April 5, 2010

Erti sebuah pengorbanan dan kasih sayang...

Okay..seperti mana yang aku cakapkan..blog ni khas untuk Rizqullah...untuk Rizqullah,mama nak share sedikit pahit manis mama dalam membesarkan anak mama tanpa suami@ayah disisi mama selalu..seperti yang Rizqullah tahu..ayah akan selalu belayar meninggalkan kita untuk berbulan lamanya(lebih dari 3 bulan,dan syarat baru..ayah wajib belayar selama 6 bulan..adeh,lamanya tu..setengah tahun mama dan Rizqullah kena tinggal..biar betik???)...x per,akan mama laluinya dengan tabah..dan semoga Allah permudahkan setiap apa yang mama lakukan dalam membesarkan Rizqullah seorang...dan Rizqullah anak mama..janganlah nakal2 ya..janganlah susahkan hati mama...

Selain jaga dan membesarkan Rizqullah..mama pun ada orang lain nak kena jaga dan take care...siapa lagi klu bukan uci,mak ngah,mak lang,mak teh dan pak su...semuanya ni tanggungjwab mama selepas angku(abahku) meninggal pada tahun lepas...dari Rizqullah dalam perut mama lagi..mama dah mula jalankan tanggungjawab menjaga kebajikan mereka seperti mana mama janji pada arwah...bukan senang OK...sekarang baru tau camne arwah angku rasakan dulu..sangatlah penat dan sangatlah memerlukan pengorbanan...tapi demi kasih sayang mama pada mereka...mama rela dan suka..

Memang memerlukan kesabaran yang sangat tinggi..dahlah nak handle keluarga sendiri..nak kena jaga lagi adik beradik yang ku sayang..dan juga tentunya sekali dengan mama ku yang kini single and available...masing2 memerlukan aku..yup,inilah pengorbanan anak sulung..selain jadi role model untuk adik2..hati kena tabah,kuat dan sabar...actually 2 malam berturut-turut aku keluar ni sbb hal adik2 ku..yang sorang nak gi dinner..minta teman carikan tudung and baju yang mantop..2 orang lagi nak naik Genting sbb adikku Marina menang jalan di Red Carpet ABPBH kat Genting..tahniah ya adikku...x sia2 rajin beli Berita Harian tiap2 hari dan x lupa hantar borang tu..

Memang sangatlah hactic hidupku dengan mereka semua..bukan mudah ya..walaupun aku tinggal ngan mereka...tapi aku yang jaga mereka dan mereka semua tanggungjawab aku...dan Rizqullah..mama nak anak mama ni,jadi role model untuk adik2 dan jugak sayang adik2 mu nanti...Anak mama ni adalah anak sulung mama dan ayah..jugak cucu sulung dua2 keluarga..juga cicit sulung lelaki...besar tanggungjawab anak mama ni dan banyak yang menaruh harapan tinggi pada anak mama ni..tapi mama x mau anak mama stress ok...


Teringat plak kata sahabat baik ku,Puan Marini.."Camnelah Mas ko ni leh tabah camni sekali??klu aku kat tempat ko..aku tak tau nak buat camne...ko tiap2 hari pun leh senyum lagi,leh gelak2,leh gembirakan hati orang lain...ko leh keje ngan x campurkan hal peribadi"...huhuhu...dan cam biasa,bila sahabatku ini cakap camtu...aku mesti jawab,"Entahlah Mar,aku berserah dan bertawakal semuanya pada Allah,sebab aku percaya setiap yang berlaku itu ada hikmahnya..dan setiap dugaan yang aku hadapi..menjadikan aku lebih kuat dan tabah..."


Hmmm..apasal arr plak ni aku emo tahap gaban...hahaha..ini gara2 x dapat naik Genting arr ni..wakaka..


Okaylah..sambungan pixas Rizqullah dari n3 yang lalu...


Pixas anak mama tgh mandi..
Masa ni mmg tgh baik lagi..
Belum nakal..sekarang ni..pantang masuk dalam besen mandi..
Abis ditepuknya air tu..
Gelak plak tu bila orang lain kena air..haih,x padan ngan perangai baby 6 bulan..
Terover bijak sangat anak mama ni...


Aksi si bolat mama...
bersiap nak pakai baju...




Alahai...innocentnya muka anak mama ni...
Comelnya time ni..muka x bersalah je...



Muka bolat...pipi selambak...hehehe...
Berkat susu ibu...makin tembam anak mama ni..
Moga mama dapat berikan susu ibu pada Rizqullah sampai umur 2 tahun..

Okaylah...dah tgh malam ni..esok nak kerja..kul 10 am ada meeting..pastu petang pun ada meeting lagi....harap dapat settlekan banyak bendalah esok..amin..till my next blog..salamzzzz...sebelum tu..minta maaf ya.hari ni penulisan blog saya agak emosi sikit...:-)

Nota kaki tuk Rizqullah : Jadilah role model yang terbaik untuk adik2mu nanti dan sayangi mereka seadanya...dan air yang dicincang x akan putus..

2 comments:

kinsyakrn said...

memang comel pun baby riz ni..mama dia tabah..of course anak dia pun setabah mamanya..inilah dia bakal barisan pemimpin umat manusia, sebaris anak2 yg lain termasuk hanis..amin.

Maslina Rosdiana said...

Kak kin,

Tima kacih sudi singgah sini..tima kacih bagi semangat gak..salam perkenalan..:-)

 
Real Time Web Analytics