June 9, 2011

Surat Bantahan ke TV3 kerana Nora Elena???

E-mail yang mama dapat dari member opis mama...rasa tergelak pun ada baca isi e-mail ni...yang mana betul koooott...ada benarnya di situ  kerana penangan Nora Elena nih...tapi bagi mama...ada je lelaki yang seromantik dan secaring Seth Tan...syukur mama punya si-dia tu dalam hidup mama...sanggup je dokong mama aritu walaupun bini dia ni tgh berat mengandong...huhuhu...semua detik dalam cerita itu buat mama tersenyum dan rindu pada dia...maybe benar pada yang tak mempunyai lelaki seromantik seth tan...akan tercari-cari lelaki seperti itu...apapun,mama nak kongsikan sikit apa yang buat mama tersenyum di petang hari ni...

|

|

\/

Surat Terbuka Kepada TV3 - Bantahan Terhadap Penyiaran Siri Drama Nora Elena

Nowa,
Kakitangan Kajaan,
Putrajaya

TV3
Sri Pentas,
No 3, Persiaran Bandar Utama
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya

Tuan,

Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena

Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan.

2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut.

i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu. Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni?

ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu. Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, tingkat bawah..(gila gagah..aritu aku nak branak, laki aku gendeng henbek aku, beg kain aku, pastu tunggu aku kat grill depan umah, aku la terkedek-kedek jalan sendiri..pastu pegang lengan aku je tau..bila suh dukung macam biasa drama atau filem buat, laki ckp, "ah gile mung, patoh pinggang!" Pastu sampai sepital, lari lari amik wilca..kalu dukung macam drama melayu kan bagus??)
Oh pasal part romantik tu, biasanya isteri akan menjeling kepada suami, disertai dengan kata kata sinis, "dedi mung ni masa dulu geletak nok ke mami, masa mami begetoh je belanar beli bunga, minyok wangi, cekelat bagai..leni doh dapat mami doh haghammmmmm!!! asal besday ke anniversary ke, pakai tektik, hadiah ai pada yu adalah sebuah cinta yang murni dan ikhlas"....itu je?? harharharharam!!
Paling koman, selepas jelingan tajam, cubitan kental di lemak perut pasti akan singgah di bahagian perut suami.
Jadi, sebagai lelaki melayu, suami, mereka juga merasa hangat dengan penyiaran drama bersiri ini.
Kebiasaan jugak, malam malam yang sepatutnya diisi dengan aktiviti sukan berair akan berlalu begitu saja, pabila sang isteri makan hati, lelaki melayu dalam drama lagi romantik dari laki sendiri. Saje saje wat merajuk, ingatkan si laki pujuk cam si Seth pujuk Nora, tapi tak tau laki sendiri penat, dah, amik kau, sampai ke pagi tak dapat apa apa..laki tak pujuk satu hal, laki horny dibuat bini gitu pun satu hal..Sian Johnny!

iii) Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah.
Apabila pengaruh Seth Tan mula menular, maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan. Selepas menonton siri itu juga, kajian secara rambang mendapati kebanyakan dahi gadis gadis lebam. Ini adalah berikutan dengan tabiat sebelum tido mereka yang gemar meletakkan belakang tapak tangan ke dahi sebelum tido sambil berangankan lelaki seromantik Seth Tan, walau sebenarnya, Non Ada lelaki MELAYU seromantik itu. Yang romantik cumalah, lelaki Bangladesh, lelaki Lombok, dan Shahrukh Khan sahaja.

iv) Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh.
Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga. Sedangkan boipren tu keja Kerani je kat Kementerian Kewangan. Gaji pun RM1500 jek. Kau gile sekuntum bunga brape hengget?? Kalu nak 3 kuntum sebulan, takpe jugak. Ni nak 21 roses everiday?? Kau gile, ko nak mamoh kelopak bunga ke? Kau ingat kau cantik macam Nora Elena nak demand-demand? cess

v) Tak logik punya citer..Brape lama kawen baru bole 'bersama'?? Ada ke lelaki sesabar Seth tu.. Ok, takde ke tunjuk scene Seth 'tumbuk sambal'?? eh, kalu betol ada lelaki tak penah sentuh isteri, kira mesti dia 'tumbuk sambal' kan? hahahha...takut awak sakit belakang konon..padahal ajak tido skali..mood cameron suda mari..eh, tetiba teringat Jay....kahkahkahakha

vi ) kari hangus, nasik hangit
Duk sibuk berkejar dari dapur ke hall, pastu ke dapur semula, pastu part ehem ehem, part ada pelangi, dah teralit, tengok sambil berangan, jeling laki, dah lupa kari kat dapur..hangit gitu je..

vii) Mengganggu tumbesaran anak kecil.
Pabila seorang isteri, terpengaruh dengan apa yang dilihat di kaca telebisi, nak perli secara derek kepada laki sendiri takut kena penampo, jadi, anak kecil dijadikan medium untuk menyampaikan isi hati

"tengok tu Alya, dulu dedi mung semart gitu ah, nok g dating siap bukak pintu bagai sume? leni? mami terkedek kedek bawok barang dia hon siap siap doh"
"owoh Alya ork? napok ngat nipu..mana ada orang kawen doh romantik gitu ork??"
Kesian la budak kecit tu terkebil kebil tak tau ape mak dia bebelkan

3. Sekian dimajukan untuk pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Dan semoga dengan ini, tiada lagi kekeliruan dan kecelaruan minda penonton penonton lagi. Mana ada lelaki romantik gitu dalam dunia..kalu ada pun sebelum kawen, lepas kawen, bagi setahun, atau dah dapat anak sorang, jadi kayu la semuanya..Jadi, dimohon pihak tuan agar tidak mempermainkan perasaan kami, dan memberi harapan pelesu kepada gadis gadis diluar sana

Sekian,

"BERPIJAK DIDUNIA NYATA ADALAH TUNGGAK KEHIDUPAN BAHAGIA"



( NOWA)
Pengerusi,
Kelab Ibu-Ibu Menyusu Badan
Putrajaya

15 comments:

Hanis Azla said...

sakan saya tergelak sorang2 dpn pc ni.. ha..ha..

Mama Rizqullah said...

Hanis,

Samalah ngan saya masa baca surat bantahan tu...ekekeke...siap forward lagi kat member2 lain kat opis...dah berjangkit plak nak tgk citer tu..hehehe...

Salina@IbuAqil said...

Adoi Mas.. Pecah perut ina baca entry ni.. Giler2 nye lawak.. X bleh blahnyer der.. Best!! Best!!

senydream said...

haha2!..mmg kena la..nk2 kot bhase tranung tuh!..terbaek!

Nor Suhaiza said...

hahahahahaha...
lawak...
tguling2 saya baca surat ni....

OrAng_PeRLiS_mEnULiS said...

hahaha.. surat ni fake la...

: SKMM/MCMC bakal sekat 10 WEBSITE FILESHARING!
: REVIEW: X MEN FIRST CLASS bosan!
: ABUYA DALAM FILEM, DARI PENULIS 2 ALAM
: PROMOSI KLIK SAMPAI RANAP!

[™محد زولفکر] Zulfakar said...

OOO Surat palsu rupanya
-itu kata Orang Perlis Menulis...

tapi kalau dibaca 3-4 kali rasa macam nak edit la pulak surat ni.
(ala-ala cikgu bahasa melayu lepas periksa karangan budak darjah 6)

Mama Rizqullah said...

Ina,

Itulah..tadi tengah2 tensi ngan kerja melambak-lambak kat opis ni terus hilang pas baca surat bantahan tu...hehehe...

Mama Rizqullah said...

Seny,

Hahaha...terhibur hatikan...tadi diselit kebenaran di sebaliknya...

Mama Rizqullah said...

Suhaiza,

Ish..guling2 tu comel2 sikit tau...hehehe...

Mama Rizqullah said...

Orang Perlis,

Dah tentu surat tu fake...takkanlah betul kot...hehehe...saja nak ceriakan hari2 yang muram...

Mama Rizqullah said...

Zulfakar,

Sila2 semak surat tu...hehehe....

missNick said...

hahaha surat tu dr ahkak geli yg tulis....suka baca blog dia mmg akan gelak sorg2 la...

vampire's lovex said...

hahahaha..betol ! berpijak la di bumi yg nyata ni.

Mama Rizqullah said...

Miss Nick,

Akak tak tahu asalnya dari Miss Geli,sbb dapat through email..tapi akak dah linkkan next entry ke blog miss geli..

 
Real Time Web Analytics