September 23, 2010

Hand,Foot and Mouth Disease (HFMD)!!!!

Hohohoho....suddenly masa raya ke-3 Rizqullah kena attack dengan virus HFMD...
Sangat sedih melihat kaki dan tangan dia ditumbuhi bintik-bintik...
At first mama ingatkan bintik2 biasa....
Ingatkan nak kena chicken pox or demam campak...
Tapi rupanya BUKAN!!!...(firasat yang tersasar jauh, 
x boleh pakai punya firasat dan gerak hati...kuang,kuang,kuang)

Pada raya ke-4,one of member opis mama cakap maybe it's HFMD...
Sbb mama share kerisauan mama tentang kesihatan 
Rizqullah kat dia(actually he's my PM)...
Pas borak2 tu...mama siap Google lagi check and research 
apa benda HFMD dan simptom2 dia...
Huaaaa...it's true...semua simptom tu ada...
Tapi minor to Rizqullah...sbb baru nak mula...

Apalagi...sepantas kilat capai telefon dan call ayah yang ada bercuti kat umah sempena raya...
Call minta tolong ayah bawakkan Rizqullah teros jumpa Dr Hoe(Paed Rizqullah dari 1st day young)...
Tapi bila mama call KPJ Selangor...rupanya Dr Hoe cuti plak haritu....
Yang ada bertugas on that day is Dato' Dr Zul...
Tak kisahlah,just nak make sure Rizqullah sihat je...
so,mama book appointment dengan Dato' Dr Zul for Rizqullah...
And Dr Zul confirmed yang Rizqullah kena HFMD and 
we are given choice to admitted Rizqullah atau tidak...
Sbb kalau demam dia tak kurang and dia x mo makan(bcoz of ulser dalam mulut)...
Agak merbahaya untuk kesihatan Rizqullah...
Tapi we made decision to bring back Rizqullah...
Sbb better kami jaga Rizqullah di rumah...kalau duduk spital,mau sangap kot kami berdua..

Alhamdulillah...Rizqullah is easy to take care...
Senang je mama nak bagi dia ubat...tak yah nak bersilat bagai...mahupun guna stringe...
Tips dari paed Rizqullah untuk bagi ubat pada baby...
Try guna sudu dulu...latih dari kecik,kalau pakai stringe pun jangan terus tembak...bagi sikit2 dan penuh sabar dan kasih sayang...and alhamdulillah,bila mama ikut nasihat paed(Dr Hoe) Rizqullah nak makan ubat dengan mudahnya...
Bila mama cakap "Aaaaa...kita makan ubat.." je Rizqullah dah menganga...
Dan mama tak pernah guna stringe pada Rizqullah...
Alhamdulillah...dan semoga Rizqullah akan tetap bersikap begini bila mama bagi anak mama makan ubat...amin...

Okaylah...x der banyak pun gambar Rizqullah masa dia sakit ni...coz sangat susah nak capture gambar dia...mama sampai confuse betul ke Rizqullah ni sakit..coz melasak dia macam biasa...Still lagi merangkak sana sini and memanjat kerusi dan tangga...
Cuma cranky tak mo ngan ayah dan orang lain...asyik nak melekat ngan mama je...
Sangat penat dibuatnya melayan crankiness Rizqullah ni...
Tapi mama happy sbb Rizqullah recover cepat jugaklah...
Mungkin jugak sbb mama selalu bagi susu ibu,so it's helps 
Rizqullah cepat pulih dan sihat kembali...
Alhamdulillah...mama dapat bagi Rizqullah bekalan susu ibu
 hingga kini walaupun terpaksa top-up dengan susu Enfa...
Yang penting..mama tetap meletakkan susu ibu sebagai yang utama...

Sebelum tutup entry ini..jom tengok apa HFMD dah buat kat Rizqullah...

Bintik-bintik yang macam chicken pox pada 
bahagian kaki Rizqullah...
Sangat banyak...kesian tgk dia tak selesa...

Tangan dan kaki yang ditumbuhi bintik-bintik...
Mama dan ayah terpaksa pakaikan Rizqullah seluar panjang..
Sbb Rizqullah korek bintik-bintik yang ada kat kaki...

Hmmmmm...walaupun sakit...
Rizqullah tetap lasak...
Seeeeee....macam tak percaya je kan 
yang sebenarnya dia tengah demam...
Rizqullah please jangan ikut perangai mama..
Sakit pun cover lagi...

Okaylah cukup dulu entry pasal HFMD yang menjangkiti Rizqullah di hari raya ini...
Pasal HFMD kami sekeluarga dikuarantin di rumah...tapi tetamu yang datang tetap kami layan...hari raya kan...tapi kalau ada baby,kami dah remind awal2..takut terjangkit dengan Rizqullah..

Till my next update..salam sayang dan salam ukhwah dari kami sekeluarga...

Wassalam...

P/S: To Mak Ngah(@US) and Aunty Padi(@Singapore)...Redzuan just told me that both of you are reading this blog to get update on us in Malaysia...really missed both of you and hope an opportunity to meet both of you...the last we met is during our wedding...hope to see both of you soon and bring Rizqullah to see his Wan Ngah and Wan Padi...Take care and lot's of hugs and kisses from us especially from Rizqullah to both of you...

13 comments:

EiJa ZaQuaN said...

ciannya rizqullah..nmpk jelas jgk nye bintik2 tu..tp sib baik jgk la dia kekal aktif kan..

Nieza Ishak said...

alahai siannya..

HFMD ni berjangkit ekut angin .. itu yg susah nak kawal...

Shiela Latif said...

semoga dia cepat sembuh yer :)

Ummi said...

moga rizq cepat sembuh ye..ameen..dari kakak ina dan adik zikry..

LyNn HaMzAh said...

kesiannya dia...moga cepat sembuh yer...

armouris said...

info tentang penyakit tangan, kaki dan mulut di SIHAT SELALU - Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut

Maslina Rosdiana said...

Eija,

Betul tu...first ingatkan demam campak..tak sangka sangat rupanya HFMD..alhamdulillah,sekarang ni dah sihat...sib baik gak masa dia kena tu,dia still active..

Maslina Rosdiana said...

Nieza,

HFMD ni bukan ikut angin..dia berjangkit melalui air liur jugak..huhuh...sedih tgk keadaan anak bila kena HFMD..

Maslina Rosdiana said...

Auntie Shiela....

Rizqullah dah cehat dah sekarang ni...dah bleh kacau mama cam biasa...tima kacih auntie doakan Rizqullah cepat cehat..cayang auntie...

Maslina Rosdiana said...

Kak Syikin,

Terima kasih..dia dah sembuh pun dia...sib baik cepat gi jumpa Dr...

Maslina Rosdiana said...

LyNN,

Terima kasih,dia dah sembuh...baru je confirmed by Dr,last monday yang dia dah recover...Alhamdulillah...

Maslina Rosdiana said...

arimouris,

Yezzzaa...di situ saya cari info aritu...thanks for the linkage...

emaduel said...

eh HFMD ni berjangkit kan?one of my cousin;4 pun kena.now kuarantin.siap kuku and hidungnye berdarah2.seriau rasenye

 
Real Time Web Analytics