February 22, 2010

Breastfeed sana sini...

Huhuhu..lantak ler orang nak cakap apa...but I lioke to BF my son...:-))...Ngeeee...


Mungkin pada setengah orang BF ni agak menyusahkan...tapi bagi aku plak sesuatu yang amat mudah...x yah nak bawak botol...x yah nak bawak air panas...x yah nak budget cukup ke bekalan susu tepung nanti...it's was very easy with breastfeed...anak pun lebih bonding ngan kita...

Hmm..nak citer camne aku leh pro-BF ni...and camne aku leh tahu banyak tentang BF ni...yup,it's all from reading and guidance from my gynea kat KPJ Selangor...mainly aku akan banyak baca tentang BF ni kat susuibu.com,kat situ mainly banyak pengalaman mummies yang BF anak mereka...selain dari tips2,kata2 semangat dan jugak macam2 adalah kat susuibu.com tu...beside that I did also read other mom's blog on their obstacles and challenges during breastfeed their child...Other of my references are majalah Pa & Ma...kat situ pun banyak info tentang BF ni....


Hmmm..How did I start and planned to BF my child???
semuanya bermula masa umur kandunganku 4 bulan...mmg aku ada gak review sikit2 kat website and jugak bahan bacaan lain tentang kebaikkan susu ibu ni...selain aku mahukan yang terbaik untuk anakku...i want him to grow up healthier...bukan aku cakap susu FM tu x bagus...ada yang bagus...tapi aku prefer my own milk...coz tu anak aku...bukannya anak aku tu anak lembu...(ops..sowy klu ada ibu2 yang terasa ya...ampun..this is what my mom selalu cakap..patutlah bodo cam lembu,sbb minum susu lembu rupanya)...


Itu yang lagi membakar semangat aku tuk bagi yang terbaik untuk anak aku...masa anak aku lahir..dia sangat2lah kecik..hanya 2.5 kg je..but now after 5 months..dah 8.3 kg..alhamdulillah..ini semua berkat susu ibu yang aku berikan...patutlah ramai yang cakap kat aku jangan risau walaupun anak aku kecik bangat...he'll grow up as strong man...amin..harap2 termakbullah doa semua orang tuk anak aku...annakku Rizqullah,akan mama berikan segala yang terbaik untukmu dan adik2mu juga..amin...


Adakah aku malu tuk breastfeed anak aku di mana2 sahaja???
Jawapannya tentulah aku x malu..coz it's normal mother to BF their child..tapi pada pervert mmg sukalah kan..dapat tgk B org pompuan...cis..**** punya manusia arr tu...tapi sib baik ada kain pelindung untuk anak aku BF...thanks to Fabulous Mom's coz create benda yang simple but usefull...aku leh je BF anak aku di mana anak aku nak susu...dulu masa mula2 tu mmg malu..but i have a great and very supportive husband...dia cakap bleh je BF mana2 janji kita jaga aurat kita tu...he don't mind..coz it's anak punya hak tu get the best from mom's...


Alahai...mata sudah mengantuk ni...nak sambung citer esok jelah ek..still bout BF ni...sebelum tu layanssss kan lah pic I BF anakku di merata tempat...nggeeeee...


Till my next blog...see ya and take care..have a nice day ahead..ops,next blog will citer sikit bout my son...erk,nak gak taip dalam ni..sonok dan berbunga hati hari ini bila balik sahaja dari pejabat petang tadi...anak tersenyum sambil menghulur tangan dia minta diambil...aduhai...berbunga2 hati I....demam pun terus kebah dapat ubat BAIK PUNYA dari anak tersayangku itu....hanya sebuah senyuman tanpa gigi dari si comelious ku itu...


Okaylah...tata..salamzzzzz...

0 comments:

 
Real Time Web Analytics