September 15, 2010

Congratulation my dear Son....Rizqullah is turning One!!!

Ticker kat blog ini menunjukkan...
Rizqullah is 1 year old....
Alhamdulillah...hari ni 15 September 2010....
Usia Rizqullah telah menginjak ke SATU tahun...
Satu perjalanan yang sungguh indah buat mama dan ayah...
Satu pengalaman yang tak dapat digambarkan sepenuhnya dengan kata-kata...

Masih segar dalam memori mama...
Bagaimana tenangnya mama melahirkan Rizqullah...
Tanpa banyak komplikasi dan masalah yang teruk....
Suatu memori yang terindah dalam bulan Ramadhan...
Selepas hampir 10 jam dalam labour room(menyesal okay lapor diri awal2 kat hospital,klu tau dok umah je...leh makan sedap2 lagi...)...
Akhirnya pada jam 1.25 pagi,15 September 2009..
Mama dapat mendakap dan mencium anak sulung mama ini....
Setelah selama 9 bulan Rizqullah menemani mama ke mana-mana sahaja mama pergi..
Mengharungi bersama kesusahan hidup mama...
Merasai keluh kesah sedih duka lara hati mama...
Rizqullah berkongsi segalanya dengan mama...

Kini.....Rizqullah dah pun berusia setahun...
Dari berat Rizqullah hanyalah 2.50 kg...
Kini anak mama ni hampir seberat 10 kg...
Alhamdulillah...satu tumbesaran yang sihat...
Dan selama setahun ini...Rizqullah jarang sangat sakit mahupun demam yang teruk...
Mungkin kerana berkat susu ibu yang mama berikan pada Rizqullah selama ini...
Rizqullah seorang anak yang sangat memudahkan mama...
Rizqullah pandai membawa diri dan menyesuaikan diri bila ayah tiada bersama kita...
Rizqullah faham bila mama sedih dan penat...
Sentiasa buat mama tersenyum dan gembira bila mama pulang dari kerja...
You such a briliant and charming boy!!!

Sekarang ni...Rizqullah dah pandai macam2...
Mama rasa macam semalam je mama baru melahirkan Rizqullah....
Tup..tup..tup...rupanya Rizqullah dah setahun...
Patutlah dah pandai macam-macam...
At this moment,ketika entry ini di publish...
Rizqullah dah pandai sebut few word and recognise things...
Some word yang Rizqullah dah pandai sebut...dan faham maksudnya...
"Tak Nak"(with gelengan),"Dah","Entah","Nak"(with angukkan),
"Ta der"(with tangan cam eelekk),"Mama","Yaya","Ciii",
"Eeeoooww"(tangan tunjuk kat kucing),"Tu..tu..."(means apa tu?,sambil jari tunjuk kat barang yang Rizqullah maksudkan)...

Dan semalam...bila dalam kete and we are on the move...
Rizqullah tunjukkan kat mama dan ayah kereta sambil mulut cakap "kete"...
Ya Allah...mama sangat terharu masa tu...
dan Rizqullah buat mama realize yang Rizqullah is big and clever boy already...
And with this mama kena cari jalan tuk asah lagi capabalities dan IQ Rizqullah...
Selain tu,Rizqullah dah tau what is kipas,lampu,kerusi,meja...
Bila orang tanya...Rizqullah manage to point his hand at those things...
Sungguh cepat je mama rasa Rizqullah dah membesar and it was greatest moment seeing you understand all the things we has thought you...

Walaupun Rizqullah dah pandai berjalan sekarang ni...
tapi anak mama ni malas yang amat...
Kalau jalan pun,paling banyak yang mama rekodkan...hanyalah 10-14 tapak...
Pastu sambung merangkak...tak pun,menangis minta orang angkat...
Aduuuhh...part ni je yang mama tak tau nak buat camne lagi...
Dah macam2 cara mama buat tuk galakkan Rizqullah berjalan...
Tapi vitamin M anak mama ni lagi kuat dari sorakan mama...
Sangat mencabar nak galakkan Rizqullah berjalan...
Tapi oklah,dari langsung x der effort untuk berjalan...
Yang penting Rizqullah sudah mencuba...

Dan...hari ini...mama bercuti...
Saja mama bercuti tuk habiskan masa bersama Rizqullah dan ayah....
Most important is...nak potong kek 1 year old Rizqullah...
Weee...akhirnya Rizqullah dapat gak potong kek sendiri...

Hmm...rasanya panjang plak mama menaip hari ini..
Sebelum menutup entry ini...
Mama nak tepek gambar Rizqullah yang segak berbaju melayu...
Sambil tersengeh ngada kat mama...
He's so cheeky okay...pandai amik hati pas buat salah...
Haih...ini yang buat serba salah plus nak tergelak pas marah dia...

My buah hati pengarang jantung 
yang selalu menghiburkan hati...
Semoga membesar menjadi anak yang soleh,
insan yang beriman,berguna dan berjaya...
Mama dan ayah love you so much..
Muuuuaaahhh..XOXO...:-*

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...
have a nice and productive day...

Nota Kaki: At this moment Rizqullah kena sakit HFMD = Hand,foot,mouth disease...
Entah kat Rizqullah berjangkit penyakit ni....tapiiii walaupun sakit...
Rizqullah tetap aktif...ayah dah bawak Rizqullah jumpa 
Dato' Dr Zulkifli Ismail(Dr from Gugu Gaga Erra) on last Monday,and hari ni(Rabu) ada follow up check up...
Based on input by Dr last Monday,it's just minor...tapi tetap kena jaga and kena kuarantin kat umah...
Looks like dah kurang bintik2 kat kaki and tangan...
selera makan pun x kurang....and demam pun x der sangat...
Sambil tu..mama pun kerap gak bagi Rizqullah minum susu ibu...
Susu ibu is the best remediation...
Hopefully Rizqullah will recover before his firts birthday 
party on this 25th September 2010...

8 comments:

Momma Mia said...

HAPPY BUFDAY RIZQULLAH
Semoga membesar dengan sihat, ceria & dimurahkan rezeki selalu...

Happy 1st year parenthood too!!!

Miss Annaz said...

riz yg comey...

HaNTwO said...

selamat hari lahir rizqullah... :)

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

happy burzday lil hero

umialya said...

happy bday Rizq..

Nsyzwni said...

comel anak akak !
nggee :D

Rina (◕‿◕)✿ said...

epi besday rizqullah!!

jadi insan yang berguna pada agama dan negara ok? :D

Lina Rahim said...

Salam kenalan..Selamat hari Raya dan selamat hari lahir buat Rizqullah..doakan kami mendapat cahayamata juga..

 
Real Time Web Analytics