June 20, 2011

Tips : How to backup blog(all entries and comment)

Okay...first time nih mama nak buat tutorial...ni seme gara2 takut blog kena hack...jadi belajarlah cara camne nak backup blog...risau andaikata blog ni terkena,jadi haruslah sediakan payung sebelum hujan...bak kata pepatah yang baru mama belajar masa gi training tempoh hari...every problem is a opportunity...

Yup...betul tu,bila problem ini menjengah memberi mama opportunity untuk mencari camne nak buat backup blog dan seterusnya berkongsi pengetahuan bersama teman-teman...mama buat entry ni sebab ada yang tanya camne nak buat backup blog...

Okay...tak mo cakap panjang sangat...jom kita mulakan tutorial mudah ini...


Backup blog

Langkah 1 : login ke Blogger dan pergi ke Dashboard.


Langkah 2 : Klik pada 'Setting'(sila rujuk gambar di bawah)

Langkah 3 : Klik pada 'Export Blog'

Langkah 4 : Klik pada 'DOWNLOAD BLOG' button

Langkah 5 : Skrin ini akan terpapar dan savekan backup anda menggunakan mana yang anda mahu.Untuk saya,saya suka memilih seperti dibawah ini.Klik 'Save' button selepas meletakkan nama file yang sesuai.

Langkah 6 : Setelah selesai...sila periksa samaada backup anda berada di folder yang telah anda savekan tadi.

Upload blog ke blog baru

Langkah 1 : login ke Blogger dan pergi ke Dashboard.(jika anda ada account lain,jika tiada.Bolehlah register blog baru)


Langkah 2 : Klik pada 'Setting'(sila rujuk gambar di bawah)

Langkah 3 : Klik pada 'Import Blog'.

Langkah 4 : Klik pada 'Browse' button dan masukkan di mana fail backup tadi.Tunggu hingga blogger selesai meng'import' blog anda.Boleh pilih samaada nak terus publish atau tidak.

Langkah 5 : Setelah selesai,anda akan melihat skrin seperti di bawah di mana semua entry2 anda yang dibackup di bawa ke sini.

Langkah 6 : Klik 'View blog' untuk memeriksa samada semua entry dan comment dipublish dengan betul atau tidak.(Owh,kalau anda nak bawak template yang lama ke blog baru,leh buat export html template...tutorial??google jelah yerr...)
Ini adalah blog baru mama Rizqullah...
Apakah URLnya???jeng...jeng...jeng...
Biarlah rahsia...


Okay...Rizqullah pun happy dah bila tahu mama dah siap2 backup blog untuk dia nih...sekurang-kurangnya,masih ada lagi backup blog yang boleh menjadi rujukan dia nanti andaikata blog ini diganggu nanti...


Pada Auntie Syikin,hope tutorial ringkas ini dapat membantu Auntie dalam mem'backup' blog...senang je kan...klik2 je dah siap semua...


Okaylah...cukup dulu entry tutorial,pada semua...selamat membackup blog...


~~ Salam ~~


p/s : Sorry kalau ada yang x paham,sila rujuk jelah yer gambar2 yang mama tepek kat sini...

9 comments:

Salina@IbuAqil said...

Thanks mas kongsi ilmu.. Ina dh backup awal aritu dh.. Harap x ada yg trjejas.. Mas tukar url ke? Nnt bgtau lah ye.. ;)

sarah-najwan said...

tengs deh..
akak pom nk buat jugak
buatnyer hilang..sedih wooooo..

seme n3 tu byk sentimental value...

zty said...

x backup lagi ni . hehe tq ye ,

rara pinkmafia said...

nice info =)

Ummi said...

hehehe..baik chegu mas..terima kasih..paham dah anak murid mu ini..mau backup sekarang jugak!!

PurpLe LoVeR said...

thanks for sharing this...

baru ku tahu......ok nak buat now..:)

mama maman said...

thanks for the info dear...:)

blh arr backup kot2 jadi apa2 kan... kenangan itu terindah kan..:)

CouLeur de Chiqu3 said...

wahhh..berguna sungguh...thnks !

Mama Rizqullah said...

Sama-sama semua...harap tutorial ni dapat membantu...^____^

 
Real Time Web Analytics