December 17, 2014

Missing you...

Okay...baru beberapa hari je berpisah dengan En Suami...
Tapi rasa maaaaakkk aaaiiii...dah macam berbulan plak nih...

Apapun...what I am doing at this hour and typing this entry???

Well...while waiting for my batch extraction is running...
I am typing this entry...

#entrysengaldipagibuta

November 30, 2014

Sepagi di Tanah Aina Farrah Soraya...

Ketenangan yang di alami di Tanah Aina di waktu pagi sehingga kini tak dapat mama lupakan....
Keadaan sejuk dan berkabus membuatkan mama lupa semua perkara yang selama ini berada di dalam kotak fikiran...
I just enjoy my 'silent' holiday at Tanah Aina Farrah Soraya...

Asalnya plan nak bangun awal kengkononnya nak join LDQ tuk sama2 tengok matahari naik di puncak bukit di Tanah Aina...
Tapi apakan daya...bila dah ada anak2 ni...
Siapkan anak2 je dah amik masa berjam-jam...
Jadinya kami terlewat 15 min untuk join team semua naik ke puncak bukit tuk melihat matahari naik...

Tak apalah...insyaallah...ada kesempatana lain...
Tapi kami naik jugaklah bukit tu...cuma separuh jalan sbb ayah dah tak larat nak dokong Razin sambil memanjat bukit...

Apapun...this is some awesome view yang sempat mama captured...

Sangat refreshing pagi-pagi di sini kerana anda akan berasa oksigen di sekeliling anda...
Pagi tu Rizqullah tak der mood sebab still kepenatan lepas jungle tracking petang sebelumnya...

Antara pemandangan yang menyegarkan mata...
Rasanya siapa datang dalam bulan 12 ni...
Dapatlah merasa durian yang tengah nak membesar tu...

Antara pemandangan pagi yang di separuh bukit yang kami panjat di pagi hari itu..

Ini adalah pemandangan di puncak bukit...
Mama amik dari FB nenek...


Oleh kerana kami tak naik sampai ke puncak...
Dan walaupun half way naik...dapatlah jugak line telefon masa tu...
Adeeehhh...terus mama baca message whatsapp yang masuk...
Barulah tau di Klang ada ribut@puting beliung melanda...
Terfikir plak keadaan rumah dan berdoa yang Shah Alam tak terkena ribut tersebut...
Dapatlah jugak berwassap kejap dengan sahabat mama,mummy dina kesayangan Rizqullah...
Update yang kami berada di Tanah Aina...mama pun terlupa nak bgtau auntie Dina masa tu kami  sedang bercuti di Tanah Aina di hari sebelumnya...
Dah sampai Tanah Aina baru teringat...

Rizqullah kengkonon main chesslah tu...
Mama tengah sibuk baca wassap...
Sorrylah yer warga opis...I baca je wassap u semua...
Tapi x leh nak reply...hikssss...line tarak...
Malas nak panjat bukit semata nak berwassap ngan korang semua.. :p

Pemandangan sungai di Tanah Aina...
Deruan air sungai ini sangat mendamaikan...

Ini adalah sarapan pagi kami....
Alhamdulillah...the food I should say is 5 stars...
Kami kenyang dan naik berat badan duduk di Tanah Aina...
Tak kurang makan pun kami di sini...hikss...
Makaaaaaaaaaaaann je keje kami semua...

Okay...while having your breakfast...
Bolehlah isi buku kedatangan ke Tanah Aina...
Sebagai tanda anda telah ke sini..
Very nice draw of Auntie Afiza....

My boys!!!
Razin and Rizqullah...
My heart and my soul...
Thank you Allah swt for this greatest gift...
Now I have my men who loves me unconditionally...

Lepas makan staff Tanah Aina ajak Rizqullah painting...
So...apa lagi...Rizqullah punyalah happy dapat painting di tepi sungai...
Since kami tak ada apa2 yang nak dikejarkan...
We have our own sweet time painting and while waiting the staff to setup everything...
Apa lagi...its photoshoot time...

While waiting is time for family picture yeaaah!!!

Dulu masa Rizqullah kecik2...
Mama suka capture pic dia...
Sekarang ni its Razin turn plak...
**Apapun..hoping that will get Alpha 90 or 70 soon...hehehe...**

Hasil lukisan Rizqullah dan mama...
He was so happy since he get all my attention on that day...
I know abang...mama was so busy with work and adik...
Sometimes mama terlepas pandang awak...
Apapun abang wah...you'll always be my love forever...
Mama loves you so much...

Okay...lepas doing this painting...mama dan ayah sempat jugak melakukan satu lagi activity...
Aktiviti apakah itu???
Insyaallah...will share it in my next entry...
So...for those yang rasa nak adventure and having fun with your family...
This is the best place to go...
You'll enjoyed and so do your child...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful weekend peeps!!

As-salam




November 28, 2014

Leap of Faith@Tanah Aina

Lai...lai...lai...mama nak sambung lagi ni...
Apa aktivit yang boleh dibuat di Tanah Aina ni???

Jawapannya adalah = Leap Of Faith

Okay...dah masuk bilik tu...bolehlah tukar baju tuk ke aktiviti seterusnya...
Kali ni mama bukan nak cerita pengalaman mama...
Tapi pengalaman Rizqullah melakukan Jungle Tracking ditemani atuk dan nenek...
I do proud of you my son...
Dalam mengada-ngada and manja...you've shown the brave heart in you and mama believed that you are little angel which will protect you brother and sista...
Alhamdulillah...atok and nenek cerita yang Rizqullah was brave enough to go through this journey without us...

Okaylah...mama pun tak mahu bercoleteh panjang lebar lagi...
Lets picture tell the experience that Rizqullah had...

Thank you for the Tanah Aina staff for the great care during Rizqullah doing Jungle Tracking on that day...
Serius,staff-staff Tanah Aina telah memberikan service yang terbaik dan menjaga Rizqullah sepanjang dia melakukan Jungle Tracking..

Tanpa melengahkan masa...lets see the picture which was taken by the Tanah Aina staff...
Ketika journey to the Leap of Faith ni..anda dinasihatkan tidak membawa camera...
Unless u have camera which can be dip down the river...


The group...
Rizqullah been taken care by atok and nenek...
And also the Tanah Aina staff...
I have no worries on leeting Rizqullah having his own adventure without me...
Pengalaman mematangkan dia...

Rizqullah with atok and the Tanah Aina staff...

The ladies...

I told you...no need to worries on the safety...
Tanah Aina staff is well trained to assist you...
And they will assist you with a smile...

They are having a good time...

Rizqullah cam biasa...
Akan dapat kawan walaupun di mana...
**Mama dia je yang pendiam...bukan sombong yer..pendiam je..**

Leap of Faith....
Ada bran???
Klu ada bran...silalah perform this 7 feet jump into the river...

The group...


Dah habis Jungle Tracking...
Its time to berendam plak....

A very nice place to visit...
And definitely we will come again and again...
Who knows...mama will do again the flying fox...

For those yg nak bagi ikan kelah makan...
You can buy it at their shop...

Tempat bersantai...
Razin is having his good time with mama...

Ada buaian jugak untuk siapa yang terasa nak berbuai...

Night view in Tanah Aina...

Night view in Tanah Aina...

Another night view of the river...

Having chess game while waiting for other to come to join the BBQ dinner...
Tempat bersantai...

Pemandangan 'dewan' makan di waktu malam...

Rizqullah as usual...
Seeking a chance to play with the tempayan...

Our BBQ dinned at Tanah Aina...
Macam2 hado kata kauuuu...




Us...

Group photo of LDQ which we choose to wear kain batik and pelikat in jungle...
Siap kata wearing kain batik is not a fashion??...

Me and my MIL...

Okay...this is some of the activity you can do in Tanah Aina...
I do enjoy each and everything I have done here with my family...
Having a silent life without smart phone does make my life more calm and relax...
Siapa kata tak boleh hidup tanpa smart phone...
I do feel that smart phone just make us more ignorance...

For those who are seeking place to visit or for a holiday near to nature...
This is the place to visit and spend your time..

I do recommended this place to you since your time will be occupied with so much interesting things...such as Jungle Tracking, Leap of Faith and Morning walk...
Not forgetting the food also are awesome!!!
The lauk kampung was definitely a delicious food ever...

Okay...just a simple entry for today...
Was so damn lazy to update the stories here...
But a good memories and experience should be shared and I loved to share anything that was awesome...

Till my next entry....salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a good weekend!!!




November 15, 2014

Tanah Aina Farah Soraya : Chalet Ulam Raja

Sambungan lagi yer entry berkenaan Tanah Aina...
Tapi kali ni mama nak share about the chalet pulak...

Lepas makan tengahhari kami menuju pulang ke chalet kami...
At first memang rasa excited sangat nak tengok bilik kami...
Tapi bila dah naik tangga yang banyak dan kedudukan bilik quite jauh ke dalam sikit...
It does kill my anxiety...

Masa tu dalam kepala...phewwww...nasib baik beg2 semua staff2 Tanah Aina yang angkatkan....
Legaaaa...apapun,masa kami berjalan ke chalet...hujan baru je stop...
Redahkan jugaklah with Razin and Rizqullah...

Okay...since kami pergi dengan group LDQ,we manage to get the biggest chalet I guess...
Thanks tou my MIL for the arrangement...
We do love the chalet Ulam Raja...


And as usual...blog mama ni akan penuh dengan gambar2 yang mama ambil sebelum bilik berkecah dengan barang2 kami...

This is some picture take of the chalet Ulam Raja...


It was divide with 3 level...
The 1st level is the bed area...
There is 2 queen bad available in this room and this room can accommodate up to another 2 single bed(if requested)...means this chalet can accommodate up 6 people at one time...

Since we have Razin,we are given baby cot for Razin...
Tapi itulah..not even use it pun sebab Razin was busy berkepit kat ketiak mama...
Ini budak mana boleh tido jauh dari mama dia...
So...for those yang ada anak kecik..no worries...
You may request for the baby cot if you want....

2nd level...
Where there is one big mirror for your self...
and also a coffee area where boleh masak air panas and also buatlah air tuk minum sambil melihat kehijauan alam...
Please be reminded ya...FOOD ARE NOT ALLOWED IN THE CHALET...
Please take your food outside the room to avoid ants or any other 'things' to come into your room...

The entrance of our Ulam Raja Chalet...
And the view from the verandah at the entrance door...

Payung jugak disediakan untuk anda sekiranya hujan...
Silalah pakai klu anda memerlukannya...
Dan jangan lupa untuk membaca rule and regulation of the chalet...
Ada je tergantung di dinding bilik...

This is the 3rd level yang mana menghadap sungaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiii....
Weeeeee...sangat best okay...
You can just sleep here and relaxing while looking at the green tree around you and the flow of river are the music to your ears...
Verandah untuk anda berehat sambil melihat alam...
Di sini ada jugak access untuk anda ke sungai...
Ada tangga disediakan...

Agak luas jugak yer...sbb Rizqullah boleh lari2 lagi di sini...
And see...that is 'our' river...
Kalau rasa nak terjun sungai...just go..coz the river is just at the front of your chalet...

Antara hiasan yang ada...

Okay...this is the best part...
The naik tangga and long walk back to our chalet...
But it was worth it sebab I do feel relax and nothing to catch up...
Just having my own sweet time walking back to the room...

We will passing this dorm during on the way back to our room...
Actually this dorm pun not bad...
It is spacious and english deco gitusss...

Okay...bahagian yang paling lemah adaaaaaaaaaaaaaaalaaaaaaaaaaaaahhh...
TANDAS BERADA DI LUAR BILIK!!!!
The bathroom are not attach to the room...you have to go out from the room and walk to the toilet...
Bukan apa yer...Puan Sri Sabrina ingin menerapkan unsur kampung di perkampungan Tanah Aina ini...
Pada mereka yang penakut cam mama ni...mmg pikir banyak kalilah kaaann nak ke toilet bila tiba malam hari....

Namun...walaupun di luar...
Mama boleh katakan tandas di Tanah Aina ini berkelas 5 bintang jugaklah...
Nama pun nak adventurekan...air panas je yang tidak disediakan...

Dah habis melawat bilik dan pusing sekitar bilik...
Apa lagi...its time to dip your self into the river yang sangat memanggil2...
Serius..deruan air sungai tersebut bagai mengajak je kita nak berendam di dalamnya...
Dan tengoklah...how excited is Rizqullah and how happy he is...

Okay....just another update on our room pulak...next is apa yer mama nak cerita???
Well..insyaallah...next entry will sharing on the Rizqullah experience pulak...
Apa yang Rizqullah buat di Tanah Aina??

This 5 years boy did enjoy doing jungle tracking without mama dan ayah..
Ayah dan mama terpaksa duduk di bilik dengan Razin sbb sangat tidak sesuai membawa Razin for jungle tracking...
Jadinya...Rizqullah following the LDQ doing those activity and he really enjoyed it...

Okaylah...cukup entry untuk hari ini...

Till my next update on the activity in Tanah Aina...

Have a nice and beautiful day!!!




 
Real Time Web Analytics