July 5, 2014

Words...

Words...

From a words we can describe a million of things...
Such as "LOVE"...
Sometime we did say love to someone who we really loved and care...
But sometimes it just a matter of word...
We doesn't meant it all...

Tapi hari ni mama Rizqullah bukanlah nak complain apa2...
It's just I'm missing my other half@LOVE...

It's been nearly 3 months dah pemergian dia ke lautan sana...
Mencari rezeki buat kami...

Dan dalam sedar tak sedar...
Razin pun dah hampir mencecah 5 bulan lagi 2 hari ni...
Raya pun akan menjelma dalam masa 3 minggu lagi...
Nampak gayanya tahun ni kami beraya bertiga jelah tanpa ayah...
Well...currently mama's mood was so-so je ni...
**Mood nak raya tak der mari lagi...huhuhu...*
Jadinya baju budak2 ni pun tak beli apa2 pun lagi...
Plus baju En Sailorman saya pun sama...

Buat masa ni...baju mama je yang dah siap...**ahakssss...**
Apapun...masih ada masakan nak siapkan semua...
Insyaallah will spend one day off from work to prepare raya sfuff for my herosssss...

Takat ni kuih raya ada yang dah sampai sbb nak pos untuk orang laut saya tu...
Walaupun ada sedikit harapan di hati yang dia balik di pagi raya...
Tapi kepositifan itu bertukar bila dia sendiri cakap..dia x balik raya dengan kami...
Well I guess bukan rezeki anak2 untuk beraya dengan ayah...
Especially Razin yang pertama kali nak merasa raya...
Apapun..doa kami tetap bersama ayah...
Berkemungkinan jugaklah di pagi raya kami tak dengar suara ayah sebab ayah di tengah lautan sana...Wallahualam...


Well Ayah...both of them is growing fine here...
Don't worry about us here...
Insyaallah...Allah swt will be always with us...

Both of them is happy to have each other..
Alhamdulillah...both of them jugak dah pandai bergurau sesama sendiri...
Razin pun dah pandai panggil abang wah...

Mama happy tengok kamu berdua happy....Itu pun dah cukup gembira dan tenang buat mama...

Okay..just a simple update entry from me...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Selamat berpuasa buat semua Umat Islam...
Semoga Ramadhan ini membawa seribu manfaat buat kita semua...

Sucikan hati dan ikhlaskan jiwa...
Insyaallah,kita akan ketemu kebahagiaan...





June 24, 2014

The transformation...

The transformation...

Sila baca betul2 yer...transformation...
Bukan Transformer yer...
I know soon the new Transformer movie will be coming out...

Apapun...mama nak share transformation and progress for Razin sepanjang 4 bulan...
Dari day one till now...



Alhamdulillah...he still exclusively breastfeed and tak ada campur FM langsung...
From 2.9 kg je and looking so tiny...
Now at 4 mths old...he is 7.4 kg...
Dah sama besar cam abang wah dah Razin ni...
Sekarang baju semua is size 6-12 months and some of 1 year dah...
Apapun..mama doakan Razin membesar jadi anak yang sihat dan bijak...
Having you in my life definitely giving a new perspective and new challenge in mama's daily chores...
Giving attention to both of you and my works at the same time is super duper challenging...

Apapun...mama trying my best to give the very best of me to you my dear son...
Insyaallah...selagi daya...mama akan susukan Razin with mama's milk...
Not a smooth journey of course...but with courage and determination...
Insyaallah...Allah swt will help...

Hari-hari mama cuba balancekan stress di tempat kerja supaya supply untuk Razin sentiasa ada...
I am working mom,breastfeeding mom,a lone ranger mom(cause my hubby was a sailor) yet...I am proud of who I am...
Bukan senang to balance up everything sometime memang rasa cam nak duduk rumah je...
Nak berenti kerja...tapi...itulah...I just can't...
I just love challenge and meeting various kind of people...

Razin bukan hanya mentransformed kan diri dia sahaja...
Tapi mama pun ikut sama transformed to be a better and stronger person...

Handling kids with a huge age differences was so damn challenge...
Rizqullah with his tantrum and adik with his attention needs...
Apapun...both of you buat mama belajar untuk banyak-banyak bersabar...

Okaylah...just a simple entry...

Salam sayang buat semua...

Have a nice day!!!

*********************************************

Psssstt...untuk Rizqullah anak kesayangan mama...mama will always sayang Rizqullah selama-lamanya...walaupun mama selalu marah and cubit wah sebab wah selalu kacau and buat bising time adik tidur...tapi dalam hati mama wah tetap No 1 dalam hidup mama...nothing can change it Rizqullah...
To be honest wah,mama bangga sekarang ni sebab wah dah banyak sangat improved...
Dari seorang yang suka main-main at skool..sekarang wah dah pandai membaca,mengaji dan jugak menghafaz(kadang2 ada doa dan surah yang mama sendiri pun tak hafal...)..

Wah banyak mengajar mama back to basic...terima kasih anakku sayang...
Wah banyak mengajar mama erti kesabaran dan jugak erti menjadi diri sendiri...
You have open a tiny window in my life to see back on who I am...
Bila dengan wah...mama selalu ingat balik how arwah angku has raised mama...
And Insyaallah...mama will used the same based to raise you up my dear son...

Always be humble my dear son...
Tak rugi pun kita jadi orang yang merendah diri walaupun kita tahu dia mana kita berdiri...
Inilah nasihat arwah angku pada mama...
Always humble and always syukur on what ever we had...



June 22, 2014

The journey of my 2nd pregnancy(Razin)...(Part 3)

Alhamdulillah...sepanjang 2nd trimester tak der apa2 yang terjadi pun...

TAPIIIIII...
Masuk je trimester ke-3...
Mama diuji sedikit dengan ujian kecil yang buat mama berjaga-jaga kembali...
Mungkin mama terlalu lasak dan jalan laju sangat kot...
Tapi camne tak lasakkan...haruslah lasak sebabnya mama kena jaga abang wah and at the same time jaga baby 'Razin' dalam womb mama...
Pastu rumah pun nak kena kemas and etc...etc....
Basically...mama layan diri macam mama tak mengandung...
Still doing thing in my own way..

Oleh kerana mama terlalu melasak and terlalu penat agaknya...
Sudahnya mama leaking kat rumah Uci...
Suddenly ada air keluar dicelah kangkang and it was air yang tak berbau dan tak berwarna...
Which suspected as air ketuban...
Cuak???!!!

Haruslah cuak...serius rasa menyesal giler malam tu sebab pegi memanjat bagai di siang hari...
Siap bersihkan kipas bagai kat rumah...
Haaaa...kan baby sibuk nak keluar...
At the same time mama dah rasa baby mengeras nak keluar masa tu...
Just luckily ayah was in Bintulu masa tu...dapatlah ayah pujuk dan redakan keresahan mama...
Lepas leaking tu terus mama tido..I just shutdown myself sebab tak leh nak berfikir dah masa tu...
Rizqullah plak Uci ajak tido dgn Uci coz tak mo bagi mama stress up lagi...
Huhuhu...


Since ayah was in Bintulu...dok bertalu call suh gi spital and check...
So...the next early morning mama pun ke hospital...
And guess what...I was admitted due to the leaking...
Tidolah mama semalam di hospital tanpa Rizqullah di sisi...
Masa tu hanya Allah swt je yang tahu camne rindunya mama pada Rizqullah...
Luckily mak ngah datang jugak bawak Rizqullah jumpa mama on the night lepas balik school...
Doctor nak monitor ada fast contraction ke tidak...
Alhamdulillah...ketika tu mama mmg x banyak gerak..
Cuba untuk merehatkan diri...cuba tidak menstresskan diri...
Alhamdulillah...everything goes fine and leaking pun stop...
So...the next day mama leh balik...tapi mama tak dibenarkan kerja sbb takut apa2 jadi...
Apapun...klu mama banyak jalan mmg terasa sangat contractionnya...
Hanya Allah swt je yang tau camne mama rasa...
Tertibalah kan...mama jalan sopan santun je lepas tu...hahaha...

Since mama was on MC for a week due to the problem jadinya duduk rumah jelah during the MC...
Tak berani nak jalan banyak sangat...
Nak ikutkan kali ni berat mama tak lah naik banyak sangat...
Less than 70 pun..masa leaking ni my weight is only 67 kg...
Ingat lagi sbb doc suruh makan banyak sikit...huhuhuhu...
Apapun...hidup ini ceria bila ada orang yang antar bunga on our 5th Wedding anniversary...
Dalam 2e tu sibuk atas kapal...sempat jugak dia kirimkan bunga buat isteri tersayang di sini...
Thank you my husband@love for this lovely flower...

Since lama sangat terperap kat rumah...
Tekak teringin plak nak makan kat Serai...
Gigih ni ajak adik2 temankan mama gi makan kat sana...hehehe..
Pasal teringin sangat yerrr...
Alhamdulillah...dengan jalan slow-slow...
Akhirnya dapat jugaklah memenuhi keteringinan ini...

Yezzaaaa....mama Rizqullah mana tau serikkan..
Dah agak-agak cam rasa sihat sikit...
Meligat balik...hiksss...
My new year 2014 was fullfilled with spending times with frens..
Dapatlah jumpa baby Eva yang dulu mama visit kat Muar masa baru lahir...
Kecil molek jer orangnya...
And as usual...it's kiddos day lah kaaannn...
Abang Wah and Abang Adam dapat je masuk Jkids...
Dah tak ingat dah mama and mummy dorang...
Kesian Eva kena tinggal sebab kecik lagi...

Well...kita merancang...
Allah swt juga yang menentukan...
Ayah suppose to be back with us on February...
Kira2 4 months rotationlah kaaannn...
Tapi itulah...Allah swt always know the best...
Ayah dapat balik awal which belayar hanya 3 bulan je...
Syukur...ketika mama dah sarat ni...memang sangat memerlukan 'driver' ni balik...
Hehehe...tak larat dah nak jalan dari carpark ke Maybank hari2...
Syok woooorr...hari-hari turun bawah je dah ada orang amik...
Heeee...Thank you suamiku sebab hari-hari without failed amik isteri-mu ini...
Pagi-pagi menghadap jam...petang-petang pun menghadap jam...

On ayah birthday...sebabkan mama sangat-sangat tak larat dah nak ke mana-mana...
We just stick around Shah Alam je...
On 14.01.2014...we had lunch with the Aziz Clan at Zam Zam Restaurant Seksyen 9....
Alhamdulillah...pada sesiapa yang membayar tu...terima kasih yerr...
Since ayah dah warning mama on not telling people his birthday...
Jadinya mama diam...tapi lepas tu in the group wassap..bertalu-talu kaum keluarga wish ayah birthday and usik mama on not telling them masa lunch tadi...

Since ayah risau mama terbesalin awal...
We had a simple yet meaningful birthday celebration with ayah...
We had movie night at home that night where ayah bought DVD of 'Captain Philips'...
Saja ayah beli cerita ni sebab nak bagi Rizqullah faham how dangerous does ayah work on the sea tu...
Sambil2 tengok movie...haruslah ada kudapan...
Ice-cream,strawberries and twisties...
It's my cheat day tooo...sekali sekala boleh lah kaaannnn....

And since ayah was promoted...
Dah tentu kesyukuran ini dikongsikan bersama kan...
Orang yang selama ini mendidik dan membesarkan dia...
We had makan2 at Victoria Station with Hassan's Clan....

Us...
(Sila tengok perut mama yang ada Razin dalam tu...nampak besarkan...)

Some food that we had that night....
Burrrrrppppp......Alhamdulillah...balik rumah terus Zzzzz...
Thank you ayah for satisfying mama's n baby's tummy malam tu...

This is our weekend activity...
Baikkan mama...tak shopping pun..
Hahaha...tiap minggu duduk rumah je...
Layan budak kenit sorang ni yang menanti hari nak ber'adik'...

While anak was playing in the pool...
Ayah busy finishing up mama rack at kitchen...
Thank you ayah..Love you so much..

Dan di petang hari itu pula...
Kami berphotoshoot sekeluarga...
Dulu masa preggykan Rizqullah tak de pun mama nak buat camni...
Dah bersalin bagai..terasa rugi plak not capturing this moment..
Sbb bukan selalu pun mengandung kan...
So...we had our own photoshoot...

One week before mama bersalinkan Razin...
Nampakkan perut mama dah turun...
Gi opis ramai dah tegur cakap tak lama lagi ni...
Huhuhu...cuak je rasa...
Apapun..sempat jugaklah mama dan ayah bawak Rizqullah to Jkids at e-Curve to attend kak Aleya birthday party...
Thank you for the invitation kak syu and Alizam...
Owh..masa ni mama actually having some mild contraction...
Maybe sbb masa tu kepala Razin dah berada di bawah...
Walking in the mall at this 37 weeks was so awesome...
Sikit2 rasa nak ke toilet je...

And this is homemad seafood lasagna made by preggy mom who craving this so much...
Nyummmm...nyuummm...puas hati buat sendiri sbb leh buat banyak...
Hehehe...

Well...this is the minggu2 terakhir pengalaman mama mengandungkan Razin...
I do have so much fun in my life and enjoying it each and every second...
Syukur to have a caring husband and family beside me always...
My last trimester was so awesome...

Syukur sebab En Suami dapat jugak balik awal...
Walaupun sepatutnya ayah belayar 4 bulan...
But Allah swt plan was always the best for his ummah...

When ayah at home...definitely mama is enjoying more bermalasan day...
Everything was take over by ayah..

Okay..cukup dulu entry ini...
Next entry will be sharing the day of Razin born day...
Syukur semuanya dipermudahkan...

Till my next sharing experience entry...
Salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day!!!



June 17, 2014

♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•☆Thank you hubby!!!♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•☆

13th June 2014...

|

|

|

|

|

|

|

|

|

\/



Budak yang sentiasa nak interprame dalam apa jua situasi...
You always makes mama feel complete my dear son...

Picture taken by Rizqullah...
Jadilah kaaann...leh tahan gak tangan dia pegang DSLR yang gabak tu...
Thank you Rizqullah amikkan gambar mama ni...

Well...it's actually earlier one day mama received this lovely flower...
Makin tahun makin besar plak mama rasanya jambangan bunga dari hubby ni...
Apapun...tahun ni ayah request special pada florist regular dia...
Wanted mama's favourite flower to be send on my birthday...

Masyaallah...serius happy sangat mama tengok jambangan bunga ini...
Sebab memang bunga yang mama suka...
Eustoma dan jugak lily...
**non stop senyum and till today when I see the flower...I just can smile and feel blessed...
beside that,I feel missing my other half so much**
Bunga-bunga yang mama suka ni bak kata florist tu...
Memang susah nak dapat...kalau nak kena order awal-awallah kaaann...
Well,roses I think is too common dah...
Well done ayah berjaya membungakan hati mama with this flower...
I guess you know how is my face bila dapat Roses...hiksss...
taaapppiiii bila dapat jambangan yang macamni...lain dari yang lain...
Memang sangat-sangat-sangat happy...

Thank you hubby for brighten up my birthday with this flower...
I can smell your LOVE towards me through this flower...
**Menghappykan Isteri itu lebih bahagiakan...** 
Walaupun En Suami jauh di tengah lautan sana...
Ingatan tuk isteri dia di sini tetap ada...syukur...
Dan terima kasih suamiku sayang...

I ❤ YOU 
MORE AND MORE AND MORE...


And a day sebelum tu pulak..
Adik-adik mama buat suprise kat rumah...
Kiranya mama sambut birthday dari 12hb lagi till ke malam Ahad...
How blessed I feel to have all of you guys in my life..
Thank you so much Allah swt for grant me with this lovely and sweet people around me...
This is the birthday cake...
(Sorrylah no pic coz mama dah bukak tudung masa dorang buat suprise yang tak berapa nak suprise...hahaha...)


Thank you my lil sistas and mama@uci for the suprise..
Semoga kalian semua sentiasa di dalam lindungan Allah swt...

Okaylah...cukup dulu entry ini...

Terima kasih atas ucapan selamat hari lahir buat sahabat-sahabat mama yang wish mama via FB,SMS and whatsapp...
Ingatan kalian sangat-sangat saya hargai...
Semoga semua urusan kalian semua dia permudahkan oleh-Nya...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice day!!!

**Cukup 2 tahun sudah...hari ni mama buat clean up on FB friendlist...many to go...lega hati dah dapat buat apa yang En suami minta dari dulu...**


June 13, 2014

Sharing is caring....

The meaning of sibling are...

We share everything together...

Rizqullah and Razin sharing Ipad together to watch UpinIpin...
Sometime Razin nak jugak borak2 ngan abang...
Tapi apakan daya...abang dah tertutup kamus baby talk dah...

Anyway...mama really loves to see this...
Syukur to have you both in my life...

Mama sayang Rizqullah...
Mama sayang Razin...
Semua kamu berdua menjadi anak yang soleh dan berjaya dalam apa jua yang kamu berdua lakukan...doa dan sokongan mama sentiasa berada bersama kamu berdua anak-anakku...
Keep holding each other hand selama-lamanya ya....

Okay..just a simple entry today...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...

Have a nice and beautiful Friday...

'KEEP CALM and ENJOY SHARING GOOD THINGS"




June 8, 2014

(。♥‿♥。)...It's weekend beb...(。♥‿♥。)

Weeee....it's weekend and mama is still up at this hour??
(Its 1.00 am in the morning)

Terpaksa hokey!!!...
Semua gara-gara FileNet yang tak mahu berhubung kembali dengan server...
Asyik nak cari pasangan baru je...tak jumpa pun port yang sepatutnya dia bind...
Hahaha...itu dia...ayat IT mama dah keluar..entah kome semua paham ke idak tak tahulah teman yo..

Apapun...I am happy doing my responsibility...enjoy doing what I am doing now...
Walaupun tahu lepas ni banyak lagi dugaan/challenge yang akan mendatang...
Tapi kita cuba cool yer...tak leh nak stress up sangat...
Nanti production susu tuk razin merudum pulak...harus chillax selalu...
Question???
Kenapa mama Rizqullah tak berenti and jadi SAHM je??
Answer....Coz I'll get bored staying at home...before I turned to be stalker or what so ever...better I worked and have my owned life...atleast hari-hari pun ada new challenge nak dilalui dan diisi ketika ayah berada di laut sana...
I just love my hectic life...at least I don't have so much time to be spend on Facebook or reading people blog daily...plus mama dapat bekerjasama dengan pelbagai jenis orang(Chinese,Indian,Filipine,mat saleh yang dari US,UK,Sepanyol etc...)... 

Ini antara salah satu dugaan mama as a working mama...
Selain isteri kepada marine engineer...saya jugak seorang career woman dan jugak seorang ibu dan anak serta kawan...
Satu tanggungjawab yang besar dan berat jugak terletak di bahu saya...
Membesarkan dan memberikan kasih sayang yang tiada galang gantinya buat anak-anak saya ketika En Suami bertugas dilautan sana...
Mengisi kekosongan hati anak2 ketika ayah berjauhan dari mereka...

Terus terang mama katakan...
It's not an easy job...nak kena balance work and life memang satu yang sangat-sangat mencabar jiwa dan raga...lagi-lagi dah ada 2 insan yang memerlukan perhatian dan kasih sayang dari saya...
Apapun...mama bersyukur kerana dikurniakan anak-anak yang sangat memahami tugas mama dan ayah...

Walaupun mama kena berjaga malam camni...
Esok pagi penat mama akan hilang bila tengok mereka berdua begini...


Bergomolan bertigaan di sepanjang hari minggu...
Weekend is definitely the time I spend my precious time with both of them...
Syukur and thank you Allah swt for this greates gift...
Some people you might granted with a lot of ka-ching,ka-ching...
But for me...ka-ching,ka-ching is nothing compared to this GREATEST treasure...

Okay...after nearly 3 hours waking up...sekarang pun dah pukul 3.30 pagi...
At last...after unix team performed the server reboot for the 3rd time...
Semua application dah jalan as normal..
Thanks to Prod Ops,DBA and Unix team to help me...
Kesian tetengah malam kena layan mama Rizqullah ni...
Apapun...jom kita tido!!!
**Minggu depan layan DR Simulation pulak yerrr....**

Till my next entry...salam sayang buat semua..

Have a nice and beautiful weekend ya!!


May 31, 2014

Chillax!!!

Chill and relax = Chillax!!!

The word I am looking now...
Dah beberapa hari ni mama stress pulak...
The milk production pun ikut mood swing ni...
Apapun...with power pumping and health food intake...
Alhamdulillah the milk production for Razin back to norm...

Apapun...I'll be more chill and relax by looking at this picture...
Memang sangat chill je bila tengok gambar anak sendiri...
Syukur punyai mereka dalam hidup saya ini...
The greatest HARTA in the world...even duit pun tak dapat menggantikan mereka...
Biarlah tiada 'HARTA' yang banyak didunia ini...
Cukuplah hidup mama dan ayah lengkap dengan kehadiran kamu berdua...
Insyaallah...everything will be smooth...


Doa yang terbaik sentiasa untukmu abang...
Alhamdulillah...Rizqullah is progressing sekarang ni...
More focus on his learning...
Membaca,mengira,mengaji dan solat dah boleh...tapi malas je selalu...huhuhu...
Apapun abang,keep up the good work and keep mama proud always!!!
Mama sayang abang wah!!! 

Both of you are the greatest thing happened in mama and ayah life...
Setiap langkah kamu berdua..mama pasti ada di sisi kamu...(insyaallah)
Walaupun sesibuk mana mama di pejabat...
Mama will make sure kamu berdua tak terasa ayah tiada selalu dengan kita...
I know it was hard for me...
Tapi mama cuba yer sayang-sayang mama berdua...

Hati dua tiga hari ni tersentuh dengan pelbagai cerita di internet ni...
Dari kisah coklat Hazelnut Cadbury yang dikatakan dan disyaki tidak halal hinggalah ke kisah seorang anak kecil mati dikelar di stesen KTM...
Bila tengok gambar anak kecil tu sebenarnya buat mama teringat akan anak kecil yang sama mama lihat awal pagi di Wisma Suria...berhadapan dengan opis mama...
Masa mama lalu...mata mama terpandang pada anak kecil itu...
Dalam hati...Ya Allah,kesian anak tu...kecik2 lagi dah tido ditepi jalan...
Adalah 2-3 lelaki dan perempuan bergurau dengan anak tersebut(don't ask how they look like..seperti penagih dadah pun ada...)
Anak tersebut sangat ceria walaupun kelihatan gurauan lelaki dan perempuan tu agak kasar...dan ketika itu hati mama sedih tengok ada anak kecil yang ibu dia tak kisah...
Dalam diam hati mama berdoa semoga anak ini dipelihara oleh Allah swt...
Janganlah hidup dia nanti bermasalah...
(Mungkin doa mama didengari...Allah swt memang ambil anak itu..walaupun caranya agak menyedihkan...sekurang-kurangnya..anak itu tak perlu lagi tido di tepi Jalan Silang, tidak mandi, makan tak tentu...jika anak yang mama lihat adalah anak yang sama dibunuh tu...)

Okay...cukup dulu entry ala-ala emosi pun ada ni..
Tengah malam menaip entry ni...anak2 tengah sedap tido..
Since mama pun dah lama tak update blog...
Ambillah sikit masa malam ni update blog yang dah lama tak berupdate...

Untuk ayah yang jauh ditengah laut sana...
Alhamdulillah...we are fine..semoga ayah dibekalkan kesabaran yang tinggi di tengah lautan sana...I tahu sayang camne you rasa..banyak2 bersabar ya dear...manusia ni perangai macam-macam...apapun,selalulah berdoa pada DIA yang satu semoga tugas kita dipermudahkan oleh-NYA...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day!!! 





May 19, 2014

Speechless Monday...

Nothing much I want to say today...

Just to share two picture to send the vibe how I feel right now...



Syukur for having this such a nice and warm family around me...
My life always feel yummy with you guys in it...

I'm sure if arwah Abah is still with us...
He will like membebel...but deep down in his heart...
He'll feel proud of us...

Family does matters in our journey to achieve success....

CONGRATULATIONS MY DEAR BABY SIS HAMIZAH ON YOUR CONVOCATION!!!



 
Real Time Web Analytics