March 30, 2012

When the tyre were flat...

As a wife to seaferer...
memang akan berdepan dengan masalah ini...
Lagi-lagi kalau memang ada lesen and memandu kereta kemana-mana sahaja...
Serius...this is a good experience and knowledge jugak bagi kaum wanita seperti kami ni..

Bukan senang dan mudah okay hidup begini...
Sekali datang masalah tu..terkedu kejaplah orang kata....
Nak nangis + cuak tu memang ada sesangat...
Tapi sebabkan dah biasa hidup berdikari tanpa insan bergelar lelaki...
Nak tak nak...hati kena jugak kebal...
Hati kena jugak tabah menghadapi macam2 dugaan...

Dan kali ni mama nak share pengalaman tayar pancit yang baru je berlaku tadi...
Kira2 jam 9.00 malam bertarikh 29.03.2012 dan bertempat di Maxis Center TTDI...
(Pada yang tahu...anda leh bayangkan kat manalah kaaaann...)
Betul2 di pintu belakang Maxis Center TTDI...

Okay..hari ni mama rajin plak nak keluar malam...
Rajin ke TTDI with Rizqullah & Mak Lang gi bayar bill tepon...
Sesambil tu order Pizza Hut sekali tuk makan malam...
Pizza tu pun just sebelah je Maxis Center tu...

After 15 min menanti Pizza..cam biasa,gerak tuk balik...
Suddenly mama rasa kereta cam berat je bila nak belok and susah..
Berenti kat tepi jalan yang betul2 belakang Pizza Hut & Maxis...
Stop and keluar tengok tayar dah jadi...

**Credit to Mr Google**

Flaaaaaaaaaaaaaaattt...
Cam pic kat atas ni...

Perasaan ketika itu???
Addddoooooooiiihaaaaiii....dah lah malam kaaannn...
Kena tukar tayar sengsorang...
"Ya Allah swt,tolonglah permudahkan urusan ku ini dan dikau lindungilah kami di sini."
Serius masa tu terasa takut ada...risau ada..
Sbb keadaan agak gelap jugaklah kat kawasan tu...
And very well-known as kawasan meragut and rompak...

Adalah 2-3 kereta lalu...tapi lalu jelah..
And mama tak perasan plak ada sebuah BMW ni rupanya dah 2 kali lalu...
(Sangat perihatin & berperikemanusiaan pasangan ini..)
Masa mama tengah keluarkan tayar this BMW stopped and mama buat tak tahu jelah...
Sbb it was a parking area...jadinya buat2 cam biasa and berlagak cam berani sangat nih...
Padahal dah ready nak lari kalau2 pencuri ke perompak ke...

Seorang lelaki keluar dari kereta and tanya mama...
"Cik tahu ke nak tukar tayar tu??"
Sbb dia dah nampak mama keluarkan spare tyre kan...
Adoiii..nak jawab camne ek??
Mama cakap saya cubalah...tak cuba x tahu...
Then dia terus cakap..meh saya tolong...
(Dalam masa yang sama...mama masih berhati-hati...)
Tak lama pastu keluar seorang wanita...lelaki tu perkenalkan...
Ini isteri saya...Fuuuuhh!!lega okay...
Dorang nak bantu mama rupanya...
Rizqullah pulak dalam kereta dah nangis ketakutan coz gelap and ada lelaki x dikenali..
Mama dah pesan ngan Mak Lang untuk stay dalam kereta...
Biar mama sorang je kat luar kalau apa2 terjadi...

Alhamdulillah...Pasangan En Azlan dan Puan Nurul bantu mama tukar tayar kereta yang flat tu with tayar sotong...
Kalau En Azlan tak tolong,maybe mama masih terkial-kial lagi kot nak bukak skru tayar tu...
Mereka pun baru sahaja keluar dari Pizza Hut ketika itu,having dinner kat situ..
Huhuhu..mama tak perasan plak...Serius,mama memang susah nak pandang orang..
Kalau kena kawad mengecam...mmg fail...

Dalam 15 min jugaklah tukar tayar tu...
Serius...hati sangat terharu with the kindness of this couple...
Mama ingatkan dalam dunia serba moden ni...
Dah kurang manusia yang berhati mulia...
Syukur...masih ada lagi insan2 yang seperti En Azlan dan Puan Nurul ini yang sudi membantu insan2 yang macam mama ni...
Paling buat mama rasa terharu ialah...mereka baru balik makan dan balik kerja...
I know the feeling of the tiredness...
Mama nak bagi duit sbb dorang bantu...tapi mereka tolak dan cakap membantu kerana Allah swt and risau tengok seorang wanita tengah nak tukar tayar di dalam gelap...

Huhuhu...lagilah buat mama terharu sbb dorang sangat berhati mulia...semoga Allah swt sentiasa melindungi,memberkati dan murahkan insan yang berhati mulia ini...

Apapun,what happened just now makes me realize that...

Bila kita membantu seseorang itu,kita jangan harapkan balasan dari dia...
Percayalah,bila kita dalam masalah nanti...akan ada orang lain yang membantu kita tanpa kita sedari.Oleh itu,kita janganlah berhenti dari berbuat baik.Sesungguhnya Allah swt itu maha adil lagi saksama.

Disamping itu jugak...it's also make me realize that sebesar mana kereta kita,sebanyak mana pun harta kita,tapi bila kita menyombong dan meriak..orang akan membenci kita..what have En Azlan & Pn Nurul had show to me is...walaupun mereka orang berada...namun kekayaan mereka dimolekkan lagi dengan hati yang mulia dan merendah diri.Serius,i do respect them so much..and i really like this kind of people and hope that I can be just like them...^___^
**Insyaallah...**

Apapun,buat ayah yang berada di lautan sana...don't worry so much...


We are A-OK je kat sini...
Alhamdulillah....ada insan yang datang membantu tatkala isteri you ini dalam permasalahan...macam you selalu ingatkan I,selalu bermohon perlindungan dari Allah swt dan selalu ingat Allah swt...


Sekali lagi...TERIMA KASIH yang tak terhingga buat En Azlan and Puan Nurul...
Not sure both of them baca ke tak blog mama ni...
Apapun...deeply in my heart really appreciate all the help that both of them give just now...syukur sangat2 bertemu insan seperti anda berdua...


Okaylah...dah cukup dulu,entry kali ni panjang with word and less pics plak...


Apapun,buat isteri2 seaferer yang supermama...
Especially yang ada LESEN kereta,moto,lori...
Marilah kita check balik..rasa2 kalau tayar pancit kita leh tukar sendiri x tayar tu...
Heeeeeeeee....
Bukan takat jaga anak,kemas rumah,memasak je kena tahu...
Kereta rosak pun kena amik tahu,tayar pancit pun kena ada ilmu...
Kalau kereta eksiden what to do...
Ini barulah supermama...
All rounder...semua pun taram je...


Dah...till my next entry,salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Have a nice day!!

2 comments:

Cik tikah said...

kalau cik tikah, memang dh gelabah sgt2. hehe..

-SUPERGIRL- said...

naik basikal lah sng . haha. follow :)

http://supergirlshortstory.blogspot.com/

 
Real Time Web Analytics