May 31, 2010

@Swiss Inn,Sungai Petani...

Kami sekeluarga berada di Swiss Inn,Sungai Petani...sementara nak menunggu waktu untuk menghadiri majlis kenduri kawen kawan ayah...kami duduk dulu melepak dalam bilik...leh rehat2 kejap kat sini sebelum gerak ke majlis tersebut...


Okay..sesampai je kat sini..kami check-in dulu...mmg dah booking dari awal lagi...tapi bila sampai bilik yang ada katil besar **untuk muatkan kami bertiga**dah fully occupied plak...huh???apahal plak ni...adoi,orang dah book leh plak fully occupied...cait,ini boleh menaikkan amarah...hehehe...yang ada tinggal bilik 2 single bed...huhuhu...sedey tul dengar camtu..then ayah tanya ada tak bilik yang katil besar yang bleh muatkan kitaorg bertiga...x mo arr tido asing-asing...


Then the receptionist cadangkan sebuah bilik...memang tak jauh beza pun dengan harga bilik yang dah di book sebelum ni...so,dari Deluxe Room...kami bertukar ke Executive Suite...Hmm...not bad lah bilik ni...very spacious dan Rizqullah leh sepahkan toys dia kat sini...


Alahai...x yah citer arr camne keadaan bilik tu...jom tengok gambar je diiringi dengan karangan pendek dari mama Rizqullah ni..


**Executive Suite**
Keadaan bilik tido dalam bilik kami...
Rizqullah dah lebih dulu landing 
atas katil yang besar tu...
Syok betul dia dapat golek2 atas katil empuk tu... 

Ini pula keadaan dalam bilik air...
Ada jakuzi tu...
Terjakun kejap kami sekeluarga..
Rizqullah plak happiness sebab dapat duduk 
dalam tab yang besar...

Dari Deluxe Room kami bertukar ke Executive suite...
Sangatlah luas bilik ini...
Ada 2 almari tuk letak baju...
Satu dalam bilik tido...
Satu lagi kat tepi pintu masuk...

Aksi Rizqullah melayan diri sendiri..
Sibuk menonton tv dan jugak exploring karpet tu..
Errr..actually tgh buat quality control tu..
Pantang ada benda halus atas lantai atau karpet sekarang ni...
Mesti dia kutip nak masuk mulut...
Haih,anak mama ni...lapar lagi ke??
Rasa cam dah banyak je mama bagi anak mama ni makan...

Pemandangan di luar hotel Swiss Garden,Sungai Petani,
Kedah Darul Aman...
Siapa yang nak datang sini...
Silalah datang...not badlah sebagai hotel 3 bintang...

Rizqullah with ayah...
Time ni nak kuar kejap...
Perut udah berbunyi..."kring,kring,kring..."
Sebelum kuar..sempat gak snap picas buat kenangan...
Time ni Rizqullah dan ngantuk yang amat...
Tapi sangat nakal sekarang ni...sanggup tahan x mo tido...
Ish,ish...anak mama ni...

Rizqullah dan mama posing kejap depan hotel..
Dah pulas2 telinga dah anak mama ni sebab ngantuk...
Cranky pun yer gak...
Tapi apapun tetap bersabar sbb dapat JALAN makan angin...
Favourite Rizqullah...

Okaylah...cukup tuk malam ni..nanti mama Rizqullah update lagi jika punya kesempatan..
Kali ni tak banyak sangat activity kami sekeluarga kat sini...sebab mama dan Rizqullah masih selsema dan demam...so,pergerakan agak limited..di samping keadaan cuaca yang sangat panas...Rizqullah pun sebab dah selsema ni...agak cranky kerana tak selesa...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk teman2 semua..

Kerja elok-elok yaaa...jangan monday blues...senyum2 selalu walaupun terpaksa...hihihi..

~~Have a nice Monday~~

P/S: Pada Puan Maznita,sambut Perdana Menteri kat Bank Rimau hari ni baik2 ya...klu ada berita yang mengumbirakan..jangan lupa sms saya..nanti saya bagi Ita sebotol kuah rojak dari Pekan Rabu..hehehe...

May 30, 2010

Bercuti ke Kedah pula daaa...

Alhamdulillah..setelah 4 jam perjalanan akhirnya kami sampai jugak di Sungai Petani,Kedah Darul Aman...tujuan ke sini bukanlah nak holiday tapi nak pi kenduri kawen kawan kapal ayah Rizqullah yang berlangsung kat sini..


Dan alang2 dah jalan jauh ni...sekalilah kami pun berholiday sekeluarga**kira2 niat 2 in 1 lah ni**...bila lagi dapat buat camni...bukannya selalu dapat camni...sekali sekala je kami dape bersama dalam setahun...jadi di kesempatan ini perlulah digunakan dengan sebaik-baiknya....


Dan macam biasa...sebab ini antara "Special Memories" yang kami bertiga lalui bersama...mama akan taip kat sini buat tatapan anak mama di suatu hari nanti...sebab inilah blog mama ni dipanggil Special Memories...hanya memories yang terindah dan teristimewa akan mama letakkan di sini buat tatapan Rizqullah dan adik2...dalam blog ini jugak mama nak Rizqullah tahu yang mama dan ayah sangat menyayangi Rizqullah...


Ke mana pun kami pergi...walaupun jauh mahupun dekat Rizqullah sentiasa kami bawa bersama...tidak sekali mama dan ayah tinggalkan Rizqullah kecuali keadaan memaksa dan terdesak...tapi as of now...Rizqullah sentiasa kami bawa bersama walau ke mana pun ayah dan mama berada...


Uiks...alamak...termasuk mode emo-emo plak pepagi ni..hehehehe...


Okaylah..cam biasa..biarlah gambar yang meceritakan segalanya...mama akan jadikan setiap kenangan yang ada ini sebagai cerita bergambar buat tatapan anakanda mama...


On the way to Kedah...Rizqullah syok tido...
Cam tau je mama dan ayah dah lapar...
Sampai kat Sungai Perak..
Rizqullah pun bangun nak makan...
Mama dah siap masak bubur nasi kat umah tuk anak 
mama tersayang ni....

Antara pemandangan dari dalam kereta yang sempat 
mama Rizqullah capture...
Indahnya kehijauan anugerah dari Allah swt yang maha Esa
walaupun ada lah 2-3 tempat pemandangan dah 
dicemari dengan activity potong bukit...
Namun kami tetap enjoy melihat kehijauan alam ini...

Ayah dan Rizqullah menjamu selera di R&R Sungai Perak...
Punyalah panas kat sini...
Berpeluh-peluh kami bertiga...
walaupun ada kipas....tapi tak lut gak panas tu...

Menikmati pemandangan air pancut yang ada kat R&R...
Rizqullah klu dah nampak air...
sibuk kaki dia nak cecah2 kat air tu...
Aduhai...anak mama ni..pantang nampak air sekarang ni..
Leh pusing 360 darjah nak tengok air tu punya pasal...

Aksi Rizqullah yang berpeluh kepanasan kat R&R...
Sangatlah panas di sini...
Itu yang excited sangat nak terjun dalam kolam air...

Okaylah...cukup untuk kali ini..nanti bila ada kesempatan...mama Rizqullah sharekan pasal hotel tempat penginapan kami...alhamdulillah...selesa gak kat sini walaupun servis x berapa memuaskan hati....huhuhu...yang penting ada wee-fee 24 jam ek..and free lagi...

Rizqullah plak syok bila tengok ada tab mandi besar...ada jakuzi tu...kami plak dah makin jakun tengok jakuzi...tapi x leh nak pasang sbb sangat bising...takut menganggu penghuni lain plak..huhuhu...
Okay..till my next entry and update on our family trip to Kedah...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...semoga bergembira bersama keluarga dan orang disayangi pada hari minggu ini...enjoy your life selagi ada....

~~Have a nice weekend~~

May 29, 2010

On the way to Sungai Petani,Kedah...

**Ketika entry in dipublish kami sekeluarga tengah on the way ke Sungai Petani,Kedah**


Holiday sekeluarga lagi...
Tapi ini ekonomi set...
Sangat murah yaaa..


Okay..harini kami sekeluarga nak ke Sungai Petani,Kedah...kami sekeluarga nak hadiri majlis perkahwinan Mohd Fazli B Mohd Nordin dan juga pasangannya Nurdini Bt Zukefle...yang akan berlangsung kat Kelab Bandar Laguna Merbok...


Insyallah jika ada kesempatan dan masa...plan nak jumpa kawan baik mama Rizqullah kat sana gak...punyalah jauh kami ni nak berjumpa...padahal tinggal dekat je...tapi payah sangat nak jumpa..sbb jarak tempat kerja dan jugak kekangan masa yang agak limited...maklumlah...masing2 dah berkeluarga...macam ni lah jadinya...family no 1...payah nak jumpa dan lepak cam dolu-dolu...


Semalam mama dan Rizqullah demam..malam tadi dia buat perangai plak x mo tido..aduhai anak mama ni...sabar jelah..harap2 sepanjang perjalanan nanti anak mama ni tido je...ubat selsema dan demam seme dah siap bawak ni...harap2 demam Rizqullah ni cepatlah kebah...huhuhu...


Okaylah..insyaallah..jika punya kesempatan...nanti mama Rizqullah share apa tempat menarik yang ada kat Kedah...


Till next entry..salam sayang dari kami sekeluarga...doakan kami sekeluarga sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat...save and sound....

Rizqullah : Sepagi di Taman Jaya...

Fuh...seharian ni sibuk sangat...tengahhari tadi sempat blogwalking kejap singgah semua yang tinggalkan message kat shoutbox mama Rizqullah...mana  yang tak sempat lagi..insyaallah mama Rizqullah akan balas kembali semula kunjungan anda ya...


Okay..pagi tadi sempat mama dan ayah bawak Rizqullah gi Taman Jaya yang betul-betul bersebelahan dengan Federal Highway@Lebuhraya Perseketuan...dekat dengan Amcorp Mall dan jugak Stesen LRT Taman Jaya...dulu masa mama kecik dalam umur 7-8 tahun,abah mama selalu bawak mama Rizqullah dengan mak ngah datang lepak sini sambil tunggu Puan Masnom@uci Rizqullah gi Pasar kat Jalan Othman tuk beli ikan,sayur dan barangan dapur...huaaa...serius...tadi tetiba terkenangkan arwah abahku bila datang kat Taman tu...dulu arwah abah bawak anak dia ni....sekarang anak dia bawak plak cucu dia plak datang tempat kegemaran mama Rizqullah...
**sedeynya hati terkenangkan arwah...kan best klu dia dapat tengok cucu dia ni**


Pagi tadi mama dan ayah bawak Rizqullah kat Taman Jaya tuk habiskan masa sambil tunggu uci gi Pasar kat Jalan Othman...**mama Rizqullah tak ikut uci ke??...heee...mama Rizqullah dah hantar pembantu ikut uci untuk bantu uci Rizqullah kat pasar...don't worry**...jadi sambil menunggu tu..ayah pun cubalah lens camera yang dipinjam dari Unkel Ayooi....saja nak try dulu,klu berbaloi...baru beli...


Jadi inilah hasil dari tangkapan ayah dan jugak mama guna lens pinjaman dan jugak lens sendiri...hehehe...


Hasil tangkapan mama Rizqullah...
Saja suka cuba..
Ini kes malas nak amik tripod...
Atas rumput pun jadilah...

Antara pemandangan yang ada di Taman Jaya...
Yang pasti leh tengok LRT Putra 
lalu lalang kat sini...
Bukan senang dapat tengok benda alah ni menjalar...
Tak semua tempat ada...

Rizqullah yang kepenatan and pas ngempeng kat mama...
Terus zzzz dalam stroller walaupun panas...
Tapi tak lah panas sangat kat sana...
Sib baik ada angin sepoi2 bahasa kat sini...
Syok betul dapat datang tempat yang 
mengimbau kenangan terindah...

Rizqullah still tido..
Meanwhile Rizqullah was in his sweet dreams...
Mama plak take over camera ayah...
Ayah plak jadi mangsa mamarazzi..
Hehehe...
Syok betul anak mama tido kat sini...
Berangin sangat...

It's family time...
Bukan senang dapat bergambar berlatar 
belakangkan kehijauan...
Namun dicelah kehijauan...
Tetap ada bangunan di antaranya...
Itulah yang dinamakan bandaraya...

Rizqullah excited tengok kehijauan...
Lagi2 jumpa rumput...
Lagilah dia suka..
Sibuk sangat nak step on the grass...

Rizqullah yang sangat happiness 
dapat duduk atas grass tu...
Sedaya upaya dia cuba nak 
alihkan lapik duduk dia tu...
Haip...anak mama ni...panjang akal ek...
Pandai guna kaki nak alihkan lapik..

My happy family...
Redzuan + Maslina = Rizqullah
Having fun at Taman Jaya...

Picas penutup...
Adegan lambung Rizqullah di udara,,,
Suka betul anak mama ni bila dapat diangkat tinggi camtu...

Okay..cukup tuk malam ni...esok pepagi macam2 nak buat..nak siapkan packing baju dan jugak nak siapkan bubur nasi untuk Rizqullah...esok pagi pas siap bagi Rizqullah mandi dan mamam...terus nak bertolak ke Kedah...kami ada jemputan kahwin kat Sungai Petani...Insyallah jika ada masa nak gi jumpa my best friend Puan Marina Mohd Thaib dan juga suami dia kat sana...

Till my next entry....salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...
Doakan perjalanan kami mudah dan dilindungi esok hari ya...

~~Have a nice Saturday~~

May 28, 2010

Sepuluh Jari disusun...maaf dipinta pada Momma Mia...

Ampun maaf sangat mama Rizqullah nak minta dari MommaMia...coz MommaMia ada tag Mama Rizqullah tuk join contest...tengahhari tadi baru dapat me"lagha"kan diri kejap kat opis...itu yang jenguk2 kat blog hutang yang lama tertunggak...rupanya termiss satu tag tuk join contest senyum..huaaa...maaf sangat2 pada mommamia....bukan tak mau buat...tapi mmg sibuk sangat sekarang ni..


Kat opis pun sekali sekala je dapat masuk blog dan jenguk blog orang lain juga...okaylah...sebab nama pun dah hutang...mama Rizqullah tunaikan jugak yaa...walaupun x join contest tu...mama Rizqullah jawab jugak soalan yang diberikan dalam contest tersebut...




Sebelum tu,marilah baca apa yang diperlukan...


Nama Contest : Contest Senyuman Paling Menawan
Dateline : 20 May 2010 (Maaf sangat...saya dah teroverdue tarikh ni...)


Ngape mama Rizqullah suka tersenyum???
Hmm..banyak sebab ni mama Rizqullah suka 

  • Suka senyum sebab tengah amik gambar...kenalah senyum,karang abis hancus gambar tu...huhuhu..
  • Senyum selalu buat mama Rizqullah gembira dan tenang
  • Senyum dapat buat orang tersenyum balik,secara tak langsung jadi satu sedekah
  • Senyum sorang-sorang bila kenangkan Rizqullah
  • Senyum sorang-sorang gak bila rindukan ayah,pastu terkenang balik zaman kami mula bercinta
  • Senyum buat mama Rizqullah bahagia di sisi anak dan suami
  • Senyum juga dapat mengeratkan silaturahim dan membina ukhwah
Alahai...dah tak leh pikir lagi apa nak taip kat sini pasal kenapa mama Rizqullah suka senyum...tapi yang pastinya...mama Rizqullah tengah tersenyum masa taip entry ni..mama Rizqullah tersenyum sbb esok adalah hari cuti...yeaaaaa!!!dapat bermanjaan dengan Rizqullah dan ayah..spend quality time together-gether...

Lagi sekali mama Rizqullah pohon maaf pada Momma Mia ya pasal teroverdue bayar hutang...maap sesangat...

Sebelum tutup entry ni...selamat bercuti dan berhujung minggu...

~~Have a nice day~~

May 27, 2010

Mari belajar mewarna bersama Rizqullah...

Okay...last Sunday pas balik dari bezday celebration tuk Tisha dan Tasha kat Sri Damansara...ayah dan mama bawak Rizqullah balik umah Nenek and Atuk kat Shah Alam...kebetulan masa balik,uncle dale@uncle arif and Pak Su Izzat tengah buat something kat belakang umah ngan member2 dorang...


Hmmmm...apa yang tengah dorang buat ek???jeng..jeng..jeng.dorang tengah mewarna...huh??besar-besar pun mewarna lagi???biar betul...x lah..uncle dale tengah buat art "tie and dye"...pada sesiapa yang x tau apa benda ni....hehehe...pakcik google kan adooo..leh tanya kat dia...


Okaylah..jom tengok activity pembelajaran dan exploration of Rizqullah into new things...**this is one of way to give baby to learn new things and interest**...


Kat Shah Alam...
Rizqullah tengah dok perhati uncle2 dia buat art called
"Tie and Dye"...
Interested betul anak mama memerhati...
Lagi2 t-shirt2 tu pun colourfull...
Lagilah anak mama ni suka...

Haaammmbboooii...
anak mama ni macam budak dah besar je..
relax je dia duduk depan pintu sambil 
tengok uncle2 dia buat art...
Rizqullah very interested to know why the 
t-shirt is so colourfull...

Tengok tu,,,berkerutnya muka anak mama...
Sibuk nak tau apa yang uncle2 dia tengah buat...
Kalau ada kaki ni...mau kot join sama...

Nenek ajar Rizqullah to do the art...
"Tie and Dye"...
Nanti Rizqullah dah besar leh warnakan t-shirt plak ek...
Mama nak anak mama ni explore things as much as you can...
becoz everything is knowledge...

Rizqullah ajak Pak Su Izzat main skateboard...
Hehehe...
Haip...itu x boleh ya sayang...
Mama x mo anak mama patah riuk main skateboard...
Tengok uncle dale ngan Pak Su Izzat je mama bagi...

Cikgu Besar@Nenek tengah bagi tutorial...
Rizqullah sibuk nak tolong nenek gak ikat baju tu...
Interested tul anak mama ni nak belajar 
banyak benda...
Sabar dulu ya sayang...nanti dah besar sikit mama 
antar gi Kumon...leh belajar banyak benda....

Okaylah...pada sesiapa yang nak tahu camne nak buat t-shirt yang colourfull with the spiral circle kat tengah tu...leh cari kat Youtube gak...dorang ada share on how to do the things...selamat mencuba yaaa....

Till my next entry,salam sayang dan salam persahabatan untuk semua...

~~Have a nice and beautiful day~~

Ada apa yang special kat Sungai Petani,Kedah???


Bendera Negeri Kedah Darul Aman
**credit to Pakcik google**


Yeeeeaaaaa!!!jalan-jalan lagi...syoknya!!!tapi kali ni kami akan menjelajah bahagian utara Malaysia...ke mana kami sekeluarga nak pi???kami nak pi negeri Kedah Darul Aman...tapi itulah...last mama dan ayah Rizqullah sampai sini masa antar Uncle Dale kat UiTM Sungai Petani...tak der apa sangat pun kami buat kat sini...pas antar uncle dale tuk registration for new semester last year...pastu kami terus zaaasss ke Penang..saja jalan2 bawak 3 budak bujang ngan kitaorg...Honeymoon bawak bodyguard tau,3 orang lagi...


Jadi entry mama Rizqullah kali ni nak tanya sesiapa yang tahu apa benda menarik yang ada kat Sungai Petani...ada few place yang mama Rizqullah manage to Google out..**find out**...tapi ada x lagi tempat2 lain yang menarik untuk dilawati jugak...klu ada sila2lah tinggalkan komen...


Okay..ini antara tempat yang manage to Google out...


1. Clock Tower - located kat Jalan Ibrahim(hmm...leh gi amik gambar kenangan kat sini,hehehe..org bandar datang SP)
2. Jubli Perak (Silver Jubilee) public park and also Bird Park.(nak kena cari actually kat mana ni,betul ke ada???)
3. Gunung Jerai (alahai..ini tidak seswai klu ada anak...payah nak jalan2)
4. The Carnival(mama Rizqullah been here,ikut Adam AF2 ngan ERA fm tour kat sini...hehehe...nice place,tapi Rizqullah kecik lagi...maybe lagi 2-3 tahun lagi leh datang sini..)
5. Pantai Merdeka (Nak kena further information tentang tempat ni...)
6. Tanjung Dawai(nak gi sini...ada x jual ikan pekasam kat sini???)



The Carnival
Bersebelahan dengan Resort Cinta Sayang...
Nice gak Resort tu...
Tapi dah fully book plak this time...huhuhu...

Jam Besar di Jalan Ibrahim...
Yang ni kat tengah bandar ke??


Okay...pada sesiapa yang sudi nak share information tentang apa yang menarik untuk dibuat kat Sungai Petani Kedah...silalah tinggalkan komen atau message kat shoutbox mama Rizqullah...


Thank you in advance dari Mama Rizqullah untuk sesiapa yang sudi share information tentang apa lagi yang menarik kat Sungai Petani...


~~Sharing is Caring~~

May 26, 2010

Rizqullah new gajet....

Okay...hari tu ayah dapat new gajet...last Sunday pulak...Rizqullah dapat new gajet...apa new gajet Rizqullah???...hehehe...jap lagi mama Rizqullah sharekan apa yang ayah belikan tuk courage Rizqullah to walk by his own...kami berdua decide nak beli gajet ni sbb sekarang Rizqullah dah sibuk nak cuba berjalan sana sini guna kaki sendiri..


Jadi...untuk bagi Rizqullah semangat nak jalan guna kaki sendiri..ayah belikan Rizqullah....

|

|

|

|

|

|

|

|

**haih,berapa lamalah mau scroll..**

|

|

Okay...dah sampai pun...
Inilah dia gajet yang mama dan ayah belikan tuk Rizqullah last Sunday...

Go Baby Go!™ Stride-to-Ride™ Lion
**Credit to Fisher Price**

Okay...jom tengok aksi Rizqullah with his new gajet...baru 8 bulan anak mama ni nak cuba macam-macam...sometimes mama rasa macam cepat je anak mama ni membesar... 

Anak mama tengah test drive toys baru...
"Pon..pon...tumpang lalu"
Happy betul dapat new toys...
Dapatlah Rizqullah jalan 5-6 tapak...

Walaupun baru je 2-3 hari test toys ni...
Anak mama dah manage to move sikit2...
Alhamdulillah..ada progress yang baik...
walaupun kadang2 tu...reverse je yang lebih...
Kelakar gak tengok anak mama ni berusaha nak datang kat mama...

Yang ni pulak wajah geram Rizqullah sebab x dapat nak gerak jauh...
Minta ayah tolong tolakkan...
Nak cepat sampai kat mama...
Haih...pandai tul anak mama ni minta pertolongan orang yaaa...

Hmm..cukuplah untuk entry kali ni...harap2 lepas ni anak mama akan lebih laju lagi mengayuh lion tu...dan cepat sikit anak mama berjalan...weee...x sabarnya nak jalan2 pimpin tangan anak mama ni...

Alhamdulillah...tadi tengahhari ayah dapat berita baik...permohonan ayah nak amik combine dah dapat...jadi bulan Julai ni ayah dah gi Terengganu...yang bestnya...every weekend ayah ada bersama kita...Tahniah ayah...belajar rajin-rajin yaaa...jangan malas-malas...nanti mama rotan..hehehe..anyway,you can share those physic and the calculation with me...I'll help you to go through this journey together...I know it is not easy,but together we can make it...

Hmmm..panjang plak melalut kali ni..happines punya pasallah ni...lihat kemajuan perkembangan anak..dan jugak perkembangan kerjaya suami yang tersayang...alhamdulillah...syukur pada Allah atas kurniaan-Nya yang tak terhingga...

Semoga keluarga kecil ku ini bahagia selamanya...amin...

Okaylah...till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah pada semua yang sudi membaca bebelan mama Rizqullah ni...

~~Have a nice day~~

 
Real Time Web Analytics