September 13, 2010

Meriah Raya mama dan ayah bila ada Rizqullah...

Sebulan berpuasa...tibalah hari raya....hari lebaran yang di sambut seluruh umat Islam seluruh dunia...satu perayaan yang penuh dengan warna-warni dan ceria untuk semua...tapi janganlah kita lupakan pada mereka yang memerlukan..


Pelbagai keletah dan kerenah setiap keluarga tika menyambut lebaran ini..dan tak kurang jugak keluarga kami...tahun ni tema warna ungu...dari tahun lepas lagi mama dan ayah decide to wear violet on Hari Raya...ayah kata asalkan tak warna pink...he'll be okay...hahaha...takut betul ayah kena wear pink...tapiiiiiii...nak gak tgk ayah wear pink...mesti sweet and cool je tgk sekeluarga berwarna lembut...hihihi...


Inilah adalah hari raya ke-2 Rizqullah...tahun lepas pun Rizqullah sempat beraya bersama mama dan ayah...Patutnya Rizqullah lahir seminggu selepas raya...tapi entah kenapa anak mama ni lahir 2 minggu awal dari tarikh yang sepatutnya...tak sabar nak kumpul duit raya yer anak mama ni...apapun,kehadiran Rizqullah pada raya kali ini membawa seribu satu makna buat semua...semua terlupa sekejap kehilangan arwah angku,terlupa sebentar kesedihan di hati kerana kehilangan orang yang tersayang 2 tahun lepas...semua sibuk tengok Rizqullah segak dan comel berbaju melayu siap dengan sampin dan songkok...


Memang benarlah...Allah swt itu maha mengetahui...dia dah atur segalanya untuk umatnya...bak kata pepatah...patah tumbuh hilang berganti,yang pergi tetap diingati,yang ada tetap dihargai...raya kali ni memang semua ceria kerana Rizqullah...sesuai sangat mama dan ayah letak nama tu pada Rizqullah...sesungguhnya Rizqullah adalah satu anugerah yang tak terhingga pada kami...


Okaylah...cukup dulu bebelan emo-emo di hari raya ini...jom layan picas yang melambak-lambak di pagi raya.masing-masing pun sibuk tayang baju baru nih...hehehe..mama dan ayah plak bahagia dapat raya bersama sebab bukan senang dapat peluang begini...


Okay..jom layan picas di pagi raya kami sekeluarga...


Perkara wajib di pagi Raya....
Bersalam-salaman dulu...minta ampun dan maaf...
Dihalalkan makan minum dan macam2 lagi...
Dan seterusnya sesi bergambar...
Kalau ayah atas kapal...
Rasanya mama dan Rizqullah jelah dalam picas ni...
But I'm soooo happy coz dapat beraya bertigaan tahun ni...
Tahun ni berbaju ungu kami sekeluarga...

My sweet and romantic hubby...
Dah lama tak dapat bergambar berdua camni...
Hehehe...
Sekali-sekala je dapat camni...

Nenek@Uci dan Cucu kesayangan...
Happy semua melayan kerenah 
Rizqullah yang asyik tarik songkok tu...
Nampak baik+comel je anak mama pakai songkok tu...
Tapi sekali tu jelah ek...pastu hareeemmm nak pakai lagi...
Huhuhuhu...

Ayah sedang berusaha nak minta Rizqullah pakai songkok...
Memang tak dapatlah...
Siap bagi sample ni pada Rizqullah...
Hahaha...

Mama dan Rizqullah...
Asyik gambor ayah dan lain2 je...
Sekali dua jelah baru ada picas mama...
Huhuhu,,sedih2..asyik amik gambor orang je...
Gambor sendiri siapa nak tolong amik???

Muahahahaha...mama sempat menggila kejap...
Masa ni ayah tengah setup tripod....
Apalagi...mama pun amik peluang nak bergambor...
Bila lagi kannn??

Akhirnya...gambar sekeluarga yang pertama...
Ni belah mama...
Atas Dari Kiri ke Kanan: Mak Lang Zetti,Mak Teh Mieza,
Pak su Rais and Mak Ngah Ina
Duduk Dari Kiri Ke Kanan : Ayah(Redzuan),Uci (Masnom),
Mama(Maslina) dan Rizqullah...
Ini gambar formal....ala2 leh tepek buat jadi frame besar kat living hall...

Yang ni plak gambar fresstyle...
Haaa...amikkan...abis peace seme kuar...
Tapi yang row depan tetap maintain...

Ini anak En Roslan semuanya...
4 Perempuan dan 1 lelaki...
Wajah masing2 nampak je happy...
Tapi dalam hati Allah swt je yang tau...
Betapa terasa kehilangan abah yang tersayang...
Rindu sangat ngan arwah abah...kan bagus klu dia masih ada...
Dah tentu Rizqullah manja sangat ngan angku dia...

Budak inilah yang menjadi rumah uci riuh sekampung...
Masing2 melayan kerenah dan keletah dia...
Ramai ooooo dayang melayan...
Siap arahkan je dayang2 seme amikkan barang...
Sejak dah pandai berdiri dan meniti serta menapak 2-3 tapak ni...
seme tempat pun sibuk Rizqullah nak explore...
Sambil tu mulut tak henti tanya "tu..tu..tu.." = "Apa tu??"
Aduuusshh....sibuk mama dan ayah melayan pertanyaan Rizqullah ni..

Rizqullah bersama dengan mereka yang amat menyanyangi dia...
Huhuhu..uci bulan Oktober ni dah nak gi Haji...
Mama harap Rizqullah tak demam lah tak jumpa 
uci kesayangan dia selama 45 hari...

Photographer in the making...
Sibuk tul Rizqullah nak tolong setupkan tripod tu...
Yo-yoan je anak mama ni...
X per...Rizqullah dah 2 tahun nanti...
mama belikan Rizqullah camera ek..

Kegembiraan dan kegirangan anak dan ayah...
Haihhh...sayunya hati...entah tahun depan 
dapat lagi ke momen camni???
Harap2 dapatlah bertigaan lagi di tahun hadapan...

Haaaa,,,,akhirnya...mama dapat gak bergambar gediks...
Dah lama giler tak buat camni...
Maklumlah dah jadi mak orang...
Tapiiiii...ada mak kesah...mama Rizqullah tetap seperti dulu...
Gila-gila remaja gitu...
Macam Uci Rizqullah selalu cakap...
Tak tobat2 lagi anak aku sorang ni...
Hahaha...tak kisahlah camne kannn??
yang penting dalam hati ada bunga dan taman...
Happy selalu dan ceria selalu...
walaupun seribu satu masalah yang melanda....

Mama bersama orang yang membesarkan,menjaga 
dan menyayangi mama Rizqullah seadaanya..
Walaupun kadang2 tu telinga mama Rizqullah ni 
berdesing je kena smash itu ini ngan Uci Rizqullah ni...
Taaapiiiii....Mama happy sebab mama tau...
Uci Rizqullah sayang mama...
Kalau dia tak sayang...dia x bebel panjang camtu sekali...
Dan...I LOVE YOU SO MUCH MAMA,PUAN MASNOM HJ RIFAIE...
Ermmmm...ada yang kata muka mama Rizqullah ni sama cam muka uci...
Ada ke sama???tak kaannnn....

Gambar kenangan ayah bersama mertua...

Daaaaannn...
Sebelum menutup entry mama tuk pagi raya ni je...
Terimalah gambar-gambar gedik kami sekeluarga...


Picasss terlebey sudah dari mama dan ayah...
Hehehe...
Anyway, we love each other...
May Allah swt always bless us...

Adik2ku yang suka sangat berposing depan camera...

Okaylah..cukup dulu entry mama Rizqullah tuk hari raya....ada sambungan lagi entry raya ni...ini baru part 1...hehehe..sbb di bahagian kedua...mama dan ayah bawak Rizqullah balik ke Klang plak...jumpa onyang,atuk dan nenek...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...have a nice day!!!

Salam...



10 comments:

Sophie Al-yahya said...

cantiknya baju raya!! purple.I like..!! =)

AiDa AzRyN said...

cantiknye mama! ;)

cik Nemo said...

baju raye kamu lawa!

cha said...

oren warna fav oni :D cantikkk

Shiela Latif said...

jalan malam sini lina...cantik baju raya dari mak bawa ker adik beradik bawa ker lina, rizqullah n ayahnyer...

sweet jer...

selamat hari raya aidilfitri...maaf zahir dan batin yer :)

Maslina Rosdiana said...

Sophie,

Terima kasih...baju ready made+murah je semenya...

Maslina Rosdiana said...

Aida,

Heee...mama yang cantik ke baju mama yang cantik???

Klu baju tu...alhamdulillah...baju murah nampak cantik...

Maslina Rosdiana said...

Cik Nemo,

Terima kasih...semenya baju ready made yang murah dan terdapat duplicate di mana2...hehehe

Maslina Rosdiana said...

cha,

Oren satu kelainan di pagi raya...ceria gitu!!!

Maslina Rosdiana said...

Salam Shiela,

Terima kasih...baju siap tinggal sarung je tu shiela...x der masa nak antar tailor...lagipun nak save budget...:-)

 
Real Time Web Analytics