September 2, 2010

Day 2 : Batu Rakit,Cempaka Damak...

Kejap je masa berlalu...dah masuk hari ke-2 kami di Batu Rakit ni...hmmm..x banyak sangat pun activity di hari ke-2 kami di sini...hehehe...sbb ayah tengah sibuk nak final exam...so,kena arr tumpu 100% perhatian pada study...karang kena repeat plak lagi klu fail...huhuhu...harap2 ayah pass lah seme paper dia...kesian tengok dia study siang malam...


Okay..x mo citer panjanglah...banyak ni mama nak tepek gambar dan berstory morie kat sini...seme ni kena captured dalam ni sbbnya semua ini ada special memories kami sekeluarga...tak mungkin semua ini akan berulang kembali...


Dan macam biasalah...let's the picture tell the story of my little familia...


Layaannnssss....


Homestay Cempaka Damak...
Sinilah selama 3 hari mama dan Rizqullah stay...
Walaupun sangatlah PANAS umah ni...
Tapi tetap selesa sbb sangatlah luas...

Rizqullah yang sibuk exploring sana sini..
Time ni tengah minta mama dokong bawak jalan kat luar tgk cat...

Anak mama dan ayah yang semakin banyak akal...
Hari-hari ada je yang nak buat mama dan ayah tersenyum...
Bak kata ayah..."U are so cheekylah Rizqullah.."

Ayah yang tengah sibuk study...
Mama sibuk jaga Rizqullah...
Ayah wajib kena study...
Tapi itupun study ayah asyik terganggu...
Mata dok sibuk tengok Rizqullah yang buat macam2 aksi...

Rizqullah tgh panggil cat...
Siap petik2 jari lagi panggil kucing tu...
Haih..anak mama ni..suka mimik balik apa je yang mama buat...

DAAAAANNNN...
Aksi yang ayah tak tau...
Rizqullah panjat grill!!!!
Huh!!!abis mama klu ayah tau Rizqullah memanjat 
camni dan mama leh snap gambar lagi...
Kalau jatuh mau ayah membebel panjang kat mama...
Hihihihi....

Rizqullah tengah tolong mama memasak kat dapur...
Dia tolong masak dan tolong kemas sekali...
Hadooii...ada je yang dia nak kemaskan...
Rajin betul anak mama...
Bila ayah bawak ke depan...
Rizqullah bleh gi dapur balik sbb nak main ngan sepit baju tu...

Daannn...inilah hasil first masakan mama...
TOM YAM CAMPUR...
Setelah bertahun tak memasak...
Gara2 selalu ada chef bertauliah kat umah 
yang selalu masakkan tuk mama...
Mama pun jadi MALAS..lagi2 part kena bebel selalu...
Itu lagilah membuatkan mama lagi malas nak ke dapur...
Apapun...skill memasak tu tetap ada..
cuma kadang2 masa je tak mengizinkan..
Akhirnya pecah rahsia pada ayah...rupanya bini dia ni pandai masak..
Wakakaka...selama ni dok kelentong dia kata tak pandai masak...
Syok gilerdok Ganu ni sbb semua seafood pun fresh...
Pagi tu...mama siap gi kedai tepi pantai beli ikan,
udang,sotong dan jugak ayam..
Semua pun fresh...baru naik dari laut...
Hohohooho...SYOKNYA DOK GANU....

Dan sedap makan Tom Yam klu ada...
Tempe goreng...telor ikan goreng...
Dan ada satu lagi masakan yang tak sempat di snap...
Kulit ayam berempah goreng...
Semua ni mama masak...sementara ayah jaga Rizqullah...

Dan tetamu yang sudi datang berbuka dengan kami...
Rizqullah punyalah happy dapat jumpa auntie dia ni...
Sibuk bermanjaan ngan Auntie Ieqa...

ANNNNDD....
It's berbuka time...
Geng2 berbuka di Cempaka Damak pada hari itu...
Ayah,Auntie Ieqa,Auntie Yana dan Unkel Arip...
Huhuhu...x tau lah apa rasanya ek tom yam campur tu...

Some of the lauk pauk yang ada...
Lauk sayur,ikan masin dan telor goreng tu antie yana yang masak...
Dia lagi hebat memasak dari mama...
Mama ni sekali sekala je...
Salute abis mama ngan auntie yana...
Meriah sikit lauk pauk hari tu...hehehe...

Sementara semua tengah berbuka...
Inilah kereje nya dua-dua baby yang ada dalam umah tu...
Rizqullah dan kizkiz melayan perasaan...
Hehehe...Rizqullah tak abis2 nak attack rambut kizkiz...
Geram kot dia tengok rambut kizkiz tu...
Seram plak mama tgk bila Rizqullah dok terjah ke kizkiz...
Risau oooo..anak dara orang tu...
Karang auntie yana babap plak Rizqullah buat anak dara dia nangis...

Si mata bolat...dan rambut cacak ni...
Haih...geram betul auntie tengok bila Kizkiz tersenyum...
Sangatlah comel dan manis...
Cair hati tengok kizkiz senyum...
Untung betul mummy dan daddy kizkiz dapat anak secantik 
dan semanis kizkiz...
Yang paling penting...kizkiz...camera friendly,
suka senyum bila auntie nak snap picas kizkiz...

Okay...inilah activity di hari kedua kami...gi pasar,memasak,berbuka dan berphoto gedik santai...hehehe...nak keluar tak dapek..sbb ayah nak study...so,isi masa lapang begini jelah...tapi apapun,mama tetap happy sbb ada geng borak yang sempoi and easy going...auntie yana...hehehe..banyak betul yang kami borakkan pasal Breastfeeding(BF) dan anak2...biasalah,bila dah jadi mak2 ni..itulah topik perbualan terhangat di pasaran...pasal anak dan keperluan anak...sambil tu sempat gak kami bergosip dunia artis yang tak berapa nak famous the amos tu..hik..hik..hik...

Till my next entry...salam sayang dan salam satu Malaysia...

~~Have a nice and pleasent day~~

3 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

selamat dtg ke ganu kiter, hihihi..
sonot ek?.. dh pi terai makan sotong celup tepung ke? kt area batu rakit byk port besh.. sy salu gak pi situ.. btw, salam kenal mama Rizqullah.. ;-)

LyNn HaMzAh said...

wah...tentu seronok habiskan masa bertiga...

haziQah said...

best2..k.maslina msak terbaik!! :)

 
Real Time Web Analytics