September 15, 2011

He's turning 2...TODAY!!!

HAPPY 2ND BIRTHDAY RIZQULLAH!!!


MAMA AND AYAH ♥ YOU SOOOOOOO MUCH....
MUUUUAHHH!!!MUUUAAHHH!!!
KISS AND HUGS FROM BOTH OF US ON YOUR BIG DAY!!


15th September 2008
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Kejap sungguh masa berlalu kannn...dah masuk 2 tahun usia Rizqullah ...pejam celik,pejam celik dah tinggi dia..dah pandai memacam...dah pandai merajuk bagai...dan paling tak tahan...sangat kaki berjalan...huaaa...ini sah ikut perangai mama...mana taknya...masa ngandung naik kapal terbang,terbang ke Bintulu jumpa ayah di sana...dengan pening2 mabuk2 ngandungkan Rizqullah...pun sanggup terbang merentasi laut cina selatan tuk bertemu yang tersayang...dan itu adalah kali pertama dan terakhir mama naik kapal...sepanjang usia perkahwinan kami ni...mama belum berkesempatan lagi tuk naik kapal belayar berminggu-minggu lamanya dengan ayah...


That will be the first and the last maybe mama dapat naik kapal...hmmmm...tak perlah,janji penah gak merasa naik kapal besar....walaupun static kat port je...**pasrah**


Still fresh lagi dalam ingatan mama camne mama mengandungkan Rizqullah...camne morning sickness yang tak boleh blah,apapun masuk semua pun keluar balik...sampaikan berat badan pun turun mendadak...camne mama mengharungi gi check-up sorang2 masa ketiadaan ayah...camne mama jatuh dari katil bila bangun dari tido kaki tetiba tak terasa...camne balik kerja tengah2 drive tetiba kaki cramp...hanya Allah swt sahaja yang memahami keadaan mama ketika itu...hanya pada Dia mama berserah dan bertawakal...


Dan kini...semua itu menjadi memori terindah dalam hidup mama...menjadi satu nukilan kisah yang teragung buat mama dan ayah...dengan kehadiranmu sayang...dunia ayah dan mama terus berubah 360 darjah...kehadiranmu mengajar mama dan ayah untuk belajar lebih bertanggungjawab dan erti pengorbanan seorang ibu dan bapa demi insan yang bernama ANAK...kehadiranmu juga menjadi penanda aras bahawa sudah 2 tahun rupanya mama dan ayah mendapat gelaran mama dan ayah...satu gelaran yang terindah buat pasangan yang berkahwin...satu mulut kecil yang manis menyebut perkataan keramat..."Mama" & "Ayah"...tak dapat mama bayangkan betapa bahagianya perasaan tatkala mendengar perkataan itu keluar dari mulutmu anakku buat pertama kalinya...


Dan di hari ini...mama nak ambil kesempatan ini untuk re-cap sikit perjalanan kisah hidup anak kecil yang menyinari hidup kami saban hari ini...dialah segala-galanya buat kami...


Few minutes after keluar dari labour room...
Ada darah lagi kat kepala Rizqullah...
Mama masih ingat lagi moment ini...
Terasa mudah je melahirkanmu...
Walaupun sakit labour pain tu masih mama ingat...
Satu kenangan yang tak akan mama lupakan..
No pain killer or epidural taken during this process...

Rizqullah day 1...
After dibersihkan dan dibedung oleh nurse...

6 Months old....
Masa ni sangat-sangat-sangat chubby...
Geram semua orang bila tengok Rizqullah...
Masa ni berat anak mama ni adalah 8.3 kg...
TQ to Breastfeeding...

One year old...
Suka buat cheeky face camni...
Waaaa..mama rindu moment2 begini with you...

Dah mula pandai posing sikit...
Dan dah pandai tengok hasil gambar yang orang snap...
Haiiiihh...perasan diri kamu model kah anakku???

Latest picture taken....
Lagi 3 hari sebelum usia menginjak ke 2 tahun...
Achievement????
Tak leh nak list out dah...
Panjang berjela list kalau mama nak taip...
Dah pandai cakap???
Sangat pandai dah sekarang ni...
Paling tak tahan bercerita macam mak enon je...
Dah pandai acah orang pastu cakap "Tak apat,tak apat" bila orang try to catch him...
Haiiiihh...geram je rasa nak cubit dan gigit je bila dengar this tiny little word coming out from him...pantas je masa berlalu....now he is a handsome boy dah...not a baby anymore...sob,sobssss....

And the most important thing yang mama nak Rizqullah tahu...
MAMA & AYAH 
LOVES 
YOU SOOOOO MUCH...
A BIG KISS AND HUG FROM US TO YOU...
MAY ALLAH ALWAYS BE WITH YOU AND 
YOU'LL BE PERSON WHO WILL MAKE US PROUD...


Okay...here are some picture recap about Rizqullah...rasanya dalam 2 tahun ni memacam pengalaman yang mama dan ayah alami dalam membesarkan mu Rizqullah...memang mencabar menbesarkan anak lelaki....tapi lagi mencabar bila Rizqullah rindukan ayah....huhuhuhu...satu perkara je yang mama tak dapat nak tahan sebak tatkala airmuka Rizqullah kelihatan sedih ketika melihat kanak2 lain bergembira bermain dan bergurau bersama ayah mereka...bila Rizqullah mula menunjukkan gambar2 ayah dan menyebut ayah...tanda Rizqullah rindukan kasih dan belaian dari ayah...aduh,sangat meruntun jiwa mama sebagai ibu...


Namun,sepanjang ketiadaan ayah...Rizqullah tak pernah sikit pun menyusahkan mama...jarang sekali Rizqullah sakit mahupun demam teruk yang membuatkan mama tak lena tido...**ini hikmahnya bila anak minum susu ibu,jarang sakit...**...Alhamdulillah,mama bersyukur sepanjang 2 tahun ni,segalanya mudah untuk mama membesar dan memdidikmu anakku...


Okay,cukup dulu entry Birthday Rizqullah tuk malam ini...Rizqullah dah nyanyi lagu "Oooooo...amma...Ooooo...amma.."(huhuhu...mama dah jadi amma sekarang ni...pasrah..)..suh mama tido tepi dia...siap pakai tali seluar jadi microphone lagi..adeeeh,ini penyakit nyanyi karaoke dah tentu bukan tabiat mama...hmmm,tabiat siapalah agak2 yerrr???heeeeeee...


Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Have a nice and pleasent day...


**Hmmm...apa mama nak buat esok tuk celebrate birthday dak kecik ni yer???...no idea currently...apapun,nampaknya it's going to be impromptu plan lah esok tuk celebrate birthday Rizqullah...**

9 comments:

Ummi said...

hepi besdey rizq..moga menjadi permata hati dunia akhirat untuk mama dan ayah ye..

Ummi said...

hepi besdey rizq..moga menjadi permata hati dunia akhirat untuk mama dan ayah ye..

Salina@IbuAqil said...

Selamat hari lahir syg.. Muahxxxxx pp dia si comel manja sorg ni.. ;)

Momma Qiestina said...

happy bufday rizq cayaaaaang :)

heheh welkam to club 2 thn..hmmm mesti makin cheeky.

** pow mama adiah best ye.hehhe.

Sufia Mahzan said...

Happy 2nd Birthday Rizq..
Semoga jadi anak yang soleh!

Ena Mazly said...

happy birthday rizqullah !!! semoga terus membesar jadi anak yang baik kebanggaan ibu dan ayah...

Cik Azizah said...

happy birthday anak sis..semoga besar menjadi anak harapan ibuayah k..

HaninFarshid said...

happy birthday rizqullah....semoga membesar menjadi anak yang bijak dan menjadi kebanggaan mama and ayah :)

Mama Rizqullah said...

TQ Auntie2 semua...

Semoga auntie2 semua pun sihat sejahtera dan happy selalu...

~~Rizqullah~~

 
Real Time Web Analytics