April 19, 2011

Ride Partner...

Ohkay....(jahanam bahasa)...
entry kali ni pulak mama nak cerita pasal my best ride partner...
Siapa lagi kalau bukan RIZQULLAH...
My little boy who being my little sunshine everyday...
Seronok jadi mama ni...tiap2 hari teruja jer nak tengok apa lagi progress anak...
**Erm,anak pertama je kot...anak kedua dah start compare2 plak...huhuhu...**

Tapi part yang paling buat mama rasa hilang penat mengandungkan Rizqullah adalah bila...

RIZQULLAH JADI THE BEST RIDE PARTNER!!!

Senang sekarang ni mama nak ke mana-mana...
Rizqullah akan behave je duduk sebelah mama....
Unbelievable???tapi inilah yang terjadi...
Mungkin Rizqullah dah tahu...ayah dia hanya muncul dalam kehidupan seharian dia hanya sekali-sekala...yang ada cumalah mama peneman sejati sepanjang masa...jadi dia tak mahu susahkan mama dia tatkala ayah tiada bersama kami...sebaliknya selalu memudahkan mama dalam proses membesarkan dan mendidik dia...syukur Alhamdulillah...mungkin inilah hikmah tatkala mengandungkan Rizqullah mama selalu baca Surah Yassin selain al-fatihah,3 Qul dan jugak ayat Kuris tak pernah lekang...memang benar,setiap apa yang Allah swt duga pada kita,ada hikmah dan perkara terbaik yang dia beri untuk kita...

Sekarang ni pantang kalau mama pakai tudung dan pakai baju cantik2...Rizqullah dah ready tercegat depan pintu...kalau cakap dia tinggal kat umah je..dia akan meraung marah kat mama...tapi bila pagi2 mama cakap mama nak pergi work...alhamdulilah,Rizqullah hulurkan tangan dan cium tangan mama...tak der plak nangis2...**Senang hati mama nak pergi kerja pagi2 tengok Rizqullah tenang...**

Dan ini adalah antara picas2 yang sempat mama amik masa Rizqullah teman mama beli pisang goreng buat makanan minum petang...suka betul sekarang ni dia dapat naik kereta...

Sementara tu...KITA MINUM SUSU DULUUUU!!!
Time dalam ketelah dia sibuk nak minum susu...
Huhuhu...sabar jelah..sib baik pandai bagitau mama bila susu dah habis diminum...
"Dah..." sambil hulur botol susu kat mama suh simpan...

Dah habis minum susu...ini plak aktiviti dia...
Melihat luar tingkap...

So ayah...lepas ni ada beran mau bawak Rizqullah masuk KL???mama okay je bawak dia masuk KL nih...next plan nih macam nak bawak Rizqullah gi SOGO...hehehe....shopping lagiiiiii...tapi plan je tu...rasanya macam ke laouuuuut jelah nampaknya...sbb tiap kali weekend rasa lagi best duduk umah dan spend masa dengan Rizqullah after 5 days straight tinggalkan dia di rumah bersama Uci dan Bibik...mama kena kerjalah sayang...buat isi masa dan cari duit lebih sikit...mana tahu mama nak bertukar angin plak lepas ni...


Macam yang mama update kat ayah tadi...Rizqullah dah tak mahu being stripe to car seat...huhuhu...dah besarkan...semua benda pun dia nak tengok dan tahu...kadang2 tu keluarlah dari mulut dia some words yang buat teruja kejap...contohnya bila nampak bus,Rizqullah akan sebut "bus"...pokok,Rizqullah sebut "Kok"....burung = "bird",kereta ="car",rumah="mah",motorsikal="moto" dan kalau nampak papan iklan plak...dia akan ikut mimik muka orang dalam iklan tu...nanti mama share ngan ayah iklan mana yang Rizqullah suka sangat follow mimik muka...


How's times flies...kejap je usia Rizqullah dah nak menjengah ke 2 tahun...masa ayah balik nanti...lagi beberapa bulan je usia Rizqullah akan 2 tahun...by that time dah tentu banyak words lagi akan keluar dari mulut dia...dan ayah please be prepared kalau soalan ni keluar dari mulut dia.."Mana ayah pergi,lama betul baru nak balik??"...huhuhu...masa ayah pergi tinggalkan kami...Rizqullah masih tak reti apa2...masih belum pandai sangat bercakap...tapi bila ayah balik nanti...dah pandai itu ini...


Okaylah...rasa cam berjela plak menaip kali ini...ayah bagi good review interface blog ini..dia kata nampak luas dan tenang...cuma janganlah taip panjang2 sangat...letak gambar pun cukup..erk,confuse kejap...blog ni mama buat tuk Rizqullah ke ayah??hihihi...


Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Have a nice and beautiful Monday!!!

5 comments:

NM02 said...

syukur, Allah berikan kamu zuriat utk peneman dikala kamu keseorangan. sedap nama tu... rizqullah. jadi anak yang soleh ye..

amanina said...

baca Surah Yassin selain al-fatihah,3 Qul dan jugak ayat Kuris tak pernah

*typin error kan kak.saje tegor dah tenampak.rizqullah comel. <3

Maslina Roslan said...

Nieza,

Alhamdulillah,dikurniakan zuriat yang mudah dididik dan dijaga...dia jugak peneman kala sunyi menerjah...

Rizqullah bermaksud rezeki dari Allah...sesuai dgn dirinya yang kami anggap rezeki yang amat bermakna...

Maslina Roslan said...

amanina,

Hahaha...typo errorlah dear...thanks tegor.Nampaknya Nina baca entry akak...kalau org x baca dia x tegor...

amanina said...

hehe.
baca lah akak.
welcome.
:P

 
Real Time Web Analytics