June 19, 2016

Memperbaharui Permit Pembantu Rumah - STEP 1 : FOMEMA

Okay...kali ni mama terpaksa taip blog tentag step nak renew permit pembantu rumah sebabnya lepas ni sendiri jelah buat kan...kot-kotlah nanti lupa...boleh refer sini balik untuk recall balik apa yang dah dilakukan...

Sesambil tu sempat jugaklah google mana2 blog atau sesiapa yang pernah buat permit renewal ni...

Luckily found this one blog : Renewing Maid's permit

So...sesiapa nak refer boleh ke link itu...tapi mama pun nak share jugaklah experience mama...try jugak calling agent maid ini untuk buatkan permit renewal...tapi lepas google and tanya kawan2 yang pernah renew permit maid dorang...rasanya lagi jimat buat sendiri...plus mama pun tengah cuti bersalin sekarang ni...so,we used this opportunity to do this permit's renewal and feel the experience..

Kalau buat dengan agent...siap duit jelah kan...

Tapi kalau buat sendiri...this is the steps :

1. Daftar permbantu dengan FOMEMA untuk buat pemeriksaan kesihatan
2. Pemeriksaan kesihatan di klinik yang telah anda pilih(sila bawa pembantu ketika pemeriksaan)
3. Serah laporan atau daftar dengan menggunakan MYEG ke Imigresen
4. Tunggu permit dihantar ke alamat yang anda daftarkan di MYEG.

Langkah 1 : Daftar pembantu dengan FOMEMA untuk buat pemeriksaan kesihatan

a. Download borang di website FOMEMA yang boleh didapati secara online --> FOMEMA --> Registration Procedure --> Forms --> Foreign Worker's Medical Examination Registration Form
b. Print dan isikan form tersebut.Bagi yang tak tahu kod pekerja anda boleh je call hotline FOMEMA(03-2782 8777), bagi no passport pembantu anda dan mereka akan berikan kod pekerja untuk anda isi dalam borang berkenaan.
Pemilihan doktor jugak boleh dipilih melalui senarai yang disediakan oleh FOMEMA.Lebih baik anda pilih klinik yang ada menyediakan X-RAY sekali.Anda tak perlulah nak pergi banyak2 tempat just for X-RAY.
c. Pergi ke pejabat pos untuk buat Kiriman Wang,untuk Perempuan RM 201.40 manakala Lelaki pula RM 190.80.Sila sediakan wang lebih sikit sbb ada caj RM 2.00 untuk kiriman pos dan RM 0.12 untuk GST. (Ini kalau pakai kiriman wang yer...kalau bank draft ke apa2 medium lain,caj dia berbeza mungkin)
d. Fotostat muka surat Butiran Diri & permit kerja sebanyak satu salinan sahaja passport pembantu. 
e. Hadir ke pejabat FOMEMA dan serahkan semua dokumen2 yang diminta
- Registration form
- Kiriman pos (RM201.40) since pembantu saya wanita
- 1 salinan butiran diri dari passport
- 1 salinan permit yang terdahulu
f. Tunggu angka giliran dipanggil dan serahkan semua dokumen terbabit. Selepas itu anda akan menerima borang yang anda perlu bawa ke klinik bersama dengan pembantu anda. Tempoh sah laku borang berkenaan hanyalah 30 hari, oleh itu cepat2lah yer bawak pembantu ke klinik...kalau tak terbanglah RM 201.40 tu.
g. Selesai....nak bawak maid ke klinik pula...

Okay...this is the 1st step...next nak bawak bibik-ku ke klinik untuk pemeriksaan kesihatan..

Till my next entry...Salam Ramadhan buat semua...

Happy Fasting!!!



May 21, 2016

Teacher's Day Present from Rizqullah....

"Selamat Hari Guru"

Buat semua mereka yang bergelar guru di dunia ini...
Isnin lepas merupakan sambutan hari guru sedunia ke seMalaysia...

Tak kisahlah apa2pun...yang penting since mama cuti ni...
Adalah masa nak meng'Google' mencari idea-idea bernas lagi kreatif untuk dijadikan DIY hadiah hari guru....
Sekali "Google" je memang beriban lah benda-benda menarik yang boleh dijadikan basic untuk memulakan design DIY Teacher's day present buat Rizqullah...

Last year teacher's day Rizqullah sambut di Tadika Salsabila...since Rizqullah dah 'graduate' dari Tadika Salsabila...bermulalah pula perjalanan persekolahan berbaju uniform biru...
Alhamdulillah...setakat ni his doing fine...dia cakap seronok belajar di sekolah sekarang ni...nothing much I can say...cukuplah Rizqullah happy dan senang dengan apa yang dia lakukan sekarang...Mama dan ayah takkan paksa abang buat sesuatu...sbb ayah dan mama nak abang rasa kehidupan dan keriangan di zaman kanak2...sepertti mana mama dan ayah rasa dulu....lari sana sini...building social skill at school...etc..
Walaupun risau tengok anak2 orang lain score and macam2 lagi...but we believe that by not putting any pressure to the kids...anak itu sendiri akan berjaya dgn sendirinya sbb dia happy dgn apa yang dia ada...

Ish...tengok...dah melalut dah ni mama dia bila menaip...
Bila anak dah masuk sekolah...camnilah setiap mama...dok risau pelajaran anak...
Sang ayah plak...lebih suka biarkan je sbb biar anak tu merasa pengalaman sendiri kena marah dgn cikgu ata dirotan oleh cikgu disekolah atas kesalahan dan kelekaan dia sendiri...human are learning something when they makes mistake...itu kata ayah Rizqullah...

Oklah..back to the topic...
Tahun ni mama rajin sikitlah nak keluar time pantang2 gi belikan barang2 untuk anakanda ni hadiahkan buat cikgu2 dia dihari guru on 16 Mei 2016 yang lepas...
Gigih mak yang berpantang ni...demi anak yg disayangi...
(Itu pun dia complain kata mama dia sayang adik...adoi abang...takkanlah nak dodoikan tido...awak tu dah besor gajah abang...mama nak dokong pun tak larat dah...Razin tu pun dah setahun lebih mama tak dokong dia...lagi kesian kat Razin...)

Tahun ni tak delah happening sangat hadiah yang mama bekalkan pada Rizqullah untuk cikgu dia...tapi bolehlah dijadikan hadiah yg boleh digunakan oleh cikgu2 tersebut...


Pen biru dan pen merah,paper binder dan post it...

DIY sticker untuk ditampal pada paper bag....

Taraaaa....dah siap...
Masukkan jelah semuanya dalam paper bag tu...habis cerita...
Tapi pen-pen tu mama sempatlah ikat dengan reben... 

Alhamdulillah...our family expanding bigger and bigger...
Okay...sesi bergambar makin susah dah sekarang ni...
Sebab masing-masing sibuk dgn pose memasing...

Okaylah...just a simple entry on Rizqullah teacher's day present...
Hahaha...dia bukan kesah pun...
Dia tau semua dah ready je...
Lagi 4 tahun turn Razin pulak...jadinya mama kena tambah masa nak buat untk Razin plak..

Till next entry....salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day...

~Dari mama MR~  


April 25, 2016

Welcome to the MR Family lil Princess: Maeishah Raaniya bt Mohamad Redzuan

Bismillahirrahmannirahim...

Alhamdulillah...after 38 weeks having 'he'r in my womb...
On 8th April 2016 at 1.45 pm...
I manage to see her and give her my 1st kiss...
Walaupun mama tak dapat hold Raaniya cam abang2...tapi mama syukur semuanya selamat...
Everything was so fast je masa hari kejadian tu...cam mimpi pun ada je mama rasa...

Okaylah...nak cerita kronologi kelahiran my only princess ni...
Fuuuhhh...leh panjang berjela entry kali ni...
Insyaallah next time jelah mama cerita cause...
This time pregnancy pun mama rasa cam miracle...

Apapun...mama syukur Maeishah Raaniya sihat dan sempurna..
You are my appendix baby...
You are in womb during my appendix removal operation on last September 2015...
Masa tu hanya Allah swt sahaja yang tahu camne mama risau sangat dengan perkembangan kamu wahai anakku...
Kerana kami tidak menyangka akan kehadiranmu dalam rahim mama...
Hampir setiap minggu jugak mama ke hospital kerana Dr Yeen pun risau akan perkembangan kamu...mama was on painkiller ketika itu and klu kamu tidak berkembang dengan baik ketika itu...kemungkinan mama kena gugurkan kamu anakku sangat tinggi...

Setiap hari siang dan malam mama dan ayah berdoa yang kamu akan berkembang dengan baik dan sempurna dan menjadi anak yang sihat...
Mencabar sangat mama rasa dgn luka pembedahan yang baru nak baik...mama pulak dah mengandung sebulan lebih....
Hari-hari mama berdoa yang luka pembedahan tu tak terbukak balik je bila perut mama start streching...sakit???
Hanya Allah swt sahaja yang tau kesakitan yang mama rasa...

Alamak...dah terintro plak sikit...
Apapun..entry ini adalah entry memperkenalkan princess kami ini...

Introducing my lil and only princess...
Anak ke-3 kami...


MAEISHAH RAANIYA BINTI MOHAMAD REDZUAN
08.04.2016,Jumaat@ 1.45 pm
KPJ Selangor,Shah Alam

My heart and my soul...
Mereka semua adalah nyawa saya...
Kerana mereka saya berjaya dan kerana mereka jugaklah saya gagal...
Thank you hubby for always be with me ketika susah...
Thank you for taking care the kids while I was unable to do so...

Okaylah...just a simple entry for today...
Insyaallah klu ada masa mama tulis entry tentang perjalanan kelahiran kamu yang bermula seawal 37 minggu...

Kamu Maeishah...memberi mama satu perjalanan baru dalam menjadi ibu...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...






April 20, 2016

Lazy...Lazy...and being Lazy...

Assalamualaikum semua....

Dah lama jugak rupanya tak menjengah ke sini...the last entry was in July 2015...

Wow!!!how lazy I am to jot down a memories for my little one's Rizqullah and Razin...

Alhamdulillah...having them(the boys) in my life do make my life more and more fulfilled with laughter and happiness...
Syukur...only that word I can say...

Apapun...si abang dah pun ke darjah 1 awal tahun 2016 ini....manakala si adik pula dah berusia 2 tahun lebih dan dah jadi abang ngah pun....(Insyaallah...will share the story mory about cik kak kesayangan kami sekeluarga in my next entry...)
At 2 years old ni...dah tentulah menjaga Razin adalah paling mencabar sekarang ni...sbbnya "terrible two" just started...

A lot of things do happened and I am syukur for what have been happened and I know Allah's arrangement is the best of his ummah...

Its been a while jugaklah diri ini menyepikan diri dari dunia FB mahupun blogging....
Bukan sombong mahupun apa...terlalu banyak benda yang nak dibuat...
Kerja...anak2...urusan lain lagi...family....my time was filled up with tons of things....

Apapun...tetap bersyukur dikurniakan kehidupan yang sedia ada ini...
Semoga diri ini terus istiqamah dalam menjalankan tanggungjawab sebagai isteri kepada suami,ibu kepada anak-anak kami,anak kepada ibu saya,kakak kepada adik,menantu kepada mertua dan lain-lain tangggungjawab...

Bukan mudah hidup ini sebenarnya....tetapi bila kita dikelilingi dengan mereka yang kita sayang...insyaallah...hidup akan lebih bermakna...

Okaylah....just a short entry for today...ini pun curi sedikit masa while clearing up my filling yang dah lama x terusik due to my pregnancy laziness...

Till my next entry....salam sayang buat semua yang sudi menjengah ke sini...

**Sorrylah...entry kali ni no picture available...malas mau edit pic segala...**



July 3, 2015

Selamat Hari Ayah....Ayah!!!

Weeee....ayah got his surprised on last week....
Berjaya jugak mama buat ayah terkejut dengan jambangan bunga dan juga hadiah sempena hari ayah...

Thank you sayang for loving us unconditionally...
As usual...nama pun surprise kannnn...
Haruslah surprise dilakukan diluar waktu jangkaan...

Hari tu kebetulan plak mama tak berapa sihat...having my vertigo and migrain...a perfect combo...tapi its doesn't stop me to do the surprise...
Since mama tak sihat...ayah telah ditugaskan untuk amik anak2 dirumah Uci di KJ...
While mama having my good nap and rest at home...serius heaven tido dengan aman tanpa gangguan anak2 and dirumah sendiri...total rest...hotel 5 star pun kalahlah...

This means a holiday at home is more meaningful rather than holiday in the hotel...

Okay....berbalik pada topik entry ini...
Definitely this is a surprise and unexpected by my husband...
Sesekali buatkan..menambahkan kemanisan dalam kehidupan berumahtangga...
Asyik kita je dapat bunga kannnn....
Sekali sekala...suami pun nak rasa dihargai oleh isteri dan anak2...

Therefore ayah...

Please accept this humble appreciation token from us for being good,tolerate,coolest,patient, caring and awesome ayah in the world...

You are our MAN!!!

You are not only our sailorman...but you also a BANK NEGARA for us...
Thank you for loving us unconditionally and hope this will make you happy stuck with us for the rest of your life...(hahaha...)


Sekali lagi my dear husband....

HAPPY AYAH DAY!!!
May all our dreams of being a good parents to our child will be accomplished...


Dan bila berbicara tentang ayah ni...
Dah tentu mama rindukan arwah angku@abah mama...
The man who raise me up as who I am now...
Who taught me a lot of things and to become a person with a brave heart...

Terima kasih abah...
Kakak rindukan abah....rindu nak sakat abah...rindu nak berbual dengan abah tentang kerja and banks...dan macam2 lagi...
You are really my BFF abah!!!

No one can challenge your ranking in my heart...
And my hope is...
My husband will be responsible as you and awesome as you abah!!!

Okaylah...cukup dulu entry tentang hari ayah ni...
Its time to sleep and have good rest...
Eventhough is will be weekends...
Entah kenapa kepala mama keep running a lot of things...

Till my next entry....
Selamat berpuasa buat semua!!

Have pleasant day peeps!!!

***Syukur alhamdulillah masih dipanjangkan usia untuk menikmati Ramdhan kali ini...syukur juga kerana dipertemukan dengan mereka2 yang tabah dan berhati kental yang jugak menjadi penyuntik semangat buat diri ini...sesungguhnya hidup ini singkat...hargailah ia selagi kita boleh meraikan setiap apa yang berlaku di sekeliling kita...setiap memori yang kita tinggalkan pasti ada insan yang akan mengingatinya...**

June 23, 2015

My 33rd birthday...Terima Kasih Mama@Masnom

Alhamdulilllah dipanjangkan umur lagi sekali tahun ini untuk meraikan usia ke 33 tahun...
I am not shy to tell people that I am old already...
Apalah ada pada usia??

Nothing much I would like to express...
Namun syukur dikelilingi mereka2 yang sangat positif dan supportive...
Dari kalangan keluarga dan jugak sahabat handai...

Terima kasih kalian semua atas ucapan hari lahir buat diri ini...
Semoga segala doa dari kalian buat diri ini menjadikan saya insan yang lebih baik dan jugak mensyukuri setiap apa yang saya ada sekarang ni...

14 Jun 2015

Terima kasih MAMA@Masnom kerana bersusah payah mengandungkan kak long selama 9 bulan dan melahirkan serta mendidik kak long as who I am...
Kakak syukur sangat dilahirkan dalam keluarga Roslan kerana di sini kakak menerima secukup kasih sayang dan jugak perhatian dari mama dan abah...
Tiada bezanya kasih sayang abah dan mama buat kami...
Terima kasih Mama kerana selama 33 tahun ini tetap berada bersama kakak membantu kakak tatkala suami kakak tiada di sini...
Mengasihi dan menyanyangi Rizqullah dan Razin tiada sempadan...
You've been a great parent and grandparent...
With my age milestone jugaklah...
This show how many years mama dan abah menjadi parents...

Terima kasih untuk segalanya mama dan abah...
Selamanya kakak sayang mama dan abah serta adik-adik...
All of you means so much to me...

****************************************************************************

Okay...nak screenshot semua ucapan yang mama terima adalah sangat-sangat panjang...jadinya...cukuplah mama simpan buat kenagan peribadi mama...
I am blessed enough to have a lot of positive people around me...
Those negative people...mama tengah cuba nak jauhkan diri and try to delete them from my life...
Thanks to my Exposer team...you guys memang rocks!!!
Seriusly...I am having so much fun to be one of you guys...
Atleast inilah tempat mama hilangkan rasa stress dengan kerja...
(Hanya mereka yang mengalami memahami - khas untuk mereka yang bekerjaya)
Non stop wishing from all lovely ladies from my Exposer team...
Really feel young tau...hahaha

Okaylah...on 14th June 2015 ni...pagi kami sekeluarga ke Tasik Shah Alam...
Walaupun hujan renyai2...kami redah jugak sbb nak spend time with Nenek and LDQ before start puasa...lepas ni break 1 month pluslah nampaknya...


My colourful family...
Dah x main sedondon...sedondon dah...
Celop jelah apa yang ada...
Janji semua berbaju yerrr...

Anak dan ayah main mainan 'ENTAH'...
Tapi pusing and tarik...siapa punya yang botak....dia kalah...

They are my heart and my soul...
They are everything for me...
Spending my birthday with them is more meaningful.

Yes...we are at Akedemi Laut Malaysia(ALAM)...
Saja mama amik cuti and ikut ayah ke sini...
Nak tengok sendiri how is ALAM...
Tak ada apa sangat yg kami lakukan di sini...
Dah rezeki kami kot...kebetulan semasa jalan ke jeti...pintu pagar tak berkunci....
Jadinya amik peluang turun ke Jeti ni kejap and tanya2 orang yang sedang memancing...
Ada yang datang dari Alor Gajah dan memancing di Jeti ALAM ni...

Well,my birthday was well spend with my LOVE's ones...
Syukur dipanjang usia ini ke 33 tahun...
Semoga mama become more wiser in doing decision for our family benefit...


Okaylah....cukup dulu nukilan kali ini...entah apa yang mama ngomelkan pun tak tahu...
Yang pasti...ribuan terima kasih buat suami tersayang atas hadiah2 yang diberikan untuk hari lahirku ini...
Walaupun tak ada bunga...tapi camera DSLR baru tu dah cukup buat mama sengih sampai ke telinga...alhamdulillah...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day peeps!!!

As-salam



May 20, 2015

Trip to Lexis Hibiscus, Port Dickson

Hari tu Acik Nani share dalam group wassap kitaorg sal Lexis Hibiscus,Port Dickson ni...
Macam menarik je soft opening deal dia masa tu...
Which masa tu mama berfikir gaklah banyak kali nak pegi ke tidak...
Offer dia sangatlah menarik...
Tapi sebabkan ayah was not contactable simpan dululah dalam hati sampai ada peluang nak cakap dengan En Suami...

Alhamdulillah...a few days lepas tu dapat cakap dengan En Suami tentang hasrat nak ke Lexis Hibiscus Port Dickson ni...
En Suami setuju...tapi dia suruh tunggu dulu booking sampai nama dia confirm tuk sign off...
Since dah En Suami dah cakap camtu...kita turutkan jelah...lagipun dia yang nak membayornya nanti...hehehe...

Rasa cam dah lama sangat kami tidak ke Port Dickson..tempat tu cam dah jadi banned place tuk kami plak...hahaha...(hanya kami tahu kenapa,siapa yang terasa tu tepuk dahi sendiri...bumbo seat tu agak2 bila nak pulangkan yer???buat harta sendiri nampak...)
Tapi sebabkan offer ni...ayah cakap...jom jelah..lagipun Rizqullah dah bising sangat nak gi holiday bilik yang ada pool tu...
Jadi..di sinilah kami menghabiskan masa bersama keluarga...

Perjalan dari Shah Alam ke sini hanya mengambil masa 1 jam 30 minit ikut jalan ELITE dan Sepang - Port Dickson...
Abang Rizqullah memang tak tahu yang kami sekeluarga akan berholiday...
Dia sangkakan ayah isi pakaian dalam bag sebab nak sign on...
Kami iyekan jelah bila dia tanya..."Ayah nak naik kapal ke???"
Sepanjang perjalanan...cam biasa...anak2 dua2 tido..
Dah sampai masing2 terkebil2...
Abang wah dok tanya kita kat mana ni mama???
Then my answer is..."Suprise abang!!!its our family holiday.."
Terus senyum lebar si abang...

Okay,Lexis Hibiscus ni terletak atas sikit dari Blue Lagoon...
Lepas hotel Thistle yer...
Cam mana nak tau atau apa land mark dia...
Cari sampai Batu 12,Jalan Pantai Port Dickson...
Jika dari Telok Kemang tu...sebelah kanan anda akan berjumpa dengan papan tanda di bawah ni...


Menandakan inilah dia pintu masuk ke Lexis Hibiscus...
Few hundreds meter ke dalam anda akan nampak bangunan utama Lexis Hibiscus ni...
Pandangan pertama kami adalah...
"Wow!!!"
Dah rasa cam pegi duduk kat Avani Gold Coast Sepang plak...
Sebab nampak dah bilik-bilik yang di atas laut...
Cuma villa2 kat sini ada pool dalam dia...ala-ala Grand Lexislah kannn...

Well...cam biasa...ayah akan turunkan barang dan parking,mama plak uruskan urusan check in...
The check in was smooth walaupun ramai orang...
Kaunter pun masa tu banyak gak bukak...
Pada sesiapa yang nak beli breakfast or nak dine-in breakfast..
Silalah tanya ketika check in...

Selesai check in...kami naik buggy sebab villa kami terletak di kelopak bunga raya...
Mama amik Premium Pool Villa...
Tak sure apa bezanya dengan Executive Pool Villa sebab layout dia sama je mama rasa...
Tapi yang pasti harga ada sikit beza dengan Executive Pool Villa dia...
Kenalah naik buggy sebab bilik kami jauh ke tengah...

Mama dengan anak-anak sementara ayah tengah amik DSLR kat kereta...
Masa ni abang wah tak tau lagi keadaan bilik camne...
(Sejak ada GoPro,DSLR bagai diabaikan je...)

Jom kita ke bilik kita...
Wefie sebelum buggy gerak...

Keadaan bilik...
Memang terasa spacious,mungkin sebab susun atur peabot dia yang simple...
Ada 2 king bed,LCD TV,pool etclah...

Area Bath yang ada panel nak tengok ikan* berenang kat bawah...
Razin teruja tengok panel tu...
Geram je dia tengok laut tu...sbb tak dapat capai...
Yang si abang dah seronok sangat tengok ada pool dalam bilik...
Tak habis-habis cakap..."Thank you mama,thank you ayah"...

Kedalaman pool dia sama je dengan Grand Lexis,iaitu 4 kaki dalam...
Tapi dari segi keluasan,Grand Lexis pool are more bigger.
Lagi satu pool ni terletak di luar bilik dan agak terbuka..
Jadi bagi muslimah yang tak bawak swimmingsuit tu...celup-celup kaki jelah jawabnya...
Sebab kolam dia sangat terbuka dan orang memang leh nampak aksi apapun kita buat dalam kolam...

Pemandangan dari dalam kolam via GoPro dan jugak Suasana petang dari Balcony kami...

Cam biasa...check in je...letak bag and tukar baju...
Berendamlah kami satu keluarga...
Hari pun tengah teduh je masa tu...
Sesuai sangat nak berendam..
Tengok tu...Razin dah like a king...
Minum susu pun dalam kolam...selagi semua tak keluar kolam..
Selagi itulah dia pun nak duduk dalam kolam...

This is pemandangan pool dan jugak main building dia..
Main building masih dalam construction lagi...
Tapi Roselle Cafe dan area2 lobby dah siap...

Malam tu kami dinner di luar je...
At 1st ingat nak dine kat bilik je...
Carilah menu dalam bilik sbb nak panggil room service je...
Sekali enggak ada yer...enggak ade...
So,we decide to Teluk Kemang...makan jelah apa je gerai yang ada kat situ...
Sampai hotel kami singgah Roselle Cafe and elok plak terjumpa Izanee dan Alin sekeluarga...
Punyalah besar Shah Alam tu...kat sini plak leh jumpa kaaann...

Okay...ni salah date...patutnya 18.05.2015...
Pagi lepas breakfast sebelum berendam lagi sekali...
Anak2 habiskan masa kat playground dia yang hanya sekankang kera...
Activity yang ada buat masa mama taip entry ini adalah berbasikal...
Banyak lagi facility lain belum siap ketika kami ke sini...

Wefie sefamily sebelum meninggalkan Lexis Hibiscus,Port Dickson ini...
Semalam je kami tido kat sini...
Abang wah masa ni dah moody sebab dia dapat semalam je main pool...
Dalam kereta punya monyok sebab sangkakan kami nak balik ke Shah Alam...
Tapi ini bukanlah pengakhiran cuti2 kami...
Where next???

Kami ada give few comment to the hotel tentang pengalaman kami di sini...
There are few areas yang perlukan perhatian oleh pihak pengurusan hotel...
Mungkin orang lain tak kisah pun sbb consider murahkan...
Well for RM699 that I've paid...
For me with the experience of black out ditengah malam (4.15 am to 5.30 am),sedikit mencalarkan pengalaman dan pandangan saya tentang pegurusan hotel ini...
Terpaksa kipaskan anak supaya tak terjaga dan tido mereka tidak terganggu...

Selain during check-out day, kami menanti hampir 40 minit untuk buggy datang ke bilik...
Itu pun dah 3 kali call front desk...tepat pukul 12 tengahhari dorang dah ingatkan kami yg check out pukul 12...padahal masa check in mama dah suruh buat note yang kami akan check out pukul 12.30 pm...lewat sikit sebab tak mahu ganggu tido Razin...nanti crancky plak budak kecik sorang ni...

Basically,masih banyak lagi perkhidmatan yang perlu dibaiki...
Jadi kami harap pihak pengurusan hotel mengambil serius pandangan kami...
Especially pasal kes black out tu,tak kisahlah its soft opening ke...TNB problem ke...
As I know as customer which paid for this vacation...
I don't expect those things to be happened.

Sorrylah tak banyak sangat gambar bilik sbb gambar bilik semua dalam DSLR...
Malas plak mama nak transfer memalam buta ni...
Amik mana yang sempat je dari GoPro dan HP je ni...
Jadi quality gambar ada biasa2 je...huhuhu...

Okay...cukup dulu sharing on our vacation to new vacation attraction in Port Dickson...
Pada sesiapa yang nak pegi...sila siapkan baju mandi yang menutup aurat dan jugak bersedia untuk mencari makan di luar jika budget anda kecil untuk makan malam...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice and beautiful day!!!


May 4, 2015

Kun Anta (Be Yourselves)

Setelah sekian lama mama tak share apa2 lagu dalam blog ni tertiba...lagu ini menangkap ke jiwa...

Memang tengah viral gak kan lagu ni...
Apapun..this song does bring a good reminder for all of us...

Just always be yourselves...
Tak perlulah nak jadi orang lain mahupun Datin Wannabe ke...
Plastik suggery ke...
Be humble always...dalamilah lirik lagu ini yang mama amik dari youtube...
Ia sangatlah bermakna....




Be Yourself
In order to keep up with them, I imitated their looks and exterior
So I became someone else – just to boast
And I thought that through that I’d gained a fortune
But I found that I’d lost, for these are mere appearances
Chorus:
No, no,
We don’t need wealth to increase in beauty
Our essence is here, in our hearts it shines
No, no
We will not seek to please others with that which we deem unbefitting for ourselves
That is our beauty, rising and ascending above
Oh wo oh, oh wo oh..
Be yourself and you will increase in beauty
I accept people but I don’t imitate them
Except for what I agree with, to satisfy myself
I will just be myself, just the way I am, this is me
My conviction suffices, this is my certainty
(Chorus)
I’ll be what I please to be
I won’t seek their acceptance
I’ll be whom I love to be
Why would I care about their acceptance

Okay just nak share lagu ni je...tambah viralkan lagi...hehehe...

Always remember...hati yang jernih dapat dilihat dengan 'mata'...

Have a nice and beautiful days!!!


 
Real Time Web Analytics