October 17, 2010

Rajinnya Rizqullah...sejuk perut mama...

Salam semua...harap semua sihat-sihat sahaja bersama keluarga dan yang tersayang...
Sedang bergembira dan bersuka ria bersama-sama yang tersayang...
Waaaahhh...mesti ceria je hatikan....syok gitu...
Aish....apahal plak mama taip cam banyak sangatlah orang yang baca entry mama ni...
cam banyak sangat yang suka tengok keletah Rizqullah ni kan...
Yang pasti mama tau ada 4 pengikut setia blog mama ni...
Yang selalu nak tengok progress si kecik kesayangan keluarga kami...
Satu berada di USA,satu di Singapore dan 2 di Kuala Terengganu...
Silent reader ade ke???entahlah...kalau ada,terima kasih sudi 
baca coretan mama Rizqullah ini ya...

Okay...back to the title...Rizqullah rajin???
Biar betul nih????
Haaaa...siapa kata anak teruna tak boleh mengemas umah???
Boleh laaaahhh....yang pasti melentur buluh itu biarlah dari rebungnya...
Anak teruna saya sangat rajin....mengemas umah...mengelap cermin...
mengutip sampah2 halus...silalah bagi tugasan tersebut kepada dia...
Tak percaya???

Sila tengoklah sendiri....
Coz pictures tell everyhtings....
Semua ni berlaku petang semalam semasa semua sedang sibuk mengemas rumah tuk kenduri doa selamat malam tadi...

Langkah 1 :
Mula-mula...kita amik penyapu dulu...
**Ini bukan adegan main pedang yaaa...**

Langkah 2 :
Periksa penyapu lidi berkenaan telah diikat dengan kuat...
Supaya lidi tidak bersepah-sepah ketika sedang menyapu...

Langkah 3 :
Usha dulu kawasan mana yang nak mula dulu...
Check kawasan dalam bahasa yang mudahnya...
Yang paling afdal...mulakan dengan kawasan yang 
paling banyak kotoran/sampah...

Langkah 4 :
Mulakan menyapu dengan cermat...
Supaya sampah tidak bertabur di mana-mana...
***Nanti susah nak kena sapu balik tau...***
Lepas tu kumpulkan semua sampah dan 
buang ke dalam tong sampah...

Langkah 5 :
Haruslah serius semasa menyapu...
Tengok2 jugak keadaan sekeliling ketika sedang menyapu...
Takut2 ada bahagian yang tertinggal...


Dan...setelah menyapu rumah..Rizqullah pun nak pastikan semua pun bersih...
Pas menyapu...Rizqullah mengelap plak cermin...
Jom usha plak dia lap cermin...


Langkah 1 :
Amik kain dan sapu pada cermin 
yang nak dibersihkan...
Sambil tu leh gak berborak-borak dengan 
member yang sama2 lap cermin...

Langkah 2 :
Terbalikkan kain pada sebelah yang satu lagi 
jika belah yang dilap telah kelihatan agak kotor...

Langkah 3 :
Lap cermin tersebut hingga kelihatan 
berkilat ya kawan-kawan...
Tak pun tengok wajah mama anda...
kalau dia tersenyum manis...tandanya line clear...

Okay...selepas penat mengemas rumah...tiba masa untuk BERMAIN!!!
Hip..hip..horray!!!ini part yang Rizqullah paling suka...
Playing with bubbles....

Wajah eksited Rizqullah bila Mak Lang Zetti tiupkan bubbles...
This bubbles mmg jadi mainan Rizqullah sejak berusia 6 bulan...
Mama dah perkenalkan bubbles kat Rizqullah...
Suka tgk ekspressi wajah dia tiap kali bubbles terbang depan dia...

Seee...kan sangat happy bermain dengan bubbles...

Yeeeeaaahhh!!!Am so happy!!!!
Siap clap tangan bila dapat kejar bubbles...

Wajah macho dari Rizqullah...
Termenung tengok pokok yang ditiup angin kat luar...
Sambil bubbles lalu kat depan...
Syok betul anak mama ni ek...
Yang pasti...pasni mama leh harapkan Rizqullah kemas umah...
hehehe...Sejuk perut mama ngandungkan Rizqullah yang ringan tulang ni...
I love you my dear son...
Everyday you cheer up my life with lighter sunshine...

**To ayah,you missed again this moment...is was very delighted to see Rizqullah helping everybody ready for kenduri last night...menyapu,mengelap,mengemas dan menghiburkan semua orang dengan joget lambak dia...so cheeky I rasa,sangat bangga sekejap jadi mama dia...i'm sure you are too if you are here...and as a present to him,as usual...kiss yang bertalu-talu kat pipi hinggap tiap kali dia buat kelakar dari semua tuk anak kita tu...everybody love's him....wink..wink..wink..**


Okay..cukup dulu entry mama Rizqullah kali ni...just a simple and quick update of Rizqullah activity semalam...padahal ada banyak lagi entry2 yang mama nak update,tapi terover eksited tengok aksi anak teruna saya yang sangat rajin ni...sampaikan entry lain kena peram dulu...


Till my next entry...salam sayang dan salam satu Malaysia untuk semua....


Have a nice and beautiful Sunday!!

6 comments:

bun_nee said...

bgus anak mama ni.. nanti jd yang terbaek untuk mama bila besar nnty

SitiMashitahSaidin said...

comelnya!!!

Cerra said...

pandainya dia =)
comel

Maslina Rosdiana said...

bun_nee,

Alhamdulillah...dia anak yang baik dan ikut cakap...syukur punya anak seperti dia...

yuyus~alexa said...

suka bace post2 akak pasal rizqullah...beliau sgt cute..hehe

nurulazham said...

comelnya dia tolong mas...
sejuk perut mas, kan?
ummuaahh cket utk rizqullah~

 
Real Time Web Analytics