August 31, 2010

Day 1: Visiting Sutra Beach Resort

Hehehe..pas sampai Ganu last Saturday...mama dan Rizqullah terus tido dulu...hehehe..qada' tido yang sebelum ni....penat sungguh plak terasa,ditambah plak dengan Rizqullah yang tengah cranky sbb kepanasan kat Ganu...serius sangatlah panas...even orang Ganu sendiri pun cakap panas tau...berpeluh-peluh ni celah ketiak...hehehe..


Pas dah puas tido...ayah ajak gi jalan2 pusing Kuala Terengganu kejap...ewaaaaahhh...tak ingat nak final ek ayah...sodap dia je nak jalan2...konon2 nak bawak mama dan Rizqullah jalan2...hik..hik..hik..padahal dia yang nak jalan..cam ayah selalu cakap..."Syok jalan2 bila ada anak bini bersama..barulah meriahnya raya!!!"...hahaha...itu sebabnya,bila mama dan Rizqullah ada,penuh je jadual ayah...asyik ronda sini sana..


Okaylah...jom tengok keindahan Sutra Beach Resort..


Saujana mata memandang...
Lautan yang membiru...
Siap mama cakap kat Rizqullah...
"Rizqullah..itu laut,tempat ayah cari rezeki tuk kita..."

Rizqullah with ayah...
Manjanya anak mama ni bila ada ayah...
Mengada-ngada gedik pun ada gak...

Salah satu lagi nice view yang ada 
dalam Sutra Beach Resort ni...

Mama berposing kejap...
Huhuhu..mama dah berisi sangat...
Entah bila dapat figure sama balik ni...
Kuang..kuang..kuang...

Rizqullah dan ayah lagi...
Rizqullah dah excited...
Ingat dapat tido kat hotel...
Happiness dia tgk pool...

Aaaannddd...last....
Family picas...
Hope dapatlah stay sini sehari dua...
Tempting betul tengok pool yang menghadap laut China Selatan tu...
Membiru je...tenang mata memandang...
Hilang kusut di fikiran...

Hmmm...kami singgah je kat sini,sbb ayah plan nak bawak mama dan Rizqullah tido sini tuk semalam...saja stay tuk semalam...hehehe...x lah,sebenarnya ayah kesiankan bb eskimo yang tak biasa panas tu...huhuhu..inilah padahnya bila anak dah biasa ada akon sepanjang hidup dia...x leh berpanas sikit...dah cranky dan mengamuk bagai...huhuhu...

Apapun....mmg x jadi tido sini...sbb mama rasa...sekali-sekala kena ajar jugak Rizqullah tuk bersusah plus nak jimat duit...mama tak mo dia terlalu mewah,walaupun mama dan ayah dia mampu...dah biasa sangat plak si kecik ni hidup mewah...huhuhu..risau plak dah besar nanti spoil...dari rebung inilah kita kena terapkan nilai2 murni...dah jadi buluh nanti,payah nak lentur...

Insyallah...nanti bila next visit ke Ganu ni...nak stay kat sini tuk semalam...hehehe..nak gak merasa pool yang cantik sangat tu...pada Faizah@umminia,insyaallah...nanti bila kami ke sana lagi..boleh kita berjumpa...kenal di alam maya je kan...hehehe...thanks sudi baca blog mama Rizqullah yang  mencoretkan perjalanan hidup kami sekeluarga...salam kenal yer dari kami..

Hmmm...panjang plak mama membebel sakan dalam blog malam ni...hehehe..qada' beberapa hari x dapat memblog...hehehe...

Till my next entry and updates...salam sayang dan Salam kemerdekaan untuk semua...

~~Have a nice and pleasent Merdeka Day~~

August 30, 2010

My little suprise especially for my beloved Husband...

Heeeee...tajuk entry tak ingat kali ni....apalah little suprise yang mama nak bagi pada ayah???
Jeng....jeng...jeng....
Jauh tu bawak suprise ni...
Dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu...

Yang paling best ayah pun x syak apa2 bila mama tanya pasal....
HANDPHONE...
which one dia prefer...
Nokia E5 atau Nokia N97...
Kuang..kuang..kuang...

Padahal bini dia ni hint baik punya je kat dia...
Tapi itulah...hint-hint pun....
Bila ayah tanya..kenapa tanya pasal handphone ni...
Then mama leh cakap tadi teman Izzati gi tengok HP...
Nak tau,klu ayah diberi pilihan antara dua...
Mana yang ayah pilih...cewaahhh,konon2 mama nak advise Izzati tuk pilih HP...
Hehehe...Cover line baik punya tau...
Karang pecah tembelang belikan HP tuk dia...


Sooooo...last few days...sebelum mama dan Rizqullah terbang ke Ganu....
Mama sempat rembat satu HP buat hadiah untuk lelaki kesayangan mama...
Yang banyak berkorban demi isteri dan anak kesayangan dia...
Hmmm..siapa kata suami je kena bagi isteri macam2 hadiah...
Isteri pun boleh jugak hadiahkan suami hadiah sekali sekala....
**bagi isteri yang bekemampuan yer...terutama yang bekerja**
Bak kata Dr Fadzilah Kamsah....
Suprise dalam rumah tangga itu perlu...untuk menyemarakkan lagi kasih sayang antara suami isteri...isteri janganlah asyik semua pun nak suami support...tertekan suami...mereka pun ada perasaan...
Erk,alamak...apahal plak ni mama masuk bidang motivasi???
Ni semua gara2 rajin membaca bahan motivasi arr ni...
hik..hik...hik...sabor jelah...


Okay...berbalik pada apa yang mama belikan untuk ayah...
Mama belikan ayah...
Handphone NOKIA E72...
Haaaa...amikkan...suprise yang out of topic perbincangan...
Kenapa mama belikan ayah E72???
Sbb feature lebih kurang cam N97...
Cuma dia ada keypad dan jugak look slim...
Which mmg yang macam ayah nak...
Cuma memori dia kecik sikit...N97 has bigger build memory inside with 32 Gb...
Aritu ayah dah hadiahkan mama N97...
Noe,turn mama plak hadiahkan ayah with new handphone...
annndd...
Alhamdulillah...ayah like it and very suprise with the prezzziiieee...
weeee....suprise mama menjadi...


This is the Nokia E72 yang mama belikan tuk ayah....
The white version...
siap ada bluetooth free lagi...
dan macam2...
**Thanks to Mr Google for the image**


**Thanks to Mr Google for the image**
Dan jugak car holder...
Untuk display GPS map...
Kira satu set arr mama dapat masa belikan HP ini tuk ayah...
Semuanya lengkap..tinggal nak digayakan je...
Hehehe...


Okay...dan sebelum menutup entry kali ni...
Picas kami sekeluarga di Sutra Beach Resort...
Fuh,saujana mama memandang kat Resort ni...
Cantik bangat...insyaallah..next visit nak stay sinilah semalam dua...
Hehehe...



Till my next entry....salam kemerdekaan..
Pada yang pulang ke kampung...have a safe journey...

Insyaallah...jika punya kelapangan nanti will update apa aktiviti yang berlaku kat Ganu nih...
Yang paling best mama dan Rizqullah dapat jumpa kizkiz yang syomel dan bam,bam...
Nanti mama uploadkan gambar kizkiz...
Suka sangat tersenyum tau anak Puan Eliana dan En Ariff..
Memang syok betul bila amik picas2 dia...
Camera friendly betul si gadis cilik ni...nanti dah besar leh jadi model ek kizkiz...
heeeee..jangan marah ek mama yana...


Have a nice and pleasent Monday...
Jangan Monday bluess ya...

August 29, 2010

Pengalaman terbang solo bersama Rizqullah...

~~2nd Day @ Ganu,entry tertunggak~~

Phewwwww...akhirnya sampai jugak kami ke bumi Terrengganu after 1 hour journey with FireFly....sangatlah kejap,tapi macam2 hal plak berlaku dalam flight....ado je anak mama ni nak buat suprise kat mama...hehehe...hmm...tapi apapun Rizqullah tetap behave...cuma excited je terlebey...maklumlah first time naik flight....

Okay...mama tahu,mama ada banyak entry tertunggak...tapi mama nak share dulu pengalaman Rizqullah naik flight 1st time...waaaa...anak mama ni,baru umur 11 bulan...dah dapat terbang ke sana sini...huhuhu...mama dulu,dah tua baru dapat naik flight jalan2...apapun,mama nak Rizqullah bersyukur dilahirkan bersama ibu bapa yang mampu memberikan Rizqullah kemewahan...mama nak Rizqullah lihat pada mereka yang susah...yang tak punya apa2...kalau boleh mama nak Rizqullah share kesenangan bersama mereka...rajinkan amalan bersedekah ya sayang...

Oppsss...termelalut sikit plak mama...hehehe...okay,berbalik pada pengalaman bawak Rizqullah naik flight....hehehe...amatlah OK...sebabnya anak mama ni behave je...walaupun muntah atas flight...tapi overall,mmg anak mama sangat baik..pasni leh kita try journey yang jauh sikit...hmmm...Bandung maybe....leh mama borong baju bajan Rizqullah kat sana...hehehe.....

Hmm..x mo citer panjang lebar lah...let's picture tell the story....

Layaaannsss....

Rizqullah posing dalam buggy sebelum naik flight...
On the way to boarding place....
@Terminal 3,Subang...

Ucapan Selamat Jalan...
Hehehe...'S' terhilang...
Jadilah ek...hehehe...

Rizqullah yang tengah mengantuk...
Mana taknya...pukul 4.45 pagi dia dah bangun dulu..
Kejutkan mama...haih,x sabar rupanya anak mama ni nak gi 
jumpa ayah yerrrr...
Sampai mama tak sempat nak munch apa2 pagi tu...
Huhuhuu....

Rizqullah with Mama...
Huhuhu...gambar blur sbb Rizqullah x mo duduk diam...
Masa ni tengah tunggu nak boarding...
hehehe...we are the first boarding...
Sbb mama bawak infant...
Syok jugak naik kapal dulu...
X yah berebut ngan orang lain...

This is our flight...
FY2100 to Terengganu...
Ayah is waiting kat sana...
Yahooooo...

Dan....sebelum tutup entry ni...sempat jugak mama amik video sebelum plane departure...

video

Okay...cukup dulu untuk kali....weee,hari ni mama berjaya masak tom yam campur...tempe goreng dan few lauk pauk lagi....hehehe..amikkan..orang tak selalu masak disuruh masak...tibai ajelah...janji ada rasa...kuang..kuang...ops,terlebey sudah...betullah orang kata,nak masak ni kena ada soul...klu x der,masakan tak menjadi...hehehe...

Nak tau ok ke tak mama masak...kita tunggu berbuka nanti..hehehe...banyak ni komentar and tester nak rasa...syoooookkk kat sini sebab mama ada member nak borak sama auntie yana...kali ni mama bagi auntie yana rehat...tiap2 ari dia yang masak...arini mama punya turn plak...hehehe...thank yana,selalu masakkan tuk my hubby...

Okay...till my next update...esok klu rajin nak buat photoshoot kizkiz ngan Rizqullah arr..lagi pun esok mama dan Rizqullah last day kat sini...and last day gak mama leh masakkan makanan tuk berbuka tuk ayah...huhuhu..sedihnya dah nak balik...**eceh,padahal happy nak balik...panas giler kat sini...kinda miss my room,my cat,my mom and my bantal+katil busuk...heeee...maklumlah tempat tido biasa dah ditinggalkan beberapa hari...** 

Have a nice and beautiful day everybody....

Salam sayang dan salam kemerdekaan untuk semua...
 

August 28, 2010

Flying to..Na-na-na Ganu Kito....

Na-na-na-na Ganu Kitoooo....


Weeee.....At this moment entry ini dipublish...mama dan Rizqullah was on flight to Terengganu...kami berdua akan bertemu ayah,this weekend ayah tak balik sbb ada exam..FINAL EXAM(erk,apahal nak caps lock...heee..saja nak ingatkan ayah tuk studi..)...
so ayah...kami datang nak jadi pom-pom team tuk ayah..bagi semangat..chaiyok!!chaiyok!!...gambate and remember to study smart,not study hard!!

Sambil tu..mama ada bawak suprise untuk ayah jugak...tak sabar nak suprisekan ayah...
Hopefully this suprise will make his day...dan buat ayah tersenyum...
Heeee..mama berani taip kat sini...sbb mama tau...time entry ini dipublish...
Ayah already out to see us in Kuala Terengganu airport...
Nak tau apa suprise yang mama dah readykan untuk ayah....
Yiiihaaaa...tunggukan ek...entry pasal suprise ni...

Hmmm...this is first experience mama bawak Rizqullah naik flight...hopefully semuanya berjalan dengan baik...kalau Rizqullah behave...weee,ada chance mama dan ayah bawak Rizqullah makan angin ke luar negara plak...insyaallah....(**mentang-mentang bonus mama lebat tahun ni,macam2 mama pikir dalam kepala..but it's only thought,sbb masa tak mengizinkan tuk kami berholiday...huhuhu...**)


Kali ni mama dan Rizqullah choose to take FireFly to fly from Subang to Terengganu...mama choose FireFly sbb lebih dekat ngan umah kami...hmm,nanti bila ada kesempatan mama share experience first time flying alone with Rizqullah...and this is his first experience also flying into the sky...weee...syok betul sebab dapat jumpa yang tersayang....

Doakan kami selamat sampai di sana ya...
doakan perjalanan kami dipermudahkan....

Till my next entry...salam sayang dan salam satu Malaysia....

~~Have a nice and pleasent Saturday~~


Rizqullah practise turun katil...

Video ni dah berminggu gak mama amik...serius mama sangatlah malas nak update perkembangan anak mama dalam blog mama...ni semua gara2 kepenatan yang teramat....tak tau apa yang buat mama penat...huhuhu...nak kata busy sangat kat opis...bolehlah...tak tersangat sangat....still boleh bernafas lagi...cuma masa mama sentiasa terisi dengan pelbagai tugasan yang tak berhenti singgah di meja dan kotak e-mail mama...


Tapi bila mama balik umah...semua ni hilang secara automatik...segala kapuuussshhh!!! bila mama tengok muka anak mama yang tersenyum tiap kali nampak mama depan pintu...menyambut kepulangan mama yang seharian tinggalkan dia tuk gi kerja...


Dan bila ada masa terluang dengan anak kesayangan mama....inilah yang sempat mama rakam untuk dijadikan kenangan...dan anak mama ni rupanya dah pandai turun katil sendiri bila mama tak der dalam bilik...pada mulanya mama risau dan terpikir camne Rizqullah leh turun katil sendiri...and mama had it on video....


Okay...jom tengok method Rizqullah turun katil sendiri...


video
Hehehee....Rizqullah acah mama je turun katil...
Tapi sekurangnya mama dah tahu camne Rizqullah turun dari katil...
Pandai anak mama to use legs first...
An not head first...alhamdulillah,dikurniakan anak 
yang bijak seperti Rizqullah...

Okay....cukup dulu entry mama...esok pepagi nak bangun awal...ada flight yang nak dikejar...weee...we are going to meet ayah...kesian ayah,every week balik...sekali-sekala..kami pulak datang menjenguk...hopefully esok pagi Rizqullah tak meragam dalam flight....

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...

Have a nice weekend...

August 27, 2010

Shopping bersama dayang-dayang...

Rizqullah dari kecik lagi selalu dikelilingi dayang-dayang...selalu je ada anak dara yang entertain kehendak anak mama ni...bertuah sungguh anak teruna mama ni yer...itu yang anak mama ni mengada-ngada dia lebih sikit..huhuhuhu...kalau makcik2 dia tak der...kemain lagi anak mama ni mencari satu umah...


Dan weekend aritu...masa ayah tak balik...Rizqullah keluar jalan2 ngan dayang-dayang jelajah IOI Mall Puchong...gi usha buggy tuk jalan2...Rizqullah dah besar sekarang ni...so,kenalah mama dan ayah tukarkan kereta baru untuk anak mama ni...sebab anak mama ni suka sangat tgk pemandangan yang luas...


Ayah suh mama usha dulu...cari mana2 yang berkenan...nanti bila ayah balik dari Ganu,baru gi beli...camnilah cara biasanya bila mama nak beli barang yang rege beratus tuk anak mama...biasanya ayah akan suh mama cari yang berkenan dulu...pas dah ada few list...bila ayah balik,barulah gi tengok dulu....klu request approved,barulah beli...huhuhu...macam buat system request plak...


Okaylah...mama tak mo bebel panjang lagi kat sini...jom layan keletah Rizqullah bila kuar ngan dayang2 yang selalu ada dalam hidup dia....tiap2 ari kena gomol ngan dayang2 dia ni...kadang2 mama balik pun dia x heran sbb sibuk main ngan dayang2 dia...eceh,macam tuan putera plak anak mama ni...


Layaaannnsss...

@Stroller World,IOI Mall Puchong
Suka pergi sini coz staff dia sangatlah friendly...
Tanya je apa2 pasal stroller...
Mereka pasti jawab...

Mama tgh sibuk dengar penerangan pasal buggy Maclaren...
Aritu dah dengar pasal Combi....
Tapi Combi keluar dari list sbb it's consider as stroller...
Yang mama dan ayah cari is buggy 
and something that very handy...

Rizqullah yang sibuk tengok amoi...
Tengah pelik kat mana coz baru bangun dari tido...

Tengah mama sibuk2 tanya pasal buggy...
Rizqullah pun sibuk gak tgk sambil buat muka comel dia...
Berharap mama belikan lah ek sayang...

Test drive...
Mama nak test,best tak sorong buggy ni...

Rizqullah with his new buggy...
Ops...silap,buggy testing je..,
Selesa betul tengok anak mama dalam buggy Maclaren tu...

Rizqullah with Dayang yang tanya...
Rizqullah nak tak buggy ni...
Hehehe...dah tentulah dia jawab nak...
Tapi sbb ayah suh usha je...
Jadi Rizqullah dapat duduk test jelah ek...
Heeee.....

Muka Rizqullah frust rak dapat kete baru...
Dari perjalanan from Stroller World sampai ke Jusco...
Camnilah Rizqullah...
Frust sbb tak dapat buggy baru dia...
Haih...anak mama ni...
Pandai frust2 plak ek...

It's shopping time!!!
Hehehe..mak ngah dan mak lang sibuk rembat baju...
Masa tu Jusco tengah sale...
Mama pun sempat merembat gak...
Adalah 5 helai cardigan mama rembat...
Hahaha..entah bila nak pakai tu pun mama tak tau...

Haih....orang pompuan ni kalau dah shopping...
Tak ingat dunia...
Tak tau ke Rizqullah dah boring ni...
Karang jerit satu Jusco karang baru tau...

Rizqullah with mama...
Posing kat akuarium sebelum balik...

Rizqullah dengan makcik2 kesayangan dia..
Yang rajin layan Rizqullah adalah maklang yang 
tak abis2 ngan peace dia tu...

Okaylah..cukup dulu entry kali ni...nanti bila berkesempatan..mama sambung lagi...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah...

Have a nice Friday today...aduh!!!mesti jalan kat KL ni Jam giler...
Orang Selangor cuti tu arini....
Huuuwaaaa!!!!

August 25, 2010

Malasnya!!!

Heeee....short entry je kali ni..sorry sangat anak mama...mama MALAS sangat sekarang ni nak update cerita terbaru anak mama...dah berkepok gambar2 progress anak mama dan jugak activity sefamily kita dalam external harddisk mama...tapi itulah...kemalasan yang teramat sangat melanda mama sayang...ditambah lagi dengan badmood yang datang menjenguk 2-3 hari ni...

Haih...mama sangat malas...mama rasa nak join Rizqullah je tido cam kat bawah ni...

|

|

|

|

|


Okaylah..nak sambung tido kejap...sat lagi dah nak gi opis...hehehe...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua dari kami sekeluarga...

Nanti bila mama rajin...mama update lagi citer pasal my little prince charming ni...yang tiap hari buat mama dia tersenyum...sekarang ni dah stable berdiri and starting to make a few step...insyaallah bila ada kesempatannya,nanti mama captured video progress Rizqullah yang terbaru ni...raya ni leh kutip duit banyak2 ek...

Good job my dear son..mama bangga anak mama tak patah semangat nak mencuba walaupun asyik jatuh terduduk...

Have a nice and pleasant day to all

August 24, 2010

Pengalaman potong rambut yang disaster...

Assalamualaikum..salam ramadhan semua...harap semua masih bersemangat untuk berpuasa...
Rizqullah tak puasa pun...dia pagi-pagi dah mintak susu..heee...x perlah yer sayang..lagi 3-4 tahun leh belajar puasa...kita puasa setengah hari dulu...macam mama masa kecik2 dulu....pastu dapat upah seringgit klu dapat puasa penuh sehari...huhuhu..mama rindu memori itu...


Okay...back to the tittle...ini kali kedua mama dan ayah bawak Rizqullah potong rambut...cepat plak kali ni rambut anak mama ni panjang..so,last few weeks...mama dan ayah bawak Rizqullah for hair trimming...


Adoihai...kali ini mmg sangat mencabar bawak Rizqullah tuk potong rambut...sangatlah disaster kali ni...huhuhu...rupanya lagi susah bila Rizqullah dah pandai berdiri sendiri ni...huhuhu...


Dan macam biasa...biarlah gambar yang menceritakan segalanya...how's disaster it is...


Layaaannnsss...


Rizqullah with ayah...
Waiting turn to potong rambut...

Alahai...anak mama ni...
Hisap jari plak dia...
Comel plak mama rasa bila Rizqullah buat camni...
Teringat mama masa anak mama few months back...
Suka sangat hisap jari...

Satu lagi random picas Rizqullah hisap jari...

Keadaan dalam kedai yang sangat aman...
Semua berjalan dengan tenang...

Rizqullah amik feel dulu...
Sambil tu usha gak apa yang pakcik sebelah buat...
Muka anak mama terpinga-pinga je...

Turn ayah dulu...
Meanwhile...mama kena pegang Rizqullah...
Luckily masa ni anak mama sangat behave...

Okaayyyy....
Now it's Rizqullah turn...
Kena bukak baju..
Klu tak abis baju melekat ngan rambut...
Susah mama nak cuci nanti...

Keadaan kedai yang masih aman dan tenang...
Rizqullah masih tak tau yang rambut dia sedang dipotong...

Daaaaannn....
Ini dia...
Sampai ayah kena pegang kuat2...
Sbb Rizqullah nak melompat dari kerusi tu...
Marah betul rambut dia kena potong...

Maaamaaaaa...help me!!!!
Rizqullah x mo potong rambut...
Pleeeeaaseeee...

Okay...pastu mama yang terpaksa pegang Rizqullah..coz anak mama sibuk nak kat mama...abis baju mama penuh ngan rambut Rizqullah....teross tak dapat capture all the momentos...sangat disaster..rasanya riuh kedai tu ngan jeritan Rizqullah...cam kena inject je anak mama ni nangis...

Okaylah..cukup dulu entry kali ini...mata mama dah tak larat nak bukak..hehehe..dari tadi dok melayan cerita GLEE...bolehlah..mama suka sbb it's musical story...so,bolehlah layan...tak der bosan sangat...

Till my next entry..salam sayang dan salam ulkwah untuk semua..

~~Have a nice and beautiful day~~

 
Real Time Web Analytics