January 28, 2011

When Rizqullah eats fried chicken wings...

When Rizqullah eats fried chicken wings...
what would happened???


|


|


|


|


|

First time mama bagi Rizqullah makan chicken wing...
Ya Allah...sangat terkejut dan terharu tengok kesungguhan 
Rizqullah melapah ayam tersebut...
Sebenarnya mama takut nak bagi Rizqullah makan ayam goreng...
Sebab bagi mama Rizqullah is too small lagi untuk makan ayam goreng dan risau kalau-kalau Rizqullah tercekik tulang ayam...
Tapi rupanya mama terleka dan terlupa yang anak mama ni dah membesar...
His already one year plus and he's exploring and testing everything in his life...
So mama kena deal with my ownself dan cuba menerima hakikat yang Rizqullah semakin membesar dan boleh berdikari sendiri...tak semua perkara Rizqullah akan memerlukan mama lagi...sob,sob,sob...sedihnya...


At some point nanti...mama kena jugak let go Rizqullah to be independent...
Dan ini adalah buktinya yang Rizqullah is ready to be independent...


Rilex je dia makan ayam goreng tu...dan perkara yang buat mama teruja adalah bila dia tahu mana bahagian isi dan mana bahagian tulang...
Sekarang ni...Rizqullah dah susah sangat nak makan...kalau di suap...
Kalau boleh Rizqullah sekarang ni nak makan sendiri..
He wanted to touch food by his own hand...
Merasai tekstur makanan tersebut...
Lepas belek-belek food tu...Baru Rizqullah masuk mulut...
Nak rasa plak taste food tu...sekarang ni,mama dah suh bibik bagi Rizqullah makan sendiri..sambil tu bibik suapkan jugak kat mulut Rizqullah...so,sekarang ni bila time makan Rizqullah akan makan sendiri...tapi sambil tu bibik akan suapkan sekali...sbb biasalahkan..at this age,makanan disepahkan lebih banyak dari yang masuk mulut...huhuhu...


Okaylah...sebelum mama membebel lebih panjang lebar lagi...jom tengok dulu kesungguhan my little boy having chicken wing for his dinner...


Bersungguh-sungguh Rizqullah gigit the chicken wings....

 Macam dah terror je makan ayam goreng...
Tak toleh kiri kanan okay...
Mama dan ayah minta pun tak nak share sama...

 Sedang membelek ayam...
Check bahagian mana yang boleh makan 
dan mana yang tak boleh makan...
Sooo clever!!!

 Belek lagi...merasai tekstur ayam goreng...
Dari satu tangan dah pakai 2 belah tangan...
Sekarang ni mama pasrah je bila baju cantik jadi kotor...
Dan biasanya mama akan bawak baju extra 
with wipes tuk bersihkan Rizqullah balik...

 Sambung balik makan setelah buat QC check kat ayam tu...
Mama rasa...kalau tiap2 hari pun masak ayam goreng...
Mesti Rizqullah akan makan ayam goreng je..
Nasi akan tolak tepi...huhuhu...

 Rizqullah make sure yang tak tergigit dan termakan tulang...
Dan paling buat mama happy ialah...
Rizqullah enjoying eating chicken wings...
Insyaallah...nanti kita makan ayam lagi yer sayang...
Nanti mama cari masa tuk goreng chicken 
wings just untuk anak mama...

Okay...itu jelah entry mama kali ni...huhuhu...pantas sungguh masa berlalu...terasa sangat pantas Rizqullah membesar...bau baby dia pun dah semakin hilang...bau yang buat mama rasa tenang tiap kali cium ubun-ubunmu anakku...kalau balik kerja dan stress kat opis...cium Rizqullah dan lihat je Rizqullah...kapussshh!!!hilang seme stress mama...Rizqullah seakan satu azimat buat mama dan semangat buat mama untuk jadi yang terbaik...dan sayang mama,membesarlah dikau menjadi manusia yang terbaik...jadilah insan yang beriman dan beramal soleh...semua doa terbaik dari mama untukmu anakku...

That's it...cukup dulu a not that simple update tuk kali ini...till my next entry,salam sayang buat semua yang sudi membaca entry mama Rizqullah ini...

Semoga hari anda lebih bermakna dan produktif hari ini..

Have a nice and beautiful day!!

14 comments:

+akufobia+ said...

(ajar riz doa makan.)

Maslina Rosdiana said...

akufobia,

Firstly Bismillah bagi lepas dulu...ehehehe...pastu baru bagi doa panjang sikit...:-)

Syafrina Utopia said...

comel nyeeeee..anak akak

fizanur said...

singgah sini baca n3..

Mama..Meh..aisya wat..aisya wat

Miss Tatie said...

selamat hari sabtu... wahhhhhh comelnya anak .. geram222222

ASSOYFINGER67 said...

amin !!!untuk anak kao..huhu

Puan nadxoxo said...

Alahai dah besar Rizqullah ek. Comel betul dia makan ayam goreng bersungguh2! :D

rynas said...

budak2kan excied sangat kalau dapat makan benda yg dia tak pernah rasa..

Maslina Rosdiana said...

Syafrina,

Terima kasih...anugerah dari tuhan yang tak terhingga untuk kami..

Maslina Rosdiana said...

Fiza,

Singgah lagi yaaa...

Maslina Rosdiana said...

Tatie,

Semua anak kecil tu comel kan...

Maslina Rosdiana said...

Asy,

Terima kasih..

Maslina Rosdiana said...

Nad,

First time dapat makan ayam..selalu tengok orang lain je dapat makan..hehehe

Maslina Rosdiana said...

Kak Rynas,

Dia sangat eksited...sbb tak selalu dapat makan camtu...kami tak bagi sangat dia makan berminyak.Tak elok untuk kesihtan baby..

 
Real Time Web Analytics