April 14, 2011

Gigi saya dah penuhlah....

Itu dia...tajuk entry kali ni dah terang2 mama nak citer pasal gigi  Rizqullah...
Hmmm..since ayah jauh dan tak tahu citer perkembangan anak kesayangan dia ni sangat...
Jadinya mama nak citer kat sini...kiranya entry khas untuk ayah jugaklah ni...

Sekarang ni age Rizqullah is 18 months plus,going to 19 months...
Gigi dia plak???hmmm...mama tengok dah hampir penuh...
Gigi geraham pun dah mula tumbuh...so,sekarang ni eksyen okay ngan mama nak makan benda2 yang keras...mentang2 gigi dah hampir penuh kan...

Pada yang dah perasan,gambar2 Rizqullah sebelum ni...selalu dok tayang gigi dia...nak show -off tu gigi dia dah penuh....senyum je mesti tayang gigi...dan ini antara salah satunya...

Model gigi...
Senyuman manis dari anak teruna saya dengan pose ala2 lelaki manja...
Muahahaha...inilah hasilnya bila anak dah mula bijak pandai...

Alhamdulillah,gigi Rizqullah elok teratur...from kecik lagi mama avoid bagi Rizqullah pacifier...selain tu,mama pun tak bagi Rizqullah amalkan habit lepas minum susu,botol bergayut je 24 jam kat mulut...apapun,disiplin yang ketat mama dah terapkan pada Rizqullah...dan lagi satu,mama bersyukur hingga usia Rizqullah setahun setengah...mama berjaya susukan Rizqullah dengan susu ibu..syukur,walaupun aim utama tak tercapai...iaitu menyusukan Rizqullah hingga 2 tahun...tapi rasanya setahun setengah ini pun dah syukur bagi mama...

Dan bila gigi dah mula penuh...mestilah mama akan mula tercari-cari ubat gigi dan berus gigi yang bersesuaian dengan Rizqullah....sebelum membeli ubat gigi dan berus gigi,mama buat research dulu kat internet...selain membaca dalam buku tentang how to handle toddler...(buku itu salah satu sumber ilmu,walaupun sibuk bagaimanapun...carilah masa untuk membaca...)..so,hasilnya...buat masa ini...Kodomo Lion toothpaste is NOT SUITABLE for age 3 and below...lagi2 kat kotak tu dah siap2 tulis.."DO NOT SWALLOW"...

**Credit to Mr Google**

For the age macam Rizqullah,definately tak pandai nak berkumur lagi kan...jadinya,after doing research and do some visit to pharmacy(ingat senang ke jadi mama???kena educate diri demi yang terbaik untuk anak)...mama bertemu dengan ubat gigi khas untuk toddler untuk usia seperti Rizqullah dan belum pandai berkumur...

**Credit to Mr Google**
First Teeth Baby Toothpaste..mahal sikit,tapi 
yang penting tidak merbahaya pada kanak2 seusia Rizqullah...
Macam ayah selalu pesan kat mama...
please jaga anak I baik bila I tak der di sisi...
Jadinya...mama pilih untuk guna ubat gigi ini untuk Rizqullah since Rizqullah belum lagi pandai berkumur...**still under training**
Ubat gigi ni pun dah tulis terang..."SAFE TO SWALLOW"....

Since sekarang ni Rizqullah is under training of brushing teeth...mama nak share kat sini jugak cara2 membersihkan gigi yang mama jumpa kat website Kodomo Lion...anyway,sharing is caring kan...tak salah berkongsi ilmu yang ada...selain ilmu ini jugak buat reminder untuk mama bagi anak2 seterusnya...

**Credit to Mr Google**

Berus gigi plak??hmmm...currently mama ada belikan yang bersesuaian dengan toddller...tapi kadangkala mama pakai fingger toothbrush jugak kat Rizqullah...toothbrush tu mama bagi Rizqullah pegang and ask him to brush his own teeth...salah satu cara nak bagi dia kenal berus gigi dan kegunaannya...sekarang ni Rizqullah dah tahu nak minta berus gigi dan ubat gigi sebelum mandi...alhamdulillah,tak sia2 mama ni strict kat Rizqullah...

Pada yang rasa mama Rizqullah ni garang ngan anak...yups,I am...I want my son to be better man...didikan dari awal usia adalah sangat penting...kalau orang putih boleh buat...kenapa tidak kita??walaupun mama Rizqullah ini bekerja...I'll filled up my weekend fully 100% for my son...time weekend mama akan gunakan sebaik mungkin untuk didik dan ajar Rizqullah macam2 benda...mmg tidak mudah melakukannya,lagi2 tanpa kehadiran suami disisi...tapi semuanya terpulang pada niat dan pegangan diri...

Hmm..rasanya cukup dulu sharing info dan knowledge,pada mom to be mahupun yang dah jadi ibu...cuba kita renung2kan...adakah selamat apa yang kita beri pada anak kita??

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice day!!!

8 comments:

alyrds said...

hoho~... macam c yaya (anak saya).... dah penuh! gosok gigi skit² la... tu pun kat depanG jer...hehe, kumur² jgn cite....minum ader la..ahaks~....


thanks visit my blog

xazryx said...

haha ,comel je ,

Marsha~ said...

woaahh.. posing maut tuuuuu

Myss Irah said...

comel la rizqullah.. doakann dia jdi anak yg baik besar t.. Amin..^^

aNJe a.k.a MaMa_Balqis said...

wah cantik la ggi model ni, baju sama cam baju kak balqis la...so sweet

Maslina Roslan said...

alyrds,

Betul tu...penatlah tunjuk cara nak berkumur..dia telan jugak air tu...huhuh...tak per,usaha tangga kejayaan...

Maslina Roslan said...

xazryx,

Thank you...

Maslina Roslan said...

Miss Irah,

Amin...mudah...mudahan

 
Real Time Web Analytics