May 9, 2011

Air oh air....

Satu pengalaman yang tak akan dilupakan...buat pertama kalinya dalam hidup mengangkat sebaldi air dan berjalan sejauh 200 meter...kemudian kembali ke lori air dan repeat benda yang sama...sangat memenatkan okay..dan paling utama hari ni rasa nak tercabut je tangan nih...huhuhuhu..kan best kalau Mr Hubby ada di sini sekali,dapat merasa sama2 susah angkat air...mesti ada yang tanya kenapa amik air jauh camtu sekali,kenapa tak suruh je lori tu stop depan umah...

Sebabnya...lori tu nak masuk jalan lain dulu...org tu cakap org kat jalan tu dah lama tunggu...grrrr..sabar jelah,itu yang tak kisah gak...amik gak air walaupun terpaksa jauh berjalan...sbb pinggan mangkuk kat dapur dah bertimbun dan air nak buat mandi Rizqullah sekali...huhuhu...dari hari Sabtu x der air...petang Ahad dapat tahu yang paip utama kat Bandar Utama pecah yang menyebabkan rumah kami semua x der air...huhuhu..sabor jelah....mungkin sampai seminggu tu x der air...

Dan macam biasalah...mama memang x lekang camera dari tangan...lagi2 nak captured the best experience ever in life ni...bukan selalu tunggu lori air hantar air kat depan umah nih...sekali seumur hidup je kot dapat merasa pengalaman camni...ekekek...

Okay..dah,jom tengok aksi Rizqullah yang sama2 'tolong' tunggu lori air datang...zaassss...

Rizqullah with Mak Teh and Mak Ngah...
Tengah tunggu lori air sampai....
Cian anak mama...sedap tido mama kejutkan sbb mama kena tolong angkat air...
Tak der siapa nak tengokkan Rizqullah tido kat bilik...

Antara koleksi baldi kat umah...
Tak tahu pun ada banyak camni...
Selalu semua hilang je...sampai mama Rizqullah asyik beli baldi baru...

Antara aksi Rizqullah bila tengok lori dari kejauhan...

Checking out cukup tak baldi nak angkat air nih...

Penat dah Rizqullah tunggu...
Lori tak sampai2 gak depan umah...

Sudahnya...kami kena kejar lori air tu...
Lori tu boleh plak belok ke jalan lain sbb nak antar air kat situ...
Grrr...kami ni dah tunggu dekat satu jam okay!!!
Sabar jelah...tapi pasal nak basuh pinggan mangkuk punya pasal...
Kejarlah lori tu...uhuhuhu....

Inilah dia keadaan bila semua pun serbu nak amik air...
Ini adalah nenek angkat Rizqullah....

Pak Su tengah sibuk mengisi air dari lori...

Sempat lagi mama amik gambar Rizqullah sementara tunggu lori air...
Alahai..manjanya anak mama ngan Ateh yerrr...
Rizqullah sayang makcik2 dia semua...
Dan paling Rizqullah sayang adalah Mak Lang kot..
Apa je yang Mak Lang ajar...semua Rizqullah dapat tangkap...

Ini adalah antara aktiviti yang terjadi semalam...penat okay angkat air,petang tu dapat dalam 8-9 baldi je..memasing dah tak larat mengangkat air dan jalan sampai 200 meter dari rumah...satu perkara je yang mama suka bila benda camni jadi adalah...


1. Jiran yang selama ni tak bertegur,tetiba boleh tegur plak
2. Sifat tolong-menolong terserlah dan ukhwah jugak terserlah
3. Pada yang muda,bantu yang tua...maklumlah kawasan umah mama ni banyak yang warga tua sikit...


So,walaupun tak best kena angkat air berbaldi-baldi...tapi pengalaman dan dan kemeriahan terasa...macam berpesta plak kami semalam...hihihi...syok bila tengok memasing muka penat bawak air...ekekeke...apapun,hari ni mama rasa tangan mama ada muscle...hahaha...bukan mama je,rasanya mak ngah,mak lang,mak teh dan pak su pun sama...semua jadi orang kuat semalam..cuma uci dan Rizqullah je jadi pemerhati...


Oh..malam tadi pun kul 11.45 malam,lagi sekali kami mengangkut air...lori air datang tuk agihkan air lagi...tapi kali ni,kami isi air tu dalam pool Rizqullah...berguna jugak pool tu di waktu-waktu terdesak begini...hope air tu cukuplah tuk 2 hari ni...kemungkinan seminggu ni jugak kami x der air...adooiii,sabar jelah...


Till my next entry,salam sayang buat semua...


Have a nice Monday!!!


**Mama Rizqullah tengah sakit bahu tersangat nih..huhuhu...ke laooot jer mood nih...sbb badan semua kesakitan...**

2 comments:

chugie said...

alahai, siannye.. susahkan kalau x de air. biar x de elektrik, jangan x de air..

jom lawat kedai saya.. for bf mom and baby. ttp://eizmierahslilcloset.blogspot.com/

Maslina Roslan said...

chugie,

Air x der mmg x best...lagi2 cuaca pun tengah panas teramat nih...kalau boleh rasa nak berkubang je...huhhu...

Itulah,biar x der letrik...asalkan air ada...

 
Real Time Web Analytics