April 15, 2011

He's !9 Months old!!!!

It's been 2 months plus ayah is away from us...
and for 2 months plus also ayah missed all of Rizqullah growth progress...
How pity ayah need to be far away from us and only can imagine Rizqullah achievement from mama's update through phone...

And today is 15th April 2011...
Happy !9 months young my dearest son,Rizqullah...
Semoga anak mama akan terus success dalam kehidupan dan terus membanggakan mama dan ayah...setiap achievement Rizqullah senantiasa buat mama dan ayah teruja...


Dan di entry ini mama nak recap semua achievement Rizqullah ketika usia Rizqullah di 18 bulan....


Rizqullah merupakan anugerah dari Allah swt yang tidak terhingga buat mama dan ayah....melahirkanmu ke dunia buat mama rasa sangat bahagia...proses kelahiran mu jugak mudah untuk mama..sesungguhnya mama bersyukur punya kamu dalam hidup mama...Terima kasih ALLAH SWT..

Di usia 18 bulan ini antara achievement Rizqullah yang ayah missed adalah :- 


1. Rizqullah dah pandai nyanyi lagu Maher Zain...Insyaallah,ini antara lagu favourite dia...walaupun yang keluar dari mulut dia yang mama jelas dengar 'lahhh..' dan suka lagu "Jangan pegang2,duduk regang2"...wah bakal ustaz ke ni???
2. Dah pandai cakap few words dan paling buat mama kembang sebon,bon adalah kelmarin...Rizqullah cakap "tik" pada mama bila mama balik dari kerja...yang bermaksud "Cantik"...huhuhu..tapi ditujukan pada baju mama yang cantik pada hari itu...tak perlah,yang penting he know what means cantik...:-))
3. Dah pandai amik controller TV bila disuruh,tahu plak tu amik 2-2 controller sekali astro dan TV...so,clever anak mama ni...(kembang lagiiii...)
4. Lepas minum susu dah pandai simpan botol ke dapur,which memang mama train Rizqullah lepas minum letak botol atas meja makan.Supaya tak bersepah dan senang bila mama nak buat susu..
5. Dah pandai mengira walaupun kena dibantu...tapi sampai 6 je...huhuhu...selebihnya entah apa2 entah dia cakap...
7. Dah pandai buang mana2 barang yang bersepah ke tong sampah dan cakap "Pah"(means sampah)...
8. Dah pandai masukkan baju kotor dalam baldi bila nak mandi.(senang mama...)
9. Dah pandai suh amik gambar dan posing...camera tak leh letak sepah2 dah sekarang ni..dia plak yang angkat nak amik gambar kita...huhuhu...
10. Dah pandai jadi co-pilot mama yang boleh dipercayai...senang dah sekarang,mama dah boleh keluar berdua dengan Rizqullah sbb he is so behave in the car...dan bila dah dalam car,silalah jawab setiap pertanyaan dia...seme benda pun nak tanya.."Pe tu??"...(ni sah perangai ayah dia..)
11. Dah pandai minta berus gigi sebelum mandi sbb nak berus gigi...
12. Dah pandai bukak peti ais dan amik vitagen sendiri(self service yerrrr...)
13. Dah pandai keluarkan buku2 dan alatan mewarna dia sebelum tido dan kemaskan balik...(aktiviti wajib sebelum tido,yang penting pandai kemas balik...clever boy...)
14. Dah pandai drive kete laju2 dalam umah...habis semua orang dilanggarnya...dah pandai jugak handle stereng left and right...
15. Dah pandai cuba nak pakai sock dan kasut sendiri..alhamdulillah,Rizqullah tahu which is right and left...
16. Dah pandai on dan off air cond bilik...senang mama bila malas nak bangun...
17. Sekarang dah pandai tengok TV especially citer kartun...senang mama nak buat kerja sikit coz Rizqullah duduk ralit mengadap TV...
18. Dah pandai menyapu kawasan luar umah..pantang dapat keluar ke halaman umah,mesti penyapu yang dicapainya dulu...
19. Dah pandai cangkung bila mama nak cuci poo,poo dia...senang sikit dah sekarang ni...
20. Dah pandai sebut banyak words sekarang ni and recognising things...terbaru Rizqullah tahu sebut ikan and show mama gambar ikan...selain tu ayam dan kereta dan lain-lain..
21. Gigi pun dah penuh dan sekarang suka makan benda yang keras dan pedas...(huhuhu..mama plak yang risau takut2 Rizqullah tercekik dan kepedasan)..sambil tu suka gak tayang gigi yang dah makin penuh tu...
22. Suka dan teruja bila mama buka pool dia...dah pandai mengamuk kalau mama suh keluar dari pool...
23. Dah boleh teman mama shopping dan jadi shopping buddy mama yang terbaik...I lioke...
24. Dah pandai menari pusing2 dan goyang bontot...(ahaks,so cute je mama rasa,rugi ayah tak der kat sini to see all this..)
25. Dah pandai jawab bila mama tanya what is your name...he will answer "Rzlaaahh"..and what is mama name...he will answer "Na"...hahaha...happy je bila anak dah mula pandai nak bercakap...lagi2 dah kenal nama mama dan ayah dia...nama ayah Rizqullah still in training,susah betul dia nak sebut nama ayah...hehehe...

Suka main cak-cak dan kejar2 sekarang ni...
Aduhhh..mama yang penat melayan bila Rizqullah ajak main kejar2...


Ini adalah antara progress Rizqullah di usia 18 bulan...teruja betul mama tiap kali nak balik dari kerja...ada je benda baru yang Rizqullah nak show kat mama...tapi yang penting dan pastinya...mama rasa sangat mudah membesarkan Rizqullah..walaupun ada ups and down,tapi itulah lumrah dalam membesarkan seorang anak...tiada masalah pun bagi mama bersama Rizqullah tatkala ayah jauh dari kita...so ayah,please do not worry...we are fine here and as pe you know...wife you ni cukup independent....i won't susahkan orang lain terutama keluarga you...**I hope dorang pun sama,x susahkan dan kacau hidup I lagi...**


Dan di hari Jumaat yang mulia ini...sekali lagi...
Mama nak ucapkan..Happy !9 months young my dearest son...
Semoga membesar jadi insan yang berguna dan beriman...
Mama will be with you in all your steps...


Hmmm..cukup dulu entry di hari Jumaat ini...till my next entry..salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


P/s : Jap lagi mama nak kuar shopping ke SOGO...weee...sale and shopping...

10 comments:

Madam Sooyaree said...

Happy 19th months birthday Rizqullah!

Maslina Roslan said...

Thank you Aunty Huda!!

Mama Qiestina said...

happy 19 mths old cayang..

bila baca2 milestones rizq lebuh kurg je semenya,ehheeh budak sebaya katakan :)

tapi rizq bijak, dah pandai cakap mcm2.qies type berat mult tapi pantas buat itu,adoii fengsan mama.hahaa.apapun inilah penyeri hidup kita kan mas, bila ayah derang jauh.peneman!

Nonie said...

wa...cpt nya rizqullah membesar...

da pndai mcm2~~~~

Maslina Roslan said...

Yat,

Thanks yat...kejap je dah nak masuk 2 tahun dorang ni kan..missed the baby smell so much...huhhu...

Alhamdulillah...Rizqullah jenis yang cepat tangkap walaupun sekali je ajar dia...dia buat tak tahu je bila kita ajar,tapi suddenly tunjuk kat saya bila time balik kerja...tiap kali balik opis je mesti tak sabar nak tgk dia...

Maslina Roslan said...

Nonie,

Pantaskan masa berlalu...pasni mama dia sibuk plan bezday ke-2 plak...:-)

xazryx said...

comel !

nelly said...

comelnya ! !

Maslina Roslan said...

Azry,

Thank you...:-)

Maslina Roslan said...

Nelly,

Thanks dear...:-)kembang vontots mama dia kejapp..

 
Real Time Web Analytics