April 1, 2012

Memori 90-an : Boy & Girl Band Malaysia...

Macam biasa,tetengah malamlah mama dapat relaxing sambil2 mengimbau kenangan zaman sekolah dulu...memang tersenyum sakanlah kaaaan...

Serius...kengkadang tu bila ayah ada...kami akan ke youtube and try to search all the sweet school memories...since mama dan ayah sebaya dan kami dibesarkan di bandar...jadi hampir sama je kehidupan kami...tak jauh beza pun...and it's actually fun coz both of is actually quite nakal jugak dulu rupanya..hahahaha...

Cumanya mama dibesarkan di Kelana Jaya,meanwhile ayah di Shah Alam sinun...
But..actually tak jauh beza pun budak KJ and SA ni...
Both of us pun tak der kampung...well,actually mama ada kampung jugaklah and pernah merasa jadi budak kampung yang sangat nakal,main tepi parit and lari atas paip air dari hujung ke hujung kampung...serius heaven rasanya duduk kampung...missed all those moment buat arwah atuk mama naik hangin tengok cucu pompuan dia yang lasak kalah lelaki...kesian atuk selalu kena buli ngan mama Rizqullah ni...

But this is all memories yang tak akan mama lupakan sampai bila2....
Main kejar ayam and sudahnya kena kejar balik ngan ayam belanda arwah atuk mama...
Serius...it's so fun,sayangnya Rizqullah tak dapat merasa all this sebab atuk,nenek & Uci dah tinggal di bandar...kampung pun dah x der siapa lagi yang istimewa di sana...yang tinggal hanyalah saudara mara...Rizqullah pun takut ngan ayam....hahaha...bandar boy already...but cam ayah cakap..one day,we gonna have a house in kampung area and we gonna move there...no more staying in urban area...trying to search more relaxing and calm life instead of hactic life...

Okay...dah lari tajuk pulak kaaaaann...berbalik pada topik atau pun tajuk entry ni...
Mama nak bawa semua imbau balik memori zaman 90-an kami...

Hari tu mama dah imbau boy band dari luar negara...
Kali ini mama nak share dari Malaysia pulak...
 Rasanya mereka yang sebaya mama ni...mesti senyum teringat balik all this band...
Masing2 ada cara mereka sendiri...

1.KRU
Siapa tak kenal dengan mereka ini...dari dulu hingga kini masih lagi popular...
Adik beradik yang mempunyai visi dan misi tersendiri...
Kumpulan yang mama dan ayah paling minat...


Lagu awas ni siap ada Filem lagi...
the 1st film mama gi with arwah abah mama masa tu...

2.4U2C 
Kumpulan yang popular dengan lagu Fiona....pastu ada CD besar gantung kat dada...
Kira macam fesyenlah time tu..dengan seluar besar sekali...
Dan jugak jaket warna terang2...pakai tengahhari panas...


3.NICO
Kumpulan rap yang terdiri 3 orang....mama tak ingat sangat detail group ni...
Tapi tahu one of the member dah kawen ngan mama x-schoolmate...


4.Kool
Yang ini pulak group yang paling hebat and sharp menari lah...
paling suka lagu bebas dan jugak kau dan aku...


**Tak jumpa pulak lagu Bebas**

5. A To Z
Manakala kumpulan A to Z pula,banyak bertumpu ke lagu2 yang bercorak kerakyatan...
Banyak gunakan bahasa2 dari kaum2 dari Malaysia ini...

Bermula dengan lagu "Oh,Iyo KO??"


Dan lagu yang masuk Juara Lagu...
Itik Gembo-gembo...


6. Shades
Dan juga ini adalah salah satu band yang ada zaman 90-an mama...
Tapi this band is more to acapella time...

Antara lagu popular mereka ialah...
Jangan diucap selamat tinggal...


Dan jugak...
MALAM


7. KGB
Kumpulan yang tak berapa popular...
Tapi mama kenallah jugak dorang ni...


*****************************************************************************
Girl Band pulak...

1.Feminin
 Lagu yang sangat popular kumpulan ini adalah...
Untukmu...memang siapa yang gi sekolah dulu..
Tak tahu lagu ni memang x sah...
Memang satu group ni ahli dia cantik2 and manis2 je...


2. Elite
Selepas feminin...muncullah pula Elite...
2-2 kumpulan ini dibawah KRU okay...


Okay...dan ini pula video yang mama jumpa kat youtube menggabungkan group2 yang mam a sebutkan dalam entry ini...
Memang satu kenangan terindah buat mama...
Macam2 yang muncul dalam kepala and I did missed all my teenagers life...


Dah cukup dulu entry mengimbau kisah silam mama Rizqullah ni...pada Rizqullah...
Semua kumpulan ni popular zaman mama remaja yer...time Rizqullah nanti dah tentu anak mama takkan kenal pun all this people...
Kira dorang ni dah jadi lagendalah...

Tapi walau apapun...P.Ramlee,Saloma dan jugak seangkatan dengannya...
Tetap popular dan dikenali segenap generasi di Malaysia ini...
Pencetus segala-galanya...

Till my next entry...salam sayang buat semua!!!

Have a nice weekend and happy flash back all this sweet memories...

Note : Siapa yang still remember those cerita zaman2 kanak2/remaja...macam knight rider,MacGyver,Airwolf,Justice Bao and macam2 lagilah...rasanya kalau tengok cerita2 tu balik sekarang ni...rasa cam...eeeiii,kena tipu je aku...tapi masa dulu tengok rasa cam,Fuyyyoooo!!hebatnya...heeeeeeeee...


3 comments:

Sidratul Muntaha said...

polis angkasa gaban..
kao attack..
hhu..
mgm memoir sungguh..
btw..
askar2 den still tp boleh main itik kambing ayam dan arnab bila blik kg since my brother ade yg bela menatang ni as small business.

Cik tikah said...

lagu itik gembo-gembo itu plg cik tikah suka. hehehe

Anonymous said...

setuju sgt tgk citer skrg mmg mcm tipu..sy suke tgk citer dulu2 especially drama spektra lah..

 
Real Time Web Analytics