October 6, 2010

Bila mama sakit...Rizqullah???

**Credit to Mr Google for the picture**

Huhuhu....hari ni mama meng'EL'kan diri...dah tak tahan tadi kat opis...terasa pening,rasa nak pitam,rasa mengigil dan macam2 lagi...sebelum menyusahkan orang lain,baik mama balik je...tapi yang pastinya apa je yang mama makan pagi tadi semuanya selamat ke tabung 'J'...semuanya mama termuntahkan balik....huhuhu....dah lah nak makan pun susah...nak menelan sebutir nasi pun mama rasa teramatlah peritnya...sedih bila tengok apa yang dimakan terpaksa dikeluarkan balik...

Hari ni dah masuk hari ke-2 mama sakit gara-gara tonsilitis...tonsil mama bengkak and causing mama demam panas dan pening kepala yang amat..badan semua plak terasa sengal2 je...tapi gagahkan diri jugak untuk menghadirkan diri di pejabat....last Monday lagi teruk,sampai Rizqullah pun terabai...yang mama tau,mama nak pejamkan mata je...tak larat dah nak mengadap apa-apa...kesian kat dia sbb time tulah dia nak bermanjaan ngan mama..suddenly mama suh dia tido...dia pulak duduk sebelah mama sambil usap-usap muka mama suh bangun....minta dimanja dan disayangi...sambil mulut dok cakap "Mama...mama..."...tapi apa yang mama leh jawab..."Rizqullah,please tido..mama demam ni...Rizqullah sayang mama kan,Rizqullah dengar cakap mama..."...

Lama jugak Rizqullah duduk sebelah mama...sekejap-sekejap dia baringkan diri sebelah mama...sekejap lagi dia letak kepala kat perut mama...sekejap lagi dia letak pulak kepala di dada mama...tapi tangan tak abis-abis usap kepala mama dan pegang pipi mama...kejap-kejap dia kiss pipi mama bertalu-talu seakan-akan esok dia tak jumpa mama dia...sangat terharu dengan perlakuan Rizqullah..walaupun masih kecil namun mengerti bila mama dia sakit...mama tak tau bila Rizqullah tido,sbb bila mama tersedar..tengok Rizqullah ada di sisi mama,tido sambil peluk mama...Ya Allah,kesian sungguh bila tengok Rizqullah begitu...tapi apakan daya...mama sangatlah tak larat...nak bukak mata pun terasa sakit kepala yang amat...nak bersuara lagilah...sungguh tak larat...yang mama tau,mama nak tido dan rehatkan diri...mama nak be healthy again as usual esok pagi...

Tapi rupanya esok pagi makin melarat....demam mama still tak kebah2...luckily siang hari mama ada pembantu yang boleh jaga Rizqullah...jadinya Rizqullah,pembantu dan uci tolong tengokkan sementara mama berehat dan ke klinik...dapatlah sedas injection dari Puan Doktor tuk redakan bengkak tonsil mama...dan balik dari klinik mama leh sambung tido lagi...dan dekat 24 jam jugak mama tido gara2 makan ubat yang banyak...malam dah ok sikit,sempatlah mama berFB dan publish blog yg dah lama siap tapi tak publish...edit sikit2 then tekan button publish...sambil tu konon nak update timesheet...nan ado,coz tak ingat langsung password...pastu terusss zaaasss tido balik...sampailah pagi ni...

Pagi ni pegi opis cam biasa...walaupun kepala tengah mengong teramat...rasanya apa orang cakap pun mama bukan dengar sangat pun...elok plak pagi ni bermacam2 request dan macam2 benda nak buat...kesihatan mama plak bukan di full gear lagi...adoooii...stress okay...terasa nak marah orang pun ada....tengahari pas selamat menyumbang ke tabung 'J' buat yang keberapa kali...mama terus amik handbag dan beg susu...inform unit head dan PL...cakap mama EL 1/2 day...

Dan kini setelah tido...mama dah ok sikit...syukur Alhamdulillah tadi masa drive balik mama tak cium bontot kete orang..sipi-sipi je lagi nak accident sbb pandangan mama tetiba jadi kabur dan gelap...huhuhu...mencabar sungguh bila sakit datang menjelma dan kena drive sendiri balik..time ni memang terasa nak En Suami berasa di sisi...kalau dulu arwah abah ada..arwahlah yang akan jemput mama kat opis...sbb dia tau camne anak dia bila sakit...yang pasti mama tak akan susahkan orang lain walaupun kawan baik mama sendiri...this is mama Rizqullah...pada kawan2 yang dah lama kenal mama Rizqullah...dorang dah tau perangai mama Rizqullah camne....prinsip yang selalu dorang marahkan pada mama Rizqullah...

Anyway,nothing to worry...rasanya esok mama dah ok cam biasa...dah boleh ke pejabat dan buat kerja seperti biasa...dan dah tentu orang yang paling happy bila mama sihat adalah....

Kesian mama demam...
Mama demam apa ek??
Demam rindu ka ayah ek???

Okay.....cukup dulu update hari ini...insyaallah,malam nanti ayah balik take over jaga Rizqullah...dan jaga mama sekali...so,till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...

Jaga kesihatan dan have a nice day!!

7 comments:

Shiela Latif said...

alololo...comeinyer rizqullah risaukan ibu dia...hugs sikit...

semoga lina cepat2 sembuh yer =))

Shiela Latif said...

alololo...comeinyer rizqullah risaukan ibu dia...hugs sikit...

semoga lina cepat2 sembuh yer =))

ummi nia said...

get well soon yer kak..

Mama Adli said...

get well soon mas...umm..mmg rindukan ayah ni...takpe..ayah dah pulang kan...demam rindu...

dakpipimerah said...

semoga fully recovered taw mama!

LyNn HaMzAh said...

moga cepat sembuh yer mama...

Maslina Rosdiana said...

Terima kasih semua....walaupun belum fully recover..tapi sekarang Rizqullah plak yang demam,maybe sbb berjangkit rasanya...

 
Real Time Web Analytics