March 5, 2011

Insyaallah(versi Melayu)...

Ya Allah....tergamam kejap dengar lagu "Insyaallah" dari Maher Zain ni...

Not bad jugak dia berbahasa melayu...
Benarlah kata orang...bahasa melayu ini mudah di pelajari...

Tapi apa yang buat mama suka dengan lagu ini adalah bait2 kata yang enak sangat ditranslate ke bahasa melayu...

"Andainya...kau rasa tak berupaya hidup sendirian tiada pembela...
Segalanya suram bagai malam yang kelam...
Tiada bantuan tiada tujuan...
Janganlah berputus asa...
kerana Allah bersama-mu....

Insyaallah...ada jalannya..."

Yeeezzaaaa...kita jangan berputus asa kerana Allah swt senantiasa bersama kita...
Setiap masalah yang berlaku itu ada jalan penyelesaiannya...
**thanks to cik nani temankan mama Rizqullah gi bayor saman tengahhari tadi...sangat2 menghargainya...next time kita panjang sikit lagi langkah kita tu..ekekeke...**

Rizqullah pun kalau dengar lagu Maher Zain nih...
Leh diam terus dari mulut yang bising sedang berkicauan...
Maklumlah...toddler baru dapat mulut...
Camtulah yerrrr...sibuk cakap itu ini...
Terus diam membisu dan menumpukan seluruh kosentrasi pada Maher Zain...
Itulah dia pengaruh Maher Zain...

Rizqullah yang semakin membesar dan dah pandai memacam...
Sayang betul ayah tiada di sisi kami...
Jika tidak ayah pun teruja melihat progress anak kesayangan dia ini...
Insyaallah....setiap apa yang berlaku ini ada hikmahnya...
Walaupun terpisah dek lautan...namun tautan kasih antara 
kita sekeluarga tetap kekal dan segar dalam hati kita sekeluarga....

Dan "Insyaallah"....tak lama lagi (lama x lamalah,lagi 4 bulan lebih) Rizqullah can hugs and kiss ayah selalu...can spending 'boys time' together...time ayah balik nanti sah2 Rizqullah dah pandai banyak word lagi bila bercakap...

Definately ayah also missing this bounding moment...
Lagi2 Rizqullah dah makin bijak pandai...
Mama pun dah mudah sikit sekarang ni dalam menjaga Rizqullah...
He know when and how to ease mama's cores...
Yang paling buat mama kembang hati ialah...
Bila nak cuci poo-poo,Rizqullah dah pandai cangkung 
tuk mama mudahkan mencuci poo-poo dia...
Memang sangat memudahkan tugas mama...

Rizqullah vocab for today(4th March 2011)...
Katak = Kakak
Keleta(sambil tangan tunjuk kat gambar kereta dalam surat khabar) = Kereta
Nak Ni = Nak ini
Bam(sambil tangan tunjuk adegan jatuh) = Jatuh
Bapak = Bapa
Pipi(sambil tangan tunjuk ke pipi dia) = pipi 

Alhamdulillah...everyday is an improvement for him...and mama is so happy with all progress you've shown...walaupun mama tak ada 24 jam dengan Rizqullah,tapi syukur Rizqullah ada Uci dan bibik yang educated...mereka yang banyak membantu mama dalam mendidik Rizqullah...alhamdulillah,syukur ke atas kurnian Allah swt ini...

Ayah....if you are here,you'll definitely excited and impress with our son progress...setakat body parts,he can show us correctly...dan paling x tahan ialah bila kita cakap "Kaki Uci mana?"...Rizqullah akan tunjukkan kaki Uci dia...he really makes me smile with all his progress...dan kalau you tanya....mana kerusi,mana almari,mana kipas,mana tangga,mana telefon,mana mak lang,mana pak su dan lain-lain...Rizqullah can show it correctly...sayang sangat dear,you are not here to see all his miracle progress...sebulan je you tinggalkan kami,banyak sangat perkembangan anak kita yang you tertinggal...

At age of 1 year 5 months...he did show me a lot of improvement...alangkah baiknya jika you ada bersama I melihat bersama permata hati kita ini membesar....merasai terujanya I setiap hari melihat progress anak kita ini...saban hari bila pulang dari pejabat,dia akan mula show macam2 skill baru dia pada I...kengkadang tu,tak sempat nak bukak tudung pun..dia dah bebel memacam...merepot itu ini..merepot mak lang dan mak ngah marah dia dan macam2 lagi...mungkin sbb inilah,I've no more complain about my work anymore to you...my life is becoming more meaningful and prettier now dear...

We really miss you so much...hope that I can bring Rizqullah to meet you on board...insyaallah...

Errrrrr...alahai,terpanjang plak bebelan dalam entry kali ini...seriyus,sangat terkilan semua progress Rizqullah ini tidak dapat disaksikan oleh Mr hubby...

Apapun....cukup dulu untuk kali ini...panjang sungguh bebelan kali ini..Till my next entry..salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice weekend!!!

4 comments:

Zur@ZaRi said...

waaa... pandai nyer budak tecik nie=)) da banyak pandai cakap yer..

zura pun penah dgr last time mmg not bad gak.. sedap=)) adam suka lagu adira..

nadira shahid said...

best nye tgk bby growing! tak sabar ade anak ;p msti sgt comel, dan bile dah pndai bervkp, mst nk ckp tnpe henti kan ;)

Maslina Roslan said...

Zura,

Itulah,baikt lirik dia tu yang buat tersentuh hati...

Alhamdulillah...dah mula pandai cakap sikit2 nih...tengah teruja setiap hari menanti apa lagi new words dia..hehehe

Maslina Roslan said...

Nadira,

Best sangat...tiap2 hari ni teruja tunggu apa lagi new words dia..ekeke...

 
Real Time Web Analytics