February 21, 2011

Bila Rizqullah cuba menyebut nama sendiri...

"What is your name?"
"Riz...lah"

Mama mana yang tak bangga bila anak sendiri cuba sebut nama sendiri...sooo cute je rasa tgk keletah anak2 kecik ni...cian pun ada gak sbb cam susah plak Rizqullah nak sebut nama dia sendiri...tapi good job my dear son,Rizqullah cuba jugak untuk sebut nama sendiri betul2...at age of 16 months lagi Rizqullah dah pandai sebut nama sendiri...cuma mama je tak sempat nak captured in the video mode...cuma dulu Rizqullah selalu jawab "lah" je bila mama tanya "What is your name??"...I'm really proud of you my dear son,teruskan belajar lagi ya sayang mama...

Tapiiii...malam ni,Rizqullah manage to sebut a bit fully his name...clap2 for my lil boy...mesti ayah bangga tengok anak dia yang dah makin pandai macam2 sekarang ni...lagi bangga bila Rizqullah can pronounce the word "ayah" so clearly...sekarang ni kalau mama tanya kat Rizqullah "Ayah mana?"...Rizqullah dah try jawab "work"....nanti bila mama sempat mama captured this for ayah yerr...see,our son is becoming more clever and charming everyday...sayangkan dear you tak der bersama kami...kalau tak,boleh sama2 kita tengok perkembangan anak kita ni...

Okay...jom layan kejap video yang sempat mama captured tadi...

Rizqullah sebut nama sendiri...
"Mama,ayah,buah and pim..pim" 
At 17 months,you really make mama proud sayang....

Rupanya hari tu Rizqullah demam sbb nak dapat akal baru plus nak tumbuh gigi geraham...kesian anak mama,sakit ya sayang tumbuh gigi tu...sib baik Rizqullah jarang menggigit mama sbb mama selalu cubit dia balik kalau dia gigit mama...hehehe....jadi mak kepada baby boy ni mmg menjadikan mama brutal sikit,dah lah tiap2 hari kena panjat dan smack down dari Rizqullah...aduh,x paham betul mama ngan Rizqullah ni...bila ayah ada pun,mama jugak jadi mangsa smack down Rizqullah...x boleh tengok mama duduk senang keeeejjjaaap pun...huhuhuhu....


Selain tu...Rizqullah pun dah pandai dan kenal his body parts...serius mama memang happy tengok perkembangan Rizqullah ini....mama@ibu mana yang tak gembira tengok anak membesar dan pencapaian dia yang unexpected ini...ini pun Rizqullah dah pandai beberapa bulan lepas,cumanya mama tak sempat nak captured in video mode...jom layan lagi satu video Rizqullah...


 Rizqullah showing mama pipi,hidung,gigi,telinga,
mata,rambut,tangan and kaki...
Addduuhh...syukur mama pada Allah swt sbb 
kurniakan Rizqullah dalam hidup mama...
You really make my day my dear son...
Huggsss and kisses from mama and ayah for you...


Ini adalah antara video yang sempat mama captured malam tadi...currently mama is trying to teach Rizqullah mengenal huruf dan jugak nombor...warna Rizqullah dah kenal sikit-sikit...now mama nak Rizqullah cuba sebut ABC plak...hopefully he can read ABC before age of 2 years...I know it is hard,tapi sangat berbaloi bila lihat accomplish dengan cabaran yang kita beri pada mereka...mungkin ini semua adalah berkat susu ibu yang diberikan pada Rizqullah...senang mama nak didik anak mama ni macam2,daaaaaaaan yang paling mama perasan...Rizqullah cepat tangkap apa yang diajar...alhamdulillah....syukur...


Dan lepas dah penat melayan mama dia yang tanya macam2...


Rizqullah sempat menonton video kegemaran dia kat youtube...video2 ni semua ayah sempat downloadkan hari tu before naik kapal....tiap2 malam sekarang ni wajib pasang lagu2 ni dulu sebelum Rizqullah bum,bum...jom lihat kejap aksi Rizqullah menonton youtube...


Rizqullah tengah leka tengok video yang sempat 
ayah downloadkan before ayah sailing....
Kalau lagu the wheel on the bus tak habis tangan 
tu pusing2 cam ala2 wheel bus tu...
Ekekeke...gayo je lebih...sekali-sekala je mama 
dengar Rizqullah sing along with the song...

Okay mama...Rizqullah dah penat...
Jom kita bum,bum...
nanti sebelum tido mama bacakan Al-fatihah,
3 Qul dan ayat kursi cam biasa ya mama...
**ececeh...cam order teh ngan mamak plak anak mama ni...**


Okay..cukup dulu sampai kat sini...insyaallah,nanti bila ada masa yang terluang...mama update lagi...kira ini adalah entry terbaru atau latest from ladang...selalu mama update entry tertunggak je kan...hehehe...mama pun asyik sedih dan moody je dok layan gambar2 bertigaan tu...huhuhu...sedih okay sbb suami jauh,dah biasa bertigaan selama 9 bulan....susah gak ni mama nak tune-up balik hidup berdua ngan Rizqullah...lagi2 baru2 ni mama sakit,seriuos sick rasa cam nak suh ayah balik je dari kapal time tu...pastu kepala hotak pun dah mula arr pikir macam2 benda2 yang x patut dipikirkan...


Alhamdulillah,tadi sempat jugaklah sembang2 manja ngan ayah for 30 minit kat tepon,hilang jugak kerinduan pada tuan punya suara di hujung talian sana...**hmmm,hujung bulan mesti bil Maxis beribu lagi nih...mmg patutlah mama Maxis letakkan sebagai pelanggan VVIP dorang...hehehe...selalu sangat sedekahkan duit free2 kat depa....**...tak kisahlah,yang penting rindu di dada kami berdua terlerai seketika...walaupun tak dapat bertentang mata,mendengar suara pun dah amat memadai bagi mama dan ayah...ayah ada kat Japan sekarang ni...hmmm,mama dah order memacam kat ayah..tapi ayah kata nanti next trip kalau sempat ayah turun Japan belikan barang yang mama order tu...Yeaaa!!!thanks dear...sib baik jugak kapal ayah main kat luar perairan Malaysia...dapatlah mama ngan Rizqullah barang2 obersea...hehehe..


errrkk...terpanjang plak kali ni mama membebel...cukup dulu update kali ni...insyaallah bila sempat nanti mama BW ke blog kawan2 yang lain yer...


Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Have a nice Monday!!!

10 comments:

Noraien said...

aloloooww...
sweetnyer.. =)

anak awk cgt2 chumeyl...:)

Madam Sooyaree said...

Waa... mesti rasa syahdu gitu kan Mas...

P/S: Pakailah Skype, memang berbaloi2! :D

Mama Qiestina said...

aaaaaaalaala pandainyaaa dia :)

lebey kurg qies,sukeee nyanyi2 lagu all mcdonald..hahahah.

lucu kan tgk keletah derang!

Maslina Roslan said...

Noraien,

Terima kasih...itulah,tiap2 hari mama dia looking forward nak tgk skill baru dia...hehehe...time ni rasa teruja bila anak buat something new...heeee

Maslina Roslan said...

Huds,

Sangat beb,dah 9 bulan dok berkepit bawah ketiak suami je...sekali kena berpisah...susah giler aku nak seswaikan diri balik...sekarang ni mmg patah kaki aku nak jenjalan...**tipu je,aku leh drive sendiri...tapi susah sikitlah mau gerak mana2...**

Skype??alahai...dia pun sekali-sekala je masuk tenet...selalu Video call je ngan dia...senang,lagipun kitaorg free 40 jam video call...

Maslina Roslan said...

Yat,

Hehehe..itulah,sejak ayah dia x der memacam plak skill baru dia tunjuk...sangat teruja tiap2 kali balik keje...

Sekarang ni tgh sibuk belajar menari plak..hehehe..ada plak tu tukang sorak dan ajar,lagi menjadi plak dia..Rizqullah suka dengar je lagu tu...

Keletah yang menghiburkan...

. i n n z c h u b b y . said...

comey nye...

tetibe rasa x sabar nak ada anak sendiri... :)

Intan said...

Salam Mas :)

Makin bijak ye Rizqullah skrg nie :) Seronok kan bila tgk anak2 kita makin pandai day by day...rasa satu kepuasan yg tak terhingga!

Maslina Roslan said...

Inn,

Dah abis belajar nanti cepat2 kawen ek...hehehe...best ada anak sendiri ni..hati pun terhibur dan x sunyi...

Maslina Roslan said...

Kak Intan,

Congrats ya kak intan,keluar lagi Intrend under 50 blog terbaik...2 tahun berturut tu...mmg blog akak terbaik pun,dari situlah saya jumpa cik arissa yang selalu jadi role model saya tu...hehehe..pagi2 tengok muka dia time preggy...

Itulah kak...rasa cam kita ni x advance plak bila anak2 dah makin cerdik pandai...terasa plak dulu2 cam x sepandai dia..huhuhu..anak2 zaman sekarang,dah pandai macam2 walaupun umur baru setahun jagung..

 
Real Time Web Analytics