January 31, 2011

Singapore...here we are!!!

Entry yang sudah dan sangat lamanya tertunggak...semuanya gara-gara mama sangat sibuk dan penat...di pejabat,memang haramlah dapat edit dan taip blog...sbb mama sekarang tengah sibuk memanjang....kadang2 tu memerlukan mama balik lewat kerana macam2 yang perlu diselesaikan....sabar jelah,dah tanggungjawab...tapi bila sibuk di pejabat,dah tentu tanggungjawab dirumah terabai sedikit...kesian kat Rizqullah,dah lah ayah dah nak naik kapal lagi 2-3 hari ni...mama pulak sibuk kat pejabat dan selalu balik lambat...kesian betul anak mama ni...


Errrkk!!!opsss...sorry sesangat..termeluahkan rasa hati pulak di intro entry ini...huhuhu...okay,back to the main tittle..Singapore,here we are...on last 8th January 2011,we went to Singapore...alhamdulillah,everything goes smoothly walaupun semuanya persediaan di saat-saat akhir...we took Firefly on early morning flight to Singapore,our flight take-off from Skypark Subang Airport at around 7.00 am and we arrived safely at Changi Airport,Singpore at 8.10 am...it's just around 1 hours journey...this is 2nd time Rizqullah naik plane ngan mama...sebelum ni mama dan Rizqullah naik flight ke Terengganu to meet ayah...sekarang ni with ayah tapi gonna meet someone at Singapore...


Hmm....macam biasa...mama Rizqullah akan buat cerita bergambar,sebab bagi mama.Lebih mudah bercerita bila ada gambar...Rizqullah pun nanti senang paham bila baca blog mama ni...jadi jom tengok dulu entry bergambar dari mama Rizqullah...


Us at Skypark Subang...
Sementara nak tunggu check-in... 

Weeee...dah sampai Singapore...
We arrived at around 8.15 am...
Pantas dan tuntas kan...

Antara pemandangan dari dalam teksi kami...
Dan tempat persinggahan pertama kami adalah...

At 9.00 am,arrived at Concorde Hotel,Singapore...
We stop and check-in first..
Tapi bilik tak ready lagi....
Yelah,patutnya kena datang kul 2 petang...
Tapi kami sampai awal...
so,tinggalkan dulu barang2 di hotel...

Walking from orchad road...
Di mana hotel kami terletak ke station MRT yang berdekatan...
Iaitu Dobby Ghaut...
Tapi sebelum tu lalu depan Istana...
tempat tinggal Perdana Menteri Singapura...

Rizqullah with ayah...
Sib baik my little son tak meragam duduk dalam stroller...
Maybe dia suka looking at new world and country... 


Some scenery yang kami lihat ketika berjalan kaki ke MRT station...
Lalu depan istana perdana menteri Singapura jugak...
Sbb hotel kami bersebelahan je dengan Istana beliau.. 


Rizqullah yang first time naik MRT@LRT...
Kat Malaysia tak penah pun naik sbb selalu naik car je..
Kat Singapore baru merasa...
Ayah tengah sibuk kira next station... 

Hmmm...kemanalah sebenarnya arah tuju kami sekeluargakan...dah check in hotel...tapi tak masuk hotel...pelik kan???huhuhu...penat ni...dari kul 4 pagi dah bangun tuk journey kami ke Singapore ini...tapi kena langsaikan dulu niat utama kami ke Singapura..nak tahu kemana kami yang naik turun MRT ni...bukan satu line je MRT yang kami naik..dari line kuning,naik line merah plak..last sekali  turun kat Station Dover Road...pastu naik teksi plak...bayar $5 ++ baru sampai ke destinasi kami...huhuhu..perut plak dah macam2 bunyi masa tu...tapi tak sabar nak sampai ke tempat yang kami tuju...sbbnya,rasa nak duduk yang teramat dan berehat bersandar kejap...nak masuk bilik hotel,bilik pulak tak ready lagi...huhuhu...

Errrrrrrrrrrrrr...nak tahu mana arah tuju kami???jeng...jeng..tunggukan yer entry seterusnya..tujuan utama kami ke Singapura...

Till my next entry...salam sayang buat semua dan salam ukhwah...

**Psssstt,esok semua wilayah persekutuan Kuala Lumpur,Putrajaya dan jugak Labuan bercuti sempena Hari Wilayah...yipppie!!!seronoknya dapat cuti...mama plak cuti panjang 4 hari terus...tapi 2nd Februari 2011 ni...mama dan Rizqullah akan hantar ayah kat KLIA...huhuhu..ayah gonna sailing again...this time it will be 6 months we will be apart...mama kesian kat Rizqullah je,dah tentu akan mencari ayah yang selalu...semoga Rizqullah cekal dan tabah bersama mama menghadapi hari2 kita bersama...untuk semua yang bercuti esok..selamat bercuti dan beristirehat...** 

Weddings photo!!!

**Ahaaaa!!!entry tertunggak lagi yerr...ini merupakan event yang berlangsung pada malam 01.01.2011 di Hotel Concorde,Shah Alam...wedding reception of Bob and Intan...**


Pada sesiapa yang ingat entry mama on Nikah day of Bob and Intan...today mama nak share pulak reception momentos mereka...dan mama bukanlah photographer official mereka...dan macam selalu mama cakap...mama amik gambar ni sesuka je...tak der niat untuk menjadi photographer...it just a hobby...tapi kali ni makcik mama minta mama amikkan sikit gambar tuk koleksi dia...erm,x lah sikit sangat pun...adalah tuk buat memori kami sekeluarga...


This wedding reception was held at Concorde Hotel,Shah Alam...the theme of this wedding is....hmmm???let me see...pakaian pengantin gold,pelamin white,tapiiiiiii ada banyak sangat bunga-bungaan...so,can mama say its wedding in the park???or flowery wedding???atau perkahwinan di kayangan??...what so everlah yer...yang pasti sangat cantik semuanya,dan paling best dapat bawak balik bunga-bunga yang ada...opssss!!terlebey sudah...hehehe...


Okaylah...said no more..let's picture explain everything...


Nota : Kali ni mama tak mo taip pepanjang...just untuk halwa mata sahaja kali ini...

The entrance...


Pelamin...



Adik pengantin,ibu pengantin dan uci Rizqullah...

My sisters@Rizqullah aunties...
atau dalam kata lain...
Dayang-dayang Rizqullah...


My love and sweetheart...

The boy who makes my day...

MC of the night...
Maria Tengku Sabri dan Radhi Khalid...

The arrival...

Grand entrance...


Pengantin....



Menepung tawar....

Smile pleaseeee....


Cake cutting ceremony...

The happiness...

Mengambil peluang...
Us with Maria Tengku Sabri...

Us with Radhi Khalid...

Our family with pengantin and mama dia..

My mini family...

Okay...itu jelah hasil shoot mama Rizqullah yang main tibai je...huhuhu...sesungguhnya i'm not photographer...buat setakat yang termampu je ya..still learning,tapi bukan untuk bertukar profession..tetapi hanya untuk hobby dan mengisi masa lapang...

Pertama kalinya dalam entry mama Rizqullah...mama tak taip pepanjang...sbbnya,tak tahu nak cerita apa..kalau nak cerita mmg tak abis satu entry...kena buat berpart-part plak nanti...tapi rasanya cukuplah tuk kali ini buat tatapan halwa mata sahaja...tak dapat nak buat lelebih...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua..

Have a nice monday!!!


January 30, 2011

Tricycle oh tricycle...

Waduh...waduh...pening kepala mama ngan Rizqullah ni...huhuhu..bikin malu je mama dan ayah...pening kejap mama tengok anak mama buat harta orang cam harta sendiri...huhuhuhu...sabar jelah bila anak dah semakin demanding...dan semakin tahu apa yang dia mahu...this is the progress trend of a child hinggalah dewasa nanti...so,sekarang ni camne mama dan ayah nak handle permintaan dari Rizqullah yang dah semakin bijak pandai ni...atau dalam ayat yang selalu mama cakap kat ayah...Rizqullah dah mula jadi orang...hehehe...


Pastu ayah mesti cakap balik.."Dah jadi orang??"...hahaha...yelah,dulu kecik2 masa sebelum setahun...Rizqullah tak pandai pun nak memberontak,tak pandai pun minta itu ini,tak pandai tanya itu ini...sekarang ni...semua tu dah ada...dan dah tahu marah bila tak dapat apa yang dia kehendaki...grrrr...sabar jelah kan??inilah semua tanda anak dah mula membesar..dan paling geram bila dia sibuk nak main mainan orang...padahal kat umah melambak-lambak mainan dia...sikit pun buat tak heran...huhuhuhu...


Okaylah..back to the main tittle...tricycle,oh tricycle...huhuhu...kejadian yang berlaku ketika di rumah Auntie Nurul...haiyoooo!!!orang lain punya hadiah,dia plak yang conquere lelebih...geram je mama tengok..huhuhu...sib baik alya ok je,kalau meraung jugak...memang mama suh Rizqullah kuar dari tricycle alya tu...oklah,x mo citer panjang lagi..biar jelah gambar yang menceritakan detik2 manis kami sebagai ibu bapa bila anak dah mula mengerti macam2...hehehe..layannnnn...


Itu dia....anak En Redzuan dah naik tricycle pink karerrrrrr...
Hadoiiii...apahallah anak lelaki mama ni...

Kecian Alya...sampai 2 boy nak main tricycle dia...
Auntie yana kat belakang tu tersengeh je nampak...hihihi...

Alya : Tak perlah...korang mainlah dulu...
Nanti je alya main...alya nak gi bukak present dulu...

Alya : Errrrmmmm...korang jangan rosakkan tricycle alya ek...
Kalau tak yaya buat camni...


Alya : Abang Rizq...jaga tricycle alya bebaik yerrr...
Dah main nanti simpan balik...
Rizq : Okay yaya...nanti abang rizq suruh 
mama abang tolong simpan balik...
**mama jugak yang kenakan**

Rizq : Alaa...alya,abang Rizq tak tahu nak kayuh lagi...
alya tolong tolakkan bleh..
Alya : Nak tolak camne???camni ke??

Rizq : Okay yaya...tolak...
alamak!!!ada polis traffic kat depan ni...
Alya : Yaya tengah tolak ni abang Rizq...
Kenapa tak leh gerak???

Alaaaa...alya penatlah...
Alya nak gi bukak hadiah dulu...
K uolss...yaya masuk dulu...

alaaa...yaya dah masuk...
Rizqullah main belonlah pulak...
Huhuhu..sangat notty sekarang ni anak mama ek...
Ada je benda yang dia nak buat..
Tapi itulah...ini adalah salah satu learning curve for Rizqullah...
So,untuk bagi Rizqullah pandai..ikutkan jelah kerenah dia...
Tapi kalau dah ngada-ngada sangat..
Mau jugak mama piap....tapi piap untuk mendidik...
Bukan mendera...so,pada yang ada anak...
Walau marah pada anak sekalipun,nak mendidik sekalipun...
Agak2 bila angkat tangan pada si kecil ini..
Mereka tak pandai nak melawan tenaga kita..
Sayangilah anugerah Allah swt ini...

Okay..panjang lebar plak mama taip entry pagi ni...pada sesiapa yang ada anak...walau stress di tempat kerja...hilangkan stress tu di mana2 dulu,jangan bawak ke rumah dan lepaskan pada anak2...sbb anak2 tidak bersalah...mereka adalah persembahan syurga untuk kita...dahlah orang yang nak anak susah nak dapatkan anak..kita yang ada anak ni plak tak menghargai rezeki Allah swt ini...so,hargailah anak2 kita...
**huhuhu..ini seme gara2 emo sebab baca banyak sangat baby dan kanak2 yang meninggal akibat didera samaada oleh ibubapa mahupun penjaga mereka...kesiankan anak kecil yang tidak tahu apa2 didera begitu sahaja...***

Okay..cukup dulu entry mama kali ini...insyaallah,jika ada kesempatan malam nanti...mama share lagi aktiviti menarik kami sekeluarga....

Till my next entry...salam sayang buat anda semua...
Sayangilah anak2 kecil kita...

Salam...

January 28, 2011

When Rizqullah eats fried chicken wings...

When Rizqullah eats fried chicken wings...
what would happened???


|


|


|


|


|

First time mama bagi Rizqullah makan chicken wing...
Ya Allah...sangat terkejut dan terharu tengok kesungguhan 
Rizqullah melapah ayam tersebut...
Sebenarnya mama takut nak bagi Rizqullah makan ayam goreng...
Sebab bagi mama Rizqullah is too small lagi untuk makan ayam goreng dan risau kalau-kalau Rizqullah tercekik tulang ayam...
Tapi rupanya mama terleka dan terlupa yang anak mama ni dah membesar...
His already one year plus and he's exploring and testing everything in his life...
So mama kena deal with my ownself dan cuba menerima hakikat yang Rizqullah semakin membesar dan boleh berdikari sendiri...tak semua perkara Rizqullah akan memerlukan mama lagi...sob,sob,sob...sedihnya...


At some point nanti...mama kena jugak let go Rizqullah to be independent...
Dan ini adalah buktinya yang Rizqullah is ready to be independent...


Rilex je dia makan ayam goreng tu...dan perkara yang buat mama teruja adalah bila dia tahu mana bahagian isi dan mana bahagian tulang...
Sekarang ni...Rizqullah dah susah sangat nak makan...kalau di suap...
Kalau boleh Rizqullah sekarang ni nak makan sendiri..
He wanted to touch food by his own hand...
Merasai tekstur makanan tersebut...
Lepas belek-belek food tu...Baru Rizqullah masuk mulut...
Nak rasa plak taste food tu...sekarang ni,mama dah suh bibik bagi Rizqullah makan sendiri..sambil tu bibik suapkan jugak kat mulut Rizqullah...so,sekarang ni bila time makan Rizqullah akan makan sendiri...tapi sambil tu bibik akan suapkan sekali...sbb biasalahkan..at this age,makanan disepahkan lebih banyak dari yang masuk mulut...huhuhu...


Okaylah...sebelum mama membebel lebih panjang lebar lagi...jom tengok dulu kesungguhan my little boy having chicken wing for his dinner...


Bersungguh-sungguh Rizqullah gigit the chicken wings....

 Macam dah terror je makan ayam goreng...
Tak toleh kiri kanan okay...
Mama dan ayah minta pun tak nak share sama...

 Sedang membelek ayam...
Check bahagian mana yang boleh makan 
dan mana yang tak boleh makan...
Sooo clever!!!

 Belek lagi...merasai tekstur ayam goreng...
Dari satu tangan dah pakai 2 belah tangan...
Sekarang ni mama pasrah je bila baju cantik jadi kotor...
Dan biasanya mama akan bawak baju extra 
with wipes tuk bersihkan Rizqullah balik...

 Sambung balik makan setelah buat QC check kat ayam tu...
Mama rasa...kalau tiap2 hari pun masak ayam goreng...
Mesti Rizqullah akan makan ayam goreng je..
Nasi akan tolak tepi...huhuhu...

 Rizqullah make sure yang tak tergigit dan termakan tulang...
Dan paling buat mama happy ialah...
Rizqullah enjoying eating chicken wings...
Insyaallah...nanti kita makan ayam lagi yer sayang...
Nanti mama cari masa tuk goreng chicken 
wings just untuk anak mama...

Okay...itu jelah entry mama kali ni...huhuhu...pantas sungguh masa berlalu...terasa sangat pantas Rizqullah membesar...bau baby dia pun dah semakin hilang...bau yang buat mama rasa tenang tiap kali cium ubun-ubunmu anakku...kalau balik kerja dan stress kat opis...cium Rizqullah dan lihat je Rizqullah...kapussshh!!!hilang seme stress mama...Rizqullah seakan satu azimat buat mama dan semangat buat mama untuk jadi yang terbaik...dan sayang mama,membesarlah dikau menjadi manusia yang terbaik...jadilah insan yang beriman dan beramal soleh...semua doa terbaik dari mama untukmu anakku...

That's it...cukup dulu a not that simple update tuk kali ini...till my next entry,salam sayang buat semua yang sudi membaca entry mama Rizqullah ini...

Semoga hari anda lebih bermakna dan produktif hari ini..

Have a nice and beautiful day!!

Alya's 1st Birthday Party...

**Ini adalah entry yang sangat-sangat dan sangat-sangat tertunggak....huhuhu...ini semua gara-gara tiada masa untuk mengedit gambar2 yang banyak dalam harddisk...**

"Happy Birthday to you...
Happy birthday to you...
Happy birthdat to Alya...
Happy birthday to you...."


A birthday song for one little girl who always make her father and mother smile and proud...
Happy belated birthday dari Rizqullah,Auntie Mas and Uncle Wan...
Semoga Alya membesar menjadi anak yang solehah dan berjaya dalam apa jua yang diusahakan...


Okay...on last 1st January 2011...which is on new year day...we went to Kajang to attend this lil sweet and adorable daughter of Nurul and Irwan 1st birthday party...she turn 1 year on that day....and the birthday gurl name is Nur Alya Irdina...the theme of this birthday party is pink and black...and also minnie...I guess...hehehe...


Okay..said no more...let's see apa yang sempat mama captured during this birthday party...
Note : Mama Rizqullah is not a photographer,so ini adalah hasil yang suka-suki je yer...


Decoration by Mama Alya...
Simple and nice...
Bulan 9 ni tolong buat tuk Birthday Rizqullah plak yerrr...
hehehe....x der,gurau je...
Apapun...sangat cantik deco yang mama alya buat...

Goodies....
Very sweet and nice....pink kalerrrr....


Alya's 1st birthday cake...
Comel kan???siap dengan polka dot...


Us...sempat lagi snap family sendiri...

Mama Alya@Nurul,Alya,Mama Rizqullah@Maslina and Rizqullah...
First time mama jumpa dengan mama alya...
Selalu bertemu di FB je...

She is the birthday girl...
May Allah swt always keep her happy... 

Some momentos during birthday sing along song... 

Tok Ma yang share birthday together with Alya...
Huhuhu..sangat terharu bila tengok seorang 
ibu menangis dalam kegembiraan...
Bila anak2 menyambut dan mengingati hari lahir dia...
**Harap-harap anak2 mama nanti ingatlah hari lahir mama.... **

Sweet momentos of this little one... 

There is clown to entertain...
EVERYBODY... 

Us...sempat lagi bergambar...
Huhuh...satu gambar terover expose plak... 

Ayah with x-housemate at Ganu...
Uncle Ariff and Kizkiz.... 

Anak-anak pelaut...
Semua anak marine engineer...
Semenya selalu kena tinggal dek ayah...
Sebab ayah keluar ke laut mencari rezeki...
Alya,Kizkiz dan Rizq... 

Mama with Auntie Yana@Mama Kizkiz...
Jeles okay tengok keslimman auntie yana... 

The seaferer wifey club(unofficial)...
Wife of Irwan,Wife of Redzuan and Wife of Arif....
Sekali-sekala berjumpa...
Beginilah dia...camwhore tak abis-abis...
Insyaallah...kalau ada rezeki kita jumpa lagi...

Oh yer...only selected picas jelah ek mama sharekan kat sini..nak upload semua ke sini,alahai...mau penuh plak storage blog ni..hehehe...pada yang rasa nak tengok gambar2 lain yang sempat mama edit dan upload di FB...leh tengok kat sini --> Alya's 1st Birthday party


Honestly mama tak terror sangat amik gambar...ini semua gambar suka suki je...pada mama alya,nanti semua gambar2 ni akak burnkan dalam CD yer...hope to see you again,insyaallah...


Till my next update...sekali lagi....
Happy Birthday to Alya...
Semoga jadi anak yang solehah dan selalu menggembirakan serta membahagiakan ibubapamu...


Salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Have a nice day

 
Real Time Web Analytics