June 18, 2010

Mari mewarna batik bersama Rizqullah...

Salam semua....apa kabar dan camne hari ini..harap semuanya ceria-ceria dan bahagia di samping yang tersayang..kali ni nak citer pasal last activity kami sebelum bertolak ke Kuala Terengganu...menyempat lagi pagi tu pas breakfast nih...gi booth kat tepi pool tuk buat activity kami yang terakhir di sini...


Nak tahu apa activity terakhir kami sekeluarga di sini...kami mewarna batik...mewarna jelah ya...sbb kain dia dah ready ngan corak..cuma tinggal nak pilih corak dan warnakan sahaja...


So...macam biasa...entry mama Rizqullah mesti ada gambar...sebab dari gambar dapat menceritakan segalanya...


Jom layan selected picas yang sempat  di edit...


Rizqullah dan mama menunggu kain 
untuk diregangkan...
Selepas pilih corak yang di kehendaki...
Banyak betul pilihan corak yang ada...
Sampai rambang gak mata nak memilih...

Inilah corak yang mama dan ayah sepakat pilih...
Dan inilah rupa kain selepas direngangkan...
Ini untuk memudahkan proses mewarna...
Oh ya...klu saiz yang ni harganya RM25...
Ada yang kecik sikit,harganya RM20...

Rizqullah pun nak tolong mama dan ayah...
Sama-sama ngan mama pikir 
camne nak mulakan mewarna...
Warna apa nak tepek kat sini...


Memulakan mewarna...
Kita mula ngan pokok kelapa dulu..
Sebab itu je yang leh pikir letak warna hijau...
Hehehehe...
Kira ni macam mewarnakan hidup Rizqullah lah ni...
Dari sehelai kain putih,macam mana mama dan ayah 
nak warnakan Rizqullah supaya menjadi insan yang berguna...

Rizqullah sangat behave masa ni...
Ikutkan...actually dia pun nak tolong mewarna jugak..
Tapi nanti apa pulak jadinya batik mama dan ayah ni...
Jadi Rizqullah kena duduk tepi sambil belajar 
camne nak warnakan batik...
Dah besar sikit mama bagi Rizqullah cuba ya sayang..
Kita beli trial pack kat Noor Arfah batik..

Ayah pun tunjuk bakat mewarna batik yaaa...
Yang penting ini adalah hasil kerja kami bersama...
Dan ini bukan hasil seni pertama 
yang mama dan ayah buat sama...
Ada 2-3 lagi yang mama dan ayah buat bersama..
Sangat seronok dapat share activiti kegemaran 
kita bersama yang tersayang...

Okay...ini dah 70% siap...
Hasil kerjasama dan tolong menolong antara 
mama,ayah dan Rizqullah...
Rizqullah sangat membantu waktu ini sebab...
Dia sangatlah behave walaupun dah 
sangat mengantuk waktu tu...

Mama tengah kusyuk habiskan finishing part 
kat corak-corak tu...
Sebelum buat background colour...
Jenuh gak nak colourkan corak bunga-bunga tu...
Tapi tetap enjoy sebab bukan selalu dapat buat camni...
Sekali-sekala sahaja...

Taaaarrraaaa...inilah hasil kerjasama..
Setelah hampir sejam jugak mewarna...
Nanti dah dapat umah sendiri...
Mama dan ayah nak framekan buat kenangan...

Sebelum balik bilik...
WAJIB bergambar sekeluarga...
**bila berkesempatan**
Sebab bukan mudah nak bergambar camni selalu...
Dapat kira dengan jari je gambar bersama...
Selepas selesai mewarna...
Kain ini akan di rebus dan dimatikan warnanya...
Sementara nak tunggu selesai...
Kami balik ke bilik untuk packing..
Nak sambung perjalanan ke Kuala Terengganu plak...

Inilah hasilnya setelah dimatikan warnanya...
dan dikeringkan...
Pasni leh framekan kat umah yaaaa...
Sangatlah puashati sebab dapat lakukan 
bersama keluarga yang tercinta...

Pas siap mewarna batik ni,kami sekeluarga berkemas dan check-out dari hotel untuk meneruskan perjalanan ke Kuala Terengganu...

Nanti mama Rizqullah update pasal Terrengganu ya...banyak gak tempat yang kami lawati sepanjang 3 hari di Kuala Terengganu...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah satu Malaysia untuk semua...

~~Have a nice and beautiful day~~

10 comments:

~ataicha~ said...

cantik....

ZuRaNaI said...

cantik..bakat terpendam..hiii

nani said...

only one word to describe..

gorjes !! :)

✿nenek moden✿ said...

cantik la..bestnyee klu dpt wat mcm ni..
kena charge bape ek warna2 ni?

Shiela Latif said...

canteknyer mama rizqullah lukis... ~

Maslina Rosdiana said...

ataicha,

Cantikkan batik tu..:-)

Maslina Rosdiana said...

ZuraNal,

Terima kasih...bukan bakat...tapi mmg minat..lagi2 seronok sbb hubby pun supportive

Maslina Rosdiana said...

Nani,

Thanks yo!!

Maslina Rosdiana said...

nenekmoden,

Kalau yang besar RM 25...dan yang kecik sikit RM 20..warna di bekalkan sekali..:-)

Maslina Rosdiana said...

Shiela...

Tak lukis lah...warnakan je..hehehe

 
Real Time Web Analytics