November 30, 2011

Menara Taming Sari,Melaka...

Okay...dah puas jalan2 di Safari World,A'famosa Resort...kami keluar dari resort plak menuju ke Bandaraya Melaka...jalan-jalan konon nak naik Menara Taming Sari,the new attraction of Melaka...jadi teruja sekejap nak naik menara berputar tu...ada gak dengar ferris wheel yang dulu kat KL tu kini berada di Bandaraya Melaka...


Tapi sbb mama cepat pening bila asyik berputar satu tempat...jadinya niat tersebut dibatalkan...ada banyak lagi benda lain leh buat kat Melaka ini...tapi sebelum tu...mama nak citer first experience naik Menara Taming Sari nih...

Nak kata seronok sangat tu...biasa2 jelah ek..maybe sebab dah biasa tengok ada benda yang lagi hebat dari ini...apapun,tetap berbangga sebab di Bandaraya Melaka ini ada jugak Menara berputar nih...atleast ada something to visit and experience in Melaka...

Dan macam biasalahkannnn...tiada cerianya blog mama ni tanpa gambar2 pemudah cara...**uweeekkss...cerialah sangatkann...plissslah mama Rizqullah...**

Menara Taming Sari...
Maaflah penataan cahaya pada gambar tidaklah begitu baik...
Coz kami sampai kat situ dalam kul 6 lebih...
Dah nak gelap dah time tu...

Amik gambar dulu sebelum menara bergerak naik...
Thanks En Redzuan sayang for the holiday...
Dan paling penting melayan je kerenah isteri you yang selalu sakit nih...

Rizqullah definately gonna missed this momentos...
The clock is ticking and ayah pun dah habis cuti nih...
Bila2 je boleh gi naik kapal...huhuhu....

Pemandangan dari atas Menara ketika sedang naik ke puncak...
Cantik jugak pemandangan senja di Melaka nih...

We've been here...
Alhamdulillah...merasa gak datang ke sini...
**Ayah...next trip jom umrah ke Mekah jom...**

Replika Menara Taming Sari yang berada di lobby Menara ini...

Ini adalah some of our small adventure ketika berada di Negeri Melaka...memang banyak jugak tempat yang wajar di lawati...oh,kami x jejakkan kaki ke Dataran Pahlawan pun...entah kenapa sekarang ni feeling nak ke situ tak seronok cam dulu...kalau dulu2 ada gak kereta lembu kat situ...selain tu,dulu2 dapat gak tengok beca berhias yang cantik2 kat area tu...


Sekarang ni...ia hanya sebuah dataran yang dibahagian bawahnya ada shopping mall...huhuhu...teringat kenangan mama kecik2 dulu...experience naik kereta lembu bersama adik-beradik mama...adventurous betul rasanya time tu...maklumlah,orang bandar naik kereta lembu...jakunis sikit tu adalah kannn...heeeeeeeee....


Opss..baru mama sedar...dah panjang2 membebel...rupanya mama x share pun rege tiket naik menara taming sari ni kan...hehehe...ampun yer...sebenarnya mama pun dah lupa berapa rege tiket dia...tak salah tuk Malaysian cam dalam belas-belas ringgit je...tuk tourist mahal sikit...**biasalahkan...wajib buat duit ngan tourist nih..**


Okay...dah cukup dulu entry pasal jalan2 kat Menara Taming Sari nih...next mama citer pengalaman naik River Cruise kat Sungai Melaka...satu lagi pengalaman menarik jugaklah...tak sangka begitu indah pemandangan di tepi sungai melaka nih...


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice and beautiful day!!!

November 29, 2011

Safari World,A'famosa Resort...(Part 2)

Sambung lagiiiiiiiiiiii....
Fuuuuhhhh...setengah hari berada di Safari World dan banyak benda nak citer....satu entry memang tak cukup nak cerita pasal Safari World...ini pun ada banyak benda skip sbb tak larat nak edit gambar dengan menepek watermark...fuuuuhh...berpeluh eden memilih gambar2 nak sampaikan betapa bestnya gi Safari World nih...hehehe...


Okay...pas jalan2 tengok Bird show...neeeeexxtt show pulak adalah Elephant Show...fuuuh,sikit punya jauh gaklah nak menapak ke tempat show ni...nak kena cross lagi kawasan mini zoo...tapi sempat gak masa crossing tu bagi binatang makan...Rizqullah cam biasa...takuuuuuuuttt...tak tahulah betul2 takut atau sebenarnya geli....hehehe....


Daaaann...macam biasalah kaannn...biarlah gambar2 yang menceritakan betapa gembiranya kami dengan adventure kecil ini...


Yang penting bertiga bersama...
**Hope next year will be berempat pula...mama teringin nak anak girl...atleast ada gak member nak masak2...mana adil ayah je ada member....**


Mama bagi Gajah makan...
Time ni Rizqullah dah menjerit-jerit takut sbb mama saja je bawak gajah tu dekat2 ngan Rizqullah...hik,hik...
Adoiiihaiii...anak teruna saya ni penakut orangnya..

Show dari gajah2 dan trainer mereka bermula...

Cara2 nak naik gajah...
Huhuhu..relax je tengok dorang2 ni naik gajah...
Kita plak yang naik seram...

Adegan lakonan dari gajah2 ini...

Siap tunjuk talent melukis lagi...
Dan lukisan mereka ini dijual dengan harga RM10.00...
Duit tersebut adalah untuk mereka...

Persembahan terakhir...
Gajah2 ni teasing penonton dengan sembur air dari belalai dia...
Rizqullah masa tu menjerit ketakutan...
While mama and ayah tergelak je tengok dia...
Haiiih....anak...

Okay...pastu tu kami kuar naik bas safari plak...masuk taman safari yang menempatkan harimau,singa,zirafah,beruang dan lain-lain...

 Harimau yang bebas dalam kandang dia...
Sekurang-kurangnya ada 5-6 ekor di sini...
Dah macam harimau Maybank plak mama tengok...

 Beruang dan mouse deer...

 Dan yang terakhir...kami melawat kandang anak2 ayam...
Comel je tengok mereka semua..
Huhuhu...dah besar sikit dah leh sembelih buat gulai...

Okay...ini lawatan kami di Safari World...sorrylah x semua mama tepekkan kat sini walhal ada banyak lagi benda2 menarik yang boleh di buat kat sini..lagi2 kalau anak2 ada bersama...memang meriah melayan kerenah mereka yang excited tengok macam2 binatang dan perkara..

Cukup dulu entry di Safari World ini...alhamdulillah syukur sentiasa dimurahkan rezeki tuk bawak insan kesayangan kami ini berjalan melihat bermacam-macam benda yang boleh menjana mindanya..semoga Rizqullah menjadi anak yang soleh buat mama dan ayah...

Time ayah ada jelah yer sayang kita leh jalan2 sakan camni...bila ayah x der pun boleh sebenarnya...tapi mama plak yang rasa tak happy sbb tiada insan yang paling mama sayang di sisi mama...apapun,mama sayang korang berdua dalam2..

Till my next entry jalan2 pusing2 kota melaka...

Salam sayang dari kami sekeluarga...

November 28, 2011

Safari World,A'famosa Resort...(Part 1)

Hokay...sambung lagi kisah holiday kami di A'famosa Resort Melaka...
Hari tu mama dah cerita pasal bilik kami...Cowboy Town dan sekarang pula mama nak citer pasal Safari World...


Another interesting things to do at A'famosa resort selain dari Wet Park dia yerrr...
Terus terang leh mama katakan....tiap kali datang sini mesti tak missed tuk singgah this 2 places....tuk kanak2 cam Rizqullah...definately something yang interesting tuk dia...dapat tengok show dan jugak animals...


Selama ni asyik tengok dalam TV je kan..kali ni mama bagi dia tengok 'LIVE' lagi..lagi pun bercuti dalam Malaysia is more cheaper than overseas...dalam negara kita pun ada macam2 tempat yang menarik dan belum sempat lagi kami sekeluarga kunjungi...sekali-sekala bolehlah keluar negara...kalau selalu memang x makan nasilah jawabnya....


So,entry kali ni mama nak re-cap balik those sweet memories yang kami lalui ketika siri cuti-cuti Malaysia kami tempoh hari...


Kalau ke Safari World di A'famosa Resort memang tak sah kalau tak menonton show yang ada...firstly  kalau ikut jadual di petang hari...adalah show cowboy ni...alamak,mama lupa plak apa nama show nih....apapun cam biasa...layan dulu cerita bergambar dari mama Rizqullah nih...


The show....
Siap ada adegan tembak-tembak tu...
Rizqullah terkejut-kejut jadinya...

Muka risau Rizqullah...
Takut ya sayang...


Stunt dorang memang 'Marvelous'...

Inilah pentas mereka...
Seat yang spacious tuk penonton...

Mama dan Rizqullah...
Next pulak adalah animal show...
Macam2 animal tunjuk talent dorang buat macam2...


Pernah tengok Kerbau senyum???
Taraaa...
Ini dia...kerbau senyum lebaq!!!
Comel kaaannn....

Monyet yang seksis lagi peramah...

Kucing pun ada...
Siap panggil penonton tuk pegang ular..


Pastu kami sambung plak ke Bird Show...
Kat sini leh tengok bermacam-macam burung yang ditrained tuk buat show...

Ada macam2 show yang dipersembahan...
Dari burung menyanyi hinggalah terbang di atas kepala anda...

Okay..ini hanyalah bahagian satu...ada lagi bahagian duanya...insyaallah sambung nanti yer...coz ayah dah call suh mama bersiap...nak gi jalan2...dorang dah on da way balik dari Shah Alam...jalan2 gi jumpa nenek and atuk kat sana...while mama sibuk menyiapkan bunga pahar tuk kakak angkat mama...huhuhu...hope semuanya dapat siap dalam waktu terdekat ini...konon2 nak update KPI...sekali kemalasan melanda plak..huhuhu...


Apapun,nak kuar kejap amik angin pastu nak focus buat KPI plak malam ni...


Till my next entry,salam sayang buat semua...


**Huhuhu...esok sudah kerja kembali...the circle back to normal...kerja,kerja,kerja...tapi apapun...mama bersyukur coz ada gak kerja tuk mama...atleast boleh gak tampung mana2 yang boleh...nak beli barang yang mama teringin sangat nak...tak derlah menyusahkan sangat ayah...I have my own money...tapi apapun,mama nak ucapkan terima kasih kat ayah sbb izinkan mama bekerja dan mencari rezeki bersama-sama dia...**

November 27, 2011

Malaysia Air Festival 2011@Subang SkyPark...

Festival Udara Malaysia 2011...

atau dalam bahasa Inggerisnya...

Malaysia Air Festival 2011...

First time kami sekeluarga pergi event yang melibatkan air-craft...
Dah tentu yang paling teruja adalah Rizqullah...
Kejap2 dia sebut "Pal Bang"....
Pastu "Elitopter"...
Aaaahhh...so tiut je kan budak2 cakap camtu...
Cuba kalau orang tua yang cakap camtu...
**Ya Allah..please...tak sesuai...ahaksss...**

Okay...this event berlangsung dari 26 November 2011 hingga 27 November 2011...
Event bermula dari pukul 10.00 pagi hingga ke 6.00 petang...
Tiket masuk berharga RM10.00 seorang yerr...
Bertempat di Subang SkyPark atau dulunya di kenali...
Subang Airport Terminal 3....
**haa...siap mama dah boldkan key-point yang penting...**

Kenapa mama tetiba tak publish entry tertunggak hari ni??
Sebab mama rasa....something nice to watch bersama keluarga is something nice to share...tak salahkan share benda yang menarik...
Lagipun bukan selalu kita leh tengok event2 camni kat Malaysia...kaaannn...
Leh tengok lebih dekat air-craft yang ada...

Tapi cam biasa...sesambil baca entry ni...layankan some picas yang sempat mama capture petang tadi...

Malaysia Air Festival 2011...
First time ever ke sini...
Sungguh menarik dan tertarik...

 Tiket masuk RM10.00 sahaja...
Dibekalkan bersama jugak buku aturcara...

 Ayah dan Rizqullah...
Tak tahu kenapa this lately Rizqullah sangat malas berjalan sendiri...
Huhuhu...pasni ayah x der...
Mama x larat nak dokong ya anakku sayang...

 One of the air-craft yang dipamerkan...

 Helikopter penyelamat...
Pun adaaaaaaaaa....

 Yezzzaaaa...ayuh kita naik Helikopter...
Atau dalam bahasa Rizqullah...
"Elitopter"....heeeeeeeee....

 Rizqullah dalam helikopter...
Haiiiihh...Rizqullah,rezeki kamulah sayang mama...
Kecik2 dah merasa naik helikopter...
Walaupun x gerak memana...
Tapi merasa gaklah kaaannn...

 Eh!!!mama pun ada sama???
Haiiih...mestilahkan....mana leh lepaskan peluang camni...


 Inilah dia helikopter yang kami naik...
Next time nak rasa yang leh terbang plak...

 Rizqullah and ayah tengah nak watch event yang dijadualkan...

Okay...this is some of picture yang sempat mama tepekkan watermark....tadi pun tak habis lagi tengok semua...hujan lebat plak mula turun...tapi tak perrr...ayah cakap insyaallah esok pagi kita pergi lagiiiii..yipppieee!!!thanks hubby...excited nak tengok "Dog Fight" esok(Ahad)...tapi dapat tengok stunt sikit tadi pun cam dah kecut perut sbb risau kapal terbang tu terhempas...huhuhu....


Apapun...pada sesiapa yang nak gi Festival ni...
Meh mama sharekan esok apa yang bakal anda saksikan...


Event Program (27/11/2011,Sunday)


10.00 am - 10.30 am : Parajump Performance
10.30 am - 11.00 am : Paramotor Demonstration
11.00 am - 11.30 am : Aerobatic Performance
11.30 am - 12.00 pm : Parajump Demonstration
12.00 pm - 1.00 pm : Dog Fight
1.00 pm - 2.00 pm : Free and Easy
2.00 pm - 3.00 pm : Parajump Performance
3.00 pm - 4.00 pm : Solo Aerobatic Performance
4.30 pm - 5.00 pm : Paramotor Demonstration


Sooo...rasa berminatkah nak pergi bawak keluarga tersayang anda bersama melihat dengan lebih dekat industri aviation kita sekarang ni....please free a little bit of your time ke sini yerr...apapun,esok merupakan hari yang terkejar-kejarlah kooot tuk kami...sbb ada jemputan kenduri kawen jugak...


Okaylah...cukup dulu entry pasal Festival Udara Malaysia 2011 ini...
Tak sabar esok nak menembak lagi...hehehe...
Thanks to ayah for the new lense dan remote controller for our DSLR gadget...
Mama suka sangat....walaupun sekarang ni sudah tidak rajin menembak liao...huhuhu...
Apapun,nanti mama cari mood yang hilang tu balik yerr....


Till my next entry...salam sayang dari kami sekeluarga....
Pada sesiapa yang nak pi Festival ni...please do so okay...
RM 10.00 tu rasanya sangat berbaloi sbb dapat melihat those event yang sangat jarang dapat kita lihat depan mata sendiri...


Have a nice Maal Hijrah semua...
Semoga kehadiran tahun hijrah 1433 membawa keberkatan buat semua...

November 26, 2011

Cowboy Town in Melaka...

Date : 1st October 2011
Venue : Cowboy Town,A'Famosa Resort,Melaka


Ahaaaa...moh kita sambung lagi yerrr....kali ni mama mau story2 Cowboy town....walaupun kalau cari kat Mr Google tu memang akan jumpa macam2 version of story about Cowboy Town yang paling famous kat Melaka nih...tapiiiiiiiiiiiiiiiiii...mama nak citer gaksss...ahaksss...

Biasalah ek...itu citer version dorang...ni version 100.1 dari mama Rizqullah...
So...everybody have their own experience when going to somewhere kannn...


This is actually 2nd time mama gi Cowboy Town ni...
First time experience rasa wonderful+ seronok je...
2nd time ni plak rasa macam nak penampar orang...
Sebab apa...ada 2-3 family ni macam beruk okay...baik si anak,si bapak dan jugak si mak...ko dah datang lambat tu suka2 hati je tayang bontot korang yang x seksi tu kat kami yang duduk row paling depan nih...serius,rasa macam nak sepak je sorang2 time tu...bini dia dah kena sound baik punya ngan mama barulah behave sikit,kalau x tahu main pijak je tangan orang time kejakunan dia datang...mahupun anak,sesedap rasa dia je nak pijak2 stroller anak ai sbb kejakunan tahap babun...rasa nak sepak2 je tau masa tu....


Tak tahu hutan manalah dorang ni duduk...ayah dah tahu dah masa tu mama dah mendidih,dok sabarkan mama...sudahnya mmg terlepas gak...ai sound okay...dimulakan dengan anak diperhatikan oleh ayah dia..."Adik,tolong berdiri kat bawah yer,jangan nak pijak harta orang yer...kalau patah bapak ko mampu ke nak bayar???"...
Haaa...itu dia...kan dah kena,yang bapak plak mama sound...tapi guna jelingan tajam yang menikam kalbus....


Sekejap jelah baiknya...lepas tu buat balik...ewaahhh...pastu apa lagi,mama pun main kasarlah kannn...tiap kali anak dia datang depan,mama buat cam sepak2 sampah...hahaha...padan muka korang...heeiii!!!anak ai pun nak tengok show okay...anyway,bukan korang je bayar tiket...aarrgghh!!habis spoil mood tau pasal family2 yang kurang adab nih...so,pada tuan2 dan puan2 yang punya anak...hormatilah jugak hak orang lain yer...orang lain pun nak bergembira dan enjoy...bukan anda sahaja...agak2lah sikitkan kalau nak super duper maharaja jakun tu...


Lagi satu...kalau nak tengok show tu dekat2...datanglah awal sikit,booking tempat awal yerr...ini syok rasa nak tayang bontot2 korang tu kat muka kitaorg...


Okay...dah fuuuuhhh..tarik nafas dalam2 yer mama Rizqullah...sila bersabar...


Dah...jom layan gambar2 dulu buat sejukkan hati yang panas dan membara ni bila terkenang balik adegan2 x best tu...

Some nice deco yang ada di Cowboy Town...
Halloween deco kalau mama x silaplah yerrr...

 Kepala keretapi....

 Ayah dan anak....
**Huhuhuh...gonna missed this moment soon...**

 Rizqullah sibuk dengan helikopter cahaya dia...
Thanks ayah for the toys....

 The show started...
Tapi sebelum tu leh beli apa2 makanan or minuman yang ada...
Ada stall kecik2 di tengah2 tu tuk beli junkfood and drinks before show started...

 Itu dia...main api depan kami tuhhh...
Risau mama masa dia sembur api dari mulut dia...
Rizqullah plak dah ternganga-nganga 

 Ada macam2 binatang....
Ayam ada...gajah pun ada...
Seram pun ada gak bila gajah tu datang ke seat kami...

 During the show...

 Kereta berhias...

Okay....sambunglah tengok yaa...


 The ending ada persembahan bunga api....
Rizqullah impress kejap tengok bunga api...
Pastu mulut tak habis-habis sebut "Unnga  api"...
**Syok okay anak dah pandai berbicara nih...**

Okay....this is some of hundreds of pictures taken during our visit ke Cowboy Town hari tu...sangat-sangatlah tertunggaknya entry ini...dah lama gak simpan tapi hati yang bengkek sbb adegan x best tu masih membara okay...can't forget it...itu sbblah sebenarnya mama Rizqullah ni kurang suka tengok2 show atau bunga api ke hape...bukan apa,mulut ni ringan je nak tegur orang yang rasa cam x der adab nih...

Well,kadang2 tu geram okay tengok kejakunan yang melebih-lebih nih..bukan nak kutuk ke hape...pleaselah,x der apa yang best sangat pun show kat Cowboy Town tu..biasa2 je..lagi gempak Perarakan Warna-warni Malaysia atau Hari Merdeka...

Arrgghhh!!dah2...lagi banyak mama taip...lagi banyak mama meluahkan rasa ketidakpuashatian ini...apapun we still enjoy our night together pada malam itu...

Dah,cukup dulu tuk kali ini...till my next entry...salam sayang buat semua!!

Have a nice weekend!!

 
Real Time Web Analytics