January 3, 2012

Simple evening activity...

Syok bila rumah ada laman yang luas...
Ada tempat tuk anak2 belari sana sini...
Tak yah nak gi taman bagai tuk bawak Rizqullah exercise....
Jalan-jalan and lari-lari keliling rumah je...
Siap leh buat main bola sepak lagi kat tepi umah...
(Pak cu dulu selalu buat jadi tempat latihan bola dia...)

Haiiiiiihh...mama gonna missed this house nanti...
Rumah kita pun nanti x luas cam umah Uci nih...
Ada sekangkang kucing je tanahnya je umah kita nanti...
Jadilah kannn..janji landed property...
(Huhuhu...kelmarin kot dengar berita kata harga rumah di tahun 2012 ni akan naik lagi....fuuuhhhh...camni orang yang x mampu sampai bila pun x leh beli umah..orang kaya je makin kaya...orang kayap cam kami ni,kena asyik menyewa jelah jawabnya...pasrah...)


Sib baik jugaklah mama dan ayah jumpa jugak sebuah rumah buat anak2 mama dan ayah nanti membesar...tak der kawasan nak lari2 sangat...nak lari-lari kita balik umah Uci dan Nenek yer sayang...ada tanah luas kat umah Uci dan Nenek...


Dan dicuti tahun baru nih...mama memang x der mood pun nak ke mana-mana...ditambah pula dengan Rizqullah yang dah mula pandai memacam...jangan cakaplah loyar buruk dia lagi...memang mengundang sakit kepala sbb gelakkan jawapan bersahaja dari Rizqullah...


Paling tak tahan bila Mak Lang and Mak Teh dok kacau2 Rizqullah yang sedang asyik tengok TV...sampai Uci pun tension and marah Mak Lang and Mak Teh...dengan selamba je Rizqullah cakap "Cetan betullah"...entah mana belajar pun mama tak tahu...banyak lagilah new word yang this lately Rizqullah cakapkan...kalaulah ayah ada kat sini...mesti seronok tengok anak lelaki dia yang dah pandai berkata-kata nih...


Okaylah..jom tengok activity simple kami di hari cuti tahun baru semalam...tak gi mana-mana pun...dok umah je..berehat(maklumlah sini-sana jamkan...dok umah lagi bagus...)

Rizqullah yang sibuk nak keluar jalan2 gi playground...
Tapi mama tak der mood nak ke mana-mana...
Cukuplah kot malam New Year 2012 kuar sampai tengah malam...
Jumpa abang2 Forteen yang kenal Rizqullah tapi tak kenal mama dia...
Akhirnya jumpa jugak mama Rizqullah....

Tengah-tengah Rizqullah seronok exploring and lari sana sini keliling rumah...mama pun sibuk jugak...dah lama x amik gambar keliling rumah...dan rupa-rupanya ada 5 ekor anak kucing baru kat rumah...huaaaa...sukaaaa...ada anak baru...

Dan ini adalah salah seekornya...

Tersentap gambar kena tembak oleh mamarazzi...
Kucing tersentap nampak comel je...
Kalau manusia tersentap tak molek sangat...heeeeeeee....
Apapun,di tahun baru 2012 ini...semoga azam baru betul2 dibulatkan..
Jangan hangat2 taik kucing je...eh,silap...hangat2 taik ayam...
Cakap je pung-pang-pung-pang...tapi nan hadooooo....

Antara yang sempat dicapture...
Bunga orkid hasil air tangan Uci...

Rizqullah yang rajin membantu...
Tolong Uci sapu daun-daun kering yang bertaburan...
Patutnya mama nak cuci kereta petang semalam...
Tapi mood tarak mari...
Haaaaa...ini satu lagi kebaikkan umah ada tanah...
Leh basuh kete sendiri,sambil basuh...exercise sekali...

Ibu dan anak...
Motif???tak der apa-apapun...saja suka amik gambar dorang...

Dah habis penat menyapu...
Kita siram poko pulak...sesambil tu Rizqullah saja diri depan air..
Suh Uci simbah dia...bila simbah sikit...
Inilah reaksi suka dia...
Pastu complain..."Abis acah wah" = Habis basah Rizqullah...

Salah satu anak kucing yang ada...
Takut orang...dia lari..Rizqullah pun lari lintang pukang...
TERBAAAAIIIKKK....
Mama kat tengah-tengah gelakkan je dua-dua...

Ini adalah antara activity simple kami di cuti tahun baru semalam...tak der jalan memana pun,duduk rumah berehat sesambil buat tempahan bunga dip mama(Ooo...mama tak buat biz yer,special tempahan je tuk kawan2 rapat je yg mama buat),kemas bilik,basuh baju,makan lunch sekeluarga,tengok tv...jalan2 pun mama dengar banyak shopping mall yang penuh dengan manusia yang sibuk membeli keperluan persekolahan di saat2 akhir...dan ada jugak yang just spending time di shopping mall...

Sempat jugaklah semalam berbual-bual pendek dengan ayah yang berada di Taiwan...huhuhu...line x berapa syok sbb asyik putus2...apapun,lega hati dapat cakap2 ngan dia...lagi 4-5 hari baru dengar lagi sekali suara dia...rindu bangetssss...apapun,life still go on...ayah cakap jangan cengeng sangat,kena kuat macam harimau!!!(bukan hari-hari mau yerr...cukuplah kerja ngan bank rimau...)

Okay...dah cukup mama taip tuk hari ini...insyaallah,nanti ada masa lagi terupdatelah blog ni dengan entry2 tertunggak yang berbulan-bulan tersimpan cantek je tersimpan dalam hardisk mama...kena letak kat sini tuk Rizqullah...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

4 comments:

Ummi said...

alololo..comeynye kucen n rizq..

Cik tikah said...

rajinnya anak mama tlng menyapu. btw, kucing semua comel!

PurpLe LoVeR said...

hohohooo hubby mas da naik kapal ya...hmmm gee pon cuti da hampir habis ni..kejap je masa berlalu pergii

Carpet Cleaning Melbourne said...

Very cute and nice family.

 
Real Time Web Analytics