April 18, 2010

A day with Rizqullah dan my familia...

Fuh...hari ni sangatlah mencabar..satu hari tu dok melayan kerenah anakku yang makin hari makin lasak ni...memang betullah orang tua berkata yang jaga anak lelaki lagi susah dari anak perempuan...mmg sangat mencabar rasa sabar dalam hati...tangan ni dah berapa kali cubit peha gebu anakku Rizqullah gara2 asyik tarik rambut aku dan dok sembur air liur dari mulut dia...yang betul2 buat aku bengang..dia leh gelak plak bila kita marah dia.....aduh Rizqullah..mama tgh marah ni...Rizqullah leh gelak lagi dan sambung sembur air liur....


Heee...geram tul aku ngan anak aku ni...nakal yang amat...dah x dengar cakap...mama lagi suka Rizqullah masa umur 5 bulan..diam je and senyum je selalu..sekarang ni..mak ai...macam ulat...x leh dok diam langsung....ada je benda yang nak dibuat...klu dalam walker tu..jangan cakaplah...kena follow dia je..sbb tangan dah pandai gapai barang2 yang terjuntai...pastu bila kita jalan depan dia...dia plak kejar kita dan langgar kaki kita...haih..anak mama ni...manalah belajar seme benda ni???baru je masuk 7 bulan..dah banyak akal anak mama sorang ni...


Pagi tadi mama berdua je ngan Rizqullah...sbb uci dan pak su gi kursus haji kat Tabung Haji,Kelana Jaya...jadi tinggallah mama dan Rizqullah..sib baiklah pagi td Rizqullah x buat perangai sangat...elok je ngan mama..pas mandikan Rizqullah...mama bagi Rizqullah makan biskut milna melt in the milk + jus oren for breakfast..tapi anak mama makan sikit sbb nak ngempeng kat mama...pas bagi Rizqullah makan+minum susu...mama masak bubur nasi+ubi kentang+ikan bilis tuk anak mama for lunch plak...sambil masak ni..Rizqullah teman mama kat dapur..abis berkecah dapur dibuatnya...plastik makanan kucing di heretnya sampai ke depan...aduh...anak mama ni...penat mama sayang...


Pas dapat amik balik plastik tu dari Rizqullah...mama masak sarapan mama plak...roti telur + milo...tapi x sempat nak makan..Rizqullah dah nangis nak tido...mama bawaklah anak mama ni tido dulu..tapi singgah dulu kacau nasi bubur and check dulu...masa tgh gaul bubur..anak mama ni dah lentok atas bahu mama...alahai,comel je anak mama ni...penat yer sayang...dalam kul 11 lebih Rizqullah tido...lama gak sbb mama naik letak kat bilik and pasang ekon...lenalah tido my teddy bear...


Petang x der pe sangat buat...just kuar gi A&W yang kat PJ oldtown tu...ala yang depan ngan Amcorp Mall...makan2 ngan my familia...sbb Hamizah@Mak Teh Mieza nak banjer Izzati@Mak Lang Zetti for her bezday...pas makan2..time membakar lemak plak...singgah Amcorp Mall jap..niat hati nak singgah kedai baby shop Unkel Hamdan and Auntie Hasnah...they are my neighbour...very sweet one actually..Auntie Hasnah is actually from Aussie...dia convert masuk Islam and till now live happyly with Unkel Hamdan...suka tgk dorang dua klu ada mana2 majlis kat my neighbourhood ni...and anak dorang sangatlah handsome dan cantik..heeeeeee...


We are so lucky coz manage to bump with Auntie Hasnah and Kak Nina at next door shop of theirs...Borak2 kejap then singgah kedai dia...hmmm..banyak barang dah ada...tapi x tau nak beli apa..luckily find a nice socks for Rizqullah...belilah 2 pasang..kedai dia x banyak barang boys...lebih kepada gurl...huhuhu...maklumlah cucu dorang 2-2 pun pompuan...heeee...pas singgah kedai tu..jalan2 keliling amcorp mall dan merembat satu helai baju.......heeeee...


Hmmm..rasanya itu jelah kot activity mama ngan Rizqulah hari ni...ada few pixas taken...tapi malas nak masuk dalam sini...


Sebagai ganti..mama letak gambar sambungan dari previous entry mama..hehehe...


Nak buat camne kan..layankan jelah ek...


 Hari ni mama EL coz malam sebelum tu Rizqullah buat hal...
Meragam x mau tido...
Terpaksa mama EL coz kepala mama dah pening2 lalat...
Time ni Rizqullah dah mula pandai nak main dan belek toys..

 Rizqullah with his playgym...
Anak mama ni tgh khusyuk dengan music dia 
dan tgk lampu kelip kat tengah2 tu..
Sekarang ni...seme toys yang tergantung tu..
Entah manalah hilangnya...

Inilah wajah anak kesayangan dan anak manja saya...
Siapa lagi klu bukan Mohamad Rizqullah...
Dialah penyeri hidup kami...
Dialah juga yang mewarnai hidup saya tika suami tiada di sisi...
Rizqullah...mama dan ayah sayang Rizqullah...

Adoi..mata dah sangat mengantuk ni...till next blog...selamat malam dah salam ukhwah..

Nota kaki tul Rizqullah : Ikhlas dalam melakukan apa sahaja,kerana dari hati yang ikhlas dan suci.Kita akan mendapat kepuasan di samping ganjaran pahala dari Allah swt


2 comments:

Ita said...

Salam Mas,
Ita x reti la nk amik tag tu..tlg la ajar..pestime kn tag nih..so 'buta' sket..hehe

Maslina Rosdiana said...

Ita...kat opis ek saya ajar...:-)

 
Real Time Web Analytics