November 25, 2010

Membaca amalan mulia....

Salam semua....apa kabar???harap semuanya okay2 je...tak der yang moody-moody...mama plak,alhamdulillah...hari ni okay je...mood dah kembali pulih seperti biasa...dan hari ni dah happy sikit sbb dapat kopok leko dari Ganu sat lagi...alhamdulillah...hari ni ayah balik dari Ganu....tapi pasni kami tak berjumpa till 13 Disember kooooott...huhuhuhu..can't celebrate our 2nd anniversary together...last year pun sama...tak dapat celebrate sesama...tapiiiiiiiiiiiii....my sweeet and romantic hubby did some suprise to me on that day...senyum sampai telinga okay dapat hadiah dari ayah,walaupun dia di tengah laut....tapi hadiah sampai jugak ke tangan mama...thanks to My dearest hubby,En Redzuan...

Okay...ini sambungan entry dari shopping berdua ngan my little buddy...siapa lagi kalau bukan Rizqullah..kan mama cakap mama belikan sumthing untuk my little buddy ni...yang behave je temankan mama shopping hari tu...dan as a token of appreciation,mama belikan dia hadiah...tapi Rizqullah yang pilih sendiri...nak tahu apa yang dia pilih...he choose this musical book...yang paling gelihati bila Rizqullah tekan button bunyi "Meow"...mesti dia terus cakap.."Acha..."..hihihi...

Alhamdulillah...Rizqullah tahu pilih apa yang terbaik untuk diri dia...dan anak mama ni tahu "Membaca amalan mulia..."...Rizqullah memang sangat addicted dengan buku...sbb dari dalam perut lagi mama dah selalu bacakan macam2 cerita kat dia...cuma this lately je mama dah malas sikit bacakan story tuk Rizqullah..sbbnya Rizqullah mesti nak jugak pegang buku tu...bila dah pegang,abis ada page yang dah dikoyakkan...geram je mama ngan anak mama ni...so,mama make decision tuk simpa dulu story book tu...mama belikan semua buku yang berkulit dan page keras je tuk anak mama ni...walaupun a bit expensive..tapi minat membaca mama nak jugak pupuk dalam diri anak mama...duit boleh dicari,ilmu dan minat perlu dipupuk...

Okaylah...cukup dulu introduction mama ni...jom tengok Rizqullah yang sibuk nak membaca...

Layaaannnnssss keletah si kecik sorang ni....


'Buku' yang di pilih oleh Rizqullah sendiri...
Macam2 mama letak depan dia...
berderet mama susun depan anak mama
tapi ini yang dia pilih...

Opppppssss....sebelum reading...
Main-main dulu...
Sekarang ni dah macam-macam aksi yang dia buat...
Aksi mengerikan pun ada...
Panjat dan lompat2 atas kerusi...
Haaaaaiiihhh...sabar jelah anak teruna sorang nih....


Okayyyyy....its reading time...
Tapi mata still lagi pandang tv okay...


Okay mama...Rizqullah start reading...
Tapiiiiiiiiiiiiiii...kenapalah anak mama ni baca buku terbalik...
Ekekekeke...
Sibuk tul dia main star tu...slide kiri dan kanan...
Nak dengar lagu "Twinkle..twinkle little star..."


Jangan kacau...
Reading is in progressss...
Sambil tu...Rizqullah pun ikut humming following the music...


I'm busy...
Inilah aktiviti kami sebelum tido...
Kadang2 mama akan bagi Rizqullah sit and exploring this 'book'...
Everyday mama akan nampak cara dia treat 'book' tu berubah...
Kalau dulu,dia just tengok2 je...
Sekarang dah pandai tekan2 button yang ada...
Then will sing along sekali...


Dannnnn....pas abis membaca...
Its time to little rest before went for sleep...


Mama suka sangat kalau Rizqullah buat muka camni...
Muka innocent je...
Ermmmm...ada tak muka Rizqullah cam muka
upin ipin seperti bag yang ada belakang Rizqullah tu...
Heeeeeeeee...unkel arif@pak lang panggil Rizqullah Apin...
Ish..ish..sabar jelah...

Okaylah...enough for the short entry petang ni...nanti malam sikit kalau rajin dan sempat...will update lagiii..tapi pasal citer apa...tungguuuuuuuuuuuu...to my dear son,rajin2 membaca ya..ilmu itu tiada batas,carilah ilmu pengetahuan sampai ke negara China,Arab,US dan lain-lain...mama dan ayah tak kisah walaupun berhabis duit...yang penting anak mama minat membaca dan belajar demi mencari ilmu pengetahuan...

Till my next entry..salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...

Taaaa...salam...

5 comments:

Elly & Emmy said...

wah dah pandai membaca dier..

cik.shabah said...

eeeee kiutnya diaaa ;)

hans said...

geram tgok budak2
semua kiut2 comel2 jer

P/S : Main - Main Hantu : Anda Pernah Tonton Filem Ini?

P/S : Video Elyana & Khairul (Save The Date) - Perigi Mencari Timba?

BUNGA said...

comelnya.. kecik2 dah pandai baca buku sampai koyak bukunya yer.. hehehhe

rynas said...

bagus rizqullah ni...semoga jadi anak yg bijak yer

 
Real Time Web Analytics