October 4, 2010

"Ayah,see I can walk the very fast..."

Salam semua...camne hari ni...banyakkah open house yang telah selamat diterjah hari ini???...Rizqullah dan mama sempat gi 2 tempat je arini...satu kat kawasan perumahan kami ni je...ada open house kat Masjid Al-Ikhlas,SS3...then balik umah lap badan Rizqullah...shoot plak ke Seremban umah Pakci Pa'ie...patutnya malam ni ada satu lagi..tapi mama dah penat yang teramat(walaupun mak ngah yang drive, sepatutnya mama yang drive...tapi sebab Rizqullah x mo tido dah lagi dalam kete,mama tak dapat drive ke Seremban....haih...makin lasak anak teruna saya ni...)


Jadinya malam ni...kami berehat jelah kat umah..sambil mama tengah transfer gambar2 yang sempat diambil seharian tadi...nak update entrynya...nanti2 dulu ek..kena ikut nombor and turn dulu...hari ni penat mengejar Rizqullah kat umah pak cik Pa'ie tadi,dah lah dia penuh dikerumuni aweks2 yang tergoda dengan rambut cacak semulajadi dia tu...tak abis2 aweks2 itu mengikut ke mana2 je Rizqullah pegi dan tak abis2 cakap..."comelnya baby ni..pandainya baby ni..."...terima kasih ya adik2 yang sudi melayan Rizqullah tadi...terima kasih sbb hantar Rizqullah sampai kat kereta lagi...dan harap adik2 seme happy sbb Rizqullah say "Bye..bye.." sambil tangan melambai...**ada ciri2 playboya je anak mama ni(pompuan je dia layan ek...),haih...jangan jadi playboya yer wahai anakku...**


Just quick update je progress Rizqullah yang dah macam2 sekarang ni...dan paling terbaru ialah...Rizqullah dah paham instruction...very clever my son,good job...banyak lagi mama nak train Rizqullah...hope Rizqullah will accept cabaran mama ni...selain tu,Rizqullah dah pandai jalan...dah laju okay...last week masa ayah tinggalkan Rizqullah...Rizqullah still jalan jatuh lagi..now leh ikut Mak Lang Zetti berkawad lagi...tak caya...jom tengok video...Sedih coz ayah selalu terlepas tengok progress Rizqullah...


**To ayah,I thing we need to buy the harness soon...tengok gaya pasni berlarian kita kalau bawak Rizqullah kat shopping complex...di sini I sertakan jugak bukti2 kukuh yang kita sangat perlukan harness(walaupun I tak suka benda tu(you know why...),tapi nampak gaya terpaksa ni..)...ni baru setahun 18 hari umur anak kita dah jalan macam terror sangat kan...sila bayangkan lagi 2-3 minggu...so,my dearest hubby,silalah dengari keluhan isterimu ini...**


video
Rizqullah berkawad kiri-kanan-kiri ngan Mak Lang Zetti..
Laju je kan dia jalan...padahal baru beberapa 
minggu je pandai berjalan...
Sekarang dah mula segak berjalan..
walaupun terkedek-kedek cam penguin...
Daaaaannn...mama yang paling penat bila gi umah 
orang coz Rizqullah tak tau dok diam...

Selain itu,ini pulak aksi Rizqullah semalam jalan2 kat Kompleks PKNS Shah Alam...
Pakai kasut sound chit..chit...yang mama beli kat Ganu aritu...
Comel giler jerrr tengok Rizqullah terkedek-kedek jalan exploring Kompleks PKNS tu...

2nd October 2010,Saturday@2hb Oktober 2010,Sabtu
Rizqullah with Mak Lang Zetti...
Makcik kesayangan Rizqullah...
Kalau Mak Lang balik kelas..Rizqullah lah orang paling 
happy sambut kepulangan Mak Lang...
Pastu abis Mak Lang di gomol oleh Rizqullah...
Rindu ek anak mama ni kat Mak Lang...


Seeeeee..ayah,relax je dia jalan ngan kasut dia..
And he knows that,shoe is to wear at feet...
Sangat bersemangat bila mama kuarkan kasut dia...

Tengok tu...aksi tak bleh blah dari Rizqullah...
Cam yo-yo-an je...
Kalau boleh dia nak minta lepaskan tangan...
Tapi mama tak bagi green light sbb takut jatuh tersembam...
Nanti tak pasal2 kena bagi full report kat ayah plak..

La..la...la..la..syooknya dapat 'kaki'...
Mama...pasni leh beli kasut cun,cun sikit...
Kalau leh kasut lari...
Rizqullah nak main kejar2 ngan 
mama dan ayah kat shopping complex...

Dannnnn...ini pula hari ini...without holding sesiapa pun...
"He walk by himself"...terkejut mama sbb tetiba dia menonong jalan ke nearby swing...
Hamboi..hamboi..hamboi..anak en Redzuan ni...ada hati ek...

Bagitau pak su nak gi kat swing...
Pandai minta izin dulu...
Boleh ke tak gi ke swing....

Walaupun tak dapat "Green Light"...
Tetap berjalan sendiri ke swing...
Hadoooiiii....betullah orang kata...
Rasalah penatnya bila Rizqullah dah dapat "Kaki"...
Rizqullah..Rizqullah...suka buat mama suprise tiap2 hari...

Dan sebelum menutup entry kali ini...
Khas untuk ayah...sila jangan jeles sbb kami dapat makan sedap arini...
sedangkan ayah kena dok Ganu ngadap test...
Apapun,kami tetap ingatkan pada ayah yang jauh di mata ini...
Dan mendoakan ayah dapat jawab soalan dengan tepat dan cemerlang...

Mama dan Rizqullah @ Masjid Al-Ikhlas/Persatuan penduduk 
SS3 Open House...

Okaylah..nak gi tido ni..esok pepagi nak keje cam biasa...panat seharian berjalan hari ni sambil main kejar2 ngan Rizqullah...mengendong budak 10 kg ni...mmg mencabar kekuatan dan kesabaran mama...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...

Have a nice and productive Monday...hope tak der yang Monday blues...

Salam...

~~End~~

11 comments:

|| a - j . E . E || said...

boleh la ajak rizqullah g jogging nih :)

Ummi said...

moment anak mula pandai berjalan adalah antara kenangan terindah..lepas ni mas boleh joging2 dlm rumah kejar rizq okeh!!

LyNn HaMzAh said...

syoknya dia dah pandai jalan...suka tengok...

Mama Adli said...

hehe...comel tgk dia jalan terkedek-kedek....lps ni tgu dia belajar ckp plk...pun seronok mas...

Maslina Rosdiana said...

Ajee,

Dia yang ajak mama dan ayah jogging kot nanti....hehehe

Maslina Rosdiana said...

Kak Kin,

Betul tu...inilah moment yang kena ingat dan hargai...pasni bukan takat joging dalam umah dah...siap jadi singa betina kat umah..hehehe

Maslina Rosdiana said...

LyNN,

Mama dia plak dah tak syok...sbb ada je benda yang dia nak explore..huhuhu

Shiela Latif said...

dak kecik baru dapat kaki...ekeke

Maslina Rosdiana said...

Mama Adli,

Sekarang ni dah pandai cakap pun sikit2...dah tak larat nak melayan curiosity dia...seme benda baru dia nak tau dan tanya "Pe tu??"...huhuhu

Maslina Rosdiana said...

Shiela,

Betul..dapat kaki pastu abis satu umah dikerjakannya...huhuhuh

Maslina Rosdiana said...

Shiela,

Betul..dapat kaki pastu abis satu umah dikerjakannya...huhuhuh

 
Real Time Web Analytics