March 29, 2011

Bila rezeki menjelma...

Alhamdulillah...yesterday is my happiest day in my life...
Macam-macam berlaku...
Tapi yang pasti semalam hati asyik berdebar-debar je...
Risau jugak andaikata ada perkara yang tak diingini dari berlaku...


Tapi sangkaan tersebut semuanya meleset bila dapat satu call dari X-Boss mama dulu...
Waaaahhh!!!terkejut okay dapat call dari X-Boss...
Ini adalah percubaan kali ke-3 ajak mama join company dia...
Offer dia memang TERBAEKKKKK gitu...
Sampai pusing2 $$$$$ ni dalam kepala dan mata mama Rizqullah...
Resume x pernah dihantar pun,tapi tetap offer tu datang bergolek kat mama..
Syukur atas rezeki kurniaan Allah swt ini...


Tapiiii...mama Rizqullah kena pikir panjang...
Kalau terima apakah yang bakal terjadi...memang offer dia sangat TERBAEK...
Kalau stay sini pun entah bila mama Rizqullah nak merasa $$$$ camtu...
Tapi itulah,nak yang terbaik...pasti ada pengorbanannya nanti..


Ini sememangnya rezeki tergolek yang entah kali ke berapa datang pada mama...
Syukur rezeki semakin baik...walaupun mama tak usaha pun nak antar resume mahupun gi mana2 interview...tapi itulah,bila kita kerja dengan baik dan ikhlas,tak cari pasal mahupun tikam belakang orang...orang akan cari kita balik walau mana pun kita pergi...sentiasa memberikan kita pilihan yang terbaik dalam hidup kita...syukur sangat2 ada jugak yang menghargai kehadiran mama dalam hidup mereka...


Semalam mmg hari terbaik dalam hidup mama...
Pagi2 bukak account Nuffnang...tgk ada new BE..
Tengahhari plak...dapat call offer job jadi assistant manager di salah sebuah bank competitor Maybank...
Petang plak dapat cakap ngan buah hati tersayang yang jauh di mata dan meleraikan segala badai yang melanda kami...
Malam...dapat spend masa berkualiti dan happy moment with Rizqullah dan ayah..


Syukur sangat2 punya hidup yang bahagia dan happy...
Syukur atas segala-galanya...memang benar,Allah swt dah aturkan yang terbaik untuk semua umatnya yang sabar dan tabah dalam menghadapi dugaan yang diberi oleh-Nya...


Tapiiiiiii...setelah difikirkan semuanya...mama rather stay di tempat mama berada sekarang...rasanya puas dan selesa sudah berada di sini...teman2 sepejabat yang very the caring,boss yang understanding dan paling important is mama happy dengan kerja mama sekarang...walaupun hampir saban hari tension dan stress...tapi masih di tahap yang boleh dihandle lagi...dan antara sebab paling utama peluang itu mama tolak adalah kerana....



Dak kecik sorang ni...kesian plak kat dia nanti kalau mama asyik sibuk dengan kerja....dah lah ayah belayar berbulan-bulan lamanya...mama plak sibuk dengan kerjaya...so,jadinya salah seorang dari mama dan ayah perlu berkorban...yang mana mama terpaksa tolak offer tersebut buat sementara waktu...Inilah rezeki namanya...ia ada di mana-mana...bila ia dah tertulis untuk kita,akan jadi milik kita juga suatu hari...insyaallah,satu hari mama akan kesitu jugak...cuma bukan sekarang,mama nak balas jasa baik bank tersebut yang banyak memberi kesenangan hidup pada mama masa kecik2 dulu...asal sakit je,bank tu yang bayarkan urusan perubatan mama...dapat macam2 kemudahan dari bank tersebut jugak ketika dari lahir lagi...insyaallah,one day akan berkerja untuk bank tersebut...

Buat masa sekarang...Rizqullah ada priority mama dan bukannya $$$$...bagi mama $$$$ boleh dicari walau di mana pun sahaja,yang penting usaha je....
**inilah dia bila dah jadi mama...anak dah jadi keutamaan dalam segalanya...tapi walauapapun yang berlaku,sedikit pun mama tak regret dengan keputusan mama melepaskan peluang keemasan dalam hidup mama demi anakanda kesayangan...sesungguhnya rezeki itu ada di mana..mungkin ada orang lain yang lagi berhak berada di tempat tersebut..**

Apa yang mama nak share di sini ialah...
Tuah ayam nampak di kaki,tuah manusia tiada siapa yang tahu...
Yang penting berbuat baik pada semua orang,janganlah kita berbuat jahat...
Alhamdulillah...semua ini adalah rezeki Rizqullah...
bersyukur yang amat atas kurniaan terhebat dari Ilahi ini...

Okay...cukup dulu mama nak share berita best dalam hidup yang berlaku semalam...till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua....

Ceria selalu dan have a beautiful day!!!

**Langit tak selalu mendung,pasti ada sinar yang cerah di kemudiannya...apa yang berlaku ini memberi satu semangat untuk mama Rizqullah meneruskan hidup walauapapun yang berlaku kelak...**

4 comments:

LyNn HaMzAh said...

pengorbanan seorang mama dan papa memang tidak ternilai mas...harap mas dapat buat keputusan yang terbaik untuk hidup mas dan keluarga...insyaallah...

zlancer said...

Very touching! =')

Maslina Roslan said...

Lynn,

Terima kasih,hati memang rasa nak pergi...rezeki lebih yang sangat saya nantikan,kira satu batu loncatan untuk saya...tapi bila pikirkan anak...terus terasa kesian kat dia dan takut jugak terabai kasih sayang pada dia hanya kerana wang...susah jugak jadi mama dan papa ni rupanya...

Maslina Roslan said...

Zlancer,

Thanks for dropping by...

 
Real Time Web Analytics