May 4, 2015

Kun Anta (Be Yourselves)

Setelah sekian lama mama tak share apa2 lagu dalam blog ni tertiba...lagu ini menangkap ke jiwa...

Memang tengah viral gak kan lagu ni...
Apapun..this song does bring a good reminder for all of us...

Just always be yourselves...
Tak perlulah nak jadi orang lain mahupun Datin Wannabe ke...
Plastik suggery ke...
Be humble always...dalamilah lirik lagu ini yang mama amik dari youtube...
Ia sangatlah bermakna....




Be Yourself
In order to keep up with them, I imitated their looks and exterior
So I became someone else – just to boast
And I thought that through that I’d gained a fortune
But I found that I’d lost, for these are mere appearances
Chorus:
No, no,
We don’t need wealth to increase in beauty
Our essence is here, in our hearts it shines
No, no
We will not seek to please others with that which we deem unbefitting for ourselves
That is our beauty, rising and ascending above
Oh wo oh, oh wo oh..
Be yourself and you will increase in beauty
I accept people but I don’t imitate them
Except for what I agree with, to satisfy myself
I will just be myself, just the way I am, this is me
My conviction suffices, this is my certainty
(Chorus)
I’ll be what I please to be
I won’t seek their acceptance
I’ll be whom I love to be
Why would I care about their acceptance

Okay just nak share lagu ni je...tambah viralkan lagi...hehehe...

Always remember...hati yang jernih dapat dilihat dengan 'mata'...

Have a nice and beautiful days!!!


April 24, 2015

X'posed...its not Zumba it's not an Aerobic..

Alhamdulillah...this few months I am enjoying my work life balance...
Cuba jugak cari masa untuk bersenam...
Kena jugak fitkan badan...
Kerja...kerja..kerja...Itu jelah hari-hari dihadap...
Biarlah boss nak cakap apapun...kita sakit nanti bukan dia yang jaga kita...
So,sebelum perlbagai sakit datang menyerang...
It's better we start the move 1st...
It's never to late to changed...

Happy making friend with this bunch of ladies...
I have to say they are an awesome ladies and great ladies...
Yes!!we Maybanker's mempunyai hati sekuat harimau yang mengepalai bank ini...

Walaupun bermacam masalah berlaku di keliling kita...
Kita tetap tersenyum dan enjoy dengan apa sahaja yang kita lakukan..
I do feel bless meeting all of you ladies!!!


Semoga hubungan ini kekal walaupun kita semua dah tidak berkhidmat untuk Maybank...
**There are few of us will be leaving Maybank...sobs..sobs...**
Apapun do keep in touch ya!!!

Thanks to coach Ina for making our life more healthy and push kitaorg hari2 tuk push ourselves to another level...
Definitely tips2 eat healthy and take care of your weight to selalu berkumandang dalam group wassap...hehehe...
Apapun...its really meaningful knowing you coach...lagi2 knowing what has happened to your life...lagilah buat saya kuat lagi...

Each of all of you ladies do inspire me so much...
Thanks dear friend...

X'posed will be always a place to share everything that positive and always support each other...

Okay...just a simple entry for tonight...
Tetiba saja nak menaip malam ni...

Till my next bebelan perhaps...have a nice day!!!





March 24, 2015

Wanita terbahagia....

Ambooiiiii...title entry mama kali ni...
Wanita terbahagia....

Semua wanita dalam dunia ni...pasti nak merasai bahagia...
Kadang-kadang bahagia tu datang tanpa kita memikirkannya...
Kadang-kadang kita berusaha untuk bahagia...tapi Allah swt sentiasa menguji kita...
Tak semua insan merasa bahagia...dan rasa bahagia itu sangatlah subjektif...

Memandangkan tajuk adalah dalam bahasa Malaysia...
Insyaallah...mama akan cuba elakkan diri dari menaip dalam bahasa Inggeris...

Tak tahu camne mama nak katakan...
But I do feel blessed with what I have...
**Okay,tak boleh nak menaip dalam bahasa melayu sejati...**
Syukur yang teramat rasanya mempunyai suami dan anak2 yang menyayangi mama mereka ini seadanya...
Walaupun en suami selalu tiada bersama mama...tapi dapat rasa kasih sayang dan cinta dia dari kejauhan itu...

Wahai suamiku...
Dengan kamu daku belajar erti menyayangi tanpa sempadan...
Erti mencintai tanpa perlu disisi selalu...
Erti kasih dan sayang tidak perlu diluah selalu...
Erti bersama kamu kurasa masa terlalu cepat berlalu...
Sesungguhnya aku wanita terbahagia di dunia ini...
Terima kasih suamiku atas segalanya...
Kasih dan cintamu padaku yang tiada sempadan...
Moga kasih dan cinta kita terus bersemi dan mekar hingga ke akhir nyawa kita...
Andai daku pergi dulu...aku tahu dikau sentiasa menyayangi diriku ini...

Okay...kali ini memang totally suprise from hubby...
As usuallah kaaaannn...ubat stress yang paling mujarab dari En Suami...
Yerrrrrrrrrrr...tiap kali dia call...
Perkataan yang akan mama cakap adalah...
"I HATE GST!!!!AND I WANT TO RESIGN!!!"
GST ni memang menghantui betul hidup kami di pejabat...
Padahal...bukannya apa sangat pun benda ni...entah kenapalah ada manusia2 yang suka sangat menyusahkan hidup orang lain hanya kerana dia nak tunjuk pada orang yang diri mereka tu 'bernilai' sangat...padahal,adohaiii...buat orang rasa menyampah yang amat kot...
Come on lah...its only GST kot...tak yahlah nak kanchioung sangat...

Okay...lets don't spoil the mood of Wanita terbahagia ini...
Tapi itulah punca bunga ini sampai ke tangan mama...
Thanks hubby and his favorite crime partner who always make my day ended with a smile and new courage....
Thank you so much to Mell@Cempaka Sari Flora for this beautiful flower which is always a special from her...
Terus terang mama katakan...
She always makes me surprise with her awesome flower arrangement for me...
Definitely it is not ROSES!!!
Apapun...kali ni ada hand bouquet sekali...

As usuallah...I love to share my happiness and feeling ala2 wanita terbahagia ni...
Let's see what have ayah done for me to release up my work stress...
Surprise does make me feel awesome ya...


This time bunga matahari...
Iyer...bunga tuk bagi semangat sehangat matahari...
Chaiyok mama!!!
Jangan mengalah daris semua stress2 ni...
Di celah bunga2 tersebut siapa da coklat lagi...
Thanks mell...memang tuk release stress and jadi moks...

Cam biasalah...
Budak yang memang suka interprem kat mana2 pics mama sekarang ni...
Entah apa mabuk dia sekarang ni sibuk nak bergambar je..
Yerr...kali ni siap ada hand bouquet sekali...

A special hand bouquet from Cempaka Sari Flora...
Mell pun dah tau mama tak suka yang biasa2...
Takat bunga rose merah tu...
Petaling street melambak2 and hari lalu and pandang...
So,she picked different colour of roses yang a bit rare...
Thanks again Mell...
Rare is my taste...

Last but not least...
Haruslah mama pun ada dengan bunga...
Muka dah penat giler tu yerr...siang bergym bagai...
Balik kerja siap pickup Farah@mummy adam at LRT Masjid Jamek..
Then celebrate birthday Razin at KJ home...
And baru touch down kat rumah and baru je tukar baju actually..
Mell call bagitau dia depan rumah...
Celup jelah tudung apa yang tercapai...
**Terima kasihlah kak lopa...**

Well...ini antara corat coret yang mama rasa nak share...
Ada banyak benda yang berlaku dalam hidup mama sebenarnya...
For me...I am blessed with my life...
Nothing much I can say,syukurlah cukup makan segala...
Walaupun tidaklah semewah mana...syukur dapat peruntukan sedikit rezeki yang ada buat mereka yang memerlukan...
I have met with all kind of people who made me more syukur with what I have...
Dari yang susah hinggalah yang senang...

Okaylah...cukup dulu entry ini...
Mata pun dah layu and esok another new excitement will be faced...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice and beautiful day!!!

**Buat orang2 Maybank...senyum sokmo yer semua...kaching2 dalam account memasing...sale kat Menara pun mencanak2 je hari ni..macam nak suruh habiskan je bonus tu hari ni jugak...haaiiihh...jadi mama,silalah bertabah hati...keraskan jiwa..bulatkan nekad...**




February 18, 2015

Happy Belated Birthday Razin@Gibu...Gibu...

Bismillahirahmannirahim...

Alhamdulillah...it's been a year Mohamad Razin was born in the world...

07.02.2014

At KPJ Selangor Shah Alam this 'little gift' from Allah swt was born bringing another joy and happiness to our small family...

Mama ingat lagi how smooth I feel giving birth of you...
Its only took me less than 3 hours in labour room and wallah....
You are born after pushing around 7-8 times...
And as usual...Ayah is mama's favourite pom-pom boy that time...

Your are my 2nd experience giving birth naturally without any pain killer or anything...
I am proud of myself by avoiding taking those drug...
And only drug I took is the gas...(Itupun terpaksa lepas nurse and doc suruh...)

Syukur semuanya dipermudahkan atas doa2 kedua orang tua kesayangan saya...
Iaitu ibu saya dan ibu mertua saya...
Terima kasih both mom's on your doa...

*********************************************************************

Dear Razin,mama minta maaf sangat...lambat tulis entry on your birthday...
Bukan mama tak ingat or what so ever...
I do remember every single things that you've done...
And obviously your are more advance than abang wah...
Standing and trying to walked at 11 mths was a new achievement my dear son...
With the weight that you had..mama do proud of you...
Not forgetting how you can call me 'Mama'...
(sweet sangat mama rasa dengar Razin panggil mama...)
Dah pandai cakap few words sekarang ni and its entertaining sayang...

Perasaan PHD Razin pun boleh tahan gak for 1 year old boy...
Pantanglah abang wah melepek kat mama...you'll try to push abang wah away from mama..
Now I was wonder...camnelah plak gayanya klu ayah balik nanti...

Apapun...let's flash back Razin on the 1st day in the world...
(Pic taken by mama)


And Razin sekarang ni...

Selepas setahun...


HAPPY 1ST BIRTHDAY ADIK!!!

Mama doakan semua perkara yang baik2 untuk adik dan abang...
All the best doa in the world is for both of you sayang mama...

Semoga adik diberikan kesihatan yang baik dan terus jadi penghibur mama dan ayah yer sayang...

We love you so much!!!

Okaylah...just a simple entry for tonight...

Menggagahkan jugak diri mengupdate blog untuk kenangan anak2 ku...
Mana tau ajal menjemput mama dahulu dari kamu...
Sekurang2nya kamu boleh baca nukilan mama buat kamu berdua di sini...

**************************

Anyway,with this also mama bersyukur ke hadrat Ilahi iaitu Allah swt yang satu...masih diberikan keizinan untuk menyusukan Razin hingga kini...
It's a challenging journey actually...but Alhamdulillah...mama syukur dengan apa sahaja yang ada ini...dan doa mama semoga rezeki adik terus dimurahkan dan mama dapat susukan adik sehingga 2 tahun mengikut syariat...

Working mom with breastfeeding baby and also a seaferer wife...
Its does give me a big challenge..
Juggling with work and life is so stress full actually...
Lagi2 tinggal dengan anak2 dan bukan dengan mak lagi...
Aduhaaaiii...serius penat actually...

Tapi apakan daya...this is what I called independent!!!
Semua pun buat sendiri...tapi alhamdulillah...I do have bibik...
Tapi apa je keje bibik aku tu...masak aku jugak...time weekend anak2 semua berkepit je ngan mama dia...well,apapun...I do love and syukur on what I have now...

I am not a superwoman...macam kawan2 semua cakap...
I can go out on midnight driving to KL just to standby/working...
Sometimes I do bring my kids along to my work place while hubby are away...
This is not superwoman yerr...
This is survival...survival...
Nak tak nak...kena gak telan apapun jua dugaan dan rintangan...
This is what has been written for me...

Actually semua perempuan pun boleh jadi superwoman bila terpaksa...
And I have met a lot!!!
Masing2 ada dugaan masing2 and superwoman ni is not only seaferer wife...
It can be also perempuan biasa yang menghadapi hari2 dan dugaan mereka dengan tenang dan senyuman...
Syukur I have met a lot of them...and they give me something for me to stand on and hold on...
Thanks ladies...

Okaylah...dah mengarut dah ni..dari entry nak say Happy Birthday to my Gibu...gibu...dah jadi luahan hati and perasaan plak...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a good rest day!!!

As-salam...





February 2, 2015

Tanah Aina : Flying Fox...then baliikkkkk....

**Sambung entry Tanah Aina...tertunggak lagiiii...****

Selepas aktiviti melukis dengan Rizqullah...
Mama and ayah decide to do Flying Fox...

Okay...first in mama life time buat benda ni...
Dah lama jugak x buat benda lasak camni sejak kena sakit teruk yang hampir meragut nyawaku dulu...dah lama x masuk hutan...
Dah lama sangat tak melasak dengan aktiviti di hutan...
Dulu zaman belajar panjat bukit and gunung dengan rakan2 merupakan sesuatu yang mama suka sangat...

Apapun...sebabkan tak dapat buat Jungle Tracking sebelum tu...
Jadi inilah aktiviti yang mengubat lara di hati...
Cewaaaahhh...

Apapun...jom tengok video yang diambil oleh staff Tanah Aina...

video

Yang ni mama nyer turn...
Actually mama orang terakhir...
Ketaq lutut ok...dah lama tak buat keje bebukan camni...
Apapun..Thanks to hubby yang mencabar isterinya ini...
I've told you so...isteri you ini pantang dicabar yerr...
Sebabkan suami I dah turun dulu and tinggalkan I di atas sana..
Dan mama malas nak turun sorang2...
Pejam mata dan lepaskan diri jelah buat Flying fox tu...
Apapun...I do enjoy doing it...
Syok ada orang sorak kat bawah...
Lepas tu semua dok gelak sbb mama ketaq...

Kami setelah selesai doing flying fox..
Laki I muka berlagak seh...
Tau arr dia tak rasa apa2 pun doing flying fox...

Gambar jelah ek mama letak time ayah doing flying fox...

Okay..ini turn mama plak...
Alhamdulillah..sampai gak ke hujung...
Dalam kepala dok terpikir...alahai..jatuh cam nangka busuk kot klu tak sampai hujung...

Okay...sampai hati suami I gelakkan sbb isteri dia takut...
Tak per...tak per....

Rezeki kami...
Dapat bertemu dengan Puan Sri which is my in-law neighbour and anak Puan Sri is 'friend' of my hubby...
Terima kasih Puan Sri kerana memberi kami semua peluang ke Tanah Aina...
This place is super duper pack yer...
Bukan senang nak booking this place...

Okay....lepas tu ialah masa untuk berendammmmmm....
Sebelum balik...wajiblah menghabiskan masa di sungai nan jernih ini...
While the boys are having fun..
As usual...klu berjalan mana2..tugas mama ialah packing back the bag...
While ayah entertaining the boys...

Razin with Ayah...
Rizqullah with Atok...

See...super jenih kaaan air sungai di Tanah Aina ini..
Semoga tempat ini terus terpelihara dari aktiviti pembalakan yang memusnahkan alam sekitar...

Some of the nature capture by me while waiting for the boys...

Geng-geng LDQ..
Thank you aunties semua...
All of you are so awesome...
Insyaallah...we will spend time together lagi nanti...

Pada yang nak tahu rate di Tanah Aina Farrah Soraya...
Here are the rate...
We did took the biggest room at the Tanah Aina...
Walhal kami berempat je...
**Thanks to my mom in law who arranged for us this..**

The last picture at Tanah Aina before we naik kenderaan yang di sediakan ke tempat letak kereta...
Insyaallah...we will come again here since Rizqullah is having so much fun here...

Okay...this is my last entry on Tanah Aina...
For those yang nak ke Tanah Aina...

Sangat2 recommended sebab the accomodation for chalet is so nice and great...
Luckily we did not took the camp...
Mesti anak2 berlengas dengan keadaan panas dalam khemah walaupun berkipas...
For those having babies...chalet is the best option selain ia berdekatan dengan sungai...
The river is just at your verandah...

How to book this place...
Please do visit www.tanah-aina.com for booking ya!!

Okay....cukup dulu entry untuk kali ini...
Insyaallah...ada masa mama share lagi cerita jalan2 kami ke tempat lain pula...

Till my next entry...

Salam sayang dan salam ukhwah buat semua..

Have a nice day!!!

February 1, 2015

It's been a while....

**Entry tertunggak...tapi tetap nak post gak...**

Bismillahirahmanirrahim...

It's been a while mama tak menulis apa di blog ini...
Alhamdulillah...syukur kerana hari2 jadual sentiasa dipenuhi dengan perkara2 yang membahagiakan mama...
Walaupun ada yang cuba merosakkan hari ku...
Ada mak kesah!!!
Itu je mama pegang sekarang...
Ekau nak marah ke...ekau nak meroyang je..
When I start annoyed with you...you'll not receiving any replies from me...
(aku nak ko belajar hormat orang jugak...tak serik2 agaknya dia ni ramai org lari x mo keje ngan dia...)

Okay...last week ada amoi tua kat opis ni marah2 mama konon mama deliver lambat program GST...pagi2 ko dah jahanamkan mood akukan...
Mmg gi jahanam lah jugak ko...
Serius shit...sampai sekarang aku dendam lagi ngan ko...
Yes...i'm not an easy person to forgive people...
Selagi orang tu tak mengaku kesalahan dia..selagi tu dendam aku tetap ada...
**I'm not an angel yer...**
Baru SIT testing kot..SIT testing is mine time..it's not yours...dah ko tak pandai nak deal ngan management tuk extend timeline atas change request ko yang melambak tu...
Ko leh plak nak push2 aku...itu pun aku dah baik tau...development tahap dewa aku bagi...dalam sehari je aku dah siapkan semua...

Dengan documentation tahap meraban lagi nak layan...production support lagi nak buat...LIVE testing lagi nak handle...belum lagi request yang adhoc2 nak kena tengok2kan...vendor2 tanya soalan kefahaman lagi nak kena jawab...ikutkan...haaaiiihhh...mmg x leh nafas...but sekarang after thinking a while...hei!!!what should I give a damn on this...my quality time for my own family is more important than work...

Rezeki Allah swt itu ada di mana2...
I believe on that...tak perlah..ko nak burukkan imej aku ke...
I know where I stand and I know my work...
Silalah buat pandangan prejudis anda wahai nyonya tua yang sangat racist...
I don't give a damn!!!Aku rasa tak tahan je...aku blah 24-jam...
Okay..dah cukup sal nyonya tua ni..
Haiihhh...buat sampah je cerita sal dia kat blog aku ni...
Tak der pekdah...tapi nak gak luahkan rasa yg dah lama terbuku ni...

Apapun yang berlaku...I still standing and having my own good time...
Trying not to be so stress pasal benda yang bukan2...habis penghasilan susu merudum sbbkan benda2 yang bukan2 ni...
Siapa kata keje kat Bank No 1 di Malaysia ni best...
Stress...okay..stress...lagi2 bidang IT...

Ok...lupakan hal kerja...dah sebulan dah ayah belayar kembali...
Errrr...x lah belayar lagi...ada je kat Singapore tu...hiks..hiks..
Hari2 dok call and sms(syukur...)...
So,lega sikitlah dapat meluahkan rasa...siap En Suami pesan..
Kalau rasa2 tak tahan berenti jelah...
Ok...will do...soon...

Well apapun yang berlaku di pejabat...selalu mama tinggalkan je di sana...
Jejak je kaki dalam kereta...hal2 pejabat akan dilupakan terus...
My focus is more on my boys...
Alhamdulillah...having them is the more important for me...
Spending my quality time with them during weekends is my priority...
Sebab itulah...blog pun mama jarang sangat nak update...
Padahal ada je perkara2 yang kadang2 buat mama nak menulis...
Tapi my 1st priority now is my childrens...


Apapun...Allah swt plan is the BEST ever...
Having both of you boys in my life definitely giving me a lot of strength...
Ikutkan dah 3 anak mama ni kan...
Sorang Allah swt dah simpan tuk mama dan ayah...
(Kalau angah ada...sekarang angah dah nak masuk 2 tahun usianya...)
Apapun...mama tetap bersyukur dengan apa yang mama ada...
Biarlah tiada harta yang banyak sekalipun...
Kamu anak2ku adalah HARTA yang tak ternilai untuk mama dan ayah...

Lagi few days ini...usia Razin will be 1 year old...
Syukur sangat2..this little buddy does make my life and Rizqullah's full filled with love and laughter...
Adik suka sangat gelak2 and buat org lain happy...
Paling best..bila mama marah abang...adik pun join abang nangis sama...
Adoooii...drama betul korang dua kaaaaann...

I LOVE YOU BOTH!!!

Okaylah...cukup entry untuk kali ini..
Niat nak tulis pendek je...

Sekali...itu dia...terpanjang gaklah kaaann...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and awesome February!!!





December 30, 2014

Penghujung 2014....Banyak sungguh dugaan Malaysia...

Lagi beberapa hari kita semua akan masuk ke tahun baru 2015...
Banyak sungguh dugaan yang negara kita alami...
Banyak sungguh kejadian pelik2 yang berlaku pada tahun 2014 ini...
Terutamanya yang berkait rapat dengan aviation...

Dari kisah MH370 hinggalah ke MH17...
Dan kini kita semua sekali lagi dikejutkan dengan kisah QZ8501 pula hilang dari radar...
Wallahualam...ke mana perginya kapal terbang ini...
Lagi satu kisah pelik yang kita semua kena nantikan apakah pengakhirannya...
Kisah MH17 kurang2 kita semua dah tahu apakah pengakhirannya...
(semoga semuanya ditempatkan dikalangan mereka yang dikasihi oleh Allah swt - bg yg beragama Islam)

Tapi kisah MH370 ini masih lagi terawangan...
Banyak sangat teori-teori yang ada...
Apapun...hampir setahun dah pesawat tersebut menghilang..
Nak tahu berapa lama menghilang...ikut je umur Razin...
Senang nak calculate...

Okay...itu kisah yg di udara...
Yang di darat ini pulaaaaaa...
Belum habis lagi kisah banjir di pantai timur yang dikatakan terburuk...
Kini banjir tersebut memasuki area pahang pula...
Temerloh dikatakan sekarang ni sedang banjir...
Banyak sungguh spekulasi mahupun status 'emosi' di FB...
Yerrrr...faham,anda berada dlm keadaan di'uji'...
Tapi kadang2...terdetik dalam hati...kenapa tidak diluahkan semua rasa hati ini pada yang satu dan yang maha Esa..iaitu Allah swt...

Tak lupa jugak yang telah menge'post' fitnah dan juga kata2 kutukan pada sesiapa sahaja...
Mungkinkah semua ujian ini diberikan oleh Allah swt untuk kita semua sedar...
Walaupun mulut tidak berkata...tapi hati kita berkata dan tangan kita mengetik 'papan kekunci' menyampaikan apa yang tersirat dalam hati dan fikiran kita...
Tapi apakan daya...makin menjadi pulak fitnah2 di facebook ini berleluasa...
Mungkin ada baiknya jugak semua kemudahan ini dikekang seperti di China...

Banyak kisah yang dibaca melaui facebook...
Ada kisah yang baik dan ada juga kisah yang boleh dijadikan tauladan...

Apapun...kini...tahun 2014 hampir melabuhkan tirainya...
Adakah azam anda semua telah dilangsaikan...

Dalam beberapa hari sahaja lagi kita semua akan melangkah ke tahun 2015...
Kalau dulu time tgk tv...baju orang zaman 2015 ni dah ala2 robotlah kononnya..
Hahaha..sanggup ke kita semua nak pakai ala2 robot tu??
Apapun...imiginasi...tetap imiginasi...

Okaylah...just a short entry sebelum 2014 melabuhkan tirainya...
Baru mama sedar...tahun ni paling sikit mama update entry di blog ini...

My life does go on and definitely with a lot of things on...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice 2015 a head...

Salam Harmoni dan salam ukhwah buat semua...



"Selamat Tahun Baru 2015"



December 17, 2014

Missing you...

Okay...baru beberapa hari je berpisah dengan En Suami...
Tapi rasa maaaaakkk aaaiiii...dah macam berbulan plak nih...

Apapun...what I am doing at this hour and typing this entry???

Well...while waiting for my batch extraction is running...
I am typing this entry...

#entrysengaldipagibuta
 
Real Time Web Analytics