March 31, 2010

3 tahun bersama dan berkasih sayang....

Esok 1st April 2010,means dah masuk 3 tahun aku berkasih sayang dengan orang yang aku sayang...siapa lagi klu bukan suamiku...ingat lagi masa mula kitaorg kawan...first time bawak dia datang umah kenalkan dengan abah...abah mmg reject habis pilihanku ini...sampai abah x bertegur langsung ngan aku beberapa hari...sedih sangat masa tu...dua2 lelaki ni aku sayang..satu ayah...satu lagi kekasih hati....semenya sbb suamiku yang ketika itu adalah kekasihku adalah seorang pelaut/marine engineer...

Abah takut betul kalau aku x leh nak berdikari dan takut betul anak dia ni diabaikan...maklumlah kalau kawen ngan orang keje laut ni kena tinggal berbulan2 dan kadang2 leh bertahun jugak...yup,mmg aku anak kesayangan abah dan anak yang paling abah manjakan...sebut je apa aku nak...dah tentu dapat...anak sulung...biasalah camtu..hehe..lagi2 perlukan 3 tahun baru dapat aku(punyalah susah nak dapat aku masa tu)...mmglah sangat2 dimanjakan dan ditatang bagai minyak yang penuh...ditambah pula aku pun cucu sulung..mmg sakanlah aku bermanja..hua..hua..hua...bestnya zaman kanak2ku...rindu sgt..

Tapi setelah hampir setahun lebih gak kami berkawan..akhirnya abah dapat gak terima pilihanku dengan beberapa syarat...sorrylah ek,kat sini x leh nak share syarat tu...coz suamiku pun baca blog ni..huhuhu...dan akhirnya pada 12 Disember 2008 kami pun bernikah...dan menjadi pasangan suami isteri yang sah...dah kini mengharungi detik bahagia bersama dan tarikh 1 April ni akan aku ingat sampai bila coz ada cerita yang menarik tersembunyi di balik tabirnya...kira kena April Fool yang paling teruk suamiku kena dariku masa kami mula bercouple..ampun ek sayang..tapi best dengar suara u sedih masa I cakap "April Fool"...hahaha...

Okaylah..biar yang berlalu tu tetap tersemat dalam memoriku...hari ni nak share detik2 bahagia aku bersama suamiku...kira dah dapat green light dari abah...susah worrr nak convincekan dia...dan detik2 ini jugaklah arwah abah nampak sangat gembira sampai tersalah namaku ketika nikahkan ku...

Let's the picture tell the story...













This is all the special memories of my life and this is the beginning of my happiness...dengan adanya Rizqullah...hidupku makin bahagia...untuk suamiku tersayang..I LOVE YOU SO MUCH MOHAMAD REDZUAN, Semoga kasih sayang antara kita kekal hingga ke akhir hayat..and lagi 2 tahun kita tambah anak ek..i nak anak girl....hehehe...


Ok..next will blog will shared about Rizqullah...malam ni mama nak jiwang sikit coz esok hari April Fool...hahaha..



Nota kaki tuk Rizqullah : Jangan suka membazir kerana sifat membazir adalah amalan syaitan.



So,till next blog..see ya...salamzzzz...

March 30, 2010

Hidupku seharian yang sangat sibuk...

Ya Allah..hari ni banyaknya dugaan aku...dari pagi sampailah ke saat ini...ini baru dapat menarik napas jap...seriusly i am very tired and exhausted becoz of many things..beside that kepala pun dah mula sakit balik...tak per...ini semua dugaan dan Allah menduga orang yang dia sayang...amin..so,jangan putus asa ya Puan Maslina...sentiasa berfikiran positif dan pandang ke hadapan...

Hmmm..esok pepagi sharp kul 8.45 pagi dah ada meeting ngan big boss...pastu meeting ngan Head of Mortgage plak..aduh..pening weh..ni celcom x selesai lagi coz quotation cost x dapat lagi..esok nak kena follow up..security and network nak kena panggil depa discussion on the setup...aduh..padan muka aku..seme pun kena buat sendiri..pastu coding Pro*C pun nak kena buat...approval paper...DR server discussion on the compatibility lagi nak kena handle dan discuss ngan related parties...weeeeeehaaaa...mmg sangat penuh jadualku esok hinggalah ke hari Jumaat...alamak..timesheet lagi ni???pening..pening...

Puan Maslina,sila kuatkan semangat anda dan mula berkerja keras ya...hanya orang2 yang terpilih je yang dapat buat apa yang anda buat ni...coz you can put all your effort in your resume(pastu gi cari keje yang salary more than 5k ek)...alamak..esok meeting ngan IBM pun ada...yeaaaahhh!!!memang sangatlah terbaik sungguh hidup aku...Kepada my dearest hubby...I need you right now!!!need somebody to drive the car while i can shut my eyes down for while...

Hari ini,balik opis amik mama,Rizqullah dan Juwana gi kedai spec amik spec mama plak..then antar Juwana balik..pastu gi Pasar Malam..pastu gi Kedai Fariz and at last kul 9 baru sampai umah..makan kejap..naik tidokan Rizqullah coz dia dah ngantuk sangat...elok nak letakkan dia atas katil..dia batuk terus muntah all susu dia..mak ai,terkejut giler..abis seme susu kuar balik and cadar katil kena muntah dia..banyak gak Rizqullah muntah...huhuhu..kesian anak mama ni..harap2 x der apa2lah..ni dah nak kena monitor..takut kena apa2 ke plak anak manjaku sorang ni...

Dalam menghadapi kehidupan seharianku yang selalu sibuk...dalam ingatanku tetap ada suamiku dan anakku Rizqullah..Ya,bak kata arwah abah padaku dulu...walau keje seteruk mana pun,keluarga mesti letakkan tempat yang pertama..duit boleh dicari,keluarga x dapat nak cari lagi...huhuhu...itu sebabnya sekarang ni prestasi aku agak menurun..hehehe...coz sharp 5.45 ptg..aku mesti cabut...nak jumpa anakku yang tercinta...dan x lama lagi leh tgk muka suamiku kat lobby menyambut kepulanganku...ish,rindunya seme moment2 tu..pagi sarapan bersama berdua...balik dijemput dan ditunggu...lunch kadang2 pun bersama(kadang2 dapat kuntuman bunga lagi bila suamiku datang lunch)...biasanya datang lunch ni bila aku tgh down and stress..dia datang nak cheer me up...serius sangat rindukan saat2 ini..

Dah 4 bulan lebih aku x jumpa suamiku dan 4 bulan lebih jugaklah Rizqullah x dapat tgk dan jumpa ayah dia..walaupun dekat je,tapi tetap ditengah laut...dan x der line 3G...hanya suara je yang kedengaran hari2..x per,yang penting dapat mengadu hari2 dan tiap2 hari dapat tahu perkembangan anak...entah bilalah baru suamiku dapat balik ni???hmm...cepatlah tgh bulan April ni..lambat plak rasanya...

Okaylah...sempat lagi ni membebel panjang..padahal mata dah penat sesangat..as usual...layankanlah pixas passion ku yang selalu bisa buat hatiku gumbira dan hilang segala gundah gulanaku...siapa lagi kalau bukan my little hero...Mohamad Rizqullah...














Okay..this is the last picture taken masa umur Rizqullah 2 months...next milestone is 2 months plus to 3 months...Oh,I really missed all of this moment...


Nota kaki tuk Rizqullah : Tidak semua boleh dibeli dengan wang ringgit,kerana kasih sayang,hati yang suci tiada nilai yang dapat diletakkan.


Okaylah...nak tido...dah penat sesangat dah ni..sampaikan pic Rizqullah pun malas nak letak caption kat bawah..apapun..layan jelah ek..maaf coz mama Rizqullah sangat penat hari ini...nite2 dan salamzzzz...







Vitamin M yang banyak...

Aduhai...sejak dah masuk 6 bulan lebih breastfeed Rizqullah ni...I've started to lazy atau dalam bahasa bersahajanya...vitamin M ku semakin banyak..hehehe...klu dulu wajib pump 3 kali kat opis...tapi sekarang dah buat 2 kali je...this is gara2 stok susu aku banyak and also Rizqullah dah mula makan banyak...nggeeee.....

Taaapppiiiii...hari ni Rizqullah banyak plak minum susu...based on report by my mum...sbb hari ni Rizqullah pakai botol baru yang mama belikan last Friday...MAM bottle...before this pakai tommy tippee...avent pun dah cuba...just name all the bottle named...i've have it at home and just used it only once...huhuhu...membazirkan???tapi nak buat camne..si kecik manja busuk saya tu asyik nak mengempeng je....and memilih sangat bottle..avent and NUK just used only once...pastu dah x laku..tommy tippee kira paling lamalah and now ada extra stok plak kat umah...huhuhu...

Hmmm...nampaknya esok kena makan halba baliklah...coz sekarang ni hasil tenusuku dah makin berkurangan....harini je 2 kali pump..dapat 14 oz je...huhuhu...eventhough stok still banyak lagi..but I've to maintain my milk supply for my dearest son...i just want the very best for him...harap penyakit MALAS ni akan cepat pergi dari diriku ini...hari tu ada gak beli pil ASI..tapi x makan pun..huhuhu..x tau naper cam xleh nak masuk plak tgk pil tu...biarlah..klu ada sesaper nak beli pil ASI tu(x bukak lagi pun) leh post kat shoutout tu...hmm..esok nak makan pegagalah klu ada...nak kena make sure the milk supply is sustained...^_^

Okay..enough for that one,nak citer shopping Scholl shoe kat opisku tad...cewaaahh..konon niat sebelum naik ke tingkat 11 x mo beli apa2...cait...tergoda jugak aku dengan offer yang ditayangkan..huhuhu..rembat gak 4 pasang kasut...1 for mama,1 for my dearest hubby and 2 for me...esok nak gi belikan for my MIL...tadi x cukup tangan nak pegang and x tau plak apa size my MIL...hehehe..thanks to Cik Avvy yang tolong pegangkan kotak kasut I yang melambak...hehehe..x mo shopping konon...

Hmm...tadi gak gi melawat my opismate and also my hubby ex-schoolmate friend bersalin kat Pusrawi...huhuhu...kesian tgk baby dia kena drip and under breathing monitoring by Dr,sangatlah sedih melihatkan keadaan baby tu..walaupun actually x der apa sangat...tapi still naluri keibuan ku telah tersentuh..kesian tgk anak kecil tu ditangan dia ada drip...To Cik Kiah and Hubby...be strong and congratulation from me and Ritz...nanti kitaorg datang visit lagi sekali ek...

Oklah..dah banyak sangat mengomel sorang2 ni...update pasal Rizqullah x gak..hehehe..ok..now is the update for Rizqullah plak...

Hitam putih kehidupan...mama dan ayah bertanggungjawab mecorak hidupmu..
Muka anak mama yang dah mula chubby...

 First wedding attended by 3 of us...
To Nurul...selamat pengantin baru...
Cepat2 buat baby ek....
Meeting all the sedara mara...
Ucilah orang yang paling seronok masa ni..
dapat jumpa seme orang and gosipping...

With mama and ayah..
Sempat lagi posing se-family ni...

Macam2 tido style of Rizqullah ni...
ni salah satu tido style favorite anak mama ni...

Ni muka anak mama tgh marah..
x tau sebab apa buat muka cebik camtu...
tapi tetap comel di mata mama dan ayah

Alahai...dah tgh malam ni..esok mama nak kena keje...nanti update lagilah bila ada kelapangan...

Nota kaki tuk Rizqullah : Jangan sesekali bermusuh dan behati busuk dengan orang lain,kerana perbuatan tersebut tidak mendatangkan faedah.


Till my next blog...selamat malam...nitezzzz...

March 29, 2010

Penat yang berbaloi-baloi...

Adooi...hari ni penat mmg tak agak punyer...sebab dari semalam spend 24 hrs x 2++ ngan Rizqullah...dah lah mula melasak sangat2 si kecik sorang ni...seawal 6.45 pagi dia dah bangun...sibuk ajak borak2...adoi...tepuk2 dia suh tido balik pun x laku dah..dia sibuk dah nak main...huhuhu...sib baik ada musical book dia kat dalam bilik..bagi dia buku tu lah dulu...

Then cam biasa...pagi mandikan dia dulu..sekarang mandi kalau x cepuk air tu sampai basah mama dia..mmg x sah...abis tempat mandi..basah semenya...then bagi sarapan pagi...biskut milna+susu+ air susu...pastu...naik walker keliling umah...depan belakang...sibuk kacau masa mama dia masak bubur nasi...semalam menu tghari Rizqullah ialah..nasi bubur+ikan tenggiri+carrot and air epal...Hari ni pulak...nasi bubur+kangkung+ikan bawal and air suam je...hehehe..Petang pas mandi,nasi bubur satu lagi round...

Klu dalam kul 7 ptg lapar lagi..biskut milna...hmm..harap2 by bulan depan dapatlah  naik till 9 kg...huhuhu...hari tu dah kena marah ngan Paed anak mama ni...coz berat x naik banyak..huhuhu...tapi this 2 days memang sangat terasa berat anak mama ni..dah naik sakit belakang and tangan plak mama dibuatnya...

Oklah ..dah tgh malam ni..nak upload pic malas plak..just nak share satu pic with my son...this is latest pic taken last week after 6 month jap kat KPJ Selangor..


Mama sayang Rizqullah sampai bila-bila..
Muuuuuaaahhh dari mama...

Yang ni pulak dengan uci...orang yang menjaga Rizqullah bila mama gi keje..Uci sayang sangat kat Rizqullah...Rizqullah jangan selalu susahkan uci ya sayang,uci dah tua...patut Rizqullah yang tolong dia.. 
Ni masa uci nak beli spec baru...
Kesian uci..selalu bising cakap cermin mata dia dah kabur..

Tgk...uci gak yang pegang Rizqullah...dalam pic ni macam tgh buat deal je ngan amoi tu..hahaha...pandai anak mama posing ek...


Okaylah,dah lewat malam ni...esok nak keje...till next blog..selamat malam and have a beautiful day ahead...salam...^_^



March 28, 2010

Best ke jadi wife kepada Marine Engineer ni???

Waaahhh..tajuk aku..x boleh blah..x kesahlah...nak gak citer best ataupun x best jadi wife kepada Marine Engineer ni...

Hmmm...kita mulakan yang best dulu...heee...

Best things to be marine engineer wife :
1. You can/have to learned to be independent(kenalah berdikari,coz kena tinggal berbulan2 kan...)
2. Kerap dapat hadiah...(hmm...x jugak kot...ada setengah je yang akan belikan itu ini...)
3. Romantic...(for me dulu arr kot(masa bercinta)...sekarang ni dah kurang sangat...huhuhu...)
4. Bila balik..mmg spending time together2..klu bleh nak round the world..hehehe
5. Duit berkepuk...siapa kata??memandai je...bak kata orang tua..besar periuk..besarlah keraknya..
6. Bebas sikit bila hubby x der...hehehe..(ops..bukan bebas apa ek??means time dia x der leh gi lepaking ngan member yang dah lama x jumpa...and we have  can our own space)
7. Bila hubby x der..anak lebih bonding ngan kita..hehehe...
8. Bila sampai mana port dan ada line...cakap satu hari pun x cukup...(hujung bulan tgk bil ek??leh sampai ribuan ringgit tuh...)
9. Tiap2 hari pun ternanti-nanti panggilan dia...(kira angau selalu arr nih)
10.


Yang x best plak ...
1. Kena tinggal berbulan2...huhuhu..(nak buat camne...dah nature of job dia pun camtu...)
2. Klu gi mana2 orang akan tanya soalan sakit hati..."Mana suami???"...wei,ini soklan leh buat aku rasa nak lesing je...berapa kali arr nak cakap dia keje belayar...
3. Klu sakit pening,tiada siapa nak tolong...kenalah buat sorang2 gaaaakkk...(time nih mmg rasa cam nak suh dia berenti belayar je...)
4. Bila ada benda urgent seperti kematian...dia x dapat nak ada kat sisi bila kita perlukan dia...(huhuhu..teringat aku dengan perot memboyot...tanpa suami...uruskan semua urusan pengkebumian arwah abah...rasa sangat masa tu x der suami pun x per...)
5. Susah nak contact klu kat tengah laut...huhuhu...


Okaylah..setakat ni..itu je yang aku leh pikirkan..Rizqullah pun dah bangun dari tido..tersengeh sorang2 atasa katil...heee..nak gi sergah dia jap..nanti malam update lagi...pasal Rizqullah plak..hehehe..


Nota kaki tuk Rizqullah : Sayangi mama dan ayah sepenuh hati...sebab mama dan ayah pun sayang Rizqullah sepenuh hati kami...


Okay..till next blog...salammmm

March 27, 2010

Apa kena arr nih??

Sah..sah sangat tengah bosan yang amat ni...malam ni je dah 2 contest aku join untuk Rizqullah...semoga murahlah rezeki anak mama ni...insyaallah...amin...

Serius tersangat-sangat bosan tanpa yang tersayang@buah hati disisi...huhuhu..really missed him so much...tapi nak buat camne....dia pergi mecari rezeki untuk kami sekeluarga...demi nak realisasikan impian kami berdua yang nak punya rumah sendiri...huhuhu..entah bilalah dapat nak beli umah ni...sedey2...rege umah plak makin hari makin naik..x pernah nak turun nyer...dahlah tu pulak,,,interest rate bank pun makin naik sama seiring dengan harga umah...mak ai...camni orang kaya2 jelah dapat beli umah yang ada tanah..yang x cukup $$$ duduk kat umah yang tinggi2...donia...donia...

Okaylah..dah x mo citer hal yang menghiris perasaan ni...lagi pikir,lagi sakit hati,lagi pening kepala...nak sambung citer pasal anak mama yang selalu menghiburkan hati mama ni lagiiiii baik...

So...layanlah pixas anak teruna saya....

Masa ni baru balik dari opis mama...
Coz lalu kat Mid-Valley,singgah jap bawak anak mama ni jalan2...

Sambil jalan2 kat Mid-Valley...mama and ayah pun singgah Kenny Rogers...huhuhu..x hengat masa tu baru abis pantang...teruk betul perangai...hahaha...




Ni kat kedai Tinted kete...
Ayah tiap2 hari dok usha kedai nih...

Hmm..setelah balik pusing2 KL ngan mama dan ayah....kita singgah jap kedai tinted ni..ayah cakap kesian anak dia berpanas dalam kete...aik..anak je ke panas???wife u ni x panas ke??huhuhu..inilah nasib isteri...bila dah ada anak..isteri dilupakan kejap...

 
@Shah Alam..umah nenek ngah...
Mama x ingat kita gi sana pasal apa...
tapi ni pas ayah balik dari kedai tinted...

Okay..ni dah satu hari nyer activity...dari pagi sampai lah malam..yang pasti bila ayah ada...mmg kita berjalan sakan...pasni ayah balik nanti...kita gi pantai timur plak..mama nak jumpa geng powerpuff gurl mama kat kuantan...and mak angkat Rizqullah...


Okaylah...dah malas nak menaip lagi ni...hehehe..dari td dok ngadap notebook..sambil borak ngan hubby on the phone...huaaa...lama lagi ke nak balik...aduh,dugaan betul...sabar jelah ek Puan Maslina...yang pasti setiap yang berlaku ada hikmahnya..yang baik datang dari Allah,yang kurang dari kesilapan dan kealpaan kita sendiri...


Nota kaki tuk Rizqullah : Jangan nakal2 tau sayang...jadi orang yang hormat orang tua...


Ok..till next blog...salamzzzz







March 26, 2010

1st Ever Contest : MUKA GARANG SI KECIL


1st Ever Contest : MUKA GARANG SI KECIL

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 

Hmm..mama nak calonkan anak mama yang sorang ni
(erk..mmg baru sorang pun..hihihi)
Tak tau lah muka ni cukup garang ke x??
Tapi kening tu kerut x leh blah bila tenung orang..
 So..ini pixas anak mama yang GARANG SANGAT...
marah pagi2 lagi mama dah amik gambar ek sayang...


  Nama Penuh: MOHAMAD RIZQULLAH BIN MOHAMAD REDZUAN
Nama Manja: RIZQ
Tarikh Lahir: 15.09.2009
Nama Ibu : MASLINA ROSDIANA BINTI MOHAMED ROSLAN
Nama Ayah : MOHAMAD REDZUAN BIN MOHAMAD HASSAN
Email ibu :tsunamie146@gmail.com

Semoga anak mama berjaya menawan hati juri...

Oh..pada sesiapa yang nak join klik sini 
Tarikh tutup contest 22 April 2010

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 

Nurul Azham's Shoppe 1st Giveaway


****************************************************************************************
Saja suka-suka nak join give away ni..
Mana tau rezeki anakku...Mohamad Rizqullah...

 

<********* KLIK SINI *********>

 

Kalah Menang belakang cerita....^_^

Pada sesiapa yang nak join klik je kat link atas tu... 

Oh..ya..tarikh tutup 30 April 2010...

Jadi marilah beramai-ramai join sama...

****************************************************************************************

Rizqullah my passion...

Ok...harini malas nak tulis banyak sangat...tapi itulah..bila tangan dah start menaip dan bila otak dah mula berputar..laju je menaip tu...sampai kadang2 tu terleka...x teringat dah kul berapa,padahal kepala ni masih berdenyut lagi...nak makan panadol...kesian plak pada Rizqullah,nanti dia pun kena impact mamai...coz anak mama still BF ngan mama lagi..aduh...tahan jelah....

Hehehe...hari ni Rizqullah teman mama kuar gi Pizza Hut...mama teringin nak makan Pizza Cunky Loaded...alang2 tu banjer sekali uci coz tolong pegangkan Rizqullah dalam kete..aduh,anak mama yang sorang ni...x reti dok diam dah dalam kete..asyik nak keraskan badan and pandang kuar tingkap je... pening2 pun mama tetap selera nak makan..happy tgk Rizqullah tersenyum bila orang tegur anak mama ni...lagi2 bila nampak mama datang..tangan dah mula ngepak2 minta mama amik...

Ya Allah,serius hilang seme sakit pening mama tgk Rizqullah...mama try x mo makan panadol ni dan berharap hilang cepatlah sakit kepala mama ni...mama x mo anak mama mamai coz mama makan panadol...susah jugak klu nak makan apa2 klu BF ni..sbb anak mesti terimpact sekali...kesian tgk dia plak...huhuhuhu...


Okaylah...x mo cakap banyak lagi dah..nak sambung load pixas anak mama yang comel dimata dan dihati mama ni...


Masa ni pipi anak mama dah selambak dah...
Mama geram sangat ngan pipi anak mama nih... 

Masa ni kalau x salah mama...kita nak gi SMC Selangor for 6 weeks follow-up and jap...masa ni berat anak mama adalah 5 kg..patutlah masa ni mama sakit pinggang selalu bila dokong anak mama ni...dah lah baru abis pantang...anak mama plak sihat...alhamdulillah...sekurang2nya anak mama ni mmg tepati janji ngan mama...kecik dalam perut,besar bila dah kuar...(mama tau sayang,perut mama kecik..dah lah tu...mama asyik jalan sana sini and stresss memanjang je masa ngandungkan anak mama ni...huhuhu)
Gambar ni kat umah nenek and atok Shah Alam...
Waa...anak mama dah pandai jelir lidah ek....


 With Nenek Rene...pas balik dari KPJ Selangor...
Kita singgah umah Nenek Shah Alam..
This is your first visit to Shah Alam...

Yeeeeeaaaa...mandi time...
Mama suka tgk Pic ni coz anak mama nampak tembam and sihat..
Alhamdulillah...

Aduh...dah kul 12 ni..okaylah,sambung nanti ek..insyaallah...klu sempat,mama updatekan lagi gambar Rizqullah kat sini...banyak lagi ni hutang mama kat Rizqullah...sekarang anak mama dah 6 bulan....waaaa...nak kena update all your milestone from 1 month plus till 6 months...hopefully mama can finished it up before ayah came back from sailing...insyaallah...

Okay..till next blog...salam sayang untuk semua...have a beautiful day tomorrow...salamzzzz,,,^_^

 





March 24, 2010

Migrain datang balik...

Adui...setelah beberapa bulan x kena migrain...ni kena balik...adakah ini berpunca dari aku x mo makan banyak and try to diet??Mungkin jugak kot nih..agaknyalah..dah lah nak BF kan Rizqullah lagi...keje pun memerlukan otakku dikerahkan untuk membina ayat2 yang meletup dan vaass...(kena buat approval paper...giler kekeringan idea nak buat dah...)...adoi,cabaran tul...

Dengan Encik Suami pun tak der kat sini...hmm..sowang2lah jawabnya...nak buat camno...dah buat pilihan ni kan??terima jelah seadaanya hakikat yang hakiki...actually bila time sakit camnilah terasa perlukan En Suami disisi..terutama bila nak minta tolong jagakan si kecik tuh..klu dia ada..bleh gak tido and rest kejap..ni bila x der,terpaksalah handle semuanya sorang2...which i'm already imune with that...no matter what I need to strong outside and inside...gambate Maslina!!!

Pagi tadi mmg best...jalan jam giler...sib baik x merah lagi attendance cam semalam..wahaha..mmg selamber je aku ni..huhuhu..sebenarnya hati dah mula nak bercuti sakan with my dearest beloved 2 guys in my life...nak spend masa dengan dorang sambil2 relaxing... huhuhu...coz start July ni maybe I'll very busy kot dengan new project..pagi td briefing kata project tu dah approved...yeaaahh!!!mmg cantik...x nampak jalan pulang ke rumahlah nampaknya aku nanti...huhuhu..cian anak mama nanti..x per sayang...yang penting hujung bulan x pun hujung tahun...ada wang besar masuk..(statement nak sedapkan hati...)...hehehe...

Okaylah..no more mumbling...continue with the pixas of my lil boy...the milestone dari 1 month plus...
Kelihatan double layer kat bawah dagu anak mama...


At this time anak mama dah mula berisi sikit and pipi nampak tembaaamm..
Jalan2 first time kat Giant KJ

Masa ni kita satu family keluar gi Giant coz Mama nak attend bufday party Hero to my dearest best friend,Emy Nakiyah...kira ni first time Rizqullah kuar umah...balik umah pastu..perut kembong masuk angin coz akon sejuk sangat..

Jalan2 cari pasal...mama tak ingatlah sayang..
kita kuar gi mana masa ni..


As usual...keje Rizqullah adalah tido..


Tido sebelum keluar gi Shah Alam...
@ this time berat Rizqullah is 5kg
Waaa..sihatnya anak mama nih...

Hmm...masa 6 weeks...berat anak mama ni dah 5 kg and now dah 8.3 kg(6 month)...cepatnya anak mama ni membesar...ni semua berkat susu ibu..patutnya this month anak mama ni seberat 9 kg..tapi coz mama sekat makan and anak mama ni pun dah makin ligat and lasak..itu yang berat x naik sangat...abis mama kena marah ngan Dr Ho...paed anak mama nih...

Okaylah...dah malas dah nak menaip lagi..lagipun kepala masih pening lagi nih..nak join Rizqullah tidolah...selamat malam Malaysia...tatazzzz...

March 23, 2010

Tak der keje cari keje...

Inilah keje aku...ada je benda yang nak dibuat...cross stitch pun tak habis buat lagi...dari sebelum kawen...mengandung sampai lah anak dah 6 bulan ni...langsung x siap lagi...walaupun dah separuh jalan...but still x siap lagi...dah lah pic tu My Love yang minta jahitkan...siap tolong belikan kain crosstitch yang mahal and sponsor benang lagi...huhuhu...sorry dear,x menyempatlah nak siapkan request you tu...

Ni lagi satu keje yang x abis lagi aku buat...belajar menjahit....kelas menjahit yang dah lama ditinggalkan..hopefully pas suamiku balik ni dari sailing atas laut kat pasir gudang tu(dekat tapi jauh ek)..leh arr sambung balik gi kelas menjahit tu...huhuhu..sayang sangat,mesin jahit dah beli...perkakas menjahit pun seme dah lengkap...tapi berguna gak mesin tu..coz dapat gak aku jahitkan sarung bantal and sarung tilam Rizqullah...and also barut untuk Rizqullah...nak beli yang ada kat pasaran sekarang ni semenya "tak senonoh" bak kata kak long ezra...kejap je pakai dah ada kat dada barut tu...

Hmmm...too many things happened in my life sampai x tau mana satu nak buat dulu..adoi...entah apa2 entah mak enon satu ni...seme pun nak buat...tapi inilah hakikat bila dah kawen and ada anak...seme hobby kena letak tepi...tapi satu hobi yang x leh aku nak abaikan ialah..reading...yup,like to read a lot of things...seme ilmu yang berguna...and this habit aku nak turunkan pada Rizqullah...dulu masa dia dalam perut,aku selalu bacakan story and nyanyi kat dia...sambil tu,baca Al-Quran and yassin...


Keje yang paling latest..susun pic and upload balik dalam FB...hahaha..ini pun satu lagi keje yang entah apa2 yang aku buat..tapi susun pic tu ada sebab ek???aku nak Rizqullah tahu seme pasal mama and ayah dia and tentunya all about him too...mana tau kan tetiba ajal datang menjemput...x sempat nak citer apa2 kat dia...hanyalah gambar yang ada sebagai kenangan...


Okaylah..nak upload sambungan pixas yang seterusnya ada sikit malas ini harilah...so...anak mama,mama minta maaf yeerr..hari ni gambar ni je yang mama akan letak..gambar Rizqullah pas 6 month jap kat kedai optical masa tgh tunggu uci...


Kejap je anak mama dah 6 bulan...masa cepat je berlalu dan milestone yang terbaru Rizqullah sekarang is sit,stand,smile and baby talk...dan yang paling mengujakan hati mama ialah..."Maaaa...mmmmaaaaa..." this word will come out from your mouth when you want me to hold,hug and kiss you...Since last week lagi Rizqullah dah pandai panggil mama,the first time Rizqullah panggil mama is masa mama baru balik dari keje...baru je masuk umah...Rizqullah dah "Maaaa....mmmmaaa..." with a smile on your face...aduh...jatuh jantung mama masa tu sayang...bahagia sangat...(ayah bagi bunga time ni pun x laku tau...)

Dah 6 bulan jugak mama susukan anak mama ni..Alhamdulillah..semoga Allah terus murahkan rezeki anak mama sampai 2 tahun...walaupun banyak dugaannya dan cabarannya..tapi mama harapkan yang terbaik untuk anak mama ni dan akan berikan yang terbaik..dan dalam 6 bulan ni...3 kali je mama beli Enfalac A+ tuk anak mama...ada lagi sekotak tu x habis...terpaksa gak mama bagi Rizqullah susu formula coz takut gak satu hari tetiba mama x der susu lagi tuk anak mama nih...itulah yang jadi penyelamat nanti...


Okaylah..this is the pixas...tgh posing duduk kat sofa kedai cermin mata...

My beloved son...Mohamad Rizqullah(Rezeki dari Allah)
Sekarang dah mula nakal ngan keletahnya...
ada je yang nak dicapai dan diusha..

 Apapun Rizqullah...both of us want the best for you...oklah,nanti mama update lagi ek sayang...ni mama nak tido dulu..esok nak ngadap paperwork lagi...tadi sib baik ada programming yang nak kena siapkan..leh relax sikit dari buat approval paper tu...


Ok..till my next update...salamzzzz...

March 21, 2010

Ketandusan Idea...

Aduh...tetiba pulak aku ketandusan idea nak update apa dalam blog ni...hahaha...ni semua gara2 nak kena siapakan 3 approval paper...huhuhu...tiap2 hari perah otak nak bina ayat terbaik...sampai x der mood nak update blog nih..sorry anak mama...mama tersangatlah sibuk tis lately sayang...and becoz of that also,mama selalu tido awal coz pening kepala...


Hari ni 20th March 2010,bawak Rizqullah for 3rd jap of HEP and 2nd dose for Rotarix...alhamdulillah...his ok,x nangis pun masa Dr inject..good boy and clever boy anak mama & ayah ni...it's just kena lecture sikit td ngan tuan Dr coz berat Rizqullah turun sikit..hehehe...just naik 300 gram from previous month...so,berat for this month is 8.3 kg..Dr suh bagi lagi banyak makan tuk si buah hatiku ini...patutnya berat dia naik 500gram - 1 kg...huhuhu...adoooii...klu naik 1 kg...mean berat kena 9kg lah bulan ni...mak ai...biar betul Dr nih...x obes ke budak tu nanti???


Apapun...i need to make sure his berat will be 9 kg plus next month...kena start makan nasi in big amount and tadi Dr bagi few resipi to give him..antaranya give him kuning telur???erk...babies with kuning telur???wait a minutes...i need to do further research on this...x leh main taram je bagi..anak aku baru je 6 bulan...biar betul Dr nih...hmmm???


Pas balik from KPJ Selangor...terus gi beli lunch and bawak mamaku ke kedai optical..she keep complaining that her eyes were very blurry...so,x sampai hati tgk dia membaca dengan susahnya...aku pun bawak dia gi kedai buat spec jap...ngan Rizqullah sekali yg sibuk sama nak capai itu ini...ada pixas diambil...tapi kemalasan melanda..so...nanti mama uploadkan ya anak mama...


Okie dokie..sambung nanti sajalah...nak update pic pun malas...seme pun malas arr arini..hahaha...mmg minggu bermalasan sungguh sekarang ni...ditambah plak dengan berita suamiku akan balik lagi lambat...lagi arr MALAS...huhuhu..


Adoi..si kecik dah sebut "Ma..."...sekarang ni tido dah lasak..x cam budak 6 bulan..huhuhu..tiap2 malam ana kena langgar lari ngan budak kecik ni..huhuhu...okaylah...some pixas to shared...


Anakku yang telah dibotakkan...

 Macam2 tido style yang anak mama ni buat...

Anak mama ni dah mula nak chubby...sebelum ni..
Mak ai..halus sesangat..mama nak mandikan pun taaakkuutt...

Hari yang ke -17..masa ni mama & ayah dah jadi pelanggan setiap night club..
Rizqullah dah x reti nak tido malam...
Siang tido..malam berjaga...

Seee...kan mama dah cakap..siang tido...
Ayah syok tengok tv...Rizqullah syok tido...

This day...mak ngah menang contest kat Hot FM...
So,unkel kieran,unkel AG dan lain datang umah tuk sambutan raya...
On that day gak..malam ada kenduri arwah tuk arwah angku...

Rizqullah...anak mama x berkesempatan jumpa arwah angku...akan mama ceritakan tentang arwah angku pada Rizqullah dan adik2 nanti bila anak mama ni dah faham...arwah sayangkan Rizqullah..dan masa  bulan2 terakhir dia bersama mama...dia selalu pesan pada mama supaya sayang dan didik anak macam mana dia buat pada mama...sayang biar bertempat..marah bila perlu untuk mendidik..jangan manjakan anak dengan kebendaan walaupun kita mampu...ajar mereka erti kesusahan agar mereka menghargai erti kepayahan...adoi..dah berjujuran airmata mama bila terkenangkan arwah...al-fatihah...

Dah sebulan umur anak mama..
Masa ni...mama & ayah sibuk carikan bouncer tuk anak mama..
Akhirnya dapatlah satu...hadiah umur sebulan dari mama dan ayah
untuk Rizqullah...--> sebiji bouncer...hehehe...

Aduhai...teringat lagi masa ni...Rizqullah susah sangat nak tido...terpaksa mencari bouncer di saat akhir...buaian is mmg out of the Q...kitaorg try to avoid it coz dengar macam2 citer pasal buaian ni...tak baik untuk otak babies lah..dan macam lagi...apapun..this is only temporary solution...atleast dia leh gak tido dalam tu...klu x jadi zombie lah kitaorg selalu...


First time duduk...erk,tido..dalam stroller..
Murah je stroller ni..dan berguna till sekarang...
Anak mama dah masuk 6 bulan..and still using it..
Amin..x membazir pun beli...
Adoi..mata sudah sangat mengantuk ni...dari td mengadap notebook nih..kejenya mengedit pixas..."My Love Diary"...alhamdulillah...dah sampai ke hari si buah hati datang merisik...next..sambung lagi besoklah kot...

Hmm..esok nak bawak si manjaku itu ke mana ek???rasa cam nak gi Mid-Valley...tapi mesti ramai giler manusia di sana..huhuhu...tgklah camne dulu...oklah...sambung nanti...taaaaaa...salamzzz...



 
 
Real Time Web Analytics