April 29, 2010

Hari yang ke-3

Hari ni cukup 3 hari ayah dan Rizqullah berkenalan...walaupun Rizqullah nampak ok je ngan ayah dia...tapi actually dia masih x selesa dan masih harapkan mama sentiasa di sisi dia...he is still adjusting to accept the fact yang dia ada ayah...yelah,dari umur 2 bulan x jumpa ngan ayah dia..manalah nak kenal...dah lah tu kena tinggal almost 6 months...selama ni dengar suara je..x pernah tgk rupa...dan jumpa live...kini 24 jam ayah ada ngan dia...


Walaupun nampak 'mesra' je anak beranak ni...mama tetap nampak Rizqullah masih x selesa dengan kehadiran ayah..dah biasa sangat dengan mama berdua je selalu...ke mana-mana pun dengan mama je...tiba2 muncul pulak orang yang ke-2 dalam hidup seharian dia...bangun pagi dan sebelum tido dah nampak muka ayah lagi...kalau 3 hari lepas x pernah nampak pun...sebelum 3 hari lepas bila celik je mata...pandang mama dulu sebelah dia...kadang2 tu siap tolong kejutkan mama lagi tuk solat subuh dan gi keje...waktu pagilah Rizqullah akan nampak happy dan senang handle..klu suh duduk diam2 tu...dia akan dengar kata...


Mama sangat sayang anak mama ni..bila kita berdua mama senang sangat nak uruskan Rizqullah...walaupun anak mama ni makin lasak dari hari ke hari...tapi tetap dengar cakap mama...tapi bila dah ada ayah ni...makin menjadi-jadi plak ragamnya...ada je yang nak buat hati mama mendidih...sikit2 nak nangis...huhuhu...mama tau sayang...Rizqullah x biasa lagi dengan ayah...i know it's hard you to accept after few months ayah x bersama dengan kita..mama tahu,semua ini terlalu tiba2 untuk Rizqullah...tapi mama percaya..lambat laun Rizqullah akan faham akan apa yang berlaku dan terima keadaan ini sebagai satu keistimewaan dan bukannya kekurangan...


Okay..since dah 3 hari ayah turun dari kapal Tenaga 4 yang ada kat perairan Johor sana...banyak betul activity yang kami sekeluarga lakukan bersama...tapi yang paling penting...car seat untuk Rizqullah dah beli hari ni....yipppieee!!!pasni Rizqullah kena belajar duduk dalam car seat...ada few pictures taken during this few days...tapi mama malas nak load kat sini...ada gak video Rizqullah yang diambil hari ni having fun with ayah...tapi mama malas nak transfer semuanya ke notebook malam ni coz mama dah sangat penat dan x berapa sihat...nanti jelah ya mama Rizqullah sharekan gambar tersebut...


Hmmm...rasanya dah banyak entry mama skip update pasal Rizqullah...last sekali is before ayah balik..okay...malam ni mama nak sambung sikit update on Rizqullah progress from previous entry...


Cam biasa..tones of Rizqulllah picas will be appear here...inilah obsesi mama Rizqullah yaaaa...wajah sikecil yang mengindahkan hari kami suami isteri...dan wajah yang memberi ketenangan pada kami setelah penat bekerja...


Layaaaaannnkan jelah yeeerr!!!hehehe...



 Rizqullah menjadi model cover Pa & Ma???
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Hehehe....Tak lah..jangan harap dapat yaaa...
Ni mama Rizqullah x der keje...
Saja gi buat photoshoot cover berbayar yang ada 
kat Karnival Karangkraf,Shah Alam...
Masa ni saja mama nak tgk wajah anak 
mama klu jadi cover majalah...
Camne??ada layak kaaa???

Okay...on this day mama,Rizqullah,Mak Ngah,
Mak Teh dan Pak Su Rais gi 
Karangkraf Karnival kat Shah Alam...
Fuuuhhh!!!hari sangatlah panas...
Sib baik Rizqullah x demam pastu..

Rizqullah kat umah...
Berposing dalam babycot dia...
Sonok bawak Rizqullah jalan coz anak mama ni x meragam pun..
Meragam sikit bila nak minta susu...
Yang mana mama dah paham peel anak mama ni...

Rizqullah testing kerusi Bumbo pemberian ayah...
Ayah nak Rizqullah belajar duduk dengan cepat...
Which is working pun..
@6 months Rizqullah dah pandai duduk sendiri..
Sekarang lagilah..dah pandai nak try bangun berdiri...
Addoooi...melasak tul anak lelaki mama sorang ni..

Okaylah....cukup tuk malam ni..esok update lagi kalau berkesempatan...hehehe...
Hujung minggu ni mama nak bawak Rizqullah gi mana ek???hmm..
Sesiapa ada cadangan tak tempat menarik tuk satu family di hujung minggu...
Ingat minggu ni pagi2 nak bawak Rizqullah tgk nenek Shah Alam poco2 and line dancing kat Tasik Shah Alam...tapi itu hanyalah plan je..tertakluk pada sebarang perubahan..hehehe..

ok..till my next entry..salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...have a beautiful day tomorrow...

Dan sebelum menutup tirai tuk hari ni...sekalung ucapan terima kasih pada kawan2 mama Rizqullah yang sudi bagi award pada mama Rizqullah...ada 2 lagi yang mama Rizqullah dapat hari ni...nanti ya mama Rizqullah amik...terima kasih sekali lagi untuk tanda penghargaan anda dan tanda persahabatan anda dengan kami sekeluarga...really appriciate it and love you all...

Take care semua...mama Rizqullah nak zzz sama2 ngan my 2 beloved guys..

Nota kaki tuk Rizqullah : Tidak semua manusia mempunyai hati dan perasaan yang sama..bak kata pepatah,rambut sama hitam,tapi hati lain-lain...Mama nak anak mama ni jadi orang yang jauh dari sikap hasad dengki..sbb mama dan ayah pun x pernah nak hasad dengki pada orang lain..dendam jangan dibalas dengan dendam,tapi balaslah dengan kasih sayang...itu lebih membahagiakan hidup dan Allah swt lebih sayang orang yang tidak bermusuhan...

Terima kasih kawan2..hutang dulu yaaa!!!

Pertama sekali Mama Rizqullah nak ucapkan terima kasih pada kawan2 blogger yang ingat kat mama Rizqullah...ada yang tag mama Rizqullah dan ada jugak yang bagi award tuk saya dan Rizqullah...serius sangatlah menghargainya...dan rasa cam kembang semangkuk je bila dapat award dari kawan2 blogger...


Mama Rizqullah ni baru je sibuk2kan diri dalam dunia bloggering ni...**abis rosak bahasa**...serius sangat tak sangka dapat mengenali kawan2 yang gempak dan cun kat sini...Oleh itu entry ini khas untuk anda semua ya...


Oleh kerana kesibukkan yang melanda...mama Rizqullah x dapat nak jawab lagi tag dan award yang diberi...Namun...penghargaan tetap tidak saya lupakan pada semua yang memberi tag dan award tanda ingatan tulus ikhlas mereka pada saya dan Rizqullah...sayang anda semua...~~muuuaaahhh~~~


Hmm...oleh sbb ini entry penghargaan dan jugak sebagai tanda mama Rizqullah hutang dulu tag-tag dan award...mama Rizqullah akan sharekan semua hutang yang ada...nanti bila ada kelapangan...akan update dan jawab setiap satu yang memberi...


So..jom tgk siapa yang selalu ingat kat Rizqullah...hehehe...
Kategori Award

Kategori Tag

Erk...banyaknya hutang nih???hehehe...tak per,setiap satu akan saya bayar ya...apapun..main reason mama Rizqullah buat entry ni adalah untuk mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan pada kawan2 yang sudi singgah ke sini...membaca coretan mama Rizqullah,luahan rasa dan jugak perkembangan semasa kami sekeluarga...Terima kasih yang tak terhingga buat anda semua yang mengingati kami sekeluarga...

Okay...x bestlah klu entry x ada gambar kaaaaannn???

Hehehe..nak tayang dulu award dan tag yang diberi oleh kawan blogger mama Rizqullah...so,ini adalah yang diberi...layankan jelah ek...

Award dari Syifa Rosli
Award dari Salina@IbuAqil

Award dari Shiela

Tag dan award dari Liennats

Tag dari Salina@IbuAqil

Tag dari Salina@IbuAqil

Okay...tunggukan yaaa...jawapan pada tag dan award ini....

Till next entry...salam ukhwah dan salam satu malaysia untuk semua...
Have a nice and beautiful day tomorrow...

Tag dari Kasih Suci

First of all...terima kasih pada Kasih Suci coz sudi tag mama Rizqullah...really appreciate the thought you had to us...sayang kamu!!!muuuuaaahhh~~


Okay..tak mo taip panjang ini hari yaa...jom tgk apa yang mama Rizqullah kena buat tuk menjawag tag ini...


Dan syarat-syaratnya ialah seperti di bawah :- 

1. Go to your files, select the 8th photo folder. 
2. Select the 8th photo in the folder. 
3. Post that photo along with the story. 
4. Then challenge 8 blogging friend to do the same.

Okay...gambar yang berada di folder ke 8 ialah...


Ini adalah gambar tapir masa kat Pesta Floria kat Putrajaya...
Masa ni mama Rizqullah tgh sarat mengandungkan Rizqullah...
Tengah tunggu masa je nak bersalin...
tapi sempat lagi jalan2 sakan dengan suami sebelum kena kurung 60 hari..
Kitaorg gi malam pas singgah tgk perlawanan bola 
kat Maybank Learning Center ,Bangi...
**ini sebab janji ngan azry nak datang tgk**
Memang indah sangat hiasan bunga2an ni...
Wangi je masuk kat dalam bangunan tu...

Okay...sekarang 8 orang yang akan menjadi mangsa taging ini adalah...
Jeng..jeng..jeng...
|
|
|
|
|
|
|
scroll lagi ek...
|
|
8. Uda

Okay...kepada yang kena..kalau sudi silalah jawab tag ni...just tuk suka2 dan merapatkan hubungan lagi antara kita...
Hehehe..lagi pun mama Rizqullah pun nak tau apakah gambar ke-8 tu...hehehe
Selamat menjawab yaaaa...

April 27, 2010

Berjalan sakan bersama Rizqullah dan Suamiku...

Fuuuuhh...penat giler hari ni...dari pagi sampailah ke malam...activity penuh dengan ayah dan Rizqullah...sekarang ni Rizqullah ngan ayah dah "Zzzzz" plus dengan dengkuran masing2...tinggal mama je ni tgh ngadap notebook sengsorang...hehehe...jap lagi mau join mereka bersama...dah lama x tido bertiga ni...malam ni menyempit atas katil..Rizqullah kena himpit kat tengah...hehehe...


So...harini just quick update...malas nak taip pepanjang...let's picas tell the story...sambil tu mama Rizqullah akan update sekali kat bawah picas tu apa yang terjadi...


Kira ni macam karangan bergambar yerrrrr...**adik2 yang belajar..sila jangan ikut cara akak@auntie ni ya,karang fail periksa x tau yaaa...**


Yeaaahhh....sambil menunggu ketibaan tuan besar...
Puan besar sempat lagi bergambar sakan dalam kete ya...
Sampai papan tanda ketibaan tu pun jadi mangsa terjahan...
Itu dia ketibaan tuan besar...senyum ya...
Nak balik umah ni...yiiipppiiieee!!!

Okay...pas jemput Tuan besar kat KLIA...
Kami terus ke Alamanda,Putrajaya...
Saja nak spend masa berduaan tanpa Rizqullah..
**Bila lagi kaaaan???***
Banyak gak persinggahan kat sini...
Sempatlah makan kat Kenny Roger's tuk lunch...
Pastu singgah Mothercare...beli bib yang cam ala2 baju tuk Rizqullah..
Usha handphone and camera...
dan x lupa bag tuk ayah Rizqullah naik kapal lagi...
dan activity terakhir kat sini...
Upacara memotong rambut yang panjang...
**Sorry ek..mama Rizqullah x suka ayah rambut panjang and ada janggut..
Jadi kena potong dan..dan tu jugak yeeerrr***

Ini masa ayah sampai kat umah...
Rizqullah cam muka pelik+terperanjat...
Siapa pulak lah lelaki yang mama bawak balik ni??
Ada babak menangis ya...tapi x sempat nak capture...
Sbb mamarazzi sudah kena pujuk tuan kecik...
Dia x boleh terima kenyataan kasih sayang mama dia 
dah kena share ngan ayah plak...hehehe...

Phase 1 : Ayah mulakan bicara perkenalan...
**kira2 cam sesi perkenalkan diri**
Pas try cakap...ayah try nak dokong Rizqullah...
Taaaaappppiii....Rizqullah rejecting ayah....
Sibuk diok minta mama amik dia...
Huhuhu..hampa ayah nak berbaik2 ngan Rizqullah...

Phase 2 : Ayah ajak Rizqullah berbual lagi...
Sambil tu upah broadband...
Time ni muka Rizqullah cam cuak je ngan ayah..
Setelah rundingan mencapai kata putus..
Akhirnya Rizqullah mengalah dan menerima ayah..

Phase 3 : Nak amik hati Rizqullah...
Jalan2 kat One Utama...
Kat sini sempat lagi ke Mother's care lagi...
Konon nak usha car seat...tapi harapan punah...
sbb x der yang berkenan pun...
Tapi mama sempat rembat 3 helai stoking ngan
2 toys tuk Rizqullah...
Elok je 2-3 kedai pastu..ada kedai Nokia...
Hehehe..ayah pun tanyakan price dan 
spec phone N97 tuk mama..
tapi hold on dululah...
mama nak pikir nak yang 32Gb ke 
atau nak yang 8Gb..
kita usha tempat lain dulu yer...
**Thanks dear sbb nak belikan phone baru**

Hajat ke One Utama(OU) mmg nak belikan Rizqullah car seat...
Ada yang dah berkenan ni..
Tapi colour plak x cuns..
Hijau ler...mama nak warna Biru...
Siap test letak Rizqullah lagi kat dalam tu...hehehe..
Punyalah lasak Rizqullah..
Tak leh nak duduk diam...
sibuk nak tarik toys kat tepi...

Sebelum berangkat balik...
Mama ngan ayah nak minum petang dulu...
Singgah Secret Recipe...
Rizqullah ngan ayah tolong pilih nak makan apa...

And last stop for today...
Shah Alam,Umah atuk & Nenek Rizqullah...
Pas balik mandikan Rizqullah dan bagi makan malam...
Mama dan ayah bawak plak Rizqullah jumpa 
nenek dan atuk kat Shah Alam..
Perkara mesti ya...selepas balik dari kapal..
WAJIB jumpa mak ayah...
Keberkatan rezeki kita datangnya dari doa ibu bapa..

Okay...cukuplah update tuk hari ini...esok lusa update lagi..sah2 pasni mama sibuk melayan 2 lelaki kesayangan ni...really love them both so much...segala jiwa dan ragaku untuk mereka...

Oh yerrr...sebelum tutup blog ni..nak ucapkan sekalung ucapan terima kasih pada Syifa Rosli sbb bagi Mama Rizqullah award...nanti mama Rizqullah amik yaaa award tu..hari ni x dapat nak amik...hutang tag yang ada sebelum ni pun x bayar lagi nih...huhuhu...

Selain tu...mama Rizqullah tak lupa jugak pada Salina@IbuAqil sbb bagi mama award jugak...ucapan terima kasih yang tak terhingga buat Salina@IbuAqil sbb sudi bagi mama Rizqullah award...sangat2lah menghargainya..nanti ada masa..saya akan buat entry special tuk anda berdua ya...

Rizqullah pun nak ucapkan terima kasih pada auntie2 yang bagi award kat Rizqullah..Rizqullah cayang auntie berdua...semoga Auntie Salina cepat sembuh ya...dan pada auntie Syifa...muuuuaaahhh...

Okay...mata pun dah ngantuk sesangat ni...katil dan 2 lelaki kesayangan dah memanggil ajak tido sama..**guna dengkuran**...so,till my next entry...salam satu Malaysia dan Salam ukhwah untuk semua...have a nice and beautiful day tomorrow..

Nota kaki tuk Rizqullah : Untuk berjaya kita tak boleh ada perkataan malas dalam diri.

April 26, 2010

Akan bertiga semula...

Akhirnya....setelah 5 bulan seminggu terpisah dengan orang yang tersayang...dia akan balik jua esok hari...dan akhirnya kami bertiga semula...dan yang paling bestnya..mungkin kali ni kepulangan dia akan lebih lama didarat...coz my sweet hubby nak sambung belajar kat Terengganu...memang berbaloi-baloi sangat terpisah lama ni...sbb pasni akan bersama lebih lama lagi...sempatlah nak buat Birthday party tuk Rizqullah setahun nanti dalam bulan September ni...dan jugak bergilir jaga Rizqullah klu Mamaku jadi naik haji tahun ni...


Alhamdulillah..by that time my hubby@ayah Rizqullah ada kat sini...so leh lah sama2 buat persediaan tuk sambutan bezday setahun anakku ini...tapi itu plan jelah ek..jadi x jadi tertakluk pada keadaan...coz by that time mama Rizqullah pun dah tight with new project kat Bank Rimau yang nak replace the loans system...harap2 dapatlah buat party ni....amin...


Okay sempena nak menyambut kepulangan yang tersayang pada esok hari...mama Rizqullah nak share apa yang ayah Rizqullah dah ketinggalan sejak dari hari dia tinggalkan kami berdua untuk bertugas di tengah lautan sana...**This is just a quick update for him**


Words x leh nak sampaikan dengan jelas...jadi perlulah ia disertakan dengan gambar..layang sajalah yaaaaa...


Rizqullah 2 month plus...
Ini wajah Rizqullah selepas 3 hari ayah pergi berlayar di lautan..


 Rizqullah @ 3 months...
Masa ni Rizqullah suka sangat jelirkan lidah..
dan paling yang bua mama gembira...
Rizqullah dah pandai senyum masa ni...

Rizqullah@4 Months..
Tak banyak beza pun wajah Rizqullah..
Tapi yang pasti berat setiap bulan naik 1 kg ya...
Sampai rasa cam nak patah je pinggang mama..

Rizqullah@ 5 Months plus
Masa ni dah pandai sangat ketawa depan camera...
Pantang nampak camera...
Macam2 aksi anak mama ni buat...
Yang pasti senyuman tanpa gigi tu jugak buat mama cair...

Rizqullah@ 6 months
Masa ni Rizqullah dah mula pandai nak duduk..
Rizqullah skip satu skill..
Dia x pandai merangkak...
Tapi dah pandai duduk sendiri..

Rizqullah @ 7 Months
Yeeeaaaahh...sudah semakin nakal sekarang ni...
Siang memang dah x mo tido lagi...
Sekarang ni Rizqullah sibuk nak explore kawasan jajahan dia..
Ni pic taken last 2 day...

So...kepada ayah...can see kan how much different anak kita ni...he's grow up too fast dan rasanya cam cepat je semuanya..dan dalam masa 5 bulan ni..macam2 aksi dia dah buat...

Okaylah...dah x larat nak taip panjang lebar...hehehe..actually mama Rizqullah tgh demam ni...harap2 x berjangkitlah pada si kecik ku ini...dan harap sangat susu x kurang...huhuhu...

So..till my next entry....salam sayang semua dan tunggu update kepulangan ayah Rizqullah pada esok hari...

Tata...titi...tutu...**mama rizqullah dah mengong sbb makan banyak ubat**

April 25, 2010

Weekend terakhir berdua-duaan....

Ini adalah weekend terakhir mama dan Rizqullah berdua...start next weekend ayah dah bersama kita...dan semestinya dalam kepala mama dah ada macam2 rancangan nak berjalan dan bergumbira bersama 2 lelaki kesayangan mama ni...


Alhamdulillah..setelah 5 bulan seminggu...kini pulanglah orang yang kami sayangi...lama tu 5 bulan...Rizqullah pun dah besar...dah dekat 10 kg kot dah ni...sekarang ni mama tgh tunggu hari je nak gi jemput ayah kat KLIA....x sabarnya nak jumpa lelaki yang banyak bersabar ngan kerenah aku...hehehe...mmg dia suami yang terbaik buat aku...sungguh sayang pada dia...


Harini mama ngan Rizqullah x pegi jauh pun..just keluar ikut Mak Ngah dan Mak Lang gi beli ikan bakar kat kedai Ikan Bakar Fend,Kelana Jaya...itu jelah activity mama ngan Rizqullah harini...yang lain melepak kat umah dan pusing2 keliling umah...menu tengahari Rizqullah hari ni plak nasi bubur+ikan bilis+kentang...yang penting ini air tangan mama...mama enjoy masak tuk anak mama ni...


Okaylah..mama sebenarnya malas nak menaip panjang2...mama nak share picas yang sempat dicapture hari ni ngan Rizqullah...


Layankan jelah ek obsesiku ini...nak buat camno kan??...nama pun blog Mama Rizqullah...dan blog ni pun ditujukan tuk anak mama yang sorang ni...dah tentu penuh gambar dia je..hehehe...


So..layankan jelah kegilaan mama Rizqullah ni...hahaha..:-D
Wajah Rizqullah nak sambut kepulangan ayah...
Picture taken today...
Susah betul nak dapat gambar clear...
Anak mama ni dah tak reti nak duduk diam2...
Ada je benda nak dicapai dan nak diusik...

Weee...Rizqullah dan mama tak sabar2 nak tunggu kepulangan ayah...
Nak jalan2 bertigaan..
Lama tul tunggu ayah balik...
Rizqullah pun dah besar ni...
Tak lama lagi leh jalan guna kaki sendiri...

Rizqullah pun nak plan mana nak gi...
Anak mama ni memang suka klu dapat jalan2...
Anak mama ni akan behave je dalam kete...
Dan bagi jelah few minutes...
Gerenti pastu lentok sampai ke destinasi...

Okaylah...esok mau kerja...banyak benda nak buat esok hari...
Till my next entry...salam satu Malaysia and have a productive day tomorrow...

Nota kaki tuk Rizqullah : Semaikan sifat kasih sayang dalam diri dan sayangi setiap makhluk caiptaan Allah swt.

Kena tag lagi...

Ok...ada 2 tag yang masih berhutang ni...hehehe...2 tag ni datangnya dari member2 blogger Mama Rizqullah jugak...Nak tahu tag tu datang dari siapa???Jom lihat kat bawah..


Tag Pertama : Kasih Suci - Kasih Suci minta mama Rizqullah jawab gambar ke 8 dari 8 folder pixas..
Tag Kedua : Salina@IbuAqil - Ibu Aqil pula minta mama jawab tag pasal cekodok...**i lioke cekodok**


Tapi hari ni x jawab dulu ya...hutang dulu...nanti bila ada kelapangan akan saya jawab jugak kedua2 tag ni..


Apapun..sekalung terima kasih pada Kasih Suci dan Kak Salina sbb sudi tag Mama Rizqullah...Cayang both of you...muuuaaahh...terima kasih sbb ingatkan Mama Rizqullah...Rizqullah pun sayang auntie berdua...


Rizqullah pun nak tinggalkan sepatah dua kata...layan jelah ya...







 
Real Time Web Analytics