July 10, 2011

Hiduplah dengan ringkas...tapi bermakna...

Hohoho...sibukkan semua orang semalam...kalau bukak FB tu..memasing status pasal Bersih,traffic jam dan jugak pasal memacam lagi isu-isu semasa....

Tak kurang jugak ramai jugak blogger yang dok feed blog dengan status hangat pergerakkan bersih ini...hadoooiii..bukan tak suka dengan semua ini...it's just,rasa nyampah bila tengok negara yang elok aman damai ini diporak-perandakan anasir2 yang entah hape2 ini...berbaloikah buat semua ini????

Yaaa...tahu,ada yang cakap this is their right!!!
Sesuatu perlu diperbetulkan...

Tapiiii...mama suka cakap ayat ni pada semua orang...

"TO CHANGE THE WORLD,WE NEED TO CHANGE OURSELVES"

Mudah je ayat ni sebenarnya...sebenarnya the world is just like that...we are the one yg boleh ubah semuanya...tapi bukan menggunakan cara yang salah...yang mana merugikan diri sendiri dan ramai pihak lain...gunakanlah cara yang betul,sbb setiap apa yang berlaku ini memang sudah tersurat dan tersirat atau dalam bahasa Islamnya...ia adalah Qada' dan Qadar yang telah ditentukan Ilahi...things happened for their own reason...

Semalam jugak mama berdiskusi dengan salah seorang adik sedara mama..bukan niat nak persalahkan dia..just untuk mendapatkan apa yang dia inginkan sebenarnya dengan menyokong semua itu...

She want real Islam to be implemented...
**hohoho...please jangan hentam blog mama ni ya...**
Bila mama suruh explain what is real Islam yang dia inginkan..dia cakap nak PEMIMPIN yang dapat implement real Islam and so-on...okay,clear on that...
Then mama mintak dia fikir apa pendapat mama tentang real Islam...
Bagi mama Rizqullah...Real Islam is where I can solat everywhere I wanted to(walaupun di tengah jalan sekali pun,tiada siapa yang menghalang..cuma org akan rasa pelik je),surau/masjid/madrasah is everywhere(syukur ada banyak rumah Allah swt di Malaysia ini),I can puasa(where other race respect this),I have tabung haji where I can go for my Hajj and Umrah,I can get Al-Quran easily and so much more...yang mana lead to real Islam itu bermula dengan diri sendiri bukannya pemimpin..kita yang pimpin diri kita...life is simple,jangan kita asyik menyalahkan orang sedang diri kita sendiri pun tak betul...

Pendek kata mama,ialah...hidup ini singkat...jadi hiduplah dengan ringkas tapi penuh bermakna..kita nak real Islam...tapi cukup Islam kah kita ini???dengan tidak mensyukuri apa yang Allah swt dah sediakan untuk kita...syukur dilahirkan di Malaysia ini dan bukannya di Palestin...saban hari saya masih dapat memberikan diri sendiri dan anak2 makanan yang sedap...tidak perlu berlari menyelamatkan diri dari bom atau peluru sesat...syukur...ALHAMDULILLLAH!!

Hmmm..sorry kalau ada yang tidak bersetuju dengan pendapat mama Rizqullah ini..you guys have your own reason,tapi berbaloikah semua yang anda lakukan itu...bagi mama,saya hanya mahukan keamanan dan saya punya tempat untuk terus menjalankan ibadah Islam saya...anak2 dan cucu-cicit saya masih punya tempat untk belajar dengan tenang dan jugak paling utama...mereka ada negara sendiri untuk berlindung...

Hargailah hidup dan bersyukur atas segalanya..

So...chill semua ya..apapun,mulakanlah hari anda dengan ucapan Alhamdulillah,saya bersyukur saya masih diberikan satu hari lagi untuk menjalani hidup di negara yang aman ini...**pastu pikir,kalaulah saya di Palestin,camne kah hidup saya..just a thought...**

Hehehe...okaylah,sesaje mama nak share pendapat sekali-sekala...bagi yang rasa apa yang mama cakap ni salah,feel free to comment...you have the right to say anything sbb tak salah pun untuk berkata apa2...


Message keamanan ini dari mama Rizqullah untuk semua...


Have a nice and meaningfull life okay...


^________^

2 comments:

puanbee said...

saya suka artikle yg nih , betul mama , bersyukur lah jgn porak peranda kan negara kita sendiri .. saya tk nk hidup di negara mcm palestin saya tak nak negara jd mcm libya..

Mama Rizqullah said...

PuanBee,

Terima kasih,hanya meluahkan sedikit pendapat untuk membuka sedikit mata generasi muda kita...haih,sedih melihat keadaan anak muda kita yang tak tahu apa sebenarnya yang mereka mahu...

Mudah2an negara kita ini terus makmur hendaknya...

 
Real Time Web Analytics