February 28, 2011

12 months transformation...

Heeeeeeeeee...mama tengah tak der keje nih...pastu belek2 balik gambar masa nak bersalinkan Rizqullah...terus keluar idea nak compile semua wajah anak mama nih...dari usia Rizqullah sehari hinggalah setahun lebih ni....rasanya macam terlalu banyak transformasi anak mama ni...dari kurus keding...yang lahirnya hanya seberat 2.5 kg...hinggalah tembam naik 5 kg terus pada usia sebulan lebih**hasil susu ibu sepenuhnya**...dan kini dah slim down balik...jadi ala-ala jejaka macho gitu...dan berat last sekali mama timbangkan Rizqullah hari tu adalah 10.1 kg jeee...dah slim down dah my little toddler nih,maybe sbb terlalu lasak lari ke sana ke mari...

Tersenyum je mama masa compilekan semua gambar2 ni balik...terus zaaaassss terkenang saat-saat menahan sakit contraction nak lahirkan zuriat sulung mama ni...selama hampir 10 jam berada dalam labour room bersama suami tercinta dalam bulan puasa...lagi beberapa hari je nak raya,Rizqullah pun selamat dilahirkan ke dunia ini...patutnya Rizqullah due selepas raya,tapi maybe sbb mama ni asyik x duduk diam koooot di pejabat dan asyik jalan2 sana sini...buatkan contraction bermula awal...mama masih ingat lagi the first contraction yang mama ingatkan braxton hicks berlaku bila...it was happened on 10th September 2009,masa tu mama baru balik meeting...duduk kat tempat terus rasa sakit yang teramat macam nak beranak...


Satu pengalaman nan indah yang tidak dapat digambarkan dengan kata...masa tu baru mengerti dan faham perngorbanan ibu pada anak2...betullah orang tua2 selalu kata,kalau nak tahu camne orang tu kita rasa..kita kena laluinya dahulu...barulah kita mengerti dan menghargai setiap pengorbanan mereka tu...

Okaylah...x mo cakap banyak lagi dah...jom tengok transformasi Rizqullah sepanjang setahun ni...dari usianya sehari hinggalah setahun...**mama sempat jugaklah buat umur Rizqullah di setiap picas tu**


Okay...yang atas tu semua transformasi wajah Rizqullah dari usia dia sehari hinggalah setahun....dan ini sambungan dari setahun hinggalah sekarang...


Camne???banyak tak yang berubah???yang pasti pipi tembam gebus tu dah tak berapa nak gebus lagi....wajah pun makin hari dah nampak macam makin nakal...heeeeee...dulu Rizqullah putih je....sekarang dah gelap sikit sbb suka sangat "berkebun" kat luar umah umah...pastu suka main kejar2 cat kat luar umah...huhuhu..sabar jelah,sib baik anak lelaki...so mama tak kisah sangat...apapun,anak lelaki kena macho kan....

Banyak pulak kenangan indah menerpa kembali...rupanya dah 17 bulan lebih kini mama dan ayah bergelar mama dan ayah...syukur dikurniakan anak seperti Rizqullah yang memahami dan senang dijaga...alhamdulillah...

Okaylah...just a simple entry je petang ni...hua..hua..hua..menyempat lagi mama Rizqullah update lagi entry di petang hari ini...muahaha...

Bukan tak busy...sibuk jugak...tapi seronok plak tengok koleksi gambar my little angel ni...

Till my next entry...salam sayang buat semua..

Selamat pulang ke rumah bagi yang berkerja...


4 comments:

Mama Qiestina said...

dak tomei sept 2009 :)

hihi rindu kan momen tgk derang baby.yat pon sama suke layan gambo qies dolu2.

now muke rizq more to mas daaah kan..mata shepet.

Maslina Roslan said...

Hahaha...comei di hati mama dan ayah dia Yat...senantiasa comey...

Itulah...dok layan balik gambar2 lama nih...dari ngandung sampai dia lahir...macam2 rasa plak ada.

Rasanya kami dua2 pun mata sepet,dulu masa ngandung kalau bleh x mo Rizq terlalu chinese look sangat...takut pening mama dia nanti banyak awek mengekor...huhuhu..

ibunaznoy said...

ye,makin lama muka rizqullah makin susut coz terlalu aktif di usia ni..& makin nakal..hero ok jek..!

Maslina Roslan said...

Ibunaznoy,

Betul tu...risau jugak tengok dia makin susut nih...tapi itulah,dia ikut genetik mama dia kot...keding2 je dulu masa kecik...dah besar ni baru membesar dengan jayanya...hehehe...

 
Real Time Web Analytics