November 20, 2010

Korban : Rizqullah first experience...

Sebelunm entry ni sampai ketarikh lupus dia....baik mama siap2 dulu publish entry ni...


Alhamdulillah....this is second year Rizqullah dapat menyambut Hari Raya AidilAdha bersama mama dan ayah...tapi this is first time Rizqullah tengok lembu yang disembelih...dulu tak dapat pergi tengok sebab Rizqullah pun kecik sangat lagi...masih tak mengerti dan faham apa2...kira kalau pergi pun...mama ngan ayah je yang excited.....heeee....tapi tahun ni,alhamdulillah...usia Rizqullah pun dah setahun,dan semakin hari semakin cerdik...ada sahaja benda2 baru yang anak mama ni nak buat..dan paling mengujakan mama...Rizqullah sedang cuba untuk bercakap...walaupun kadang2 tu macam2 bahasa keluar...dari german sampai ke french..tapi yang pasti Rizqullah dah sangat memahami apa sahaja yang mama dan ayah cuba sampaikan pada dia...


Rizqullah dah faham bila mama dan ayah tanya "Where is fan?","Motor mana?","Kereta mana?","Camne bunyi moto?" and few thing...syok sangat ketika ini melihat anak yang semakin cerdik dan memahami...tapi kadang2 mama jadi sedih sebab Rizqullah dah besar...there's no more baby smell...no more gugu gaga time with you...owh,gonna missed all this...dan paling yang mama banggakan dalam tumbesaran Rizqullah ini adalah..di usia 14 bulan Rizqullah dah tahu untuk salam dan cium tangan mereka yang lebih tua dan dewasa...selain tu,mama dan ayah juga gembira dan bangga kembang bum,bum bila ramai yang cakap Rizqullah is a genius baby...alhamdulillah...berkat susu ibu barangkali...


Okaylah...no more babling...jom tengok dulu apa yang sempat mama capture during Rizqullah visit to see korban at our neighbourhood@SS3...Ada 5 ekor lembu yang disedekah oleh jiran2 sekitar kawasan ini...layan....


Lembu yang telah disembelih...
Mama dan ayah tak sempat nak bagi Rizqullah 
tengok proses penyembelihan lembu...
Tapi elok jugak tak dapat tengok...
takut Rizqullah fobia plak nanti...


Ketika ini,lembu ini masih lagi bernyawa...
Okay...mama dah rasa kesian pada lembu ini...
Kerana inilah mama tak suka tengok acara korban...
Nanti dah jatuh haram pada mama makan daging lembu tu...
Sebab rasa kesian mama pada lembu tersebut...
Huhuhuhu...lagi2 ketika melihat lembu ini di akhir hayatnya...


Rizqullah yang teruja melihat beberapa 
ekor lembu yang terbaring....
Daaaan kenapa ramai sangat orang....


Aktiviti melapah lembu...
Ramai betul yang berkerumun...
Anak2 muda belajar ya cara2 melapah...
Tak lama lagi sampai pula ke 
generasi muda tuk melakukan ini...


Lembu yang sedang di buang kulitnya...


Yaaaa...inilah adegan yang digeruni oleh 
kebanyakkan kanak2 yang nak bersunat...
Adegan mengasah pisau...
Dah ada gaya tok mudim plak pakcik ni...
Mesti fobia kanak2 tgk aksi pakcik ni...


Dannnn....kalau dulu kena guna kapak dan segala jenis parang...
Sekarang...gunakan jelah mesin ya...
Nak potong mana2 bahagia yang susah nak dipotong....


Wajah anak teruna saya yang sampai berkerut kening...
Cuba mengerti kenapa lembu2 tersebut perlu dikorbankan...
Tak per yer sayang...nanti Rizqullah dah besar sikit lagi....
Mama dan ayah akan cerita kenapa...

Okay...cukup dulu update tentang acara korban yang sempat Rizqullah tengok...this is the first one and definately this is not the last one...semoga Rizqullah akan mengerti kenapa kita perlu berkorban...tak kira dari segi mana pun..korban itu satu kemestian dalam hidup...

Hmm..mama pun dah penat ni...seharian suntuk keluar tuk acara CSR - Corporate Sosial Responsibility di Taman Tasik Permaisuri...bersama-sama rakan sekerja...

Till my next entry...salam sayang dan salam satu Malaysia untuk semua...

Have a nice and beautiful weekend....

2 comments:

Atika Natasha said...

suka tgk rizqullah ralit mn0nt0n 0rg smbelih lmbu..c0mel k0t..

Maslina Rosdiana said...

Atika,

Terima kasih sudi singgah sini...itulah,dia x pernah tengaok lembu sebenarnya...itu yang ralit betul dia tgk lembu tu..

Selalu tgk dalam tv je...sekali dapat tgk live...terus menganga mulut dia..

 
Real Time Web Analytics