March 18, 2012

Lautan tidak memisahkan kami...

**Entry yang agak berat tapi mama kena luahkan jugak,sbb ramai yang ingat macam happy and loaded je suami kerja kapal...padahal tak loaded mama pun(true facts)...***






Okay...first time ni mama nak update entry tentang jarak dan cinta kami...
Selalu mama macam mengeluh jugaklah...
Kenapalah aku pilih orang kapal ni jadi suamiku??
Kenapalah itu...kenapalah ini...

Tapi keluhan itu semua buat mama realise that....
I have to be strong and tough(tak kisahlah dari segi apapun)...
I have to be a responsible wife and mother...
I have to be faithful wife and the most important is...
I have to be INDEPENDENT!!!


Bukan senang nak jadi wife orang laut@kapal ini...
Sebab macam2 dugaan yang kena lalui seorang diri tatkala sang suami di tengah lautan sana...bagi wife yang bekerjaya cam mama ni...dah tentu lagi bermacam cabaran yang dilalui bila berhadapan dengan bermacam jenis orang dan jugak persepsi mereka...


Seriously,mama ada sorang opismate lelaki ini...selalu tanya camne mama leh hidup 6 months without husband and melalui hari2 mama tanpa dia...coz for him,lelaki sepatutnya melindungi wanita@isteri dia dan bagi dia...wanita ini perlukan protection dari lelaki@suami...so,when ppl get married they supposed to live together and melalui segalanya bersama...


Well,apa yang mama jawab pada dia...tak semua perkahwinan itu sama...ada yang jauh dan ada yang dekat...tak semestinya yang dekat itu boleh bahagiakan dan tak semestinya jugak yang jauh itu menjauhkan segalanya...semua terpulang pada cara dan di mana letaknya hati kita dan jugak cara pemikiran kita...anyway,I'm happy macam ni sbb tiap2 hari rasa ada orang rindu pada kita and tiap2 hari jugak kita merindui dia...dan perkara paling2 happy adalah bila ada panggilan telefon dari si dia yang di tengah lautan sana...dalam seminggu pun tak tentu sekali dapat dengar suara si dia,tapi bila dapat bercakap...dah tentu macam2 nak diupdate...


Tapi kadang2 kekangan tugas jugak buat kami susah untk berbicara...maklumlah mama pun time office hour mana leh cakap ngan dia..lagi2 time tengah meeting ke discussion ke atau tengah attend system problem ke...dah tentu tak dapat nak cakap lama2...ayah plak ada certain time je leh call sbb dia pun busy atas kapal masa masuk port...so,there is pro and cons lah...cuma semua ini tidaklah menyekat kami untuk mencintai satu sama lain..kami ada cara lain untuk berkomunikasi...luckily dah ada email,so through email lah selalunya mama update ayah macam2...cuma gambar2 je mama update kat blog...kalau ada masa ayah jenguklah ke blog ni...


Cuma this lately jelah mama tak update fresh from oven punya entry...coz i'm super duper busy....balik kerja dah kena packing back Rizqullah tuk ke skool esok,basuh and sterilkan botol,reading story to him dan macam2 lagi..itu belum lagi time Rizqullah buat hal,muntah ke apa2..so,harap fahamlah yer ayah kenapa isteri you ni tak update latest story kat sini...huhuhu...


Namun,semua ini tidak sekali-kali menjauhkan kami sebenarnya..and guess what??tiap kali kepulangan si dia...pasti ada benda yang dia bawak pulang bersama...happy,sbb kadang2 tu tak mengharap pun apa2 hadiah dari dia...cukuplah dia pergi dan pulang dengan selamatnya...cukuplah masih dipanjangkan nyawa lagi untuk melihat wajah dan berada di sisi dia lagi...untuk jadi isteri pelaut ini,hati dan niat kena bersih dan tulus...this is what I've learn...


Memang masa bercinta rasa macam best sangat je...tapi when you have child and those responsibility terletak kat bahu anda,barulah anda tahu ia tidaklah semudah yang disangka...money doesn't solve everything pun...but love does do...


Jadi,cintailah pasangan anda itu setulus dan seikhlas yang mungkin...kuatkanlah iman dan hati dalam menempuh macam2 persepsi serta dugaan...


Dan yang paling penting...do everything in IKHLAS & TULUS mode..insyaallah you'll get greatest return...


To my hubby,nothing much I can say to you...I LOVE YOU so much,TQ for always being there for me...TQ for always support me when i was down,TQ for being my BFFFFFFFFF and TQ for loving me unconditionally...


Okay,dah cukup...till my next entry...


Salam sayang buat semua...



7 comments:

cik dah faridah said...

alhamdulillah..cik dah hrp cinta korg terus bersemi walaupun pjj...

OneSimpleMother said...

setuju sangat dengan entri ni.. satu lagi mereka yang bertemu suami hari2 tak merasa... honeymoon berkali2.. hehehe..

Cik tikah said...

respect dgn mama sebab mama tabah!

miranadia said...

semoga perkahwinan anda diberkati dan dirahmati. berpanjangan hendaknya. insyaAllah

aisya said...

rasa sebak pulak bac entry akak ni.. =)

PurpLe LoVeR said...

saya faham dan saya da merasai cam mas..
kadang bukan 6 bulan kadang hampir lapan bulan

gee bekerja dan anak kite sebaya mas..
tapi alhamdulillah dieklilingi mak ayah adik beradik lain alhamdulillah Allah Maha adil..

seronok baca entry mas..
kite merasai perasaan yg sama cam mas..

KasihDariLaut said...

Jsuh dan Dekat bukan penentuk Kebahagiaan kan? Semua Rezeki Dari ALLAH... So kene tabahkan Hati kita kan? Erm Bila dah Ada anak2 mAkin terasa hebat dugaan tapi masih ramai di sisi yang memahami kita kan? InsyaALLAH

 
Real Time Web Analytics