March 1, 2010

Last pasal breastfeeding

Hohohoho..last topiklah aku nak citer pasal breastfeeding...pasni ada gak citer pasal BF ni,tapi secara selit2 jelah ek dalam blog aku seterusnya...klu nak kirakan mmg sampai bila pun x abis nak citer pengalaman pasal BF ni...coz it was an on going experience..dan yang pastinya klu nak terosss BF kenalah rajin..x kiralah samaada rajin membaca,rajin mencuba sesuatu yang baru,rajin mengepump susu...pendek kata kena jauhi vitamin M tu kalau nak terus pastikan anak dapat yang terbaik...pergh!!!semangat giler arr kononnya aku ni..hehehehe...kadang2 tu penyakit malas tu datang gak...

Oklah...to the next question?

How long do I plan to breastfeeding my child?
Dah tentulah selama yang boleh dan seberapa banyak yang boleh...itulah niat aku...selalu aku tanamkan dalam otak dan fikiran yang susu aku banyak dan cukup tuk anak aku...dan x molah aku letak dalam kepala hotak aku yang susu aku x meriah...aduhai,harap dijauhkanlah dari kotak fikiran aku...


Do I enjoy breasfeeding my son?
Of courselah..during the BF session..it was a very enjoying time for me...where I can be more bonding to my child..i can talk to him while feeding him dan touch him...beside that,i'm more relaxing at this moment..for a second..i can forget all the stuff need to be done...


It there any tips or advise that I can share to anybody that wanna try to BF their child?
Hmmm...don't be lazy...jangan ada kamus malas dalam diri...itu je...klu dah malas tu...mmg x dapatlah nak bantu and satu lagi...janganlah sombong sangat bila orang bagi advise on how to increase the milk supply..x rugi pun klu mencuba...huhuhu..teringat plak try to advise some one aritu on should start to double pump...tapi itulah orang sombong + degil x mau dengar...now sekarang bising2 cakap low supply..hmm..lantak pi ko lah..malas aku nak tolong dah...pandai2lah ek...


Do i gave exclusive BF to my child?
Huuuuaaa..malangnya x dapat..coz aku termakan cakap org tua2..seme suh bagi FM..tapi sekarang FM x der maknanya lagi..coz now anak aku dah makan and fully susu ibu dah..FM dah berbulan gak x usik coz cukup je supply aku..heee...Alhamdulillah...


Most milk i get during pumping session per day?
Ok..selalunya mmg dalam 15-16 oz,3 times pump kat opis which is during office hours (8.45 am to 5.45 pm) setakat ni,dalam record aku..penah dapat paling banyak pun 21 oz...itu pun 2-3 kali je dapat while pumping kat opis..

How much I spend to buy pump,bottle and all the gadget for BF?
Hmm...look let me start to calculate...
1. Pump : Spectra 3 - RM 289.90 (I did buy during offer)
2. Mom's little one's breast milk bottle : RM 39.90 x 2(because I need 12 bottler to keep my milk)
3. Bumble bee breast milk bottle : RM 38.90 (Have 8 bottle inside it)
4. Poncho : RM ??? (can't remember the price)
5. Nursing Bra : range RM 35 - RM49(this one also I did buy during offer)
6. Extra breastshield : RM 70(this is for double pumping)
7. Extra tiub : RM 8 (this is for double pumping)
Extra things that I buy and still using...
8. Spectra 7 pump : RM489.90
9. Silicon massager
10.Tommy tippee warmer : RM ???(can't recall the price too)...this is to warm up the milk


Hmm..rasanya dah banyak kot info2 yang aku sharekan dalam blog aku ni..mmg ada banyak lagi nak tulis/taip...tapi cukuplah kot buat masa nih...sekarang mau tulis tentang si kecik yang memeriahkan hidupku ini..heeee..siapa lagi klu bukan anakku Rizqullah...


Mmg sangat meriah hidup aku dibuat si kecik ni..kenapa aku cakap meriah??hurmmm..coz suami aku x der ngan aku...he worked as marine engineer..so,tinggallah aku sowang2 menjaga si kecik yang comel lote ni...but i'm lucky coz aku tinggal ngan family aku...so,x derlah sorang2 sangat...


Hmm...x tau nak citer apa pasal anak aku ni..coz terlalu banyak momen2 indah bersama dia..yang hanya dapat diceritakan dalam gambar..anakku pun dah besar sekarang ni..dah 5 bulan lebih dan dah 3 bulan dia x jumpa ayah dia...huuuu..cian tul anak mama ni..dun worry sayang mama...i'll be beside you alwayssss...


Since I can't say much..let's the picture tells the story...lets start bebeh...

My cute lil boy details..
Weight 2.5 kg,length 52 cm,head 32 cm

His first day...after bath @KPJ Selangor Shah Alam 
Amboi...anak mama and ayah ni...first day lagi dah nakal
dah pandai jelir2 lidah....:-))

 3rd Day kat umah KJ...at this moment tugas utama adalah
Tido.....Zzzzz....
Ayah yang berdedikasi melayan kerenah anak..
Huuu...dah 3 bulan U x jumpa Rizqullah kan sayang??
Alahai..dah x larat pulak mata nak menaip lagi and share the story...next blog aku akan share milestone of Rizqullah dari hari ke-5 dan seterusnya...Oklah..till my next blog,take care and have a nice day...salamzzz...









0 comments:

 
Real Time Web Analytics