January 24, 2012

Petrosains@KLCC lah pulaaaakk...

Hari ni cuti hari terakhir cuti tuk Tahun Baru Cina kan??
Anda2 semua pergi mana cuti 4 hari ni??
Ramai yang mengambil kesempatan balik kampung jugakkan??
Time ni mesti tengah stuck dalam jam...
Apapun..diminta semua dibawa bersabar...


Yeaaaah!!!jalan-jalan lagi!!!
Selagi ayah ada di darat ni...perkara wajib kena qada is jalan-jalan sana sini...
Tapi sah2 lah ini entry tertunggak kannn...
Sbb by now ayah dah atas kapal di lautan sana...
Laaa ni lah baru mama nak update kat sini...huhuhuhu...
Maklumlah time ayah ada di darat,masa was fully occupied for him and Rizqullah...
Wajib okay perhatian penuh pada suami time dia ada di darat...
Takkanlah still nak berFB dan berBLOG time dia ada..
Karang suami cari lain baru padan muka sendiri kannnn...
Ayah pun dah pesan kat mama...
Time dia ada BLOG and FB janganlah selalu sangat hadap...
Alhamdulillah...dapat spendkan masa quality hari tu with dia..
Tak derlah hadap sangat FB dan BLOG nih...
Walaupun ada Ipad bagai...namun suami & anak tetap No 1...


Okay...dah,x mo cakap banyak...
Mama nak share plak jalan2 ke Petrosains yang terletak di KLCC...
This is 2nd time mama ke sini...
Tapi first time buat ayah dan jugak Rizqullah...
Ayahlah yang bersemangat sangat nak gi Petrosains...
Dia kata dari zaman sekolah...sampai dah nak masuk 3 series ni baru dapat jejak kaki kat sini...walhal selalu je dating ngan mama kat sini masa time bercinta...akakaka...


Apapun...it was fun being there..banyak ilmu fizik yang diterokai dan dipelajari..
Oh!!!admission fee were at RM15 for adult...
Meanwhile for children below 2 was free...
Luckily masa tu Rizqullah just turn 2 year old...
So,selamatlah kat situ $$$$...hehehe...
Luckily ayah already booking the ticket 2 days earlier from the day kami nak ke sana..
(See...kan mama cakap ayah yang over excited..)
Kalau walk-in mmg dah x dapatlah time tu...SOLD OUT...
So,it was advise pada sesiapa yang nak ke sini..
Please do your booking or reservation ticket...
Kalau x mmg hampalah kannn...
You can book the ticket here --> Ticket booking tel No


Okay...as usual,mama will fill this entry with the memorable selected picas during our visit to PETROSAINS@KLCC...
So...Pada sesiapa yg nak tahu apa menarik di Petrosains ni..
Lehlah jamu mata anda dengan selected pictures ni...


Layannn....


Us...while waiting to enter the Petrosains melalui terowong masa...
Syok sangat masa tu...
Rizqullah ternganga-nganga mulut sbb looking at something new and exciting...

Start to explore with ayah...
Tengok camne electric cam be touch...
And memacam lagi...

Curiousity Rizqullah terserlah masa tu...
Semua benda pun dia nak pegang...
Tapi apapun,ayah test dulu..
Risau andai kata benda tu merbahaya buat Rizqullah...

Ada banyak booth yang mempamerkan macam2 benda...

Rizqullah nak jadi contractorlah mama!!!
Trying out jentolak kat sana...
Ini khas untuk kanak2 sahaja ya...
Bapak dan mak budak tidak digalakkan naik...

Ayah helping Rizqullah to kaut the pasir kot...
Pastu kami sampai ke Dinotrek plak...
Masa masuk je kawasan ni..
Rizqullah terperanjat ada DINOSOUR besar nyanyi lagi...
Nangis kejap...hahaha...

Antara yang menarik di Dinotrek...
You can see how our earth been evolved from the Dinosour year till now..
How the oil was made and found...

Oooo...selain kanak2 exploring...
Mak Ayah dia pun having fun sama okay...
Terus teringat plak zaman belajar dulu...
Teringat how I hate physic...tapi bila amik degree...
Mama leh score A+for Physic...

Lepas exploring and learn on the physic law..
It's time to visit pelantar plak..
Tapi sayang...x dapat nak naik helicopter simulator...
Masa tu tengah under maintenance plak...
Kalau x mesti lagi bessstt....

Rizqullah and ayah doing some experiment...
Camne hukum physic cam made an interesting art...

Siapa yang nak tahu how's the hurricane feels like...
Boleh naik simulatornya...
And guess what???
We did try it with Rizqullah...
Luckilylah Rizqullah tak menjerit ketakutan dalam tu...
Anyway,must try item kalau ke Petrosains okay!!

Tengok tu...
This littel boy lupa penat and tido sbb excited tuk explore memacam benda kat Petrosains nih...


Pada sesiapa yang nak ke Petrosains@KLCC ni...Please do so...sangat berguna dan berfaedah sangat kalau ke sini...lagi2 ia dapat membuka minda kanak2 untuk berfikir lebih kritis dan kreatif...to make them understand that there is gravity which keep us stick at earth dan macam2 benda lagilah yang sangat-sangat menarik untuk diterokai dan dipelajari di sini...


Rizqullah yang umur 2 tahun ni pun seronok exploring,touching and learning so much things kat sini...apapun,orang dulu2 selalu berkata...lentur buluh biarlah dari rebungnya...


That's whylah mama suka bawak Rizqullah tempat2 yang penuh dengan ilmu dan jugak something to make Rizqullah learn and understand...mama harap sangat anak2 yang lain2 pun mama boleh buat benda yang sama...bring all my child learning and exploring new things...**sel-sel otak kanak2 akan berhubung bila kita rajin bantu mereka untuk terus belajar dan mengenal..**


Okaylah...dah cukup dulu entry jalan2 ke Petrosains nih...pada yang suka sangat jalan2 mall tu,maybe boleh consider jejakkan kaki anda ke sini...


Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Selamat bertugas kembali bagi sesiapa yang akan mula bekerja esok..


Have a nice and beautiful day!!

9 comments:

Pearl Kaz said...

Muka dia mmg nampak sgt curious tengok benda2 tu semua... InsyaAllah one day maybe dia jadi scientist/doctor/engineer?? Amin.. :)

YaYaNsMuM said...

Me pn sekali je pegi,tu pn time bercinta2 ngan my hb.My son kecik lg,kalo dh besar skit like ur son, boleh la...(^_^)

Lynn Hamzah said...

lynn x pernah masuk lagi petrosains nie...nampak menarik la...nanti nak ajak hubby gie sana la bawa anak-anak...

Hilmirda Daud said...

Dah lama teringin nak gi kat situ...huhuhu..

Mama Rizqullah said...

PearlKaz,

Tq Dear...ameen..mudah2an masinlah mulut dan termakbullah kata2 indah anda itu...

Rizq mmg suka tgk benda2 baru nih..

Mama Rizqullah said...

YayaN's Mum,

Saya time bercinta tak jejak kaki kat situ...dok sibuk gi makan2 kembangkan badan je ngan bakal suami...dah kawen baru bawak anak ke situ...

Nanti ur son dah sama baya Rizqullah,bawak gi sini yer...suka tgk muka curiosity mereka yg sgt comels...

Mama Rizqullah said...

Lynn,

Pergilah...sangat informatif kalau masuk sana...rasanya kenapalah dulu time sekolah tak gi sini...kalau x mesti score science...hehehe....

PurpLe LoVeR said...

wahhh cam menarik je mas
teruja nk gi lah nk bawa faheem

Mama Rizqullah said...

Gee,

Nanti bawaklah faheem...mesti dia pun seronok...

 
Real Time Web Analytics