August 2, 2011

✿Puding roti with kismis hangittttttt....✿

Opsss...dibulan-bulan puasa ni mama kuar plak entry makanan nih...
Hehehe....maaf yer...saja nak share resepi baru yang mama belajar...
Itu pun belajar kat internet....
Tapi itulah...salin resepi...tapi lupa nak bookmarkkan website dia...
Bolehlah mama2 atau pun adik2 kat luar sana try buat puding roti nih...

Time nak taip entry nih...baru terkial-kial cari balik website tu...
Tapiiiiii...terlupa plak di mana mama baca...

Apapun...mama share apa yang mama sempat salin dan ingat yerrr...

Bahan-bahan: 
1. 8 keping roti 
2. 500 ml susu segar
3. 2 biji telur
4. 6 sudu besar gula
7. 1 sudu kecil essen vanila
8. 2 sudu besar tepung jagung
(Kalau nak lagi banyak hasilnya...leh doublekan semua bahan2 kat atas...)


Cara-cara :
1. Racik-racikkan atau koyakkan roti tersebut kepada cebisan2 kecil.Kemudian rendamkan roti tersebut dengan susu.Biarkan selama 30 minit.
2. Pada masa yang sama,pukul gula,telur dan essen vanila menggunakan pemukul(whisk).Macam biasa,pukul sampai kembang.Kemudian tuang dalam loyang yang berisi roti dan susu tadi.
3. Campurkan tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan dalam bahan2 yang telah dicampurkan tadi.
4. Masukkan dalam oven yang bersuhu 180 darjah celcius(jangan lupa pre-heat dulu oven tu tau) dan tunggu selama 30-45 minit.
5. Puding roti telah pun sedia untuk dijamah selepas disejukkan yaaa...


Dan di bawah ni hasil first time mama Rizqullah mencuba...


Habis hangit kismis sebab teruja sangat nak masukkan awal dalam oven..huhuhu...the 2nd attempt mama dah pandai sikit,masukkan kismis dalam puding roti tu..so,x derlah hangit kismis tu..hehehehe...

Ohh!!puding roti ni ada sos dia sekali..dipanggil custard sos,tapi mama terlupa nak salin resepi dia...huhuhu...apapun,pada sesiapa nak cuba puding roti nih...leh ler cuba...

Buah hati saya yang tgh praktis buat mulut muncung...
Nak apply kat ayah bila ayah cakap "No" kat dia...
Huhuhu...sekarang ni Rizqullah dah pandai merajuk bagai...
Sabar jelah mama ngan anak mama nih...
Apapun,Rizqullah tetap menjadi pujaan hati mama dan yang paling utama buat mama dan ayah....
We love you my dear son...

Okay...pada sesiapa yang nak buat puding roti tu..selamat mencuba yer...usaha tangga kejayaan...apapun,sekarang ni mama dah confident nak buat puding roti tu...hehehe...sekali-sekala nak makan benda manis...mama akan buat puding roti...

Sedappp bila2 perut dah lapar....

Till my next entry...salam sayang dan selamat berpuasa...

"Dugaaaaann...."
Sib baik gambar puding roti tu tak berapa nak mengancam...hihihihi...

4 comments:

GaDis BuTtErFLy said...

bulaan2 pose nie, terliur jer tengok.. adeh :)

.digital kelok said...

hahah.. mama riz ni saje je nk bagi sy terliur bila baca..apepon sy follower mama riz yg bernombor bertuah : 1414!

Cik Tqah said...

yeay..lps baca entry ni trus trgn..mlm ni google resipi..tgh membakar..xtau sdp ke x..huu

Alin Marlini said...

HEHEHE..BARU MEMABAKAR MINGGU LEPAS...

 
Real Time Web Analytics