February 20, 2010

Patah tumbuh hilang berganti...

Okay..actually x tau camne nak mula citer...tapi biarlah aku mula sikit dengan mukhadimah yang ringkas..tajuk pun patah tumbuh hilang berganti...dah tentu ada kena mengena dengan kehilangan dan kehadiran sesuatu yang baru...


Pada 25/6/2009 aku kehilangan ayahku...dan pada 15/9/2009 aku dikurniakan seorang anak lelaki yang diberi nama Mohamad Rizqullah bin Mohamad Redzuan...Alhamdulillah,aku selamat melahirkan anak sulungku ini secara normal...di KPJ Selangor Shah Alam...Ok,leh start with brief kronology mengenai kelahiran putera sulung ku ini...
10 September 2009,4.30 pm
Start with mild contraction which I believe as Braxton Hicks je..masa tu teramatlah sakit kat bahagian bawah perut aku...sekejap datang sekejap hilang...menggigil badan masa sakit tu datang and tried to ignored the pain...cuba gaklah buat2 keje yang melambak dalam tangan aku..masa tu patutnya aku due lagi 2 minggu lebih...so,x expect apa2 pun..tapi dalam hati dah tergerak..agaknya anakku ini dah nak kuar kot...aku pun mula2lah siapkan apa keje yang bleh dan sempat aku siapkan...dan siap lagi tinggalkan note kat desktop untuk member2 team aku sambung keje2 ku itu...hahaha...cam yo-yo an je aku ni...maklum arr dah x sabar nak keboommm...hehehe...penat bawak perot ni dengan keje yg melambak kat opis...stresss weehhh!!!


5.45 pm
Weeee...office hour is over..hubby ku sedang tunggu dibawah..tapi sbb hati dah tergerak x best dan sakit masih ada aku suh dia tunggu jap kat lobby Maybank tu.. masa tu kaki nak gerak pun susah..hadoiii...inikah sakit nak bersalin atau hanya braxton hicks je nih????aku amik masa 20 min gak tuk tinggalkan wasiat pada teman2 team ku...hehehe...seme cam.."Eh,kenapa tinggal wasiat ni??? Nak bersalin dah ke???" wakakaka..hampir tiap2 ari gak sebenarnya aku buat camtu...takut tetiba plak tgh malam aku terberanak kan???manalah tau..


6.10 pm
Menaiki lif tuk turun..sesekali sakit tu datang attack..dan sakit sampai ke tulang belakang aku...orang kata sakit cam senggugut...huh!!!siapa kata..lagi sakit adalah...x tergambarkan sakitnya itu...sampai kat kete aku still sakit lagi...dan sesekali aku cuba buat tarik nafas dan lepas tu..huff..huff..huff.setiap kali sakit datang...hubby ku masatu relax je..coz aku cakap..insyaallah x der apa2 kot...hehehe..then the pain start to kurang...alhamdulillah...lega hati aku...and kami terus direct balik umah coz aku dah penat menahan sakit td..


Alhamdulillah..during the night aku dah x sakit lagi..cuma sesekali cam sakit senggugut gitu..itu je..and aku dapat tido..walaupun x berapa lena..maklumlah tido mak B...seme pun x selesa..


11 September 2009
Aku ponteng keje...Weeeee...x lah,aku EL...coz suamiku x bagi aku ke opis...takut klu apa2 berlaku..dah lah hari Jumaat..sah2 jalan kat KL tu jam memanjang...ditambah pula dengan bulan Ramadhan plak..sah2 jam..klu tetiba aku nak terberanak..adoi...mau terberanak nak kete ni...opis aku plak depan Puduraya tu...mak ai...lagilah x tergambarkan kesibukkan traffic di hari Jumaat di bulan Ramadhan...


2.00 pm
Aku dan suamiku ke hospital untuk check-up..patutnya check-up aku keesokkan hari...tapi aku rasa cam x best kat celah kangkangku...rasa cam sakit kadang2 kala...seperti biasa..register and wait 4 while for Gyneaku, Dr Shahbahiah datang...dia tgh buat round masa tu...so,it's not a good timing to come actually...


3.00 pm
Masuk jumpa Dr..and she check my bukaan..wow!!!dah bukak 1 cm and baby head is engaged..huhuhu..no wonderlah aku terasa sangat sakit yesterday...rupanya his trying to make his way out...Sabar anak mama...nanti dulu..mama x ready lagi ni..baby cot x beli lagi ni...hihihihi...Dr told us that I might be deliver anytime...so,dia suh banyak2kan berjalan...wut???banyakkan berjalan...tidak2...tunggu dulu...


After that we when back and trying to not go anywhere during the weekends...bayangkan how boring it is???ini semua sbb takut tiba2 nak bersalin..giler baik aku ngan hubby aku duduk umah wiken tu...beg dah ready dalam kereta in case tetiba malam2 aku diserang kesakitan nak bersalin..x lena suami aku tido wiken tu..so,x der apa sangat yg berlaku during that wiken just sibuk suami aku cari nama anak kami...since this is baby boy..he'll give the name...if gurl,it's my turn...


14 September 2009
Since on last friday on 11/09/2009, Dr cakap klu x der apa2 silalah datang jumpa dia on Monday which is on 14/09/09..hua,hua,hua...x leh lari lagi dah...


10.00 am
Dengan tenang dan coolnya kitaorg melangkahkan kaki ke KPJ Selangor,Shah Alam..dalam hati aku macam2 doa dah aku baca..tapi harapan paling utama adalah klu aku bersalin hari ni..harap semuanya berjalan dengan lancar...Dalam 30 min jugaklah aku tunggu Dr for my turn...dalam hati dup,dap,dup,dap...takut, seronok dan mcm2 feelings lagilah ada...harapan aku aku leh deliver normally..


10.45 am
Our turn to go in...cam biasalah kan...to check how many cm dialated need to seluk arr kat bawah tu..huhuhu...tahan jelah sakitnya..but alhamdulillah...i din feel any pain during that time..heeee...then Dr cakap,still 1 cm..fuh...selamat..but then tetiba Dr cakap dia nak bukakan sikit...cait..sabar jelah...ingatkan dah selamat..hihihi..anyway,i understand that Dr tu nak cuti raya...itu yang dia bukakkan lagi till 2.5 cm...then dia suruh masuk ward to monitor the contraction..siap pesan ni...klu ada benda lagi nak makan..better makan sekarang ni..and try to eat a lot..haa!!!wut???Dr cakap it's for me to get the energy in case nak kena push today..


12.15 pm
Selepas siap urusan check in..ewah..cam duduk hotellah plak kan...hahaha..aku pun masuk ward..waaa..masa tu semangat nak makan membara habis..sbb terbayangkan 2 bulan x dapat makan sedap2...huhuhu...i'm lucky that time to have my husband beside me all the time...dia yang banyak tenangkan aku...hahaha..padahal dia lagi cuak dari aku...masa tu aku suh dia kuar gi belikan aku spagetti and lasagna pizza hut..teringin bangat nak makan...


12.45 pm
Suami aku kuar kejap balik umah tuk amik buah kurma dan air selusuh..just to help me dipermudahkan lagi tuk bersalin...sambil tu aku minta dia belikan makanan lunch aku..:-)
After 10 min tetiba ada org hantar lunch tuk aku kat bilik tu..huh??dapat lunch ke??alamak..gue udah minta suami gue belikan pizza hut..huhuhuhu..ah.x kesah arr..bantai je makan...hahaha..giler kuat makan aku masa tu..sambil tu...aku dah x reti nak duduk diam..coz sebelum aku masuk ke ward..staff nurse yg bertugas ngan Dr gynea aku tu suh aku banyakkan berjalan..tis is to help me senang bersalin...erk..nak kena jalan2 lagi ke??


2.30 pm
Suamiku sampai dengan makanan dan beberapa lagi peralatan lain...hehehe...dengan PSP sekali..so..apa lagi..pas makan aku pun bantai main PSP...sambil pewotku diikat dengan mesin tuk tgk contraction...which is i forgot oledi the names..mak ai..punyalah bosan nak mampus aku masa tu..rasa cam nyesal je gi jumpa Dr aritu..hehehe...


3.30 pm
Dr Gynea ku pun datang tuk check on my progress..check2 rupanya dah 3 cm..terossss aku disuruh masuk ke labour room...huhuhu..alahai,terbayang bilik bersalin tu...masa tu aku leh lagi berjalan..hehehe..aku ingat lagi nurse yang bawak aku ke labour room..nurse india yang bernama Mary...




This picture taken in labour room and ward...


4.00 pm
I was injected with ubat tuk berak tu....pastu i was strapped to bed with the baby heartbeat tracker...huhuhu...macam2 dalam kepala masatu...x abis2 aku berdoa dan sempat jugaklah minta ampun kat suami aku..alhamdulillah...the most important thing...maklumlah,banyak dosa tu ngan dia..hihihihi...coz masa preggy aku selalu emo..dan dialah yg jadi mangsa aku lepaskan temper aku..


4.30 pm
Dr Shahbahiah pecahkan air ketuban aku dan aku didrip ngan ubat induce kot..to fasten up my contraction...hehehe...Dr cakap most probably aku akan bersalin around 10-11 pm...huhuhu...


So...menunggulah aku dan suamiku En Redzuan dalam labour room..i did ask him...camne rupa air ketuban tu..dia cakap ada darah sekali tu...huaaaa...x berani aku nak jenguk...buat x tau jelah...


7.30 pm
Waktu berbuka puasa...which suami aku pun masa tu dah x selera nak makan...aik..dia plak yang over kecut pewot...hehehe...apapun aku tetap suh dia gi kuar find sumthing to eat..dia kata dia kesian tgk aku sowang2 kat labour room ni...waaa..kasihnya suamiku ini pada ku......love you my beloved hubby...


Nurse dah 2-3 kali datang jenguk tgk bukaan serviks ku...tapi cam x der progress je..aduhai..aku dah cuak dah masa tu..x mo arr kena c-sec...bukak pun hanya baru 4 cm..huhuhuhu....sedeynya masa tu aku rasa...mahal tu klu kena c-sec...aku x mo dan x rela...selain tu aku risau gak klu2 anak aku lemas dalam pewot aku masa tu..coz air ketuban dah keluarkan...


8.45 pm
Nurse datang tuk kuarkan air kencing aku...waaa...banyak betul air kencing aku masatu...


9.00 pm
Start to feel the pain..tapi kejap2 hilang..x lah sakit sangat and masa tu nurse check dah 5 cm...weeehoo...alhamdulillah..progress yang bagus...


10.00 pm
Mild pain...which is indescribable...bukaan dah 6 cm kot...


11.00 pm
Start to feel the pain...huhuhu...masa ni baru aku teringat nak minta pain killer...mmg terlambat lah..tapi x kira,aku minta gak..hak..hak..dah x tahan sakit nya..dah lah berjam2 melepak dalam labour room tu..huhuhu...


11.30 pm
Start sakit yang teramat sangat...rasa cam nak jerit pun ada...tapi x mo arr jerit2 kan..buat malu company je..dalam hati abis semua ayat dan surah yang aku hafal aku baca..masa tu dah bukak 7 cm...rasa cam sakit perut je masa tu..tapi bukanlah sakit perut...




15 September 2009
12.00 am
Still in pain and bagusnya aku dah x ingat benda lain...ke kiri dan ke kanan aku masa tu..punyalah x selesa aku rasa masa tu...hanya Allah je yang tahu apa yang aku lalui ketika itu..camni rupanya mama lahirkan aku masa dulu...huhuhu...


1.00 am
8 cm dah..dan nurse dah call Dr suh datang coz aku akan bersalin bila2 masa je...huhuhu...sakit teramatlah masa tu..menangis aku sbb sakit yang x terkata..nurse x bagi aku push...tapi ada aku kisah..aku dah terpush few times..hahaha..sakit weh...


1.15 am
Dr sampai and aku diadjust dalam kedudukan untuk bersalin...suamiku tetap disebelah aku..aku x pegang pun tangan dia...masa tu dah x pikir apa dah dan aku hanya mengucap panjang...beberapa kali push..tp baby x kuar gak..aku dah mula nak mengalah masa tu....dah abis nafas aku gunakan tuk push anak aku...suamiku tetap disisi memberikan kata semangat kat aku..."Come on sayang,u can do it"...walaupun aku tau dia pun cuak gak masa tu...hehehe...tapi dia tetap jadi tukang sorak aku masa tu selain nurse2 yang ada masa tu...push..push..jangan putus asa...


Masa tu aku mmg dah putus asa...tapi memikirkan duit nak kena bayar klu c-sec...aku kuatkan semangat,selain tu...Dr Shahbahiah suh aku rasa kepala anak aku kat celah kangkangku..Ya Allah..aku dah rasa anak aku...terus naik balik semangat aku nak push...


2-3 kali push jugaklah..akhirnya pada pukul 1.20 am on 15 September 2009 lahirlah puteraku yang pertama..teross hilang semua sakit ku masa tu bila dengar suara tangisan dia...masa tu..Dr terus letakkan dia atas perutku dan aku lihat sendiri Dr potong tali pusat anakku...Ya Allah,besarnya kurnian Mu ini...betul2 terus hilang kepenatan aku bertarung tadi dan hanya tangisan gembira yang dapat aku rasakan masa tu...suamiku x habis2 mengucapkan terima kasih dan mencium dahiku...aduh..manisnya momen2 ni...


While anak aku dibersihkan dan aku dijahitkan balik luka di bawah tu..suamiku x habis2 tersenyum...seronok kot agaknya..hehehe...berat,panjang dan ukurlilit kepala diambil...


Berat - 2.5 kg je anak aku ni...very small sangat dan takut gak aku nak pegang dia...but itu adalah anak aku..aku kena yakin gak tuk pegang dia...


After his been clean-up...Dr dan nurse ajak aku camne nak BF anak aku...alhamdulillah...i have give him the best from me till now...anak aku dapat perkara yang penting dari aku sebagai ibu dia...the first milk@kolostrum..agak kekok gak masa tu,maklumlah first timer lah katakan...punyalah lapar rupanya anak mama ni..tapi mama pun lapar sama..huhuhu....


Then selepas semuanya settle..aku dipindahkan ke bilik aku..and this is first picture taken..just after kuar dari labour room...


Introducing...my son Mohamad Rizqullah bin Mohamad Redzuan




Oklah..rasanya dah banyak sangat ni bercerita...next i'll share on my BF experience plak...have a nice day and take care...

2 comments:

mommy kam said...

hye! saya tengah cari gynea kat kpj shah alam.. so would you recommend dr shahbahiah ni? oke x dia? my frist dulu caesarian.. so kali ni kalau boleh nak la normal.. thanks! :)

Maslina Roslan said...

Hye dear,

Tengah preggy ke???berapa bulan dah??alhamdulillah,ok je dengan dia...very soft spoken je,dia akan bagitau kita samaada kita leh deliver normal or c-sec...dah biasanya dia selalu +ve dalam memberi pendapat...for her kalau BB sihat,begitu jugak ibu...tentu tiada masalah nak lahir normal...for me,i akan go for her untuk 2nd bb jugak nanti..dah selesa dgn dia and dia tenang je dalam labour room...

 
Real Time Web Analytics