November 22, 2010

Anak-anak zaman IT...

Salam semuanya...camne weekend anda???pasti gumbira bersama mereka2 yang tersayang...mama plak...gembira bersama Rizqullah di rumah..spending our quality time together...asyik keluar je,penat badan....ayah malam tadi dah bergerak balik ke Terengganu dan alhamdulillah..safely arrived at Ganu this morning...huhuhu...satu hari ni mama tak berborak through phone with my hubby...sibuk melayan Rizqullah sahaja,lagipun budak sorang ni mana bagi chance mama dia nak borak2 kat phone...kalau tengah on the phone je...macam2 bunyilah budak kecik sorang ni buat...


Tapi bunyi yang paling buat mama geram adalah bunyi nangis mengada-ngada dia..sangatlah geram je bila dia buat perangai camtu..time mama tengah baru nak mengada-ngada gediks ngan ayah@my hubby...dia plak saja je melalak minta perhatian dari mama...haiiiiihhhh...sabar jelah...kalau tak sabar,mau gak mama paaaangggg sekali kat peha Rizqullah...bukan tak sayang anak yaaa...nak mengajar je,kalau orang tengah cakap dalam phone jangan nak buat bising...heeeeeee...lagi2 kalau mama dan ayah sedang bercakap...hihihi...


Okaylah...back to my entry tittle..."Anak-anak Zaman IT"...huhuhu...dulu mana ada term IT ni,atau makna sebenarnya...Information Technology...masa zaman mama lahir,IT tu baru je nak mula...tak der pun lagi masa tu internet-internet ni...sekarang je macam2 jenis talian internet tersedia...dan jugak bermacam2 gadget baharu diperkenalkan saban hari...mama yang orang IT ni pun kadang2 tu tak terkejar dengan perkembangan dunia IT nih...serius kadang2 tu jadi penat nak kena up to date selalu...sbb bila meeting atau diskusi di pejabat,dah tentu kita nak bezakan dan nakkan yang terbaik dan terbaru untuk kebaikkan syarikat...aduhai,dunia IT...


Hari ni plak mama baca Metro,cerita budak2 sekolah yang dah terror memacam...sampaikan selalu mengunjungi ke laman web yang x sepatutnya...huhuhu...sedih baca,teknologi sepatutnya membantu dan memperkembangkan generasi menjadi insan beretika dan berinformasi...tapi semuanya disalah gunakan dan disalah ertikan oleh generasi baru...sedih melihat generasi pelapis negara kita...walaupun tidak semua yang terjebak dalam perkara ni...tapi kerana nila setitik,rosak susu sebelanga...


Dan...kerisauan mama jugak terhadap Rizqullah jugak tinggi...kecik2 lagi dah diperkenalkan dengan kecanggihan teknologi...dari camera,computer,PSP,video cam dan macam2 lagi...tapiiiii...mama kena gak perkenalkan pada Rizqullah semua ni..dah tu,anak programmer kaaannn..kenalah tahu dan up to date cam mama dia gak...tapi mama nak Rizqullah wise dalam membuat keputusan...jangan nak ikut rentak orang ya sayang...tak rugi apapun kalau kita tak ikut...yang penting,mama nak Rizqullah exploring world freely(hmmm...not that freely yaaa..still ada pemantauan dari mama dan ayah)...

Okaylah...cukup dulu bebelan mama...serius risau dengan perkembangan remaja zaman sekarang ni...umur 12 tahun dah macam2 buat...adeeeehh...kerisauan melanda mama betul pasal benda ni...namun,mama doakan semoga anak mama dipelihara dan dijauhkan dari godaan dan anasir2 yang tidak sihat ini...(rupanya camnilah perasaan ibu dan bapa kita,bila anak2 semakin membesar..now I know the feeling...)

Okay...layan dulu bakal programmer ni menggodak lappy mama...Zaassss...

Mama...Rizqullah openkan FB mama yaaa...
Mama nak check apap ya??
Nak upload gambar Rizqullah ke?? 

Aduuuhhh...sampai tercangkung...cangkung anak mama ni...
Tekun betul dia...
Ish..ish..apasal arrow ni tak gerak memana??? 

Mama...Rizqullah rasa roller mouse ni ada masalah lah...
Rizqullah tolong checkkan untuk mama ya... 

Okay mama...Rizqullah dah betulkan mouse mama ni...
 Seeeee...kan dah gerak...
Rizqullah bukak blog dan FB mama yaa..
Nanti mama update citer best tuk Rizqullah 
baca bila Rizqullah dah besar...  

Okay mama cayangg...
Rizqullah dah bukakan website fav mama...
Happy blogging and updating...
Love you mama...
Tapi sebelum tuuuuuuu....
Rizqullah nak tgk dulu lagu2 favourite Rizqullah...
Sooooo...mama duduk tepi dulu yaaa...
Rizqullah nak layan video nih...

Okay...ini plak aksi Rizqullah melayan video2 kegemaran dia...



video
Video "The Wheel on the bus"...
Siap buat pusing2 tangan lagi selalunya..
Tapi kali ni dia malas...tiap kali mama nak record je...
Rizqullah suka buat2 malas...
Haiiiihh...sabar jelah tau...


video
Vidoe "I love you" by Unkel Barney...
**Unkel Pejul,sila jangan terasa...
video ini tiada kena mengena dengan anda..**
Another video must seen tuk Rizqullah...

Okaylah...cukup dulu entry mama kali ni...semoga Rizqullah membesar menjadi insan yang berguna untuk agama,bangsa dan negara...selain tu,mama nak Rizqullah celik IT jugak...I don't mind spending my money to give you the best...dan kerana itulah mama akan terus berkerja demi untuk anak2 mama...world now a days semuanya perlukan duit...dan mama nak Rizqullah tahu,education and knowledge is the weapon of everything...huhuhu..mama tau ayah kalau boleh nak Rizqullah jadi Engineer cam ayah...tapi apapun,mama nak Rizqullah celik dalam semua bidang...yang penting minat mesti ada ya sayangku...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...

Have a nice Monday!!!

14 comments:

Hafida Amy said...

ank2 skrg ni untung kn..sume dh canggih...heee...

Hafida Amy said...
This comment has been removed by the author.
BUNGA said...

budak zaman sekarang ni dah tak sama mcm kita dulukan.. dah terlebih maju.. :)

rynas said...

lap top akak dh 2 biji rosak dikerjakan anak-anak padahal dorang bknnya tahu apa pun tapi seronok kalau dpt pegang maouse tuh. skang ni jangan..jangan...harap ler dapat pegang yg baru ni. takut rosak lagi huhuhu

Rizziela said...

memang budak-budak sekarang betul2 advance kan berbanding kita dulu...dah sekolah baru tau pegang pc..diaorang..kecik2 dah pandai segala

NM02 said...

salam singgah pagi isnin.

Faarihin said...

alahai comey aje.. lepas ni memang expertlah anak akak tu bab2 IT ni.. huhuhu..

Maslina Rosdiana said...

Fida,

Betul tu..anak zaman sekarang pun dah lain stylenya dengan kita dulu...

Maslina Rosdiana said...

Hi Bunga,

Betul tu...budak zaman sekarang ni tersangatlah advancenya mereka...tak larat kadang2 tu nak melayan...

Maslina Rosdiana said...

Kak Rynas,

Saya masih ok lagi ni....mouse ayah dia dah dikerjakan pun tapi still leh working as usual...pelik tul saya..laptop ni mmg tiap kali dia nak pakai,saya msti ada kat tepi sama2...takuuuuuttt....

Maslina Rosdiana said...

Ziela,

Betul tu...anak2 zaman ITlah katakan...serba-serbi dia tahu....

Maslina Rosdiana said...

NM02,

Salam perkenalan....singgah lagi...:-)

Maslina Rosdiana said...

Faarihin,

Expect IT dalam bab yang baik ok..jangan jadi Hackers sudah..pening mama dia nanti...

FARISZ@AZ.Com said...

Kanak2 zaman sekarang beruntung (walaupun tidak semua) sebab kini mempunyai berbagai teknologi canggih. X salah tapi perlu kawalan dan pengurusan untuk memastikan teknologi di manfaatkan dengan sebaiknya.

 
Real Time Web Analytics