January 9, 2012

Anak Aset ke Syurga atau Neraka???

This lately mama suka menonton rancangan 30 minit bersama Ustaz  Don di channel Al-Hijrah...
Macam2 ilmu dipelajari di sini...
Yelah...kalau kurang ilmu di dada...
Wajiblah kita mencarinya untuk menjadi insan yang lebih berilmu...
Menjadi insan yang lebih matang dan bervission lagi....

Kalau kita rasa kita nak kongsi ilmu yang kita perolehi...
Kongsilah dengan cara yang elok dan berhemah...
Bukannya dengan cara perli-memerli dan bukannya cara berkias-kias...
Biarlah teguran kita itu datang dari hati yang ikhlas...
Tapi sebelum kita nak tegur orang atau perli-perli orang...
Kita kena cermin diri kita dulu...
Sama ada cukupkah ilmu yang kita ada...
Cukup perfectkah kita ini sehinggakan kita ada hak untuk menasihat orang lain dengan cara memerli???sampai siap letak hadis itu ini bagai kannn...sorrylah andai ada yang terasa...ni yang mama nampak kat Fb this lately,bila ada pencanggahan pendapat je...keluarlah hadis macam2 seakan perli-memerli...hari tu mama ada baca tentang keadaan ni kat somewhere...apa hukum dia..nanti mama cari balik..itu sbb mama suka berdiam diri je sekarang ni...
"Silent is best killer"..

Tapi itu bukan stail mama Rizqullah yerr...mama Rizqullah suka share ilmu yang rasa dapat membina insan lebih baik..terutama dalam mendidik anak..sbb anak adalah cermin ibu dan bapa...camne seseorang ibu bapa itu mendidik anak2 dia...dapat dilihat melalui anak...

Dan kali ni mama nak share satu ilmu yang mama rasa sangat-sangat berguna buat semua yang bergelar ibu dan bapa...
Ceramah dari Ustaz Don tentang anak...

Adakah anak ini aset ke syurga atau neraka???

Dah...jom tengok dulu video ni...


Nak dengar ceramah full tentang perkara ini..carilah kat youtube...
Satu kesedaran dan satu perkara yang kebanyakkan kita sudah terlupa...
Apapun,bagus apa yang Ustaz Don ni kongsikan buat kita semua...
Dan buat ayah yang jauh di mata...this is for you too...cam mama selalu cakap,kita kena didik Rizqullah dan anak kita yang lain sbb merekalah aset kita ke Syurga atau Neraka...
Berat sungguh tanggungjawab kita kannn...


Apapun,mama dan ayah sayang Rizqullah seadaanya...
Insyaallah...mama dan ayah cuba didik Rizqullah macam mana arwah angku didik mama dalam agama dan jugak erti kasih sayang yang tiada erti batasan antara keluarga...




The strongest power is LOVE...
When love is there nothing can be changed...
Apapun,binalah keluarga dengan kasih sayang...
Bila kasih dan sayang bertapak dalam hati...
Maka mudahlah segalanya...



Okaylah...cukup dulu bebelan mama tuk kali ni...
Rajin plaklah kan mama Rizqullah update blog hari ni...ekekeke..

Tak lah..ni seme entry-entry yang telah disave..cuma tak tekan button publish je...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice and beautiful day!!! 

4 comments:

Shiela Latif said...

betul mama...ibu suke jugak dengar ceramah ustaz don ni.. :)

::♥~naiemah_ramli~♥:: said...

suka juga tgk ustaz don tu :)

Cik tikah said...

ustaz don sangat best :)

Phat said...

terbaik ustaz don.. besar tanggung jawab kita nak didik anak kan...

 
Real Time Web Analytics