October 23, 2011

Jom Naik Kapal bersama ayah!!!

Ahaaa...tajuk cam suspen je...bila masa plak ayah naik kapal nih???
Dah habis ke cuti ayahanda yang tersayang??
Rasanya cam belum cukup 3 bulan pun lagi kan ayah bercuti-cuti Malaysia ngan kami...
**Hmmmmm.....**


Ahaaaaaa...itu tajuk kasi suspen je...
ada lagi lebih kurang 2-3 minggu je lagi ni ayah with us...
Tak lama lagi je kan ayah will back sailing...
Pejam celik,pejam celik...dah tiba waktunya nanti kami sekeluarga berpisah lagi...
Tapi kali ini...semua aktiviti mama dan Rizqullah akan berubah...
Rizqullah akan mula ke Taska dan mama kena kuar awal dari rumah sbb nak antar Rizqullah gi skool...di Taska nanti Rizqullah akan dijaga dan dididik oleh guru2 yang bertauliah...


Jadi lepas 6 bulan nanti ayah balik...insyaallah Rizqullah dah pandai memacam...
Kali ini mama will update directly in this blog khas tuk tatapan ayah nanti...
Achievement and changes of Rizqullah selepas ke sekolah...
**Excited jugak mama rasa nih..hopefully Rizqullah dapat hafal surah2 lazim seawal usia 3 tahun...amin...**


Tapi itu cerita bulan depan yaaaaa...
Kali ni mama nak share benda yang menarik dilawati di Lumut...
Rasanya kat tempat lain x der lagi nih...
Tapi kalau anda berada di sini...cubalah naik kapal perang ni..
Terasa bersyukur dan salute sangat dengan semua warga tentera kita...
Kapal ayah pun x kecik camni....hehehe...
**Menimbulkan keinsafan dalam diri bila berada di sini...ada mereka yang berkorban kesenangan hidup untuk menjaga keamanan negara...**


Daaaaah...tanpa banyak bicara lagi...
Jom tengok penjelajahan dan eksplorasi kami ke kapal perang KD Rahmat yang sekarang ini dibukan untk orang ramai melawat...
Serius,first time mama naik kapal perang...
Jauh beza dengan kapal comercial...
Jadinya jika anda ke Lumut,luangkanlah sedikit masa untuk melayan ke sini...

Kapal perang!!!
KD Rahmat,dulunya juga di kenali sebagai KD Hang Jebat...
Tapi atas sebab ketidaksuaian...nama di tukar ke KD Rahmat...
**ewaaah...mama dah macam jurucakap plak...hahaha...**

Alamak...sudah tidak ingat berapa bayaran masuk ke sini...
Tapi excited jugak nak naik kapal perang nih...

 Antara barangan lama yang ada...
Kira ni macam muzium terapung lah...
Tapi sangat bermakna sbb kapal ni dah berkhidmat lebih 20 tahun menjaga keamanan perairan negara kita...
**Tertiba patrotik plak kannn...** 

 Peluru2 yang ada...tak sure plak leh meletop lagi ke tidak tu...
Tandas yang macam asrama dah.... 

 Sebelah kiri tu adalah tempat membasuh...
Ayah dan Rizqullah turun bawah nak tengok dorm atau tempat tidur askar2 kita... 



 Kalau dah engineer tu...
Seme benda dalam kapal pun dia nak explore...
Ayah sempat tersenyum lagi pas gi usha engine room KD Rahmat.. 

 Rendah je kan...
Agak2 kalau mat salleh yang naik kapal ni...
Sakit tengkuk x dorang...hahahaha... 

 Cuba teka ni apa??
Ini adalah sinki yaaa adik2 semua...
Bukan seperti yang anda sangka...
Hehehe.... 

 Laptop canggih!!!
Siap macam briefcase pun ada...
Yang sebelah kanan tu telefon yerrr...
Siapa suka tengok filem perang lama...
Mesti ada penah nampak telefon tu... 

 Rizqullah and mama...
Bila lagi leh bergambar camni...
Asyik gambar Rizqullah je kaaaannn... 


 Rizqullah yang menunjukkan minat untuk belayar seperti ayah..
**Hmmm...jangan haraplah ye nak ooooiii..mama tak izinkan pun...
Cukuplah mama rindu ayah selalu...
Tak mo anak pun ikut jejak ayah...** 

Okay...ini antara tempat yang menarik tuk di lawati kalau anda ke Lumut...selain dapat beli makanan laut di sini...jejakkanlah kaki anda ke Warship ini...sekali-sekala menjenguk kehidupan abang2 laut kita...camne dorang survive di atas kapal sambil menjaga keamanan negara...bak kata ayah,siapa duduk atas kapal camni...

Hati kena kental dan kering...huhuhuhu...ayah pun cakap,kalau dia maybe dah surrender kot...tak tahan tinggal berbulan2 dalam kapal kecik camni...

Ini antara picas2 yang mama sempat editlah yerrr...ada banyak lagi sebenarnya...tapi itu buat simpanan sendirilah...kalau rasa nak tengok banyak benda lagi...pergilah sendiri melihat kapal tersebut...serius tak rugi apapun...cuma tambah pengetahuan dan rasa keinsafan serta kesyukuran dalam diri je...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice Sunday...

***Pheeewww...semalam gi HOMEDEC kat KLCC...berpinar2 mata dan berjela-jela idea nak deko umah nanti...syooooookkk giler rasanya nih...yang penting deko umah sendiri dan bukan umah orang lain okay!!!...nanti dah dapat kunci umah,first thing yang mama akan buat adalah....amik gambar setiap sudut rumah...pastu kita buat before and after...weeee...excitednya...betullah org kata perasaan itu lain bila ada rumah sendiri...memacam nak buat...hik,hik...ayah pun pening dah melayan kerenah mama yang melambak-lambak idea ni...tapi ayah okay je ngan idea2 mama tu...sbb RUMAHKU SYURGAKU kaaaaannn...**

9 comments:

Cik Azizah said...

hasben akak navy ke...bf jijah navy kat lumut. bila jijah g sana g teluk batik je.. tak pernah lagi naik kapal ni..teringinnya nak naik gak! huhuhu

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

br taw ghitu keadaannyer dlm kapal askar, asben sy salu gak nek kapal.. heheh.. offshore gak..

cop, ape tu yg mcm sinki..?
selamat mendeco umah idaman..
mommie pn verangan slalu, lamanye blh kunci kan.. hihihihi

aNaYaNa said...

kapal navy ker tuh?kecik yer?huhu..macam lemas rasanya..

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

paling suka tengok sinki tu. supercool !

aisya said...

mcm best je jalan2 masuk kapal.. =)

Mama Rizqullah said...

Jijah@Cik Azizah,

Husband akak ngan MISC...bukan navy dik..itu yang bila dia naik kapal Navy tu dia terkejut coz seme sempit2 belaka...

Mama Rizqullah said...

Leila@Mummy Alya,

Yang Sinki tu adalah sinki...ada yang ingat tempat lelaki buang air...sbb kedudukan dia dan bentuk dia..tapi kalau terdesak maybe kot...hehehe...

Thank dear for the support...x sabar plak dah ni nak masuk umah baru....heeeee..

Mama Rizqullah said...

Anayana,

Yeeerr..tepat sekali,akak masuk situ insaf sekejap...sbb akak hidup atas darat yang semua serba cukup...

Mama Rizqullah said...

Aisya,

Sangat best dan menginsafkan...

 
Real Time Web Analytics