September 19, 2010

Raya kedua yang meriah dengan sanak saudara...

Havoc...havoc...inilah yang berlaku bila semuanya berkumpul...masing2 mengupdate berita terkini lagi sensasi...tentang perkembangan keluarga masing2....syooookk sangat bila berkumpul camni...ada yang dah tak jumpa hampir setahun...dan mengalami banyak perubahan....ada yang masih begitu lagi...tapi yang pastinya bila berkumpul ramai2 begini memang sangatlah BESSSTTTT!!!!


This is first time Rizqullah balik ke Teluk Intan,Perak...begitu jugak dengan En Suami@Ayah....this is first time mama bawak ayah dan Rizqullah balik ke kampung kelahiran arwah angku...kami bertolak dari Kelana Jaya kul 10.30 pagi on 2nd raya....jalan so-so lah...banyak kereta...tapi tak delah jam yang teruk...sampai kat Teluk Intan dalam lebih kurang pukul 1 petang...sampai2 je....rehat kejap,terus mengisi perut...sangat syok klu balik ke sini...hanya satu je yang kami sekeluarga tuju...lauk limpa masak KLIA....hmmm...apa benda nih???lebih kurang cam limpa masak rendang....tapi bukanlah rendang...rasa lebih kurang camtu...


Yang bestnya...mama terlupa mau amik gambar Limpa masak KLIA tu...hehehe...sedap sangat sampai lupa nak captured...apapun,it was a wonderfull raya we had at Teluk Intan...paling best bila semua pun pakat nak balik on the same day...next year kita buat lagi camni...semua pakat balik sama2...barulah meriahnya raya!!!


Dan macam biasalah...dah tentu banyak gambar yang dicaptured during raya ni...penat camera kena bekerja keras tuk mengabadikan semua memori ini...dan seperti biasalah...biarlah gambar sahaja yang menceritakan kemeriahan raya kami semua bersama...


Menjamu selera...
Meja perbincangan...

Posinggggggg...
Senyum...you are on my camera...hihihi...
Siapa mereka ni..this is all my cousin...
Dah besar kami semua..dulu semuanya main 
kejar2 keliling umah ni...

Rizqullah yang sibuk menjelajah ke sana ke mari...
Penat sangat tau menjaga si kecik ni...

Rumah yang mengumpulkan 
semua anak dan cucu Aklan dan Halimah...
This is the house arwah angku usahakan tuk semua anak dia...
Dari 721,Jalan Pasar...kami semua pindah ke sini..
Alhamdulillah..rumah yang selesa untuk semua...

Rizqullah the only CICIT of Late Aklan's...
Daaaann yang paling kecik in the house...
Dah tentu semua pun focus ke dia..
Melayan keletah dia yang macam2...
Haaaa...baru semua tau yang si kecik ni sangat lasak...
Surrender seme menjaga dia...

Weeefeeee Mania melanda...
Semua pun sibuk mengupdate status kat FB...
Kuang,...kuang..,,kuang...
Mentang2 ada weefee(wifi) kat kampung...

Mereka yang sentiasa melayan Rizqullah...
Maklumlah...the ONLY baby yang ada dalam rumah tu...
Dan yang paling sibuk 'mengemas' umah...
Sib baiklah anak mama ni dengar kata...
Alhamdulillah...syukur sangat Rizqullah faham 
bila mama dan ayah kata 'NO'...
Rizqullah akan duduk dan datang dekat kat mama...

This is mama's favourite spot tuk bergambar 
setiap kali balik ke Teluk Intan...
Memang tak akan melepaskan peluang 
tuk bergambar standard di sini...
Tapi tahun ni...mama ada buat kelainan sikit...

Mama dan ayah plak akan sentiasa bergambar di sini...
Itupun kalau kerusi tu ada kat situ lagi...hehehe...

Meja yang sentiasa tak lekang dengan sesi perbualan hangat...
Sambil mulut ngunyah...sambil tu update gosip best...
Teringat di meja ni...
Tiap raya pasti makan bersama arwah abah...
Al-Fatihah...missed him so much...
Tak dapat ke kubur arwah,sbb ada yang 
melarang bawa Rizqullah ke kubur...
Insyaallah...bila Rizqullah dah besar..
mama akan bawak Rizqullah ke pusara arwah angku...

Keluarga En Jamaluddin Aklan...
Dorang ni lah yang perabihkan kuih raya...
Hehehe...tak lah...posing je disitu...

Dan...bila dah berkumpul ramai-ramai begini...
Eloklah di buat majlis tahlil untuk semua mereka 
yang telah pergi menghadap Ilahi...
Majlis tahlil untuk arwah angku(Aklan),Uci(Halimah) 
dan abah(Roslan Aklan)...
Walaupun beraya...namun kalian semua masih segar 
dan utuh dalam ingatan kami semua...

Hmmm...ada banyak lagi nak update ni...tapi mata mama Rizqullah dah sangatlah mengantuk...insyaallah,bila punya kelapangan...sambung lagi part 2 tuk hari raya ke dua kami...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...

Have a nice day!!!

4 comments:

Masrina binti Alim said...

salam mas,
wah meriah btol raya yer..
baru harini dpt jenguk blog,
almaklumlah musim raya lah katakan..hee

umialya said...

Salam Aidilfitri..
Meriahnya..

LYaFRINA said...

Meriahnya... bila kumpul ramai2 gni..
time2 camne la pluang utk kt smua bkumpul kan???

Ummi said...

oowhh..orang telok intan ke..

 
Real Time Web Analytics