January 22, 2011

Adoihai!!!dasar penipu besar...

Panas!!!panas!!!panas!!!geram je mama sekarang ni bila dapat mail kat inbox suh verify account details kat Maybank2u...haih!!!memang kasi panas hati je tau manusia ni...dah lah buat benda jahat aniaya orang....rupanya tiap2 hari pun dorang ni hantar e-mail randomly...mama sempat lagi buat confirmation dengan Maybank betul ke email yang dihantar tu...tapi bukan guna no yang di attach kat email..kalau boleh...cari kad ATM anda,belakang tu ada no telefon helpdesk atau customer care Maybank...tanya kat dorang betul ke ada hantar email tersebut...


Tapiiiii..kalau boleh jangan layan langsung pun bagus jugak ek...sbb sangat bahaya kalau dilayan email-email camni....lebih baik kalau terus anda delete je...lagi bagus dan selamat...di kecanggihan teknologi sekarang ni,manusia berani buat macam2...haih,mama yang keje Maybank ni tiap2 hari mendengar cerita pelanggan tentang penipuan ini...tapi apakan daya pihak bank tak dapat nak buat apa2...biasanya kalau anda call pihak bank dan report tentang benda ni dan anda dah buat seperti yang diminta dalam mail..pihak bank akan terus freeze atau lock account Maybank2u anda...tapi ingat!!!jangan percaya apa2 yang datang dari e-mail...


Okay...back to the main tittle....tadi masa buka mail je,tapi dalam tray spamlah yer...seee,gmail pun dah tahu itu adalah e-mail spam...siap2 masukkan dalam spam punya tray...mama plak rajin check spam tray nih..sesaja tengok2...dan terlihatlah email dari manusia yang suka aniaya orang tak tentu pasal ni...dan ini adalah e-mail yang mama terima yang berbunyi seperti di bawah...




Dan ini pulak adalah link yang ada dalam mail tersebut...(di bahagian "Click Here")

http://www.corsoimperium.net/mbb/Security/Access.php

Sekali tengok macam real je kan dari Maybank...huhuhu...sabar jelah yer...tapi bukan dari Maybank..tapi email dari si penipu yang akan menyebabkan anda menangis tak tentu pasal bila check amount account nanti...


Hati-hati ya...jangan click pada link tersebut...dan buat seperti yang di minta...jika tidak habis  wang simpanan anda dalam account hilang dan terbang begitu sahaja...pada semua tadi pihak Maybank dah confirmkan yang tiada email akan dihantar pada pelanggan untuk minta samaada verify account details atau apa-apapun di Maybank2u website....jika ada apa2,pihak bank akan terus menghantar surat pada anda dan BUKANNYA email...

Jadi pada semua pengguna website perbankkan..tak kiralah samaada Maybank2u,CIMB Clicks ke..dan lain-lain...hati2 terhadap fraud yang sebegini...yang susah kita jugak nanti bila masa duit dalam account lesap begitu sahaja hanya dengan kealpaan kita menjawab e-mail dari sang penipu begini...


Oh,yer...selain tu...kalau ada yang minta anda hubungi no sekian-sekian yang dalam email pun...TOLONG JANGAN TELEFON!!!


Okay...dah...puas hati luahkan kat sini...huhuhu..sib baiklah mama ni keje ngan Maybank...dah biasa sangat kes-kes camni di dengari...aduhai,sabar jelah yerr....harap orang yang berniat nak aniaya orang sebegini...fikir-fikirkanlah yer...di dunia mungkin anda selamat,diakhirat nanti sendiri tanggunglah yerrr...tak baik aniaya orang,sesungguhnya doa orang yang teraniaya itu sungguh berkat dan termakbul...


Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Have a nice and beautiful day!!


**Hari ni banyak sekolah yang bersekolah...sbb nak cuti next week...hehehe..pada adik2 yang bersekolah...selamat bersekolah yerr**

9 comments:

sI tEDI said...

pernah terklik cimb punya.
lepastu terus cimb sekat.
nak aktifkan balik punyalah susah.
kena buat surat segala.

LYAfrina said...

ada dpt...
tp lya x ambik cara.

nisa fadzil said...

isk bahayanya kalau macam gini

ummiarissa said...

salam kenal..nasib baik saya jarang buka maybank di internet jika tiada urusan. tapi duit pun jarang banyak kat situ...he he he...tapi mujur tau juga pasal ni,mana tau nak terkena kan...terima kasih..

BuLat i2 CirCLE said...

naseb la sy xde acc mybank..hek3..

zulkbo said...

salam..
jangan caya..semua bohong
belaka..gank takkan gunakan
email untul urusan mereka

Pasangan Zakuan dan Ayu Raudah KAMI Berkongsi Jurunikah

zulkbo said...

***bank bukan GANK..
he he..sowie?

rynas said...

pernah juga dapat email dr maybank dan lately ni macam selalu pula. terus call maybank tanya..dorang bg penjelasan dan terus jer delete tiap kali dapat email cam tuh. pandai jer dorang ni kan nak tipu orang

Mr. TN_SkY said...

betul3 sky pun ada dpt email nie..siot je..=_=

Newbies Susahkan Blogger Senior?

 
Real Time Web Analytics