January 25, 2011

Lawatan malam ke Zoo Taiping...

**Satu lagi entry tertunggak yang hampir sebulan di simpan di dalam ingatan dan harddisk...errr,ingatan pun dah mula luput tentang memori ini...sila bersabarlah yer,blog ini tak dapat menyiarkan entry terbaru dan panas...semenya gara-gara mama sangat sibuk di pejaba dan rumah...**


Yeeeeeaa!!!dapat jugak malam2 jenjalan di Zoo Taiping...night safari gitu....this is first time jalan memalam tengok binatang tido...errr,tido ke depa???rasanya tak tido kot dorang...manusia yang lalu lalang pasti mengganggu tido dan rehat mereka...kesian kan...huhuhu...simpati mama pada haiwan tersebut...tapi nak buat camne,itu jelah tempat yang selamat buat masa sekarang ni untuk mereka..sekurang-kurangnya di zoo,makan minum dan tempat tinggal mereka terjaga...selain kesihatan dan kebajikan mereka juga terpelihara...kalau kat hutan mereka perlu survive sendiri...betul tak??tapi itulah ada pro and cons dalam semua perkara...inilah yang di namakan kehidupan...


Errr...alamak,lari tajuk sikit...back to the tittle yer..ataupun tajuk utama...lawatan malam ke Zoo Taiping...memalam nih jenjalan bersama my 2 boifren...siapa lagi kalau bukan Rizqullah dan my hubby...lepas selesai menjamu selera di Kuala Sepetang,kami kembali ke Pekan Taiping...at first memang tak der plan pun nak ke Zoo...ikut hati nak balik bilik dan tido je...lagi sedapkan...bilik yang diudarakan dengan air-cond,tilam dan bantal yang empuk....disertai dengan badan yang telah kepenatan..dah tentu lena tido hingga ke pagi...tapi sebab bukan selalu kami ke Taiping...jadi tak patut melepaskan peluang sebegini...haruslah di fully utilized semua kesempatan yang ada....


Dan seperti biasa...tiada serinya entry mama Rizqullah tanpa gambar penghias entry...


 Papan tanda selamat datang ke Zoo Taiping...
Depan pintu masuk je...pasti akan terpandang papan tanda ini... 
Tak banyak ya zoo di Malaysia yang ada Night Safari...

Pemandangan di pintu masuk Zoo Taiping...
Di sebelah kiri ada kaunter tiket...

Ayah yang sedang sibuk mengembangkan bisnesnya...
Errrr...bisnes apa???entahlah...
Mama pun kurang pasti...sibuk je tau tak abis sms dan call...
Hmmm...musykil betul mama ngan ayah ni....
**Geram je rasa...kengkadang tu rasa nak hempas je tepon tu...**

Gerai yang menjual pelbagai cenderamata...
Macam2 ada di sini...key chain,fridge magnet 
dan jugak kipas tuk baby...

Tiket masuk...
Adult RM 16.00 yer...
Baby cam Rizqullah which under 2 year old...
Dah tentulah FREEE....

Keadaan dari luar pintu masuk...
Tengok tu....ramaikan??
Seme tengah tunggu perkhidmatan tram yang disediakan...
Kalau rasa malas nak jenjalan sendiri...
Boleh naik tram yang membawa pengunjung
 mengelilingi Zoo Taiping...
Perkhidmatan tram kena bayar ke??
Perkhidmatan tram adalah percuma...

Since malam...dan kami tiada speedlight...
Disamping tak boleh pun amik gambar dengan 
flash kat Night Safari ini...
Jadinya...gambar mama ngan Rizqullah jelah yer 
kat signboard Zoo Tepeng ni...
Oh yer...lampu suluh kalau bawak pun tak leh suluh 
ke arah binatang yang sedang tido yer...
Sebab takut menganggu tido mereka...
Dan jika terkantoi...ada pekerja dan pengawal yang akan menegur kita....

Air terjun yang terdapat di center of the Zoo...
Satu2 je kawasan yang bercahaya terang...
dan sesuai sikit nak bergambar...

hmmmmmm.....pelikkan kenapa entry kali ni mama tak share banyak gambar2 binatang dan haiwan yang sedang tido....sebabnya gambar seme gelap je...huhuhu...disamping tidak mahu mengganggu tido dan waktu istirehat haiwan dan binatang tersebut...tapi seram gak bila singa asyik mengaum je malam tu...tak tahu memang camtu ke singa tu atau dia tengah kesakitan...ataupun...erm,erm,erm...dia nampak something koooooooooooootttttt....hahaha...entahlah,mama pun tak berani nak komen...hehehe....tapi apa yang mama nak share di sini ialah its very pleasant feeling and an educational information for us on that night...melihat dengan lebih dekat semua haiwan2 ini tidur...walaupun rasanya seperti mengganggu ketenteraman mereka...tapi apakan daya,kat KL mana ada benda2 camni...

Nak tengok binatang hari2 camni,'LIVE' depan mata...memang tiada peluang seperti ini...hanya kat Zoo je dapat lihat himpunan haiwan di sini...disamping memberi kesedaran pada diri sendiri bahawa dunia ini dikongsi bersama dengan yang lain...kami jugak belajar bertapa hebatnya ciptaan Allah swt...setiap satunya dicipta untuk keseimbangan ekosistem...di Lembah Klang pun ada Zoo Negara....tapi tiada menyediakan Night Safari camni...

Tapi dalam banyak2 safari dan Zoo yang pernah mama jejak...Safari di A'Famosa resort adalah yang terbaik...kat sana kita boleh naik trak dan lihat sendiri singa,harimau,kuda belang,beruang,gajah,zirafah dan lain2 haiwan hidup bebas di dalam kawasan mereka sendiri...pada siapa yang dah merasai pengembaraan 20 minit tersebut...pasti teruja melihat beruang datang kat tepi trak...***huhuhuhu...seram okay,takut pun iye jugak...***

Alahai...sudah melalut plak ni..okaylah,cukup dulu...ini adalah antara aktiviti yang boleh anda semua lakukan di Taiping...selain mempunyai bangunan yang menarik...ini adalah salah satu tempat yang menarik untuk dikunjungi...rasanya cukup dulu nukilan mama kali ni...

Till my next story the morie...have a nice beautiful day...

Salam...

4 comments:

nisa said...

last pegi zoo taiping night safari masa tunggu ari nk bersalin..skunk baby pun dah setahun lebey..hihi..tp malam2 xbape nmpakla..lampu xbanyak sangat..

Zur@ZaRi said...

zura pun da pegi ari tue... tp pegi siang ar...
sangat sonok tgk gelagat adam=))

Maslina Rosdiana said...

Nisa,

Akak pun dah lama tak gi zoo,ni first time gi zoo memalam...huhuhu...betul tu,x berapa nampak...tapi excited jugaklah sbb tak penah gi waktu malam...ehehe

Maslina Rosdiana said...

Zura,

Siang lagi best...seme pun leh nampak...memalam kurang sikit nampak...

 
Real Time Web Analytics