August 7, 2018

Jangan Benci Cintaku

Assalamualaikum...

Serius dah lama tak menaip apa2 dalam blog ni....
And tak tahu kenapa malam ni tergerak hati pulak bukak this blog...

Dah lama tak mencoretkan apa2 rupanya di sini...
Mungkin kerana kesibukan harian buat mama 3R ni tak punya masa...

Ok...tajuk atas tu tak de kena mengena pun dengan entry mama...saja je letak tajuk gitu..walaupun tahu sekarang ni tengah musim demam kus2 dengan cerita tersebut...

Rata2 kawan2 kat Fb semua dok update pasal #husna #fika etc..
Mama 3R memang tak sempat nak tengok pukul 7 malam pun selalunya...
Sebab time2 gini mama 3R barulah nak packing bag nak pulang kerumah dari tempat kerja...

Yes....this is my routine...keluar rumah tak nampak matahari and balik rumah pun tak nampak matahari...

So...during office hour biasanya mama 3R sangat sibuk dengan aktiviti harian yang bermacam2 ragam...dari melayan manusia yang berkulit hitam legam sampailah melayan kerenah manusia yang berkulit putih...macam2 perangai manusia sebenarnya...but I do like those challenge...

Penat???seriusly...i do feel tired yer...tipulah kalau cakap tak penatkan...
Lagi2 last week diuji dengan bermacam2 dugaan...dari kerja ketika hari minggu...disambung pulak dengna anak yang terpaksa admitted ke hospital...

Dannnn...minggu ni...mama 3R dah demam pulak...weekend ni nak standby lagi...aduhaiii...

Okaylah,cukup untuk coretan malam ni...entah apa mimpi tetiba terbukak plak blog yang dah sekian lama ditinggalkan...sekadar nak meluahkan sedikit rasa je...

Sekian coretan malam ni...


Love from : ~~Mama 3R~~

September 30, 2017

Bila ku mula menaip kembali???

Assalamualaikum...😊😊😊

It's been a while jugak this blog sunyi tanpa apa2 posting...😎😎
Bukannya apa...keadaan dan masa yang tidak mengizinkan Mama 3R ini mencoretkan sebarang coretan di sini....my life was very busy with lots of things...

Ini pun curi masa sikit nak taip a few words in the long leaving blog....
Bukan mahu meninggalkan langsung blog ini...🙇🙇
Keadaan dan kekangan masa sama sekali tidak mengizinkan Mama 3R berkongsi kenangan mahupun lokasi2 menarik yang telah kami sekeluarga lawati...

Handling 3 lil rascal sekarang ni disamping tugasan2 di pejabat yang semakin menimbun due to someone who was very busy with her business sampai lupa tanggungjawab dipejabat di atas gaji yang dibayar(gaji nak,kerja tak nak buat...well,its best if you resign je since you are saying your biz is doing very well.)...😰😰😰
Dah tentu ruang masa mama 3R semakin sedikit...

Apapun...I am having a good life with my little family which my husband always being a pom pom boy for me....
Syukur on what ever happened and never looked back for those bad memories...
Keep going on and kept moving forward...

Sometimes, all the things happened to us do make us more matured and thinking more before doing or jotting down something either in blog or FB or insta...Ya,hati dan naluri manusia ini kita takkan tahu samaada hitam mahupun putih...

Apapun....I still kept my mother in law says...
We are who we are,if people can't accept us on who we are. Just let it be...
Never looked back and kept moving forward and cherish on what ever you have in front of you...

Okaylah,just a simple entry today...just untuk meluah rasa yang lama terpendam ini...

Sharing my little family picture during the last Raya Haji...
Alhamdulillah....dari puasa...Raya Aidilfitri till Raya Haji and even Awal Muharam also my husband is still around...syukur...nothing else I can say....


Well,cukuplah sampai di sini sahaja coretan kali ini...
Nak sambung kerja remote ke pejabat pulak siapkan those testing and documents....
Semoga mama 3R ni terus istiqamah dan positive dalam mencari rezeki...

The 10 signs of I should leave my work now dah jelas sangat...
Doakan ada rezeki lain pulak buat kami sekeluarga...

Nak mengorak langkah baru ini buat mama takut jugak...walaupun I have a very best person beside me...syukur jugak I met her and we have a lot of planning soon...

Doakan kami dapat menerjah masuk ke dunia perniagaan dan memberikan yang terbaik buat pelanggan2 kami nanti....

Till my next sharing(which tak tahu bila lagilah kaaann)...

Have a blessed life everyone and thank you for spending your precious time reading my little note on my tiring life...

As - salam...😃😃


March 26, 2017

No Mood???

Bismillahirrahmannirahim....

Its been a while not jotting down anything in this lil space of mine...
Entah kenapa setelah ada anak 2...suddenly the mood of jotting down and sharing on kids and our life been swing away...
Terlalu banyak yang berada dalam fikirkan...
Especially keselamatan anak2 dan diri sendiri...
That is the most thing yang saya titik beratkan...
Di dunia cyber ini, macam2 pulak yang berlaku...

People now a days...sangat menggerunkan...
Jikalau dulu,semua perkara ini agak terlindung sebab kita hanya bergantung berita pada surat khabar, berita 'Jam 8 Malam' di televisyen mahupun majalah2 sahaja...
Kini tidak lagi...dunia berita internet lagi laju dari dunia publikasi...
Dunia publikasi juga semakin menyepi dek kerana kemajuan internet atau berita tanpa batasan ini...

Selain keselamatan anak2 dan diri juga...
Mama 3R ini jugak dah malas nak share the moment in our life...
Siapa yang still in my FB list shj yang mungkin tahu most of thing in our life...yang add pun tak semua mama approved...mana yang mama rasa fishy tu...mama akan remove...lagi2 kalau picture profile tu meragukan je...dan dah lama tak update apa2...

Tanpa berfikir panjang I'll click on 'UNFRIEND' button without any guilty...

Well,just a simple entry today...I am still in no mood stage and still not opened to share anything about my life anymore to others...

Till my next entry...which will took long time more...

Salam 1 Malaysia...

#entrytanpagambar

June 19, 2016

Memperbaharui Permit Pembantu Rumah - STEP 1 : FOMEMA

Okay...kali ni mama terpaksa taip blog tentag step nak renew permit pembantu rumah sebabnya lepas ni sendiri jelah buat kan...kot-kotlah nanti lupa...boleh refer sini balik untuk recall balik apa yang dah dilakukan...

Sesambil tu sempat jugaklah google mana2 blog atau sesiapa yang pernah buat permit renewal ni...

Luckily found this one blog : Renewing Maid's permit

So...sesiapa nak refer boleh ke link itu...tapi mama pun nak share jugaklah experience mama...try jugak calling agent maid ini untuk buatkan permit renewal...tapi lepas google and tanya kawan2 yang pernah renew permit maid dorang...rasanya lagi jimat buat sendiri...plus mama pun tengah cuti bersalin sekarang ni...so,we used this opportunity to do this permit's renewal and feel the experience..

Kalau buat dengan agent...siap duit jelah kan...

Tapi kalau buat sendiri...this is the steps :

1. Daftar permbantu dengan FOMEMA untuk buat pemeriksaan kesihatan
2. Pemeriksaan kesihatan di klinik yang telah anda pilih(sila bawa pembantu ketika pemeriksaan)
3. Serah laporan atau daftar dengan menggunakan MYEG ke Imigresen
4. Tunggu permit dihantar ke alamat yang anda daftarkan di MYEG.

Langkah 1 : Daftar pembantu dengan FOMEMA untuk buat pemeriksaan kesihatan

a. Download borang di website FOMEMA yang boleh didapati secara online --> FOMEMA --> Registration Procedure --> Forms --> Foreign Worker's Medical Examination Registration Form
b. Print dan isikan form tersebut.Bagi yang tak tahu kod pekerja anda boleh je call hotline FOMEMA(03-2782 8777), bagi no passport pembantu anda dan mereka akan berikan kod pekerja untuk anda isi dalam borang berkenaan.
Pemilihan doktor jugak boleh dipilih melalui senarai yang disediakan oleh FOMEMA.Lebih baik anda pilih klinik yang ada menyediakan X-RAY sekali.Anda tak perlulah nak pergi banyak2 tempat just for X-RAY.
c. Pergi ke pejabat pos untuk buat Kiriman Wang,untuk Perempuan RM 201.40 manakala Lelaki pula RM 190.80.Sila sediakan wang lebih sikit sbb ada caj RM 2.00 untuk kiriman pos dan RM 0.12 untuk GST. (Ini kalau pakai kiriman wang yer...kalau bank draft ke apa2 medium lain,caj dia berbeza mungkin)
d. Fotostat muka surat Butiran Diri & permit kerja sebanyak satu salinan sahaja passport pembantu. 
e. Hadir ke pejabat FOMEMA dan serahkan semua dokumen2 yang diminta
- Registration form
- Kiriman pos (RM201.40) since pembantu saya wanita
- 1 salinan butiran diri dari passport
- 1 salinan permit yang terdahulu
f. Tunggu angka giliran dipanggil dan serahkan semua dokumen terbabit. Selepas itu anda akan menerima borang yang anda perlu bawa ke klinik bersama dengan pembantu anda. Tempoh sah laku borang berkenaan hanyalah 30 hari, oleh itu cepat2lah yer bawak pembantu ke klinik...kalau tak terbanglah RM 201.40 tu.
g. Selesai....nak bawak maid ke klinik pula...

Okay...this is the 1st step...next nak bawak bibik-ku ke klinik untuk pemeriksaan kesihatan..

Till my next entry...Salam Ramadhan buat semua...

Happy Fasting!!!



May 21, 2016

Teacher's Day Present from Rizqullah....

"Selamat Hari Guru"

Buat semua mereka yang bergelar guru di dunia ini...
Isnin lepas merupakan sambutan hari guru sedunia ke seMalaysia...

Tak kisahlah apa2pun...yang penting since mama cuti ni...
Adalah masa nak meng'Google' mencari idea-idea bernas lagi kreatif untuk dijadikan DIY hadiah hari guru....
Sekali "Google" je memang beriban lah benda-benda menarik yang boleh dijadikan basic untuk memulakan design DIY Teacher's day present buat Rizqullah...

Last year teacher's day Rizqullah sambut di Tadika Salsabila...since Rizqullah dah 'graduate' dari Tadika Salsabila...bermulalah pula perjalanan persekolahan berbaju uniform biru...
Alhamdulillah...setakat ni his doing fine...dia cakap seronok belajar di sekolah sekarang ni...nothing much I can say...cukuplah Rizqullah happy dan senang dengan apa yang dia lakukan sekarang...Mama dan ayah takkan paksa abang buat sesuatu...sbb ayah dan mama nak abang rasa kehidupan dan keriangan di zaman kanak2...sepertti mana mama dan ayah rasa dulu....lari sana sini...building social skill at school...etc..
Walaupun risau tengok anak2 orang lain score and macam2 lagi...but we believe that by not putting any pressure to the kids...anak itu sendiri akan berjaya dgn sendirinya sbb dia happy dgn apa yang dia ada...

Ish...tengok...dah melalut dah ni mama dia bila menaip...
Bila anak dah masuk sekolah...camnilah setiap mama...dok risau pelajaran anak...
Sang ayah plak...lebih suka biarkan je sbb biar anak tu merasa pengalaman sendiri kena marah dgn cikgu ata dirotan oleh cikgu disekolah atas kesalahan dan kelekaan dia sendiri...human are learning something when they makes mistake...itu kata ayah Rizqullah...

Oklah..back to the topic...
Tahun ni mama rajin sikitlah nak keluar time pantang2 gi belikan barang2 untuk anakanda ni hadiahkan buat cikgu2 dia dihari guru on 16 Mei 2016 yang lepas...
Gigih mak yang berpantang ni...demi anak yg disayangi...
(Itu pun dia complain kata mama dia sayang adik...adoi abang...takkanlah nak dodoikan tido...awak tu dah besor gajah abang...mama nak dokong pun tak larat dah...Razin tu pun dah setahun lebih mama tak dokong dia...lagi kesian kat Razin...)

Tahun ni tak delah happening sangat hadiah yang mama bekalkan pada Rizqullah untuk cikgu dia...tapi bolehlah dijadikan hadiah yg boleh digunakan oleh cikgu2 tersebut...


Pen biru dan pen merah,paper binder dan post it...

DIY sticker untuk ditampal pada paper bag....

Taraaaa....dah siap...
Masukkan jelah semuanya dalam paper bag tu...habis cerita...
Tapi pen-pen tu mama sempatlah ikat dengan reben... 

Alhamdulillah...our family expanding bigger and bigger...
Okay...sesi bergambar makin susah dah sekarang ni...
Sebab masing-masing sibuk dgn pose memasing...

Okaylah...just a simple entry on Rizqullah teacher's day present...
Hahaha...dia bukan kesah pun...
Dia tau semua dah ready je...
Lagi 4 tahun turn Razin pulak...jadinya mama kena tambah masa nak buat untk Razin plak..

Till next entry....salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day...

~Dari mama MR~  


April 25, 2016

Welcome to the MR Family lil Princess: Maeishah Raaniya bt Mohamad Redzuan

Bismillahirrahmannirahim...

Alhamdulillah...after 38 weeks having 'he'r in my womb...
On 8th April 2016 at 1.45 pm...
I manage to see her and give her my 1st kiss...
Walaupun mama tak dapat hold Raaniya cam abang2...tapi mama syukur semuanya selamat...
Everything was so fast je masa hari kejadian tu...cam mimpi pun ada je mama rasa...

Okaylah...nak cerita kronologi kelahiran my only princess ni...
Fuuuhhh...leh panjang berjela entry kali ni...
Insyaallah next time jelah mama cerita cause...
This time pregnancy pun mama rasa cam miracle...

Apapun...mama syukur Maeishah Raaniya sihat dan sempurna..
You are my appendix baby...
You are in womb during my appendix removal operation on last September 2015...
Masa tu hanya Allah swt sahaja yang tahu camne mama risau sangat dengan perkembangan kamu wahai anakku...
Kerana kami tidak menyangka akan kehadiranmu dalam rahim mama...
Hampir setiap minggu jugak mama ke hospital kerana Dr Yeen pun risau akan perkembangan kamu...mama was on painkiller ketika itu and klu kamu tidak berkembang dengan baik ketika itu...kemungkinan mama kena gugurkan kamu anakku sangat tinggi...

Setiap hari siang dan malam mama dan ayah berdoa yang kamu akan berkembang dengan baik dan sempurna dan menjadi anak yang sihat...
Mencabar sangat mama rasa dgn luka pembedahan yang baru nak baik...mama pulak dah mengandung sebulan lebih....
Hari-hari mama berdoa yang luka pembedahan tu tak terbukak balik je bila perut mama start streching...sakit???
Hanya Allah swt sahaja yang tau kesakitan yang mama rasa...

Alamak...dah terintro plak sikit...
Apapun..entry ini adalah entry memperkenalkan princess kami ini...

Introducing my lil and only princess...
Anak ke-3 kami...


MAEISHAH RAANIYA BINTI MOHAMAD REDZUAN
08.04.2016,Jumaat@ 1.45 pm
KPJ Selangor,Shah Alam

My heart and my soul...
Mereka semua adalah nyawa saya...
Kerana mereka saya berjaya dan kerana mereka jugaklah saya gagal...
Thank you hubby for always be with me ketika susah...
Thank you for taking care the kids while I was unable to do so...

Okaylah...just a simple entry for today...
Insyaallah klu ada masa mama tulis entry tentang perjalanan kelahiran kamu yang bermula seawal 37 minggu...

Kamu Maeishah...memberi mama satu perjalanan baru dalam menjadi ibu...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...






April 20, 2016

Lazy...Lazy...and being Lazy...

Assalamualaikum semua....

Dah lama jugak rupanya tak menjengah ke sini...the last entry was in July 2015...

Wow!!!how lazy I am to jot down a memories for my little one's Rizqullah and Razin...

Alhamdulillah...having them(the boys) in my life do make my life more and more fulfilled with laughter and happiness...
Syukur...only that word I can say...

Apapun...si abang dah pun ke darjah 1 awal tahun 2016 ini....manakala si adik pula dah berusia 2 tahun lebih dan dah jadi abang ngah pun....(Insyaallah...will share the story mory about cik kak kesayangan kami sekeluarga in my next entry...)
At 2 years old ni...dah tentulah menjaga Razin adalah paling mencabar sekarang ni...sbbnya "terrible two" just started...

A lot of things do happened and I am syukur for what have been happened and I know Allah's arrangement is the best of his ummah...

Its been a while jugaklah diri ini menyepikan diri dari dunia FB mahupun blogging....
Bukan sombong mahupun apa...terlalu banyak benda yang nak dibuat...
Kerja...anak2...urusan lain lagi...family....my time was filled up with tons of things....

Apapun...tetap bersyukur dikurniakan kehidupan yang sedia ada ini...
Semoga diri ini terus istiqamah dalam menjalankan tanggungjawab sebagai isteri kepada suami,ibu kepada anak-anak kami,anak kepada ibu saya,kakak kepada adik,menantu kepada mertua dan lain-lain tangggungjawab...

Bukan mudah hidup ini sebenarnya....tetapi bila kita dikelilingi dengan mereka yang kita sayang...insyaallah...hidup akan lebih bermakna...

Okaylah....just a short entry for today...ini pun curi sedikit masa while clearing up my filling yang dah lama x terusik due to my pregnancy laziness...

Till my next entry....salam sayang buat semua yang sudi menjengah ke sini...

**Sorrylah...entry kali ni no picture available...malas mau edit pic segala...**



July 3, 2015

Selamat Hari Ayah....Ayah!!!

Weeee....ayah got his surprised on last week....
Berjaya jugak mama buat ayah terkejut dengan jambangan bunga dan juga hadiah sempena hari ayah...

Thank you sayang for loving us unconditionally...
As usual...nama pun surprise kannnn...
Haruslah surprise dilakukan diluar waktu jangkaan...

Hari tu kebetulan plak mama tak berapa sihat...having my vertigo and migrain...a perfect combo...tapi its doesn't stop me to do the surprise...
Since mama tak sihat...ayah telah ditugaskan untuk amik anak2 dirumah Uci di KJ...
While mama having my good nap and rest at home...serius heaven tido dengan aman tanpa gangguan anak2 and dirumah sendiri...total rest...hotel 5 star pun kalahlah...

This means a holiday at home is more meaningful rather than holiday in the hotel...

Okay....berbalik pada topik entry ini...
Definitely this is a surprise and unexpected by my husband...
Sesekali buatkan..menambahkan kemanisan dalam kehidupan berumahtangga...
Asyik kita je dapat bunga kannnn....
Sekali sekala...suami pun nak rasa dihargai oleh isteri dan anak2...

Therefore ayah...

Please accept this humble appreciation token from us for being good,tolerate,coolest,patient, caring and awesome ayah in the world...

You are our MAN!!!

You are not only our sailorman...but you also a BANK NEGARA for us...
Thank you for loving us unconditionally and hope this will make you happy stuck with us for the rest of your life...(hahaha...)


Sekali lagi my dear husband....

HAPPY AYAH DAY!!!
May all our dreams of being a good parents to our child will be accomplished...


Dan bila berbicara tentang ayah ni...
Dah tentu mama rindukan arwah angku@abah mama...
The man who raise me up as who I am now...
Who taught me a lot of things and to become a person with a brave heart...

Terima kasih abah...
Kakak rindukan abah....rindu nak sakat abah...rindu nak berbual dengan abah tentang kerja and banks...dan macam2 lagi...
You are really my BFF abah!!!

No one can challenge your ranking in my heart...
And my hope is...
My husband will be responsible as you and awesome as you abah!!!

Okaylah...cukup dulu entry tentang hari ayah ni...
Its time to sleep and have good rest...
Eventhough is will be weekends...
Entah kenapa kepala mama keep running a lot of things...

Till my next entry....
Selamat berpuasa buat semua!!

Have pleasant day peeps!!!

***Syukur alhamdulillah masih dipanjangkan usia untuk menikmati Ramdhan kali ini...syukur juga kerana dipertemukan dengan mereka2 yang tabah dan berhati kental yang jugak menjadi penyuntik semangat buat diri ini...sesungguhnya hidup ini singkat...hargailah ia selagi kita boleh meraikan setiap apa yang berlaku di sekeliling kita...setiap memori yang kita tinggalkan pasti ada insan yang akan mengingatinya...**

 
Real Time Web Analytics