri...
Alhamdulillah...everything goes fine and leaking pun stop...
So...the next day mama leh balik...tapi mama tak dibenarkan kerja sbb takut apa2 jadi...
Apapun...klu mama banyak jalan mmg terasa sangat contractionnya...
Hanya Allah swt je yang tau camne mama rasa...
Tertibalah kan...mama jalan sopan santun je lepas tu...hahaha...

Since mama was on MC for a week due to the problem jadinya duduk rumah jelah during the MC...
Tak berani nak jalan banyak sangat...
Nak ikutkan kali ni berat mama tak lah naik banyak sangat...
Less than 70 pun..masa leaking ni my weight is only 67 kg...
Ingat lagi sbb doc suruh makan banyak sikit...huhuhuhu...
Apapun...hidup ini ceria bila ada orang yang antar bunga on our 5th Wedding anniversary...
Dalam 2e tu sibuk atas kapal...sempat jugak dia kirimkan bunga buat isteri tersayang di sini...
Thank you my husband@love for this lovely flower...

Since lama sangat terperap kat rumah...
Tekak teringin plak nak makan kat Serai...
Gigih ni ajak adik2 temankan mama gi makan kat sana...hehehe..
Pasal teringin sangat yerrr...
Alhamdulillah...dengan jalan slow-slow...
Akhirnya dapat jugaklah memenuhi keteringinan ini...

Yezzaaaa....mama Rizqullah mana tau serikkan..
Dah agak-agak cam rasa sihat sikit...
Meligat balik...hiksss...
My new year 2014 was fullfilled with spending times with frens..
Dapatlah jumpa baby Eva yang dulu mama visit kat Muar masa baru lahir...
Kecil molek jer orangnya...
And as usual...it's kiddos day lah kaaannn...
Abang Wah and Abang Adam dapat je masuk Jkids...
Dah tak ingat dah mama and mummy dorang...
Kesian Eva kena tinggal sebab kecik lagi...

Well...kita merancang...
Allah swt juga yang menentukan...
Ayah suppose to be back with us on February...
Kira2 4 months rotationlah kaaannn...
Tapi itulah...Allah swt always know the best...
Ayah dapat balik awal which belayar hanya 3 bulan je...
Syukur...ketika mama dah sarat ni...memang sangat memerlukan 'driver' ni balik...
Hehehe...tak larat dah nak jalan dari carpark ke Maybank hari2...
Syok woooorr...hari-hari turun bawah je dah ada orang amik...
Heeee...Thank you suamiku sebab hari-hari without failed amik isteri-mu ini...
Pagi-pagi menghadap jam...petang-petang pun menghadap jam...

On ayah birthday...sebabkan mama sangat-sangat tak larat dah nak ke mana-mana...
We just stick around Shah Alam je...
On 14.01.2014...we had lunch with the Aziz Clan at Zam Zam Restaurant Seksyen 9....
Alhamdulillah...pada sesiapa yang membayar tu...terima kasih yerr...
Since ayah dah warning mama on not telling people his birthday...
Jadinya mama diam...tapi lepas tu in the group wassap..bertalu-talu kaum keluarga wish ayah birthday and usik mama on not telling them masa lunch tadi...

Since ayah risau mama terbesalin awal...
We had a simple yet meaningful birthday celebration with ayah...
We had movie night at home that night where ayah bought DVD of 'Captain Philips'...
Saja ayah beli cerita ni sebab nak bagi Rizqullah faham how dangerous does ayah work on the sea tu...
Sambil2 tengok movie...haruslah ada kudapan...
Ice-cream,strawberries and twisties...
It's my cheat day tooo...sekali sekala boleh lah kaaannnn....

And since ayah was promoted...
Dah tentu kesyukuran ini dikongsikan bersama kan...
Orang yang selama ini mendidik dan membesarkan dia...
We had makan2 at Victoria Station with Hassan's Clan....

Us...
(Sila tengok perut mama yang ada Razin dalam tu...nampak besarkan...)

Some food that we had that night....
Burrrrrppppp......Alhamdulillah...balik rumah terus Zzzzz...
Thank you ayah for satisfying mama's n baby's tummy malam tu...

This is our weekend activity...
Baikkan mama...tak shopping pun..
Hahaha...tiap minggu duduk rumah je...
Layan budak kenit sorang ni yang menanti hari nak ber'adik'...

While anak was playing in the pool...
Ayah busy finishing up mama rack at kitchen...
Thank you ayah..Love you so much..

Dan di petang hari itu pula...
Kami berphotoshoot sekeluarga...
Dulu masa preggykan Rizqullah tak de pun mama nak buat camni...
Dah bersalin bagai..terasa rugi plak not capturing this moment..
Sbb bukan selalu pun mengandung kan...
So...we had our own photoshoot...

One week before mama bersalinkan Razin...
Nampakkan perut mama dah turun...
Gi opis ramai dah tegur cakap tak lama lagi ni...
Huhuhu...cuak je rasa...
Apapun..sempat jugaklah mama dan ayah bawak Rizqullah to Jkids at e-Curve to attend kak Aleya birthday party...
Thank you for the invitation kak syu and Alizam...
Owh..masa ni mama actually having some mild contraction...
Maybe sbb masa tu kepala Razin dah berada di bawah...
Walking in the mall at this 37 weeks was so awesome...
Sikit2 rasa nak ke toilet je...

And this is homemad seafood lasagna made by preggy mom who craving this so much...
Nyummmm...nyuummm...puas hati buat sendiri sbb leh buat banyak...
Hehehe...

Well...this is the minggu2 terakhir pengalaman mama mengandungkan Razin...
I do have so much fun in my life and enjoying it each and every second...
Syukur to have a caring husband and family beside me always...
My last trimester was so awesome...

Syukur sebab En Suami dapat jugak balik awal...
Walaupun sepatutnya ayah belayar 4 bulan...
But Allah swt plan was always the best for his ummah...

When ayah at home...definitely mama is enjoying more bermalasan day...
Everything was take over by ayah..

Okay..cukup dulu entry ini...
Next entry will be sharing the day of Razin born day...
Syukur semuanya dipermudahkan...

Till my next sharing experience entry...
Salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day!!!



 
Real Time Web Analytics