December 31, 2011

Kalau rajin...mesti ada upahnya...

Usaha tangga kejayaan...
Di mana ada kemahuan,disitu ada jalan...

Antara ayat klise yang selalu kita gunakan...
Apapun yang nak kita lakukan mesti ada usaha di sebaliknya...
Tapi mama bukanlah nak citer pasal usaha...


Tapi mama nak story Rizqullah yang raaaajjiiiinnn sangat tolong seme orang nih...
Tak caya???
Percayalah..Rizqullah memang sangat rajin kalau bab 'TOLONG' orang...


Dah jom tengok apa yang dak kecik kesayangan kami ni 'TOLONG'kan kami semua...

Untuk tontonan halwa mata sahaja....
Hikssss...

Rizqullah is helping...

Jadi tukang pas botol...
Jadilah kaaannn...

Lepas siap kerja kat sini...
Mama & Ayah bawak Rizqullah jalan-jalan beli barang sikit kat Giant...
Tempat beli barang dapur kami...sini jelah,paling dekat ngan rumah...
Pas pindah Shah Alam nanti ada jugak choice lain...

Apapun,bila dah sampai Hypermarker Giant KJ...haruslah pergi ke tingkat atas sekali...
Bawak Rizqullah main slide and motor kat atas tu...
Dan ini antara adegan Rizqullah dalam cubaan mengepau ayah minta belanja main moto kat Kiddos Ride...
Sib baiklah Rizqullah jenis sekali je naik dah cukup...
Kalau berkali-kali ni..mau kopak poket mama dan ayah...

 Buat muka comel lagi tidak bersalah pada ayah...
Dengan harapan ayah nak belanja naik moto...
Dan macam biasa...ayah buat tak tahu...ekekeke...
Sudahnya...mama jugaklah yang kuar duit bagi anak naik moto nih...
Ayah pesan kat mama,jangan ajar sangat Rizqullah main dengan benda2 mewah...
Sesekali kena ajar dia susah...
**Ok,noted ayah..**

Okay..jom layan sikit cerita berdialog dari Rizqullah...




Inilah antara aksi anak teruna saya yang berusia 2 tahun nih...dah pandai bawak moto sendiri tapi mulut masih lagi pelat...ada certain words je yang agak jelas dia ucapkan...apapun,mama was very proud of you son...kengkadang orang cam x percaya je bila tengok Rizqullah really can handle the motor...sampai orang Kiddos Ride risau...hiksss...


Haiiiyaaa!!kakak kiddos ride,ini budak ada memacam kat rumah..basikal ada,car pun ada...next ada sesuatu yang plan nak beli tuk Rizqullah...tapi nanti dululah...nak tahu apakah ia???jeng...jeng...jeng...tungguuuuu!!!


Apapun...inilah upah mama tuk Rizqullah yang banyak tolong kami semua sebelum tu...selain tu,Rizqullah pun behave je bila mama & ayah shopping kat Giant...


Thank you my son for being a great kids for mama and ayah..
Semoga dikau membesar menjadi insan yang cemerlang dan gemilang...


Dah,cukup dulu entry kali ni...till my next entry...salam sayang dari kami sekeluarga..


***HAPPPY NEW YEAR 2011***

It was a new year already,how's time flies and know our age is increasing again...semoga dengan penambahan dalam usia,kita akan menjadi insan yang cemerlang,gemilang dan terbilang...enjoy your life till the fullest and stop envy about other people life.Once you appriciate your life,you'll find the greatest life of all.

December 29, 2011

Pengalaman ayah...

First time mama nak share pengalaman ayah ketika perjalanan dari port ke kapal naik bot...
Dengan ombak-ombak yang manja gitu...
(Manjalah sangatkaaaannn...bad weather 2-3 hari ni ayah bagitau...)
Tapi melompat-lompat jugaklah boat tu...
Huhuhuhu...demi mencari rezeki yang halal demi keluarga tercinta...

Lautan berombak ganas terpaksa ayah redah...
Ya Allah...Kau lindungilah dan Kau jagalah suamiku sebaik mungkin..
Sesungguhnya pada-Mu aku bermohon segalanya...


Inilah yang ayah hadapi ketika perjalanan dari port ke kapal...
Terus terang mama katakan...
It was not that easy okay..money doesn't come easily...
Pada yang selalu fikir orang kerja kapal ni gaji besar...
Well see what they have to tempuh before and on the ship...
Belum lagi time taufan dan ribut tengah laut...
Merasa camne kapal rolling...huhuhu...

Kenapa mama letak video ni kat sini???
Sebab mama nak tahu akan erti pengorbanan yang ayah lakukan dalam mencari sedikit kesenangan buat anak2 dia...
Sebab mama nak Rizqullah menghargai setiap titis peluh ayah dalam mendapatkan rezeki ini jangan suka membazir...
Sebab mama nak jugak Rizqullah tahu bahawa bukan senang mencari rezeki ini...
Di pendekkan kata mama tak mahu Rizqullah salahkan ayah kerana meninggalkan kita berbulan-bulan lamanya...


Okaylah...just tontonan video sikit je hari ni...mama Rizqullah tak der mood sangat due memacam hal...apapun,hidup mestilah ceria kaannn...


I'm still smiling tapi sedang tune in tuk terima hakikat I have to do everything alone...huhuhuhu...kali ni agak mencabar sikit coz,tak lama lagi nak dapat kunci rumah!!!yipppiee!!!(ko hade ke???)...


Banyak ni nak buat...reno dapur,kitchen kabinet,living hall,rooms and macam2 lagilah...apapun,am so excited to do this...cuma a little bit lonely kot sbb kena buat sorang2 semuanya...huhuhu...

Till my next entry...salam sayang buat semua!!!


Have a nice day!!!

December 28, 2011

Wordless Wednesday : We missed you ayah!!

Tittle pun dah tahu kaaann...

We missed you so much ayah!!!

Missed so much dapat jalan2 lepas mama balik kerja...
Ayah bawak jalan-jalan tempat biasa kita...
OU,The Curve,IKEA and Mid Valley...
(Jalan-jalan cuci mata je yerrrr...biasalah survey2 tuk barang untuk rumah nanti...)
Tapi at the same time we had fun together...

Rizqullah yang sangat happy while ayah was here with us...
Really missed you sayang...


*****************************************************
Dear@Suamiku,


Yesterday when I was walking to the car...I started imagine you pick me up from the lobby...waiting for me patiently even though almost everyday I came out late from the office...everyday early in the morning you fetch me to my office and sometimes we had our breakfast together...Oh,it's just few days you have leave us..but I already missed you so much...


I missed someone to hold my hand when I need some courage...I cried yesterday when I was talking to you on the phone...telling to you how I missed you so much...You keep saying to me that I can face the challenged and you are sure that I can be strong back soon...I just need to search it somewhere back in the heart...


Oh dear,I missed you sweetheart@hubby...


Insyaallah...panjang umur ada rezeki kita ketemuaan lagi yaaa...semoga dikau selamat di lautan sana suamiku dan cinta kita kekal mekar selamanya...


Okay...dah tak leh nak taip lagi dah...i really missed my hubby right now!!!


**Full stop**

December 27, 2011

Sneak Preview : Last hour before ayah leaving us for job...

Dah jadi rutin keluarga unik cam kami ni terpisah berbulan-bulan lamanya...
Tapi bila ayah ada di darat...berbulan-bulan lamanya jugaklah kami bersama...
This is our normal routine(lama-lama dah jadi normal routine plak)...


Tapi kali ni bukan mama nak citer pun pasal kesedihan hati tatkala ayah dah tiada di sisi nih...tapi mama nak share sikit activity kami betul2 3 jam sebelum ayah flying to Bintulu...dan jugak selected moment terakhir Rizqullah dan ayah...sayu hati mama tengok anak beranak ni masa dalam kereta tempoh hari...


Rizqullah bersandar malas di dada ayah while mama sibuk driving merempit dari Shah Alam ke KLIA...alhamdulillah dalam masa 25 min kami sampai ke KLIA...rempit tak rempit...demi nak kejarkan masa flight ayah yang sipi2 je nak missed due to...


Elok-elok je sampai KLIA tengok Rizqullah dah terlentok...amboooiii...syok yer mama merempit...elok je tido kat atas dada ayah...ala-ala tilam vono gitusss...

Rizqullah syok tido while ayah nak tinggalkan kami tuk sailing 6 months...
Sudahnya Rizqullah terjaga jugak coz mama kejutkan...
Mama nak Rizqullah tengok ayah pergi tuk kerja supaya dia faham...
Supaya Rizqullah redha ayah pergi tuk mencari rezeki...

Tapi sebelum tu...kami sekeluarga sempat jugaklah singgah ke Taman Tasik Shah Alam to celebrate Nenek Birthday...sesambil tu...curi masa sikit tuk bergambar sefamily...

Family Photoshoot just before shoot ke KLIA...
Jadilahkaaann...bukan senang leh dapat bergambar camni...
Jadi harus+wajib diabadikan sebagai kenangan terindah...



Pas jumpa nenek,atuk,pakcik2 dan semualah kat Taman Tasik Shah Alam...kami pun bergerak ke KLIA...(waaahh,ayat cam diari habis je nih..huksss...)...Apapun,happy seeing hubby meet up dengan mereka2 yang dia sayang dan kasih before dia naik kapal...apapun yang dilakukan...mama nak ayah ingat akan kasih ibu dan ayah dia...walaupun dah berkeluarga dan punya mama and Rizqullah dalam hidup dia...doa ibu dan ayah itu satu keberkatan...


Yupsss...mak mertua and ayah mama garang dan strict orangnya...tapi mama tetap hormat mereka dan anggap mereka ibu bapa mama jugak..apapun yang berlaku,Rizqullah adalah cucu mereka,ayah adalah anak mereka...air dicincang tak akan putus...jadi mama cool je sebenarnya cuma kadangkala mendiamkan diri lebih baik dari banyak bercakap...mama sayang mereka camne mama sayang ibu bapa mama..okay,dah full stop...


Okaylah,cukup dulu entry sneak preview nih....ada masa nanti mama update cerita fullnya yerrrr...maklumlah ada peminat yang nak tahu cerita kehidupan gorgeous mama Rizqullah sekeluarga ni...ahakssssss....leh gaklah dia cedok2 mana yang interesting tang leh tepek kat blog dia jugaksss...(haiiihh...sabar jelah...ada gak manusia copycat nih...)...


Apapun...i'm not famous blogger...just a normal blogger and mother which share my wonderfull and gorgeous life with others...hanya tempat inilah saya mencoretkan kehidupan kami anak beranak tatkala sang suami sibuk mencari rezeki di lautan sana...


Til my next entry...salam sayang buat semua...jangan marah ya pada sesiapa yang terasa tu...pisss,pissss yaaaoo!!!!


Hiduplah dalam kesederhanaan...

December 25, 2011

Like father like son...

Malam semalam masa ayah is busy packing things tuk naik kapal semalam...
Dalam sibuk2 ayah tengah packing tu...
Ini budak pun sibuk jugak tau...
Macam best plak dia dok mengacau ayah buat itu dan ini...

Memacam barang2 ayah dia usik dan buat macam harta dia je...
Tapi yang paling tak tahan adalaaaaahhh....
Rizqullah nak try...test and merasa sendiri how's the feel to be a marine engineer like ayah...


Dan ini adalah antara snapshoot terpilih aksi Rizqullah while 'HELPING' ayah packing up this last night....(helpinglah sangat kaaaannn...)
Apapun...his having fun while mama is in the moody mood...huhuhu...

Rizqullah with ayah overall...
Sibuk suh pakaikan...
Pastu pusing-pusing satu bilik...

Dah lepas habis pakai overall ayah....
Dia jumpa plak satu baju lain....
Yang ni uniform ayah plak...

Itu diaaa...dah pakai plak uniform ayah...
Siap buat baring plak...
Time ni ayah dah berangin sikit sbb uniform ayah dah kemotttt...

Apapun...mama happy tengok Rizqullah riang gelak-gelak dengan ayah malam semalam...walaupun pasni kita sekeluarga akan terpisah dekat setengah tahun lamanya...namun ikatan kasih sayang antara kita sekeluarga semakin kuat...


Mama harap Rizqullah will be keep smiling like this forever...kuat dan tabah bersama mama menjalani hari-hari kita berdua tanpa ayah...mama harap nanti Rizqullah will be abang yang bertanggungjawab dan bantu mama dalam menjaga adik2...


Okay..just short one je tuk kali ini...nanti mama share plak citer the departure of ayah to Bintulu...aktiviti kita sekeluarga beberapa jam sebelum kita sekeluarga ke KLIA...


**To ayah...bon voyage ayah...i hope the video in the FB is good enough for you mengubat kerinduaan pada kami berdua..mostly pada Rizqullah kannnn...he is our 'nyawa' and spirit for now...insyaallah next year kita tambah sorang lagi ahli keluarga yaaa...our new house also need additional member soon...insyaallah...so,pasni kalau ada tambahan ahli keluarga...mama nak share segalanya di sini jugak...


Semoga ayah senantiasa  dalam lindungan Allah swt hendaknya...mama berdoa semoga segala tugasan ayah dan kehidupan ayah atas kapal nanti dipermudahkan...**

December 24, 2011

Kalau dah anak ayah tu...

Kalau dah anak ayah tu...apa-apa pun nak ayah je...
Macam dia sorang jelah yerr ada ayah...
Manjalah sayang...manjalah sepuas-puasnya dengan ayah....


Minggu ini merupakan minggu-minggu terakhir kita berdua berada dalam pelukan ayah...(patutnya tika ini ayah dah pun berada di lautan sana..)
Lepas ni 6 bulan ++ kita akan menanggung rindu nak bermanja dengan dia..
Satu je yang mama minta...supaya Rizqullah tak demam teruk cam hari tu lagi..
Supaya mama pun sihat tuk menjaga Rizqullah sepanjang ketiadaan ayah nanti...


Challengingkah hidup tanpa suami disisi berbulan-bulan lamanya???
Hanya yang mengalami memahami...
Harus menjaga anak,bekerja dan berdikari sendiri dalam melakukan segalanya...
Huhuhu...sib baik gaklah mama ni leh drive...kalau x leh drive mesti rasa tak bestkan..
Mana2 pun tak leh jalan,kena asyik harapkan orang lain...


Syukurlah mama boleh drive nih...
Next year insyaallah we are moving to our new house...
Weeeee...syukur sangat akhirnya we gonna have our own castle...
Dalam kepala mama ni dah memacam deko2 rumah yang mama nak buat...
Insyaallah dalam 4 bulan lagi dapatlah kunci rumah,urusan tukar nama dari developer ke tuan rumah sekarang baru je selesai...pasni tukar ke nama kami pulak...suka-suka...
Nampaknya mama amik kunci rumah nanti without ayahlah...
Soooo...mama leh start cat rumah especially bilik mama and Rizqullah...
Tak sabarnya nak ada rumah sendiri..eh!!dah ada..cuma nak tunggu kunci je nih..
Loan pun tunggu masa je nak disburse...
Alhamdulillah...semoga dipermudahkan segalanya...


House warming???
Definately ada nanti...insyallah mama was planning 4 in 1 event sekali kot...
House warming,Birthday Rizqullah,Hari Raya(if still in the raya mode) and Akikah for Rizqullah(Kambing golek-kambing golek)...
Semoga planning mama ni dipermudahkan urusannya...


Dah...dah..banyak plak mama membebel kaaannn...
Entah jadi entah tidak...tapi apapun,we should have plans in our life...
Apapun yang berlaku...Rizqullah and anak2 will be our first priority...


Okay...jom lihat anak manja saya bermanja dengan ayah dia...
Huhuhu..mama gonna missed all of this father-son momentos...

Ayah pakaikan Rizqullah socks...
Memang dah jadi kelaziman plak,kalau pakai shoe...
Mesti ada sock..Rizqullah pun dah pandai minta sock if he wanted to wear shoe.

 Ayah and anak...
Sobss...sobss...mama will missed all this momentos..
Bukan mama je..Rizqullah pun sama kaaann...

 Rizqullah yang dah pandai main button kat lift...
Haiiih...sabar jelah...
Apapun...kamu tetap kesayangan kami...

Okay...dah cukup dulu entry tuk kali ini...apa yang mama rasa tatkala ini...tatkala masa hanya beberapa jam lagi sahaja dapat bersama lelaki yang menjadi ayah kepada Rizqullah dan jugak suami kepada saya...orang yang paling kami sayangi...


Huhuhu..kalau boleh nak sangat masa tu bergerak lambat....kalau boleh nak sangat cuti esok hari...kalau boleh nak duduk dalam pelukan dia je...


Huhuhu...macam2 dalam fikiran dan perasaan sekarang ni...
Apapun,saya tetap berdoa agar setiap apa yang kami berdua lakukan...senantiasa dalam lindungan Allah swt...semoga kami berdua dapat bersua muka kembali nanti sekembalinya dia dari lautan 6 bulan kemudian...semua doa yang terbaik buat lelaki yang saya sayangi ini...


Okay...dah cukup dulu...mama dalam mode tak rela berpisah sekarang ni...
Sayu je tengok father & son malam tadi tido bersama...


Start hari ni mesti Rizqullah dok tercari-cari ayah kesayangan dia..
Jangan demam lagilah minta2 nya...


Till my next entry...salam sayang buat semua!!


Have a nice day!!!

December 23, 2011

Rizqullah dan Ayahnya...

Tik,tok,tik,tok...the clock is ticking...
Malam tadi ayah dapat e-mail saying that his flight to Bintulu is on 24th December 2011...flight detail belum dapat lagi...
Tapi confirmed kapal masuk on 24th...huhuhu...
Huhuhu..supposingly the flight was on 25 December 2011...

Sabar jelah...suka-suki je dorang ni tukar2 time...
Dan camnilah yer kehidupan marine engineer dan keluarganya...
Time sign-on nak kena tepat dan tuntas je...
Tapi bila sign-off tu...opis buat2 buta je...(Grrrrrr...)
Tapi rasanya korang dah serik kot ngan bini En Redzuan nih...
Amacam kalau gaji korang plak kena delay..camtulah selalu mama kenakan dorang yang kat opis tu....sakitkan bila gaji delay...camtulah perasaan kami jugak bila suami kena delay sign-off...marah & sakit hati...

Dan sempena beberapa jam je lagi kami dapat bersama nih...
mama nak recap sikit kenangan-kenangan manis Rizqulllah dan Ayah sepanjang ayah is with us...satu kenangan manis dan mama nak Rizqullah tahu yang ayah sayang sangat dengan Rizqullah...

Camnilah Rizqullah bila bermanja ngan ayah...
Tengok UpinIpin pun nak panjat belakang ayat...
Sib baiklah ngan mama Rizqullah tak buat camni...

Ayah jugaklah yang tolong mama sama-sama jaga Rizqullah kat hospital...
The last 2 night kat spital...ayah yg jagakan Rizqullah...
Coz mama dah demam panas hujung2 tu...
TQ ayah so much...

Kalau dah manja sangat ngan ayah...
Apa-apapun nak share dengan ayah...
Inilah yang ayah nak...ada anak lelaki yang leh dia ajak buat macam2 bila ayah bercuti panjang...
Ada anak lelaki yang leh take care mama whila ayah is away jugak....

Ayah sentiasa di sisi bila Rizqullah memerlukan ayah...
Ayah jugaklah yang temankan Rizqullah dan mama melalui saat2 kita berdua memerlukan dia...


Ini  adalah antara momentos anak beranak yang sempat mama rakamkan secara static...touching je tengok keakraban anak beranak ni...bukan senang dapat jumpa ayah,6 bulan berlalu camtu je...apapun,tahun depan dan kali ini mama plan nak bawak Rizqullah gi Bintulu...visiting ayah kat sana...tak dapat naik kapal pun tak per,janji dapat jumpakan anak beranak nih...


Okay...mama tak leh nak taip panjang2 sangat...ada problem kat opis nih...nak kena kejar masa...hari ni nak balik sharp sbb nak siap2kan barang2 keperluan ayah...esokkkan ayah nak fly ke Bintulu liao...


Till my next entry...salam sayang buat semua!!!

December 21, 2011

Jejak Upin Ipin@Muzium Negara...

Haaaa...siapa peminat UpinIpin???
Sila angkat kaki tinggi-tinggi...ekekeke..
Rizqullah sah-sah angkat kaki tinggi2 kalau dia baca nih...
Peminat habis UpinIpin...
Sib baik citer nih citer yang membawa message yang baik...
Jadi mama approvedlah Rizqullah watching UpinIpin...
Beside that nak gak support effort Uncle Adam yang been working with Les Copaque for 3 year kot dah...**we are proud with you uncle Adam!!**


This event actually was held at Muzium Negara sampai 31 Disember 2011 ni...
Jadi pada adik2 yang tak tahu nak buat apa kat rumah...
Boleh ajak mak ayah datang sini sempena cuti sekolah...
Ewaaahh...mama Rizqullah macma dah jadi jurucakap UpinIpin plak...
Ekekeke...apapun,benda yang baik eloklah di sharing-sharing gitu...
Kalau simpan sendiri-sendiri pun tak gunakaaaaaaaaaan...


Pada sesiapa yang nak tahu camne penghasilan cerita UpinIpin nih bolehlah menjejakkan kaki anda ke Muzium Negara untuk melihat Jejak UpinIpin yang akan berada di situ hingga 31 Disember ini...jadi jangan lepaskan peluang anda untuk berada lebih dekat dengan kartun animasi terbaeeekkk buatan Malaysia...


Memang TERBAAAAIIIIIKKK Woookkkk!!!


Dan macam biasalah...mama akan walk through pengalaman kami di sini with picas yang cantik menawan dan kebabommmmm!!!(bluuuuweeeekkk...muntah hijau)..


Apapun...jomlah layan kolekso gambar2 yang ada dan x seberapa ini...


Zaaaaasssss....

Admission ticket of Jejak UpinIpin....
Berharga RM12 untuk dewasa...
Kanak-kanak plak mama tak sure...

Ada show UpinIpin jugak...
Ketika kami sampai...show dah pun mula....

Lagu gosok gigi...
Bulat-bulat-bulat....
Hahaha...itu je yang mama Rizqullah ingat...akakakaka...

Rizqullah yang kusyuk with the UpinIpin Show...

Ehsan dan UpinIpin...
Adik2 di sebalik suara2 dalam kisah UpinIpin....
Comel sangat dorang dua nih!!!

Dah habis show...
Apalagi harus lah ke dalam muzium tuk melihat lebih dekat lagi pembuatan dan penghasilan UpiIpin...

Rizqullah with mama....
Mama pun tak tahu Rizqullah tengah buat apa kat situ???

Antara watak-watak dalam UpinIpin...
Tersenyum mama tengok keletah Rizqullah bila dok kira UpinIpin dalam gambar tu...
Entah apa2 je yang keluar...

Sketches of upinipin in the making...
Hhuhuhu...bukan mudah rupanya process pembikinan cerita UpinIpin nih...
Kita seronok je tengok kat TV kaaaannn...

Rizquulah with his cheeky smile...
Lidah sentiasa nak tunjuk bila amik gambar...
Grrrrrrrrrrr...yer kawan2....


Rizqullah with mama naik TDR 3000...
Atau basikal yang diberi nama...
Tok Dalang Ranggi...
Eceeeehh!!!tengok...mama pun dah naik hafal seme citer dlm UpinIpin nih...


Rizqullah@MetroMillenium....
Cam best je tengok rizqullah diri kat situ...

Dan ini adalah unkel Adam kesayangan Rizqullah....
Unkel yang kerja ngan Les Copaque...

Dan sebelum mama menutup tirai entry ni....
Meh layan dulu lagu Padi - Sahabat selamanya...
**Errrkk...betul ke tajuk tu??ehehehe...sukahati,taram je...**
Persembahan adik2 dari kumpulan real UpinIpin...

Comel kannn???
Sahabat untuk selamanya.....
Lalalalala....rindu sama kawan2 BFF mama...
Auntie Marini,Auntie Emy,Auntie Hanum,Auntie Eifa,Auntie Suhaila,Auntie Maheran,Auntie Na...
Missed you guys semua...dah lama kita semua tak berjimba-jimba cam dulu...


Dan pada yang nak tengok UpinIpin Musical...
Don't forget toget ur ticket book for UpinIpin Musical...
Which will be held next year...
Mama rasa cam nak bawak Rizqullah gi tengok je UpinIpin Musical nih...
**Unkel Adam...mau bagi discount tak tuk Rizqullah and Sulha??**


UpinIpin Musical will be held on 14th April 2012 to 6 May 2012...
Next year je...so,cepat2 booking tiket yerr...

Okaylah...itu jelah citer mama nak share hari ni...banyak giler entry tertunggak nih...tak perlah,simpan dulu lah ek...kalau itu mood berblog datang balik...
Insyaallah mama update gak kat sini...
Lagi pun all the things happened ketika ayah ada harus+wajib mama nukilkan disini buat tatapan Rizqulla...mama nak Rizqullah tahu yang Rizqullah senantiasa dalam hati dan priority ayah...walaupun lautan memisahkan kita,walaupun benua memisahkan kita sekeluarga...namun dalam hati kita sekeluarga amat menyayangi satu sama lain..

Siapa kata kalau jauh tu kasih sayang makin jauh...sebenarnya makin dekat dan makin rapat...sebab selalu merindui dan mengingati satu sama lain...

Dah,cukup dulu citer jalan2 kami kali ni...pada ibu bapa yang tak tahu nak bawak anak2 jalan2 ke mana time cuti sekolah ni..mungkin ke Jejak UpinIpin ni satu tempat yang menarik tuk dilawati...

Till my next entry...salam sayang buat semua!!

 Have a nice day!!!

**Hiasilah peribadi dengan pekerti mulia,jangalah selalu buruk sangka dengan orang dan jagalah hati dan minda dari berfikiran negative**

December 19, 2011

Sibuknyerrrrr....

Ahaaa...tajuk kalau sekali baca boleh buat orang sentap kaaannn...
Macam mau cari gaduh pun ada kan tajuk entry kali ni...


Tapi tak derlah...
Tak der nak bagi sesaper sentap pun....
Dan tak yah lah nak sentap2 ngan mama Rizqullah yerr...
Mama Rizqullah memang jenis orang yang cakap depan...
Tak der cakap belakang-belakang...
So,terpulanglah yer camne mau terima...
Bagi mama Rizqullah baik cakap depan dari cakap belakang...
No back stabbing orang kata...


Okaylah...bukan mama nak citer benda tu sebenarnya...
Just nak share how busy I am...
Hari ni memang sangat sibuk sampai x der masa pun nak update di sini...
Sibuuuukknyerrrr sampai tak leh nak jenguk ke sini...


Biasalah...inilah rutin kehidupan bagi wanita bekerjaya cam mama...
Time pejabat fokus pada kerja2 di pajabat...
Di rumah plak masa tuk Rizqullah...
Rizqullah dah tido barulah taip2 blog kemudian save as draft...ekekeke...


Tapi hari ni awal sikit update...
Rizqullah tengah kusyuk menonton UpinIpin...
Selamat mama...


Apapun...walaupun sibuk camne pun...
Penat camne pun mama...
Bila tengok senyuman ini....




Semuanya hilang kapppuufffff....
Inilah dia penawar segala-galanya buat mama dan ayah...
Senyuman seikhlas dan setulus hati dari Rizqullah...


Hangau okay seharian tak tengok senyuman dia...
Terpisah 11-12 jam sehari memang buat mama angau kejap...
Camnelah ayah kat lautan sana kannn...
Mesti lagi rindukan....


Okaylah..cukup dulu entry pendek tuk kali ini...


Mama nak gi sambung buat bunga dip mama kejap...sesambil tu tengok anak ngan ayah spending their time together sebelum ayah naik kapal this X-mas(25th December 2011)...


After this next yearlah nampaknya baru mama ngan Rizqullah jumpa ayah balik...
Apapun,wajib spending all the time together....
asyik berkepit-kepitan lah selagi boleh ni...


Till then...Salam sayang buat semua!!


Have a nice day!!

December 18, 2011

Keperibadian melalui Status Facebook

Just nak share something yang menarik di hari minggu...
Mama tak ingat mama amik dari situs mana benda nih...
Tapi dalam sedar tak sedar kita sebenarnya ada jugak benarnya benda ni...

Tak caya???!!Cuba baca dulu ek...
Rasanya mama amik ni dari situs indonesia kooooot...


****************************************************


Konon kepribadian manusia bisa dilihat dari update statusnya di Facebook. Berikut ini adalah 15 jenis kepribadian yang sempat terlacak. Boleh percaya, boleh tidak. 

1. Manusia Super Update
Kapanpun dan di manapun selalu update status. Statusnya tidak terlalu panjang tapi terlihat bikin risih, karena hal-hal yang tidak terlalu penting juga dipublikasikan.
Contoh : “Lagi makan di restoran A..”, “Dalam perjalanan menujuneraka..”, “Saatnya baca koran..”, dan sebagainya.

2. Manusia Melankolis
Biasanya selalu curhat di status. Entah karena ingin banyak diberi komentar dari teman-temannya atau hanya sekedar menuangkan unek-uneknya ke facebook. Biasanya orang tipe ini menceritakan kisahnya dan terkadang menanyakan solusi yang terbaik kepada yang lain.
Contoh : “Kamu sakitin aku..lebih baik aku cari yang lain..”, “Cuma kamu yang terbaik buat aku..terima kasih kamu sudah sayang ama aku selama ini..”.

3. Manusia Tukang Ngeluh
Pagi, siang, malem, semuanya selalu ada aja yang dikeluhkan.
Contoh : ” Jakarta maceeet..!! Panas pula..”, “Aaaargh ujan, padahal baru nyuci mobil..sialan. .!!”, “Males ngapa2in.. cape hati gara2 si do’ i..”, dsb.

4. Manusia Sombong
Mungkin beberapa dari mereka ga berniat menyombongkan diri, tapi terkadang orang yang melihatnya, yang notabene tidak bisa seberuntung dia, merasa kalo statusnya itu kelewat sombong, dan malah bikin sebel.
Contoh : “Otw ke Paris ..!!”, “BMW ku sayang, saatnya kamu mandi..aku mandiin ya sayang..”, “Duh, murah-murah banget belanja di Singapur, bow,”

5. Manusia Puitis
Dari judulnya udah jelas. Status nya selalu diisi dengan kata-kata mutiara, tapi ga jelas apa maksudnya. Bikin kita terharu? Bikin kita sadar atas pesan tersembunyinya? atau cuma sekedar memancing komentar? Sampai saat ini, tipe orang seperti ini masih dipertanyakan.
Contoh : “Kita masing-masing adalah malaikat bersayap satu. Dan hanya bisa terbang bila saling berpelukan”, “Mencintai dan dicintai adalah seperti merasakan sinar matahari dari kedua sisi”, “Jika kau hidup sampai seratus tahun, aku ingin hidup seratus tahun kurang sehari, agar aku tidak pernah hidup tanpamu”.

6. Manusia in English
Tipe manusianya bisa seperti apa saja, apakah melankolis, puitis, sombong dan sebagainya. Tapi dia berusaha lebih keren dengan mengatakannya dalam bahasa Inggwis gicyu Low..
Contoh : “Tie and Chair..”, “I can tooth, you Pink sun..” dsb..

7. Manusia Lebay
Updatenya selalu bertema ‘gaul’ dengan menggunakan bahasa dewa.. ejaan yang dilebaykan..
Contoh : ” met moulnin all.. pagiiieh yg cewrah… xixiixi” << lol~

8. Manusia Terobsesi
Mengharap tapi ga kesampaian.. pengen jd artis ga dapat-dapat.
Contoh : “duwh… sesi pemotretan lagi! cape…”

9. Manusia Sok Tau
Sotoy tenarnya. Padahal dia sendiri tidak tahu apa yang ditulisnya.
Contoh : “Pemerintah selalu memanjakan rakyatnya.. bla..bla…bla,”

10. Bioskop Mania
Update film yang abis ditonton dan kasih comment..
Contoh : “ICE AGE 3..Recomended! !”, “Transformers 2 mantab euy..”

11. Manusia Pedagang
Contoh : “jual sepatu bla bla bla”

12. Manusia Penyuluh Masyarakat
Contoh : “jangan lupa dateng ke TPS, 5 menit utk 5 tahun bla..bla”

13. Manusia Alay
Ada berbagai macam versi, dari tulisannya yang aneh, atau tulisannya biasa aja, hanya saja kosakata nya ga lazim seperti bahasa alien.
Contoh : Alay 1 : “DucH Gw4 5aYan9 b6t s4ma Lo..7aNgaN tin69aL!n akYu ya B3!bh..!!”
Alay 2 : “km mugh kog gag pernach ngabwarin aq lagee seech? kmuw maseeh saiangs sama aq gag seech sebenernywa? ”
Alay 3 : “Ouh mY 9oD..!! kYknY4w c gW k3ReNz 48ee5h d3ch..!!”(Khusus buat tipe ini, ga usah di baca juga gpp..saya pribadi juga mikirdulu buat nulis ini, walaupun jadinya kurang mirip sama yg aslinya..)

14. Tipe Hidden Message
Tipe ini biasanya tidak to the point, tapi tentunya punya niat biar orang yg dituju membaca nya. (bagus kalo baca..kalo ngga? kelamaan nunggu) padahal kan bisa langsung aja sms ya..
Contoh : “For you my M***, I can’ t live without you..you are my bla bla bla..”,”Heh, cewe bajingan..ngapain lo deket2in co gw?! kyk ga laku aja lo..” (padahal ce tersebut tidak ada dalam jaringannya. . mana bisa baca…:p)

15. Tipe Misterius
Tipe yang biasanya bikin banyak orang bertanya tanya atas apa maksud dari status orang tersebut..Biasanya dalam suatu kalimat membutuhkanSubjek + Predikat + Objek + Keterangan. Tapi orang tipe ini mungkin hanya mengambil beberapa atau malah hanya 1 saja..Dan pastinyamengundang kontroversi.
Contoh : “Sudahlah..” , “Telah berakhir..” (apanya??),”Termenung.. .” (so what gitu, loh)



*************************************************
Okay,anda manusia jenis mana agaknya????
Tepuk dada tanya diri sendirilah yerrr...


Till my next entry....salam sayang buat semua...


Have a nice and beautiful weekend!!!


~~Kalau tak leh terima teguran duduk hutan lah yerr~~

December 17, 2011

Cherish the moment...

Fuuuuuuhhh...the whole week were super peak with a lot of things...
Rizqullah were at last discharged from hospital,tons of work at the office to catch up and also not forgetting had some little or silent fight with this one person...

Anyway,for me...what ever happened...
The most important things for me is...
I need to cherish every moment in my life...
Coz...past is past...
The important is the future...
Present is to be cherish...
Barulah hidup lebih bahagia...


So...bagi mama...apapun yang berlaku...
walaupun kerja yang melambak-lambak kat opis...
ditambah pulak masalah dengan seseorang ni...
Yang penting adalah Rizqullah dan ayah....


Alhamdulillah...syukur dikurniakan hidup yang simple ini...
Ada mereka untuk saya sayangi dan mereka yang menyayangi saya seadaanya...
Ada perkerjaan yang stabil...ada kawan2 yang very supportive...
Ada impian yang bakal terlaksana...
Cukup sudah semua...Alhamdulillah....

Okaylah...mama tak der apa pun nak bebel sangat kali ni...
Just nak share some random picas taken by ayah during jalan2 kami ke Mid Valley last Thursday...
Cantik hiasan Krismas di sana...
Siap ada maze lagi kat tengah2 Mid Valley tu....
Selagi ayah ada...selagi itulah...Jalan-jalan dan jalannnn....


Pasni ayah naik kapal pun leh gak jalan-jalan...
Cumanya tak cukup korum jelah kot rasanya...
Dah...jom tengok selected picas taken by ayah during jalan2 kami sefamily...
Layaaannnn....

Rizqullah and mamalah yang jadi mangsa tembakan ayah....
Masa ni mama tengah bergurau ngan Rizqullah...
Tengok ada plak picasnya...
Candid moment by En Redzuan...

Rizqullah and bokeh...
Congrats ayah sbb akhirnya berjaya buat bokeh... 


Okay...ini antara selected picas jelah yerr...
Ada banyak beribu-ribu lemon lagi ni(tipu je...padahal x banyak sangat pun...)...tapi malas nak edit dan upload(tiup lagiii...)... hehehe...


Pada insan yang mama maksudkan di atas tu...tak gunalah nak cari pasal ngan mama Rizqullah coz you are nothing to me...just a normal person with normal life...there is no "WOW" factor in you that make me feel like I should adore and envy to you...so,tak yahlah nak cakap mama Rizqullah ni dengki dengkos dengan ur life...coz everybody have their own life circle...i'm delighted that I met you,but again..Just watch out on what have you said,jangan depan je cakap baik2...tapi belakang actually sangat2 berlainan...Anyway,you are no values to my life pun..so,hope this is clear to you yang asyik syak wasangka tu...


Kenapa mama Rizqullah keluarkan statement kat atas tu??


Sbbnya...it is true that mama Rizqullah tak heran pun sebenarnya dengan orang tu...tapi once I heard something bad said by that person..its hurt me a little bit and make me aware with that person.Apapun yang berlaku,bagi mama Rizqullah I will cherish all the momentos in my life,the bad things that happened won't make any different in my life actually...but make me bersyukur coz I have more better life...


I have the gorgeous life!!!
(sila perasan mama Rizqullah oiiii..) 


Okaylah...dah cukup dulu entry merapu meraban...sometimes meluahkan sikit rasa hati kat blog ni pun okay gak...since that person pun rajin baca blog mama Rizqullah kaaann..
TQlah yer...


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Peace,peace kacang pissss...
~~Kalau tak leh terima teguran dok hutan yerr...~~

 
Real Time Web Analytics