October 31, 2010

Penonton cilik Piala Malaysia...

Okay...malam tadi kan ada perlawan bola sepak "Piala Malaysia" kat TV...
Perlawanan antara Negori Sembilan dan Kelantan..
Yang mana dimenangi oleh negeri Kelantan...
Tahniah pada negeri Kelantan kerana dapat membawa pulang sebuah piala...

Dalam keriuhan hampir setiap kedai mamak dengan jeritan dan sokongan 
para penyokong bola tanahair...kat rumah kami ni pun tak kurangnya...
Tapi tak lah happening mana pun...
Ada seorang penonton cilik yang sama2 jugak yang ingin menonton 
bersama perlawanan semalam...walaupun sebentar sahaja....
dapat tengok few minutes of first half sbb mama dah ajak dia tido...
it's time to sleep...disiplin kena terapkan jugak okay..
Dari kecillah didikan berdisiplin perlu diterapkan...


Okay...jom layan kejap video yang sempat Mak Lang Zetti amik ketika Rizqullah tengah layan "Piala Malaysia" malam tadi....beriya ni tengok...

video
Rizqullah tengah layan tengok "Piala Malaysia"...
Perlawanan antara N9 dan Kelantan...
Last2 baru perasan Mak Lang tengah rakam aksi dia menonton 
Piala Malaysia kat TV...
To ayah,ishhhhh...mana adil camni...dah ada member tengok bola...
mau pasni mama tinggal sengsorang kat umah bila ada football match...
huaaa...menci2...nak anak gurl camni..leh teman 
mama masak kek coklat kat dapur...pastu teman mama gi sewing class...

Dah x sah entry mama jika tiada wajah penghias utama blog ini...
Siapa lagi jika bukan Rizqullah...my dearest son...

Rizqullah with bola senaman yang ada kat umah...
Suka bangat dia ngan bola biru ni...
Inilah dia anak lelaki...bola,bola,bola...

Hmm..okay..cukup dulu short entry kali ni...mama nak siap2 taip entry tuk esok...
hehehe..kena pakai autopublish lah nampaknya...
sbbnya siang mama mmg sangat bz kat opis ...
Kalau sempat pun online kat HP then tekan button publish...
Hehehe...entry dah siap2 taip dan photo dah siap2 edit and upload...
Ada banyak sangat benda nak letak kat sini tentang Rizqullah...
Everyday ada je benda yang anak mama ni buat...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...
semoga esok merupakan hari yang ceria untuk anda...

Have a nice and beautiful day...



Rizqullah dah pandai Karaokeeeeee....

Hamboi...hamboi..hamboi...
anak sapalah ni baru setahun jagung dah pandai nak berkaraoke niiiii....
Adoooi...adakah kerana diawal mengandungkan Rizqullah 
tempoh hari menyebabkan perkara ini berlaku????

Adakah kerana ketika itu mama dan ayah tergatal nak layan karaoke???
Sehingga membawa kepada keadaan dan perkara ini berlaku...
Hohohoho...macam2 je benda anak mama ni nak buat...

Muahahahaha...kasi suspen je mama ni kan...
Tapi serius...Rizqullah mmg suka mic dan tau plak tu nak...
"Nanananananana...."
(his own song...lagu ciptaan Rizqullah..mama pun tak faham lagu apa...)
Bila dapat microphone...he know to sing...
Baru setahun sebulan je...dah buat camni...
Di masa hadapan,mama tak tau apalagi anak mama ni nak bagi suprise...
Tapi ini buat mama realise that you need an extra 
attention tuk diasah lagi IQ Rizqullah...
Hmmm..kat mana tempat sesuai tuk bawak baby 
setahun sebulan ni tuk asah lagi IQ dia???
Kalau ada cadangan...please drop comment...
Really appreciate pada yang sudi share pengalaman atau pendapat...

Dan mama nak letak gambar special yang dicapture dari 
handphone cap 'Nokia' mak lang Zetti...
Syok jeee dia pegang microphone tu masa orang seme 
tengah sibuk nak setting sound system...

Rizqullah yang tengah sibuk nyanyi...
"Naananananan...aaaa...aaaa..."
Tak tau lagu apa yang dia tengah nyanyi time ni...
Tapi soooo cheeckilious tengok aksi dia...
Adddoooo je benda nak buat tuk bagi mama 
dia happy dan tersenyum riang....

Heeee...inilah dia aksi Rizqullah yang dah pandai pegang microphone dan menyanyi lagu ciptaan sendiri di usia genap setahun sebulan....Anakku Rizqullah,mama tahu nanti Rizqullah akan baca setiap apa yang mama tuliskan disini...mama nak Rizqullah tahu yang mama dan ayah...mak ngah,mak lang,mak teh,pak su rais dan Uci sangat sayang pada Rizqullah..you've made our life brighter each day...mama nak Rizqullah terus ceria dan gembira di samping kami semua...jadilan seorang manusia yang beriman dan soleh...mama akan cherish every moment bersama Rizqullah dan setiap apa pencapaian Rizqullah mama akan cuba letakkan di sini buat tatapan anakanda di masa hadapan...sbb di usia ini,mama tahu Rizqullah akan cepat serap apa sahaja yang diajar...that's why mama tak akan berhenti di sini tuk asah dan didik Rizqullah supaya menjadi insan yang berjaya...

Opsss....terluahkan perasaan plak mama kat sini...tapi mama percaya setiap ibu dan bapa jugak merasai apa yang mama rasakan ini..setiap parents mahukan yang terbaik untuk anak mereka...sbb sebenarnya anak2 adalah cermin diri kita...jadi hati2lah dalam mendidik anak sbb mereka ini adalah sehelai kain putih yang dicorakkan oleh kita...walauapapun, cherish and syukur with all the momentos ketika bersama mereka..kerana masa tidak akan berulang lagi...

Okay...cukup dulu entry mama Rizqullah ni...hmmm...hari ini hari meluahkan perasaan plak...

Apapun,semoga anda semua gumbira dan ceria dihari Ahad ini...

Have a nice Sunday!!

October 30, 2010

My mini family...I love it...

My mini Family...and I love it...
Love my sweet romantic hubby and my cheeckilious son...
Semoga kasih sayang kami terus mekar hingga ke akhir hayat kami...

My mini family setakat ni hanya ada 3 orang je..
Insyaallah...di masa hadapan akan bertambah lagi...
Mudah-mudahan mama akan punya seorang puteri selepas ni...
Pasti berseri hidup mama dan ayah punya sepasang anak nanti...
Amin....plan mama dan ayah nak punya anak ramai...
Tapi biarlah ayah kerja didarat dulu...
mama tak sanggup nak jaga sorang...

aaaannnndddd....
Introducing our mini and happy family...
Which consist of....

Mama Rizqullah@Puan Maslina...
Berkerja di sebuah bank di Malaysia...
Sebagai Executive@Senior System Analysis(ye kot...)...
Dan telah bertugas di bank ini hampir selama 3 tahun...
Alhamdulillah...setakat ini,mama happy keje kat sini...
walaupun saban hari stress dengan kerja2 yang tak pernah putus...
Tapiiii...mama happy bila pulang ke rumah dapat sambutan 
senyuman paling manis dari Rizqullah...
Ya Allah....hilang segala penat lelah dan stress yang bersarang....
Hilang segala ketensionan ketika menghadap jam saban hari...
Bila sampai di pintu rumah mama dapat sambutan dari anak yang mama sayangi...
I'll was a beautiful feeling yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata...
Pada sesiapa yang punya anak...pasti merasai apa yang mama Rizqullah ini rasai...
I'll treasure all memories here for my dearest son...

Ayah Rizqullah@En Redzuan...
Bekerja sebagai Marine Engineer...
Di sebuah syarikat perkapalan di Malaysia...
Telah bertugas di syarikat tersebut selama hampir 10 tahun...
Alhamdulillah...setakat ini ayah masih lagi bersama syarikat tersebut...
Currently ayah sedang melanjutkan pelajaran di Terengganu...
Semoga ayah berjaya dengan pembelajaran di sana..
Hampir setiap minggu ayah akan pulang menemui kami di sini...
Menemui kekasih hatinya dan juga buah hatinya...
Definately hidup ayah tidak lengkap tanpa kami..
Thanks my deary hubby,sanggup meredah jalan raya selama 
7-8 jam setiap minggu untuk bertemu kami...
Setiap kali ayah pulang,mama tak sudah berdoa semoga 
perjalanan ayah selamat sentiasa..

Mohamad Rizqullah....
Penyeri hidup mama dan ayah...
Tanda cinta kami tanda kasih sayang kami...
Rizqullah anak sulung kami...
Yang pertama bertakhta dihati kami...
Yang selalu mendapat perhatian kami...
Rizqullah jugalah yang menceriakan hidup mama ketika ayah jauh...
Everyday,ada sahaja keletah Rizqullah yang bisa buat mama gumbira...
Sehingga kadang2 tu...tiada kata2 yang dapat menggambarkan betapa 
kembang bontotnya mama dan ayah punya anak yang briliant seperti Rizqullah...
Di usia setahun sebulan@13 bulan ini...Rizqullah sudah pandai macam2...
Mengira 1,2,3...paham instruction...dah pandai main sengsorang...
dah segak berjalan...pandai main kejar2...pandai kick ball...sebut "ball"...
Pandai menari goyang bum,bum...like to imitate orang lain...
Owh...panjang list klu mama nak letak kat sini...
Apapun,Rizqullah sentiasa penuh dengan kejutan untuk mama dan ayah...
Setiap pencapaian Rizqullah menjadi kebanggaan mama dan ayah...
Dan dah tentu setiap parents di dunia ini pun merasai perasaan 
yang sama seperti mama dan ayah Rizqullah ni rasa 
bila anak masing2 mencapai sesuatu...
Semoga Rizqullah membesar menjadi anak yang soleh dan beriman...
Serta berjaya dalam apa jua yang anak mama ni lakukan...
I'll be always there for you my son...

Inilah dia keluarga kecil kami...yang setakat ini hanya kami bertiga...doakan semoga ahli keluarga kami akan bertambah tak lama lagi...ewwwaahhh...mama Rizqullah cam tak sabar je kan nak tambah anak...hihihi...apapun,all the sweetest and special momentos of pregnancy dan jugak delivering a new life into the world was a very,very nice memories to remembered...

Okay...cukup dulu entry mama Rizqullah malam ni..nanti bila punya masa...mama akan update lagi di sini...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua..

Have a nice Saturday....

October 29, 2010

Jatuh,bangun,jatuh dan bangun semula sayang...

Adeeeehhh.....tak habis2 lagi ni entry berjalan-jalan kami sekeluarga...
Kali ni kami ke Subang Parade pulak tuk bawak Rizqullah bertatih sendiri...
Untuk biasakan dia dengan kasut...Bila berjalan sendiri...
Biarpun jatuh...namun Rizqullah akan cuba bangun dan mencuba lagi untuk melangkah...
Alhamdulillah...anak mama tak mudah putus asa...

This is his second trial...
Sedang membiasakan diri dengan kasut...
Niat utama kami ke Subang Parade sbb nak belikan beg untuk Uci Rizqullah...
Untuk uci ke Mekah bagi sesi haji tahun 2010 ini...
Hmmm..nampak sangat ini adalah entry tertunggak dari mama lagi...
Huuuu...nak buat camne...mood sangatlah tiada kebelakangan ni...

Disamping kat pejabat banyak sangat benda nak kena settlekan...
Tapi apapun,mama tetap enjoy with my work...
Kerja biar ikhlas baru hati rasa nyaman dan rezeki bertambah berkat...
Everyday,is a hactic day tuk mama kat opis...
Tapi dalam hactic tu pun...sempat jugak bergurau dan 
bergembira bersama teman2 sepejabat mama...

Oppppsssssssssss....x mo citer panjang...kita layan dulu cerita bergambar 
dari mama Rizqullah ketika sesi jelajah kami di Subang Parade,Subang Jaya...
**suka kat sini sbb x sesak dengan manusia..nyaman je bila jalan2 kat sini...**

Sebelum berjalan...
Sebelum memulakan langkah...
Kita senyum dulu kat kamera...
Sambil tu streching ckit...

Okay...langkah pertama akan di mulakan...
Mama Rizqullah dah ready for the first step...

And here we go...
Satu,Dua,Tiga dan terus melangkah...

Owwwwhhh....
Alamak...ayah Rizqullah takut nak jalan sengsorang...
Ayah jalan sesama ngan Rizqullah yaaa...

Seiring dan sejalan...
Bermesra anak dan ayah...

Okay ayah..kita singgah siiiiniii duluuuu...
Ada banyak toys ni Rizqullah nak ayah belikan...

Dan sebelum menutup entry hari ini...mama nak share video Rizqullah yang belajar berjalan...
Jatuh...bangun..jatuh...dan bangun semula ya sayang...
Jangan cepat putus asa dan mengalah dalam melakukan sesuatu...


video
Rizqullah with ayah sedang belajar berjalan...
really sweet this momentos..

Okay...cukup dulu yaaa...insyaallah,bila mama ada masa...mama akan update lagi buat tatapan anakanda mama di masa depan nanti...semoga anak mama membesar menjadi lelaki yang menghormati kaum wanita dan mereka yang lemah..

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah...

Salam...

October 28, 2010

One Utama....here we are again...

Yipppieeee....Rizqullah is at One Utama again....
Asyik2 One Utama je keje kami sekeluarga...
Dah itu yang paling terdekat...erm,actually ada gak shopping mall yang lain...
Tapi prefered to go here coz it was soooooo big....
Satu malam round pun tak cukup masa...
Pastu macam2 pun ada kat sini...
**Those yang dah datang sini...u know it...**

Tapi this time kami ke sini bukan nak buat apa2 pun...
Just to bring Rizqullah for his first time walk experience kat shopping mall...
Ayah excited nak tengok skill anak dia yang dah hebat berjalan...
Tak sabar nak jalan pegang tangan sesama...
Holding hand together and walk terkedek-kedek...
Eh....tak,walk together-gether...heeeeeeeee...

So sweet je this momentos...actually Rizqullah tetiba pandai jalan masa umur dia setahun...
Before this hanya 8-10 langkah je masa 11 months...
but masuk je umur genap setahun@12 months...
Tetiba anak teruna mama ni dah pandai jalan sendiri...
The first week is the hilarious week coz Rizqullah jalan 
macam maskot tayar Michelin...
**Sila bayangkan sendiri ya...sangat kelakar and cute sangat**

Dan paling mama teruja ialah,Rizqullah tahu kasut is to wear kat feet...
Siap hulur kaki okay,macam tuan putera bila mama 
dan ayah nak pakai sock and shoes...
Ayahlah paling terkejut,coz dah hampir 2 weeks not meeting Rizqullah...
Then bila ayah cakap kat mama about Rizqullah behaviour...
Mama cakap,yup..i've been training him to give his leg if nak pakai sock or shoes...
And also mama akan cakap...This is right leg,this is left leg...
I'll repeat it few times...to make sure Rizqullah understand it...

And baru2 ni...Rizqullah dah pandai cakap "One,two,three"....
**in his own langguagelah...mama dengar hujung je...
janji dia nak mengira...alhamdulillah...**
Pastu dia akan cam lompat2 kecil camtu...
So cute okay...nanti bila mama ada kesempatan...
Will try to video it for ayah...
Dah tentu ayah sangat happy membaca pencapaian 
anaknya yang baru 13 months ni...
Owh...there are so much of things happened 
and Rizqullah selalu bagi suprise kat mama...
Love you my dearest son...
Thank you for making my life brighter and brighter everyday..

Opssss...hari ni terpanjang plak mama menaip introduction...
So excited dengan pencapaian anak teruna saya 
yang semakin hari semakin cerdik dan pintar...
Setiap hari semakin teruja melihat kebolehan dia...

Okay...jom tengok dulu apa activity kami di One Utama(OU)...

Layaaaannnsss.....

Ayah first time jalan together-gether with Rizqullah...
Waaaa...syok betul anak mama dapat menapak sendiri..
Macam dah besar sangat je anak mama ni..
Padahal baru je setahun...

Model sambilan...
Eh...bukan,tengah adjust seluar...
Hehehe...

Mama with Rizqullah @ TGI Fridays...
Ayah jumpa ex-boss dia kat sini..
And the best thing is...X-boss ayah,ingat kat ayah...

My BOLAT....
Rindu ngan rambut cacak Rizqullah yang jadi icon Rizqullah...
Suka bila anak mama ni buat muka penuh tanda tanya tu...

This is Rizqullah dinner...
Percaya x???yups...this is Rizqullah punya..
Mama nak introduce Rizqullah with pasta..
and He loves it...
Yum..yumm....

Yang ni plak..mama punya dinner...
Ini jer yang mama order coz mama dah makan earlier....
So,still full lagi...
No space nak masuk...

Ayah and Rizqullah...
We are on the way back to kereta...
It's 10 PM ++...so masa tuk Rizqullah tido...
Tak mo ajar sangat dia keluar malam...
It's not good for baby growth...

Ooooo...mama...
Kita nak balik dah ek..
Okay...Rizqullah pun dah nak tido...
Terima kasih bawak Rizqullah jalan2 pusing2 OU and test skill kat sini...
Rizqullah tau mama penat keje....
kat opis selalu sibuk...
Tapi mama,Rizqullah sayang mama dan Rizqullah tahu...
Mama sayang Rizqullah a lots...

Okay....cukup dulu update activity jalan2 Rizqullah...Insyaallah bila ada masa nanti...mama update lagi latest Rizqullah achievement...

Till my next entry....salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...

Salam...



October 27, 2010

Xie Xie auntie Yana and KizKiz...

Xie xie,Thank you dan Terima kasih buat Auntie Yana dan Kizkiz...
Terharu Rizqullah dapat hadiah dari Kizkiz yang comelious dan bam bam tu...
Rizqullah rindu sangat kat Kizkiz...dah berbolan-bolan kita tak jumpa...
Bilalah mama nak bawak Rizqullah nak plane lagi...
Fly ke Kuala Terengganu....
Leh jumpa auntie yana dan kizkiz kat sana....


Agak2 kizkiz dah pandai apa ya sekarang ni???
Rizqullah dah pandai buat havoc satu umah ni...
Suka buat mama marah...tapi mama cool je bila Rizqullah 
sepahkan barang,sbb pastu Rizqullah ngan mama akan sama2 kemas balik..


Terima kasih auntie yana again for the present...
Sampai Kemaman tu belikan Rizqullah hadiah ni...
Beli kat Mesra mall ya auntie??


Hadiah dari Auntie Yana and Kizkiz...
Jauh worr datang hadiah ni...
From Ganu with Love...
Thanks jugak pada unkel ariff...


Rizqullah sedang tekun dalam percubaan membuka hadiah dia...
Tak kelip mata pandang hadiah tu...
Ish...ish..anak mama ni...

Masih belum berjaya lagi....
Sedang mencuba dengan gigihnya...

Dan....inilah hadiah pemberian Auntie Yana dan Kizkiz...
A Playskool tractor....
Thank you auntie and unkel...

Ayah...tolong keluarkan dari kotak ni...
Rizqullah nak main tractor ni...
Pleeeassssee....

Rizqullah tengah asyik membelek hadiah baru dia...
Wow...bergegar tractor ni...


Okay....ini antara hadiah Rizqullah yang datang dari jauh...ada few lagi yang datang dari jauh..tapi mama tak sempat nak amik gambar masa Rizqullah bukak present dia tu...sempat yang ni je...tapi apapun Rizqullah and family would like to say "Thank you so much for all the present and money.."..Semoga Allah swt murahkan rezeki kalian semua...


Till my next entry....salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...


Have a nice day!!!

October 26, 2010

Hadiah tuk follower yang ke 450...

Weeeeee...akhirnya,mama dah dapat hadiah nak bagi pada follower yang ke 450...
Akhirnya setelah lama berfikir dan mencari hadiah tuk Misz Cayung...
Setelah mencari hampir di setiap shopping kompleks...
**hehe..tipu je,x der cari sampai camtu sekali..**...

Mama nak hadiahkan adik Misz cayung dengan CD dari Maher Zain
dan jugak travel bag jenama Maybank(sbb mama Rizqullah keje sini)...
Harap misz cayung suka ngan hadiah yang mama nak bagi ni...
Tunggukan ya hadiah sampai dalam minggu depan...Insyaallah...
Mama will try to send the present before out for holiday next week..
Thanks sbb support blog mama Rizqullah ni..
Cayung misz cayung dan semua supporter blog mama ni..
Terima kasih kerana singgah di sini...

**Credit to Mr Google for the picas**

Okay...hopefully misz cayung suka ngan hadiah yang mama nak bagi ni...

Till my next update...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...

Have a nice day!!
 
Real Time Web Analytics