January 30, 2011

Tricycle oh tricycle...

Waduh...waduh...pening kepala mama ngan Rizqullah ni...huhuhu..bikin malu je mama dan ayah...pening kejap mama tengok anak mama buat harta orang cam harta sendiri...huhuhuhu...sabar jelah bila anak dah semakin demanding...dan semakin tahu apa yang dia mahu...this is the progress trend of a child hinggalah dewasa nanti...so,sekarang ni camne mama dan ayah nak handle permintaan dari Rizqullah yang dah semakin bijak pandai ni...atau dalam ayat yang selalu mama cakap kat ayah...Rizqullah dah mula jadi orang...hehehe...


Pastu ayah mesti cakap balik.."Dah jadi orang??"...hahaha...yelah,dulu kecik2 masa sebelum setahun...Rizqullah tak pandai pun nak memberontak,tak pandai pun minta itu ini,tak pandai tanya itu ini...sekarang ni...semua tu dah ada...dan dah tahu marah bila tak dapat apa yang dia kehendaki...grrrr...sabar jelah kan??inilah semua tanda anak dah mula membesar..dan paling geram bila dia sibuk nak main mainan orang...padahal kat umah melambak-lambak mainan dia...sikit pun buat tak heran...huhuhuhu...


Okaylah..back to the main tittle...tricycle,oh tricycle...huhuhu...kejadian yang berlaku ketika di rumah Auntie Nurul...haiyoooo!!!orang lain punya hadiah,dia plak yang conquere lelebih...geram je mama tengok..huhuhu...sib baik alya ok je,kalau meraung jugak...memang mama suh Rizqullah kuar dari tricycle alya tu...oklah,x mo citer panjang lagi..biar jelah gambar yang menceritakan detik2 manis kami sebagai ibu bapa bila anak dah mula mengerti macam2...hehehe..layannnnn...


Itu dia....anak En Redzuan dah naik tricycle pink karerrrrrr...
Hadoiiii...apahallah anak lelaki mama ni...

Kecian Alya...sampai 2 boy nak main tricycle dia...
Auntie yana kat belakang tu tersengeh je nampak...hihihi...

Alya : Tak perlah...korang mainlah dulu...
Nanti je alya main...alya nak gi bukak present dulu...

Alya : Errrrmmmm...korang jangan rosakkan tricycle alya ek...
Kalau tak yaya buat camni...


Alya : Abang Rizq...jaga tricycle alya bebaik yerrr...
Dah main nanti simpan balik...
Rizq : Okay yaya...nanti abang rizq suruh 
mama abang tolong simpan balik...
**mama jugak yang kenakan**

Rizq : Alaa...alya,abang Rizq tak tahu nak kayuh lagi...
alya tolong tolakkan bleh..
Alya : Nak tolak camne???camni ke??

Rizq : Okay yaya...tolak...
alamak!!!ada polis traffic kat depan ni...
Alya : Yaya tengah tolak ni abang Rizq...
Kenapa tak leh gerak???

Alaaaa...alya penatlah...
Alya nak gi bukak hadiah dulu...
K uolss...yaya masuk dulu...

alaaa...yaya dah masuk...
Rizqullah main belonlah pulak...
Huhuhu..sangat notty sekarang ni anak mama ek...
Ada je benda yang dia nak buat..
Tapi itulah...ini adalah salah satu learning curve for Rizqullah...
So,untuk bagi Rizqullah pandai..ikutkan jelah kerenah dia...
Tapi kalau dah ngada-ngada sangat..
Mau jugak mama piap....tapi piap untuk mendidik...
Bukan mendera...so,pada yang ada anak...
Walau marah pada anak sekalipun,nak mendidik sekalipun...
Agak2 bila angkat tangan pada si kecil ini..
Mereka tak pandai nak melawan tenaga kita..
Sayangilah anugerah Allah swt ini...

Okay..panjang lebar plak mama taip entry pagi ni...pada sesiapa yang ada anak...walau stress di tempat kerja...hilangkan stress tu di mana2 dulu,jangan bawak ke rumah dan lepaskan pada anak2...sbb anak2 tidak bersalah...mereka adalah persembahan syurga untuk kita...dahlah orang yang nak anak susah nak dapatkan anak..kita yang ada anak ni plak tak menghargai rezeki Allah swt ini...so,hargailah anak2 kita...
**huhuhu..ini seme gara2 emo sebab baca banyak sangat baby dan kanak2 yang meninggal akibat didera samaada oleh ibubapa mahupun penjaga mereka...kesiankan anak kecil yang tidak tahu apa2 didera begitu sahaja...***

Okay..cukup dulu entry mama kali ini...insyaallah,jika ada kesempatan malam nanti...mama share lagi aktiviti menarik kami sekeluarga....

Till my next entry...salam sayang buat anda semua...
Sayangilah anak2 kecil kita...

Salam...

6 comments:

anyss said...

COMEL ! COMEL sangat ! gerammm lahhhhhhhhhhhh

mira_nas said...

huhu.. takpe biar je dia bermain.. budak2 belajar dari pengalaman dia

kakngah said...

biasa.. anak2 mmg camtu. kdg2 sndr punya ada.. duk nak org lain punye. sebbaik alya sporting.. hihihi!!

rynas said...

biasalah tu budak2 mmg gitu nielah masa nia nak belajar. anak2 akak dulu time umur setahun lebh gitu ler barang org nak amik jer tapi bila lama2 kita cakap kat dia yg itu mainan orang, ini tak boleh main sebab and bla...bla..bla...lama2 dia faham dan akan kongsi barang yg dia punya pulak. tapikan best time nie dan menguji kesabaran kita sebagai ibu.

Mr. TN_SkY said...

Comel...=_=..hehe...bile lah nk blik umah ni! haha :-p

JELAS SAHABAT BUKAN SEBARANG SAHABAT, SAYANG SEMUA

iris said...

semuanye comey+comey sronok tgk aksi budak2 ni tp lg sronok bace skrip yg di olah oleh penulis

 
Real Time Web Analytics